sosy - 72234 przepisów (strona:1853/4816)

Schab z brzoskwinią w galarecie 208

upływie czasu, garnek zdjąć z ognia i poczekać, aż samoczynnie opadnie ciśnienie oraz odblokuje się pokrywa od szybkowaru. Gotowy schab przełożyć na deskę i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie sos przelać przez gazę, aby przecedzić wywar. Ewentualnie dolać wodę, ponieważ musi powstać 1 l płynu. Sos podgrzać, posmakować, ewentualnie dosolić i do gorącego wsypać żelatynę. Całość dokładnie wymieszać. Wywar pozostawić

Ugotować
Wielkanoc – co można zrobić wcześniej, zrób wcześniej 142

twarożek: Warstwowa sałatka wielkanocna Sałatkę spokojnie można przygotować dzień wcześniej, żeby smaki zdążyły się przegryźć. Składniki sałatki: cały brokuł lub 150 g mrożonych różyczek mała cebula mały słoiczek sosu tatarskiego sól pieprz 200 g szynki gotowanej pokrojonej na plasterki i posiekanej potem w kostkę, 100 g groszku cukrowego zanurzonego na chwilę w gorącej wodzie i odsączonego 6 jajek ugotowanych(...)sałatkę wielkanocną Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy przez 5 minut w osolonej wodzie. Po odcedzeniu studzimy go zimną wodą i siekamy. Cebulę obieramy i drobno siekamy, mieszamy z sosem tatarskim, szczyptą soli i świeżo mielonego pieprzu. Białka jajek oddzielamy od żółtek i ścieramy na tarce (osobno białka i żółtka). A co przygotować już bliżej Wielkanocy, żeby było świeższe? Może

Ugotowane pozamiatane
Jak zrobić zajączka wielkanocnego? 95

lukru albo z czekolady. A ja proponuję wykonać go samodzielnie z… ryżu! Jest całkowicie jadalny, więc na koniec ucztowania, gdy już nasycimy się jego widokiem, możemy polać go ulubionym sosem i sko nsumować A goście na pewno będą zachwyceni taką oryginalną dekoracja stołu! Polecam Składniki: 1/3 szklanki (80 ml) ugotowanego ryżu (brzuszek) 2 łyżeczki (10 ml) ugotowanego ryżu (ucho(...)nori wycinamy oczy i buźkę (dziecięce nożyczki dobrze się sprawdzają ). Z marchewki wycinamy kwiatuszki i ozdabiamy talerz. Całość kładziemy na stole do dekoracji, ale można je zjeść z ulubionym sosem Smacznego! *Przepis zainspirowany internetem Spodobał‚ Ci się przepis? To bardzo się cieszę Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał‚ szansę dotrzeć do kogoś, kto być

Lamarida.pl
DORSZ W SOSIE MAŚLANO-WINNYM Z OLIWKAMI I POMIDORKAMI 130

Filet z dorsza w lekkim sosie z białego wina i masła, to świetny sposób na szybki obiad z jednej patelni. Gotowy w 20 minut, przy minimalnym nakładzie pracy.  Najlepszy z ugotowanym na sypko ryżem lub pieczonymi ziemniaczkami.  SKŁADNIKI / 2 PORCJE 350 g filetu/polędwicy z dorsza 50 g masła 4 ząbki czosnku 1/3 szklanki białego wytrawnego wina garść(...)dodajemy dorsza. Smażymy po 1 minucie z każdej strony. Dodajemy pomidorki cherry oraz oliwki i gałązkę rozmarynu, jeśli używamy. Dolewamy wino i redukujemy 1 minutę na dużym ogniu. Próbujemy sos i w razie potrzeby dodajemy syrop klonowy lub miód. Doprawiamy solą i szczyptą chili do smaku. Smażymy 1-2 minuty w zależności od grubości filetów. Przed podaniem na każdym kawałku

cool and minty
SAŁATKA Z BROKUŁAMI I JAJKIEM 200

Propozycja na zbliżające się święta. Prosta, ale pyszna sałatka, z brokułami, dojrzałym pomidorem i perfekcyjnie ugotowanym jajkiem. Z obłędnym sosem z musztardy francuskiej, miodu, majonezu i tartego czosnku. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 1/2 opakowania mieszanki sałat 1 dojrzały pomidor malinowy 1/2 brokuła 2 jajka DRESSING 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny  1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy francuskiej(...)Dokładnie mieszamy i dodajemy musztardę francuską i majonez. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Na czas przygotowywania sałatki wstawiamy do lodówki ( sos jeszcze zgęstnieje). Na półmisku układamy sałatę, następnie pomidora, pokrojone na ćwiartki jajka oraz różyczki brokuła. Lekko solimy i oprószamy czarnym pieprzem. Przed samym podaniem polewamy dressingiem

cool and minty
Si, pero no. 125

pierogi ruskie. 2. Jedzenie gleby . 3. Pan de Coca . Gracjan 1. Kuchnia gruzińska to dla mnie numero uno , ze względu na doskonałe przyprawy, dużą ilość ziół, orzechów i kozackie sosy, jak np. tkemali (sos z mirabelek), który świetnie pasuje do szaszłyków mcvadi z karkówki wieprzowej. 2. Najdziwniejszy trend o jakim słyszałem to gotowanie w azocie . 3. Zapach Walencji dla mnie

Gotuj po hiszpańsku
Makaron farfalle z kurczakiem, szpinakiem, czerwoną fasolą, w delikatnym sosie pomidorowym 123

zalewy fasolę, dolewamy 1 szklankę wody oraz passatę. Dusimy przez 10 minut, po tym czasie wlewamy mąkę rozmieszaną w odrobinie zimnej wody. Gotujemy jeszcze chwilę do momentu aż sos zgęstnieje.  3. Makaron wykładamy na talerze, polewamy przygotowanym sosem, posypujemy starym żółtym serem

Szefowa kuchni
Makaron z czosnkiem niedźwiedzim, oliwkami i suszonymi pomidorami 137

szpinak 2 garście, czosnek 3 ząbki, cebula 1 szt, śmietana 18 % 500 ml, oliwki czarne 1 mały słoik, suszone pomidory 1 mały słoik, zioła prowansalskie do smaku, sos sojowy do smaku, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, makaron świderki 500 g, płatki drożdżowe lub starty parmezan do posypania makaronu, Sposób przygotowania: Czosnek niedźwiedzi oraz szpinak myjemy, odcinamy końcówki(...)przez praskę czosnek oraz śmietanę. Wszystko razem mieszamy i przyprawiamy do smaku. W garnku nastawiamy wodę i gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy z sosem. Dodatkowo makaron posypujemy płatkami drożdżowymi lub startym parmezanem

kulinarne odsłony pati
Klasyczna sałatka jarzynowa w nieco innym wydaniu 141

Sałatka ta nie miała być początkowe sałatką, ale wyszło smacznie więc nie mam jej tego za złe ;p  W zamyśle miała wyjść potrawka z ziemniakami, marchewką, ciecierzycą z sosem pomidorowym… Ale kiedy miałam już obrane i pokrojone ziemniaki i marchewkę i przyszło do zalania ich passatą pomidorową, okazało się, że pamięć mnie zawiodła i passaty na stanie brak(...)skoro warzywa już przygotowane to trzeba było coś wymyślić. Dodałam więc kilka pasujących składników, które miałam pod ręką, do tego lekki jogurtowy sos, zioła. I wyszło coś na kształt popularnej sałatki jarzynowej. Tylko nieco innej :D O wyrazistym smaku dzięki suszonym pomidorom i dodatkowi serka koziego.  Polecam jako powiew świeżości w klasycznych zestawieniach :) SAŁATKA JARZYNOWA Ziemniak Marchewka 3 suszone

HealthyCreations
Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów, z aksamitnym puree ziemniaczanym 165

się przypalić. Kiedy mięso będzie już miękkie, wtedy dodać odsączone kapary i dusić razem jeszcze przez 1 minutę. Mięso zdjąć z ognia. Dodać masło i mieszając połączyć z resztą sosu. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Jak zrobić smaczne puree ziemniaczane? Ugotowane w posolonej do smaku wodzie ziemniaki, należy dokładnie odcedzić. Garnek postawić na niewielkim ogniu i odparować je jeszcze(...)boczek lub słonina. Dodatkowo takie ziemniaki można przyprawić odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Jeśli lubisz polędwicę wieprzową, to wypróbuj także przepisu na roladki z polędwiczek z boczkiem, uduszonych w maślanym sosie . Do tych roladek wspaniale pasuje puree z pietruszki z rozmarynem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczone mielone z pasternakiem 138

burakiem z sosem koperkowym Pieczone mielone z warzywami to mój ulubiony pomysł na obiad. Mogę w łatwy sposób przemycić warzywa, które podane osobno mogłyby dzieciom nie smakować. Pieczona wersja kotletów nie wymaga ode mnie grzania się przy patelni, ani tłuszczu do smażenia. 4 porcje: 2 większe pasternaki (ok. 200 g) 2 ziemniaki (ok. 200 g) 1 mniejszy burak(...)mięsa drobiowego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka zielonej czubrycy lub cząbru 1/2 łyżeczki kurkumy sos: 1 pęczek koperku 400 g naturalnego gęstego jogurtu (może być grecki) 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki garam masala opcjonalnie: mały ząbek czosnku Warzywa obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach. Mięso mielimy lub siekamy drobno. Przekładamy do miski, dodajemy przyprawy oraz warzywa, dokładnie mieszamy

Kucharzyca
Makaronowa zapiekanka z tuńczykiem, ogórkiem kiszonym, cukinią i kukurydzą 147

pysznie, przy okazji zużyłam resztki makaronów, kawałek cukinii i otwartą kukurydzę. Takie małe sprzątanie :-) Miłego piątku kochani Wam życzę :-) Składniki: makaron u mnie razowe penne 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 puszki kukurydzy około 6-8 ogórków kiszonych kawałek cukinii (ja miałam pół) natka pietruszki starta mozzarella 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i wrzucamy(...)tuńczyka. Wszystko posypujemy natką pietruszki (troszkę zostawiamy) i startą mozzarellą. 4. Pieczemy w 200 stopniach około 20-25 minut. Po upieczeniu posypujemy pozostałą natką pietruszki. Do zapiekanki możemy przygotować sos czosnkowy, podać z chrzanem wymieszanym z majonezem. Smacznego

kruche babeczki
Sałatka z kabanosem 152

jajko jest niemalże podstawą w sałatkach z majonezem, bardzo dobrze się komponuje. Jajko i majonez to według mnie najprostsze i najlepsze rozwiązanie. Lepszego nie znajdziecie. Ewentualnie jajko z sosem tatarskim według mnie jest takim super punktem Wielkanocy, który trzeba przygotować, jeżeli nie macie czasu na wymyślne nadzienia do jajek. Sałatka z kabanosem przepis: 300 g kabanosów, u mnie Kabanosy Pieczone(...)Ogórki kroję w kosteczkę i nie odciskam z soku. Sałatka z ogórków smakuje o niebo lepiej właśnie z tym sokiem, który miesza się z majonezem i tworzy bardzo pyszny sos. Rzeżuchę siekamy i dodajemy do kabanosów, jajek i ogórków. Dodajemy również majonez, chrzan, sól i pieprz i dokładnie mieszamy. Ja sałatkę podałam w bułce z dużą ilością rzeżuchy, którą uwielbiam

MamaOskarka
Kurczak kukurydziany w marynacie kąpany pomarańczami nadziany 137

auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -Kurczak kukurydziany - u mnie 1,5 kg Marynata: -2 łyżki miodu     -3 łyżki soku z cytryny -1 łyżka sosu sojowego -2 ząbki czosnku -mieszanka ziół:majeranek, papryka słodka i szczypta ostrej, kolendra, lubczyk imbir, tymianek,oregano, kminek -sól, pieprz Do nadziania dwie pomarańcze. Jeżeli chodzi o zioła to w moim przypadku była(...)podlewamy odrobiną gorącej wody ( ok. 1 szklanka ). Piekarnik rozgrzewamy do 180° i pieczemy kurczaka przez 1,5 do 2  godzin, w zależności od wielkości. Często polewamy wytworzonym sosem lub dorabiamy marynatę, tylko zamiast soku z cytryny dajemy sok z pomarańczy. Podajemy z ulubionymi dodatkami

Kulinarne przemyslenia