sera feta listki bazylii 1/4 pokrojonej w piórka czerwonej cebuli / opcjonalnie PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 łyżeczki suszonego oregano, szczypta chili w proszku lub płatkach SOS WINEGRET 1 łyżka musztardy, np. kremskiej 1 mały ząbek czosnku, starty na tarce 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka syropu klonowego lub miodu 4 łyżki oliwy sól, świeżo zmielony czarny pieprz(...)WYKONANIE Wszystkie składniki sosu winegret umieszczamy w małym słoiczku, zakręcamy i energicznie roztrzepujemy (można wymieszać w miseczce). Do czasu podania przechowujemy w lodówce. Odłamujemy zdrewniałe i jasne końce szparagów (same pękną w odpowiednim miejscu), końce wyrzucamy. Pozostałe części opłukujemy, osuszamy, skrapiamy oliwą i posypujemy solą i pieprzem. Grillujemy razem z pomidorkami, na mocno rozgrzanej patelni, najlepiej grillowej, przez
cool and mintyDziś przedstawię Wam mój sprawdzony przepis na schab pieczony. Soczysty, miękki, w przyprawach, długo marynowany. Smakuje podany na ciepło do obiadu z sosem, np. do ziemniaków i surówki oraz na zimno pokrojony na kanapki. Wtedy polecam takie dodatki jak chrzan, ćwikłę i marynowane ogórki lub paprykę. Schab pieczony bez rękawa, marynowany 15 godzin w czosnku, majeranku, soli i pieprzu(...)naczyniu, niczym nie przykrywam. Piekę na środkowej półce piekarnika przez 65 minut. Jeśli wybieram schab na kanapki to całkowicie studzę, następnie kroję. Jeśli do obiadu – podaję gorący polany sosem z dodatkiem ziemniaków i surówki. Smacznego
Zasmakuj Kuchniporcja: – 40 g wędzonego łososia – 1/2 g małego wędzonego oscypka – garść mieszanki sałat – 4 pomidorki koktajlowe – szczypiorek do dekoracji sos – 2 łyżki oliwa z oliwek – łyżeczka miodu – łyżeczka musztardy – pieprz do smaku – kilka kropel cytryny – opcjonalnie sól(...)małe paski. Rybę rozdzielamy na mniejsze kawałki. Sałatkę myjemy i odsączamy z wody. Delikatnie rozdrabniamy. Pomidorki kroimy na pół.Tak przygotowane składniki delikatnie łączymy ze sobą. Całość polewamy przygotowanym sosem. Mieszamy oliwę z oliwek z musztardą, miodem oraz z sokiem z cytryny. Całość doprawiamy do smaku pieprzem – opcjonalnie solą, wszystko mieszamy. Sałatkę posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Gotowe. Artykuł Sałatka
I LOVE LIFEwszystkim dużo zdrowsza! GRYCZANA PIZZA Z PATELNI Czas wykonania 15 minut Składniki na jedną porcję 40 g mąki gryczanej Jajko Około pół szklanki wody Dodatki Pasta warzywna (jako sos na spód) Papryka Pomidor Ogórek konserwowy Kukurydza Feta Zioła Jajko wymieszać dokładnie z mąką i wodą, doprawić ziołami Przygotowane ciasto wylać na rozgrzaną patelnię (ja smażę na teflonowej bez dodatku(...)tłuszczu) Smażyć pod przykryciem na średnim ogniu 5-7 minut Po tym czasie odwrócić na drugą stronę Nie zdejmując pizzy z patelni posmarować usmażoną stronę sosem i położyć dodatki Przykryć pokrywą i smażyć dalej około 10 minut (w zależności jak chrupiącą pizzę chcemy zjeść
HealthyCreationsświecie fast- food'a.. Kebab, bo to dziś będę go odczarowywać w mojej kuchni uwielbiam za aromatyczne, soczyste mięso, chrupiącą i różnorodną porcję warzyw i gęsty, kremowy sos. Niestety jedyne miejsce, gdzie był on rewelacyjny, zostało zamknięte, więc gdy mam na niego ochotę a niekoniecznie zjem byle co przygotowuję go sama. Przepis nie jest skomplikowany a mnogość składników(...)sosów zależy tylko od Ciebie. Danie to często przygotowuje na różnych imprezach, dzięki czemu każdy może skomponować swoją ulubioną kanapkę, bądź też sałatkę, gdy zrezygnuje z pieczywa. Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytSkładniki: - 2 duże płaskie bułki lub podpłomyki - 2 gałązki pomidorków koktajlowych - 4 plastry sera do tostów - 1 czerwona cebula - 8 plastrów boczku - 4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego Sos: - 4 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 ząbki czosnku - suszony majeranek lub bazylia po pół łyżeczki 1. Koncentrat pomidorowy mieszamy ze startym czosnkiem i suszonymi ziołami. 2. Bułkę kroimy na połowę(...)smarujemy łyżką oliwy, następnie sosem pomidorowym. Układamy warstwami boczek, ser, cebula i pomidorki. 3. Gotowe pizze wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 220 C na ok. 10 minut. Smacznego
Apetyczna babeczkamiski. Cebulę kroimy w małą kostkę, marchewkę obieramy i szatkujemy. Następnie wszystko dodajemy do kapusty. Całość solimy i odstawiamy na ok. 15-20 minut. W tym czasie możemy przygotować sos do surówki. Do rondelka dodajemy ocet winny, cukier oraz oliwę. Całość musimy zagotować i odstawiamy do ostudzenia. Po ok. 20 min. odsączamy z kapusty powstały płyn. Następnie dodajemy do tego(...)poszatkowany koperek oraz sos. Całość mieszamy i gotowe. Artykuł Surówka z kapusty pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneSezon szparagowy otwieram Carbonarą we wiosennej odsłonie z zielonymi szparagami i koperkiem. Klasyczna włoska carbonara to makaron z rumianym boczkiem, kremowym sosem na bazie jajek (bez śmietany!) z dodatkiem sera, parmezanu lub grana padano. Oczywiście przepisów na tę potrawę jest wiele i każdy ją robi na swój sposób. Jeśli lubicie i robicie ze śmietaną, zróbcie według własnych upodobań. Dodajcie jednak(...)startego sera, mieszamy widelcem. Makaron przekładamy bezpośrednio z garnka z wodą na patelnię z boczkiem i szparagami, mieszamy, zdejmujemy z ognia. Dodajemy jajka, mieszamy, do momentu aż powstanie kremowy sos, który oblepi makaron. Wykładamy na talerze i posypujemy resztą sera
Smakowity Blog Kulinarnydanie wyjątkowe. Składniki: marynata: 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu czarnego, 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu ziołowego, ½ łyżeczki czosnku granulowanego, 100 g koncentratu pomidorowego z czosnkiem PUDLISZKI, 3 łyżeczki sosu sojowego ciemnego, ponadto: 1 duża pierś z kurczaka, 3 łyżki oleju rzepakowego, 250 g ryżu do risotto, 3 cebule dymki ze szczypiorkiem, ½ łyżeczki cukru, ok. 1 l bulionu drobiowego(...)puszka fasoli pinto, 2 pęczki zielonej pietruszki, sól do smaku, ser twardy np. grana padano, parmezan, 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej (długodojrzewająca, surowa, wędzona na zimno). Przygotowanie: marynata: Sos sojowy mieszamy z koncentratem pomidorowym, pieprzem czarnym, ziołowym oraz czosnkiem. Filet z kurczaka oczyszczamy, myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Kroimy w drobną kostkę i mieszamy w marynacie. Odstawiamy
Moniki Smakołykimust have i nie wyobrażam sobie, że mogłoby być inaczej! Nawet do spaghetti lubię dorzucić świeżą rukolę, czy nawet ogórka kiszonego. Co na obiad? Obiady domowe przepisy: Kopytka w sosie z kiełbasą Kluski śląskie z farszem Kotlety z wątróbki Schabowe dziadka Krzyśka Młoda kapusta zasmażana Marchewka duszona z dodatkiem groszku, podawana na gęsto to dla mnie prawdziwy smaczek. W zasadzie(...)wody z tejże marchewki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i mieszamy robiąc zasmażkę. Do zasmażki wlewamy wodę z marchewki i dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanego sosu dodajemy ugotowaną marchewkę, odsączony z zalewy groszek, a także pieprz i sól. Wszystko razem mieszamy i gorący dodatek do obiadu mamy gotowy! Marchewka z groszkiem wspaniale komponuje się z ziemniakami
MamaOskarkażółty zetrzyj na małych oczkach tarki. Majonez i śmietanę (lub jogurt) wymieszaj z przeciśniętym przez praskę / posiekanym czosnkiem i solą. W salaterce ułóż kolejno: kapustę pekińską, paprykę, połowę sosu majonezowego, jajka, rzodkiewkę, połowę sosu majonezowego, ser żółty
Via GustoSchab w sosie śmietanowo-porowym, jest świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów. Często zdarza się, że z zamrażalnika wyciągamy schab pokrojony już w plastry i oprócz przygotowania kotletów nie mamy żadnego innego pomysłu na jego wykorzystanie. Continue reading Schab w sosie at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.plmałą zawartość tłuszczu jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne. Polecane jest również dla alergików. Indyk jest bardzo wdzięcznym mięsem, ponieważ przygotowuje się go szybko. Podobnie jak kurczaka. Indyk w sosie, który dziś Wam proponuję, dusi się 25 minut. Tak więc same plusy :) Zdrowe, pyszne i szybkie w przygotowaniu. Składniki: 500-600 g. fileta z indyka 1,5 szklanki bulionu 1 cebula(...)przekroić na ćwiartki. Podsmażyć na osobnej patelni, następnie dodać do mięsa. Przykryć patelnię i dusić mięso około 25 minut. W trakcie duszenia, można jeszcze delikatnie podlać mięso wodą. Jeśli sos będzie za rzadki, można go zagęścić nie wielką ilością mąki
Agusiowe smakołykiprzygotowanie 2 porcji Dojrzałe mango Pół puszku mleczka kokosowego Pół czerwonej papryki Pół kostki tofu Pół czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku Czerwona pasta curry, kurkuma, imbir, chilli, curry, sos sojowy 100 g ryżu brązowego Cebulę i czosnek posiekać Mango obrać i pokroić w kostkę Paprykę i tofu pokroić w kostkę Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać posiekaną cebulę, czosnek, łyżeczkę(...)tofu, dolać odrobinę wody i podsmażać około 5 minut Dodać mango wraz z sokiem, który wyciekł w czasie krojenia, dusić około 3 minuty Wlać mleczko kokosowe, doprawić curry i sosem sojowym Doprowadzić do zagotowania i w razie potrzeby jeszcze doprawić Podawać z ugotowanym ryżem
HealthyCreationsłyżka masła 3 liście karbowanej sałaty 2 kromki chleba tostowego 2 łyżki posiekanego szczypioru 1 mały pomidor sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi 2 łyżki sosu czosnkowego (domowy lub kupny) 1. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło. Smażymy posolone szparagi przez 5-7 minut (do momentu aż zrobią się wiotkie). Ściągamy je z patelni(...)czosnkiem niedźwiedzim. Smażymy do momentu aż się zetną. Z chleba tostowego robimy grzanki - na grillu elektrycznym lub w tosterze. 2. Na talerzu układamy liście sałaty. Polewamy je sosem czosnkowym. Na to wykładamy szparagi a na szparagi jajka sadzone. Posypujemy szczypiorkiem. Obok układamy grzanki i pokrojonego w plastry pomidora
Szefowa kuchni