POLĘDWICA WOŁOWA Z ZIELONYM PIEPRZEM I KARCZOCHY Z CZOSNKIEM I CHILLI 170nich Wąż nie uznaje obiadu ;) Polędwica: 600-800 g polędwicy wołowej (robiłam dla trzech osób, dla 4 osób cała polędwica: wycięty środek, a reszta na tatar albo sos do tagliatelle albo na Stroganow a) kilka łyżek suszonego zielonego pieprzu lekko stłuczonego w moździerzu sól chlust oliwy (u mnie truflowa) wyciśnięty ząbek czosnku Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem. Polędwicę(...)każdej strony. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, szczelnie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 15 (rare), 25 (medium-rare) lub 40 min (well-done) - ale to wszystko zależy od piekarnika. Sos: 100 g masła sól morska szczypta brązowego cukru (lub ksylitolu) chlust dobrego balsamico chlust oliwy z oliwek mała drobno pokrojona cebulka chlust wody Dusimy aż cebulka zacznie się rozpadać. Karczochy
Cytryna&Co.
KALMARY Z WARZYWAMI 316nazwę wymyślił Wąż, bo mu się skojarzyło z sosem puttanesca i niech tak zostanie ;) chociaż mój sos różni się od puttanesca. Owoce morza chodziły za mną już od jakiegoś czasu, niestety Chłopaki wybrali jak zwykle i bezpiecznie krewetki, ja dorobiłam dodatkowo kalmary. Marzą mi się też mule w białym winie... Chyba poczułam wakacje ;) Składniki: 250 g mrożonych krążków kalmarów (jeśli
Cytryna&Co.
KUBAŃSKI KURCZAK 166niebiańsko pysznie:) składniki: filet z kurczaka ćwiartka średniej główki białej kapusty kilka listków sałaty masłowej słodka zielona i czerwona papryka jedna papryczka chilli jedna cebula jeden ząbek czosnku łyżka sosu sojowego świeża kolendra sól pieprz olej roślinny Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę,paprykę słodką,chilli i czosnek. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojonego w paski kurczaka(...)chwilę,mieszając. Wrzucamy drobno poszatkowaną kapustę i dusimy aż będzie aldente. Dodajemy posiekana kolendrę z drobno porwanymi liśćmi sałaty.Trzymamy na ogniu cały czas mieszając. Na koniec dodajemy łyżkę sosu sojowego i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z gotowanym ryżem i czerwoną fasolą
Cytryna&Co.
KREM Z MARCHWI 5 PRZEMIAN 156selera czerwona papryka obrana ze skórki 3 łyżki przecieru pomidorowego łyżeczka startego świeżego imbiru pół pora cebula 2-3 ziemniaki ząbek czosnku papryczka chilli oliwa z oliwek kurkuma sól sos sojowy natka z pietruszki pieprz mleko kokosowe pestki z dyni i słonecznika Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojone warzywa. Ja robiłam wszystko w kolejności wg. 5 przemian, ale nie trzeba koniecznie(...)Papryczkę chilli przekrojoną na pół możemy wyjąć po jakimś czasie. Dodajemy natkę, sos sojowy, przyprawy. Zalewamy niewielką ilością wody i dusimy aż warzywa będą miękkie. Dodajemy koncentrat pomidorowy a po chwili mleko kokosowe. Miksujemy. podajemy z prażonymi pestkami
Cytryna&Co.
Przegrzebki 007 ;) z Martini extra dry 170przypalić, dodajemy czosnek i przegrzebki, podsmażamy je po minucie z każdej strony, dodajemy chlust Martini, zioła, sól, pieprz i cytrynę. Przegrzebki po maksymalnie 4 minutach zdejmujemy z patelni a sos możemy jeszcze przez minutę zredukować. Polewamy przegrzebki sosem, podajemy z pieczywem i cytryną
Cytryna&Co.
DOMOWE GNOCCHI I SZNYCEL CIELĘCY W BIAŁYM WINIE 191robiłam wersję bezglutenową. Ciasto się troszkę lepiło i trudniej było ulepić ładne "kopytka". Ale nie ładność się liczy, tylko smak. A smak był mistrzem. Dziś dojedliśmy gnocchi z szybkim sosem pomidorowym. Składniki na sznycle dla dwóch osób: 2-3 sznycle cielęce grubości ok 2 cm (np. z udźca) łyżka klarowanego masła chlust białego wytrawnego wina masło pietruszkowe (przepis tutaj ) sól(...)skrobi ziemniaczanej Lekko stłukłam mięso, posypałam solą i pieprzem. Usmażyłam z obydwu stron na klarowanym maśle. Chlusnęłam winem. Poddusiłam chwilę, dodałam masło pietruszkowe i jeszcze chwilę smażyłam aż sos się zredukował. Na koniec zagęściłam odrobiną skrobi wymieszanej z zimną wodą. Podałam z gnocchi. Składniki na gnocchi: W przepisie jest parmezan, którego ja nie dodawałam 250-300 g mąki bezglutenowej
Cytryna&Co.
Placek kukurydziany z pomidorem i papryką 209Kiedy wierzch się zetnie ostrożnie odwrócić placek na drugą stronę, posypać serem startym na tarce na drobnych oczkach i smażyć przez kolejne 2 minuty. Podawać z ulubionymi warzywami i sosami. Ja podałam z kremem balsamicznym i sosem sriracha. Smacznego Placek kukurydziany z pomidorem i papryką Placek kukurydziany z pomidorem i papryką Placek kukurydziany z pomidorem i papryką Placek kukurydziany
Smaki Armine
Menu na tydzień: Sycące sałatki na początek wiosny 179ryżu. Każde z nich gotuje się osobno. Soczewicy charakteru nadaje chorizo, ryż nabiera niesamowitego smaku dzięki dodatkowi kory cynamonowca. Słoneczny kolor to zasługa kurkumy. Czwartek: Tajski makaron z sosem z masła orzechowego To danie świetnie smakuje na zimno i na ciepło. Kluczowym składnikiem jest dressing, który równocześnie stanowi podstawę marynaty do kurczaka. My użyliśmy makaronu gryczanego, ale można go zastąpić(...)Limonka 1,2 zł Cytryna 1 zł Fistaszki 2 Imbir 1 zł Zioła świeże Bazylia 2x 10 zł Kolendra 5 zł Szczypior 2.5 zł Pietruszka 2 zł Dodatki : Sos sojowy Musztarda Czosnek Ocet winny Olej Oliwa Olej sezamowy Ser parmezan 1/3 szklanki Orzechy nerkowca garść Kora cynamonowca – kawałek Kurkuma Kmin rzymskiSłodka papryka Sól i pieprz Razem około
Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Panzanella ze stekiem i pieczonymi warzywami 193mięso, dociśnij lekko do powierzchni. Smaż 1 minutę, obróć na drugą stronę znowu smaż minutę. Znowu przewróć mięso i wyłóż na patelnię łyżkę masła. Kiedy się rozpuści polewaj wytworzonym sosem steki. Po minucie ponownie przewróć mięso. Polewaj cały czas sosem. I po minucie znowu na ostatnie 60 sekund. Po 4 minutach steki powinny być średnio wysmażone. Zdejm steki z patelni
Niedzielny kucharz
Sałatka z brązowego ryżu i pora, z pomarańczami serem i orzechami. 239dressing: do szklanki wlewamy sok z połowy cytryny, 2 łyżki oliwy, dodajemy jedną łyżkę miodu, startą skórkę z pomarańczy, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy do momentu powstania jednolitego sosu. Wymieszany ryż z porami przekładamy do salaterki, dodajemy pokrojoną na kawałki pomarańczę i delikatnie mieszamy, sałatkę z wierzchu obsypujemy prażonymi orzechami i kawałkami niebieskiego sera pleśniowego, całość z wierzchu polewamy(...)sosem i obsypujemy natką pietruszki. Sałatka z brązowego ryżu i pora, z pomarańczami serem i orzechami Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: http://www.ksiega-smaku.pl/salatka-brokulem-lososiem-jajkiem/ Artykuł Sałatka z brązowego ryżu i pora, z pomarańczami serem i orzechami. pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smaku
Najlepsze przepisy na bigos – top 5 215mrożonego szpinaku 2 cebule obrane i pokrojone na półplasterki czerwona papryka – oczyszczona i pokrojona na plasterki 3 małe cukinie pokrojone w długie cienkie paski 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju Zobaczcie przepis na bigos z cukinii i grzybów na blix.pl Bigos wegetariański z chrzanem No dobra. Poszaleliśmy ze składnikami, ale wielbicielom klasycznego bigosu wegetariańskiego z białej kiszonej(...)półplasterki 2 ząbki czosnku przetarte przez praskę kilo kiszonej kapusty odsączonej i pokrojonej na mniejsze kawałki 3 łyżki chrzanu 2 łyżki musztardy ziarnistej 300 ml białego wina 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju do podania Przepis na bigos z kapusty z chrzanem: Kapusta wigilijna z chrzanem Pizzoccheri Są tu jacyś miłośnicy Włoch i nietypowych włoskich makaronów? Pizzoccheri
Ugotowane pozamiatane
Boczniaki w panierce z sosem jogurtowym 166Składniki: 500 g boczniaków 3/4 szklanka mąki pszennej 1 szklanka bułki tartej 2 jajka 1 łyżeczka czosnku w proszku sól, pieprz olej do smażenia Sos: 200 g jogurtu (np. greckiego) 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Boczniaki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy czosnkiem, solą i pieprzem, a następnie mieszamy aby przyprawy równomiernie pokryły grzyby. Każdy(...)koniec w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor. Usmażone kawałki układamy na ręcznikach papierowych aby odsączyły się od nadmiaru tłuszczu. Składniki sosu mieszamy ze sobą. Podajemy na ciepło od razu po usmażeniu
Qchnia po prostu
Śledzie w sosie musztardowym 163Śledzie w sosie musztardowym przygotowuje się ekspresowo, z tym, że długi jest za to czas oczekiwania. Jednak warto na nie czekać, bo są pyszne. Oczywiście o ile ktoś lubi śledzie. Ja uwielbiam, więc często po nie sięgam. Wolę zdecydowanie domową wersję, bo często w tych kupnych dominuje smak octu. W dodatku śledzie są zdrowe, więc warto je mieć w swoim(...)miski. Dodać jogurt naturalny, obie musztardy i majonez, wymieszać i doprawić niewielką ilością soli i pieprzu. Rybę dobrze odsączyć na sitku, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do sosu. Wymieszać, nałożyć folię i włożyć do lodówki na co najmniej jeden dzień. Sałatkę można posypać przed podaniem posiekanym koperkiem lub natką pietruszki
Passions hobbies life
Kluski lane z kurczakiem, papryką, pieczarkami i cukinią 199piersi z kurczaka około 150 g lanych klusek około 120 g g małych pieczarek 1 mniejsza papryka żółta 1 mała cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy sól, pieprz i ulubiona mieszanka przypraw do kurczaka Piersi kurczaka opłukać i oprószyć solą, pieprzem oraz mieszanką przypraw, a następnie pokroić w kostkę. Na rozgrzanej oliwie zeszklić(...)drobno pokrojoną cebulę, dodać mięso, sprasowane ząbki czosnku i podsmażyć do lekkiego zrumienienia się kurczaka. Paprykę, pieczarki oraz cukinię pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić na patelnię z mięsem, podlać sosem sojowym i poddusić pod przykryciem przez około 5 minut (od czasu do czasu mieszając). W międzyczasie ugotować kluski lane, a po odcedzeniu zostawić 1/2 szklanki wody z gotowania się klusek
Kraina Miodem Płynąca
Polędwiczki wieprzowe na puree z batatów i karmelizowaną cykorią. 199czosnek i szalotka nie mogą się przypalić! Każdy plaster polędwiczki smażymy z oby dwóch stron dość krótko, około 40 sekund do 1 minuty. Zdejmujemy szczypcami z patelni. Do pozostałego sosu dodaj 1/4 kostki masła, patelnię zdejmij z ognia i wprowadź pomału masło, jak się rozpuści dodaj plastry polędwiczki i zagotuj przez 30 sekund do minuty. Mięso jest gotowe. Na talerz(...)wyłóż puree z batatów, na nie skarmelizowaną cykorię i obok polędwiczkę z sosem. Smacznego
SMYKWKUCHNI