Lekkie dania na zimę – odpoczynek dla żołądka 185także sięgnąć po warzywa kapustne , takie jak brukselka, jarmuż, kapusta biała lub czerwona i przyrządzać je na różne sposoby i zgodnie z różnymi tradycjami kulinarnymi. Przykładowo, pieczona brukselka z sosem miso i sojowym, jest wyśmienitym daniem kuchni japońskiej, a plastry czerwonej kapusty w sosie BBQ, wraz z pieczonymi ziemniakami i sałatą, będą wegetariańską imitacją amerykańskich steków. Potrawy mięsne nie muszą
codojedzenia
Pulpety z łososia 243Delikatne pulpety z łososia to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Pulpeciki robi się bardzo prosto i szybko. W lekkim sosie pomidorowym smakują idealnie. Polecam podawać je z makaronem lub ryżem. - super obiad również dla małych dzieci - proste i pyszne pulpety rybne - szybki sos pomidorowy
AniaGotuje.pl
LENIWE GOŁĄBKI W SOSIE WŁASNYM Z SUSZONYMI GRZYBAMI 152kapusty * 2 surowe jajka * około 1/3 szklanki bułki tartej * sól do smaku * pieprz do smaku * 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego * olej do smażenia * odrobina mąki pszennej do zaklepania sosu (opcjonalnie) * garść suszonych grzybów Wykonanie: Białą kapustę drobno poszatkować. Ryż podgotować w osolonej wodzie około 10 minut, odcedzić. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, solą, pieprzem i przyprawą do mięsa(...)podlać wodą, tyle by klopsy były nią pokryte, dodać suszone grzyby. Mięso dusić około 30 minut na małym ogniu, doprawić do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby sos można zagęścić mąką wymieszaną z wodą
Zrób to smacznie
WEGAŃSKA ZAPIEKANKA A'LA GOŁĄBKI 252łyżeczka soli kamiennej, 1 łyżeczka lubczyku, 1/4 łyżeczki pieprzu, 3 ząbki czosnku, Warstwa z kaszy: 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej (u mnie - niepalona), 1/2 łyżeczki soli, szczypta pieprzu. Sos: 130 g przecieru pomidorowego, 100 ml wody, 3 łyżki oliwy, 1 1/2 łyżeczki bazylii suszonej, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1 ząbek czosnku. Wykonanie: Kapustę(...)przyprawy i dokładnie mieszamy. Dzielimy na 2 części. Jedną wykładamy na spód naczynia ceramicznego. Następną warstwą jest kasza przyprawiona solą i pieprzem. Kolejno, wykładamy drugą część kapusty. Całość polewamy sosem powstałym ze zmieszania przecieru z wodą, oliwą i przyprawami (wymienionymi powyżej). Zapiekankę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy 45 minut. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiu
Makaron ze szpinakiem i boczkiem wg Aleex 156szpinaku dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć. 6. Podgrzewać, aż odparuje 7. Do szpinaku dodać boczek, wymieszać. 8. Na patelnię dolewać śmietankę. Powinno jej być tyle, by sos osiągnął oczekiwaną przez nas gęstość. Doprawić solą i pieprzem. 9. Makaron odcedzić. 10. Ponownie przełożyć go do garnka. 11. Sos wlać do makaronu, wymieszać. 12. Podawać od razu po ugotowaniu. Smacznego
W mojej kuchni
Pizza zimowa 161sobie podobną. W sumie nie pamiętam jak ta pozycja nazywała się w karcie dań, ale nazwałem ją zimową, dlatego, że w odróżnieniu od pomidorów, które zasadniczo dojrzewają latem, tu sos jest przyrządzony z zimowych grzybów a konkretnie z boczniaków. Jedyna różnica, w porównaniu do oryginału, to buraki. Ja użyłem czerwonych, a tam miałem żółte. Aha, jeszcze kształt inny(...)której się gotowały. Do mąki dosypujemy drożdży, dodajemy trochę oleju i tyle wody, aby ugnieść ciasto, które będzie nam się nie kleiło do rąk. Układamy ciasto na blaszce, smarujemy sosem grzybowym i układamy podsmażone grzyby. Wkładamy do nagrzanego do 220 stopni Celsjusza piekarnika na jakieś 20 minut. Układamy buraczki i wkładamy jeszcze na 5. Po wyjęciu posypujemy rukolą
Kryzysowa Książka Kucharska
Przekąska z mięsem mielonym, szpinakiem i beszamelem 210szpinak i smażyć kilka minut. W rondelku rozpuścić masło. Wsypać mąkę i przysmażyć na jasny złoty kolor. Stopniowo wlewać mleko, energicznie mieszając. Podgrzewać kilka minut cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i białym pieprzem. Sos połączyć z przesmażonym mięsem. Dokładnie wymieszać. Foremką okrągłą lub szklanką wykroić porcje ciasta. Układać na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Na środku
Kuchnia Paulettes
Koreańskie bulgogi 177Koreańskie Bulgogi 🌶️ 🍚 czyli marynowane mięso w aromatycznych przyprawach, sosie sojowym i oleju sezamowym poleca się na pyszny, orientalny obiad. Składniki : 500 g polędwicy wołowej lub schabu Marynata: 1 starte jabłko lub gruszka 1/2 opakowania Koreański Grill Knorr 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego Sok z 1/2 limonki lub cytryny
Czarnawisienka
Gulasz z dyni z ostrą papryką 184mdły dzięki dodanym papryczkom. Do przygotowania gulaszu potrzebowałam: 1 mała dynia ok. 1,5 kg 2 ostre zielone papryczki 1 czerwona cebula 1/4 skórki z cytryny 1 duża łyżka sosu sojowego 1 duża łyżka miodu 3 łyżki oliwy z oliwek 1 mała łyżka kminu rzymskiego 1 duża łyżka masła orzechowego z fistaszków 50g pestek dyni Dynia w roli głównej! Dynię(...)ostre po usunięciu gniazd nasiennych w cienkie paski. Całość przekładamy do miski i mieszamy z sobą. Następnie przygotowujemy marynatę. Do miseczki wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę miodu oraz kmin rzymski. Skórkę z cytryny, po sparzeniu owocu, bardzo cienko ścinamy. Nie należy zostawiać białej błonki, gdyż jest ona gorzka i może popsuć smak dania
Cookery.pl
Ramen wegetariański 173Składniki: na jedną porcję Rosół z pieczonych warzyw (około 300 ml) marchewka z rosołu + mała cebula sos sojowy (mała łyżeczka) lubczyk (pół łyżeczki) imbir (dałam na oko mały kawałek) papryka słodka i ostra (szczypta) makaron chiński lub ryżowy (50g) dodatki: jajko 2 pieczarki szczypiorek (garść) kukurydza (garść) 1. Przygotowujemy rosół z pieczonych warzyw https://mojtalerz.blogspot.com/2019/01/roso-z-pieczonych-warzyw.html 2. Do małego(...)miksujemy blenderem. Dodajemy do przecedzonego rosołu. 3. Gotujemy jajko na twardo. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. 4. Do rosołu z zmiksowaną marchewką i cebulą dodajemy makaron, sos sojowy, lubczyk, świeżo starty imbir i paprykę słodką, ostrą. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie 4 minuty). 5. Przygotowujemy dodatki. Rosół z makaronem i przyprawami przelewamy do miski
NA MOIM TALERZU
ryba ze szpinakiem ,mango i czarnym ryzem 139rozgrzanym oleju oleju kokosowym na złoty kolor. Mango obrać i pokroić w kostkę . Ocet jabłkowy ,miód i oliwę z oliwek dokładnie wymieszać ,dodać sól i pieprz do smaku. Mieszać sos do połączenia smaku i rozpuszczenia soli i miodu. Na talerz wyłożyć zielone liście szpinaku ,posypać kostkami mango .Wszystko skropić zrobionym sosem. Na to wyłożyć czarny ryz i na wierzch upieczoną
mojej kuchni
kotlety basmati z szalwia 158jednolitą masę .Soli nie daję ,bo dla nas wystarczy to co jest w serze żółtym Rozgrzać tłuszcz na patelni ,formować kotlety i smażyć na złoty kolor. Podawać na sosie pomidorowym ,u mnie jeszcze fasolka gotowana na parze.:)) Lecznicze właściwości szałwii znane są od tysiącleci. Już starożytni Grecy i Rzymianie używali zioła d o poprawy pamięci i wzroku. Roślinę wykorzystywano również(...)fasolę, wątróbkę i cebulę. Jest bardzo popularna w kuchni włoskiej oraz innych kuchniach śródziemnomorskich. Szałwia była zawsze ceniona w medycynie ,wśród głównych efektów, szałwia posiada działanie antyseptyczne. Składniki na sos pomidorowy 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów sól i świeżo mielony pieprz
mojej kuchni
Pyszna niskokaloryczna salatka,jako drugie sniadanie 212miski,dodać obrane i pokrojone w kostkę awokado. Następnie dodać posiekaną cebulę i pietruszkę,wymieszać z innymi warzywami. Dodać ser pokruszony ,kawałki chleba i kurczaka, wymieszać dokładnie. Przygotować sos z oliwą z oliwek, octu , miodu ,oraz soli i pieprzu. Wymieszać wszystko dobrze, a po sprawdzeniu smaku, wlać sos do sałatki niskokalorycznej. Delikatnie wymieszać do połączenia smaków
mojej kuchni
lemon dressing z czarnym ryzem i szpinakiem 204Składniki sos sok z jednej pomarańczy sok z jednej cytryny 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku miód do smaku (opcjonalnie) sałatka około 4-5 szklanek szpinak lub mieszanka sałat około 2 szklanek gotowanego ryżu około 2 szklanek posiekane mango 1/2 szklanki nerkowca 1/2 szklanki suszone żurawiny 1/2 szklanki pokrojona czerwona cebula Wykonanie Wszystkie składniki dressing włożyć(...)słoika z pokrywką i wstrząsać nim do połączenia składników. Doprawić do smaku . Składniki sałatki umieścić w misce,wymieszać delikatnie z sosem
mojej kuchni
klopsiki z szafranem 159łyżki natki pietruszka ,lub suszona 3-4 łyżki panko,lub bułki tartej 1jajko m ąka do obtaczania opcjonalnie-ja bez mąki smażę 2-3 łyżki oliwy z oliwek sos 2 marchewki pokrojone julienne ,czyli na zapałkę ½ cebuli , drobno posiekana 3 czosnku , posiekane z ąbki 2 łyżki świeżej natki pietruszki ,lub suszonej 1 łyżka papryki hojna szczypta szafranu sól 200ml śmietanka(...)brązowy kolor ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni i odstawić .Powtórzyć czynność z pozostałymi klopsikami ,do wykorzystania do końca mięsa. Dolać oleju w razie potrzeby . Klopsiki gotowe to robimy sos. W tej samej patelni, podsmażyć marchew, cebulę i czosnek na średnim ogniu, aż cebula jest miękka. Dodać pietruszkę, paprykę i szafran i wlać 300 ml wody. Doprowadzi ć do wrzenia
mojej kuchni