sosy - 72734 przepisów (strona:1856/4849)

Butter Chicken 207

Maślany kurczak (butter chicken) to jedno z najpopularniejszych dań kuchni indyjskiej.  Kawałki kurczaka marynowane w jogurcie i aromatycznej mieszance przypraw, następnie gotowane w sosie pomidorowym z dodatkiem śmietanki. Wielowymiarowość smaku danie zawdzięcza dużej ilości przypraw, charakterystycznych dla kuchni indyjskiej. Bardzo często stosuje się tam mieszankę przypraw o egzotycznie brzmiącej nazwie garam masala. Jest to bardzo wyrazista mieszanka kilku suchych(...)łyżki oliwy Czosnek i imbir drobno kroimy. Mięso kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby mięso się zamarynowało. Sos: 40 g masła ghee lub klarowanego 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru 2 łyżeczki garam masala 1 łyżeczka kurkumy 400 ml passaty pomidorowej 1 łyżka soku z cytryny

Smakowity Blog Kulinarny
Leczo z pieczarkami, brokułem i makaronem ryżowym 190

Składniki : mały brokuł 20 dag pieczarek mała cebula 4 łodygi selera naciowego mały słoik sosu chińskiego( łowicki) mała puszka cieciorki konserwowej i kukurydzy natka pietruszki, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku olej do smażenia makaron ryżowy Przygotowanie: Cieciorkę, kukurydzę osączyć Przygotować makaron wg przepisu na opakowaniu Cebulkę, seler pokroić w kostkę Umyte pieczarki obgotować w lekko posolonej i zakwaszonej octem wodzie(...)osączyć, po ostudzeniu pokroić w dość grube plasterki Brokuł również lekko obgotować, podzielić na małe różyczki Cebulę, ząbki obranego czosnku i seler lekko obsmażyć na oleju Do garnka przełożyć sos chiński, a do niego cieciorkę, kukurydzę, cebulę z selerem i czosnkiem, pieczarki i brokuł, delikatnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem, postawić na ogniu i zagotować całość Na talerz wykładamy

Proste Potrawy
Gofry z żółtym serem/serowe 173

kanapek np. na przyjęcie. W moim domu takie gofry znikają najczęściej jeszcze ciepłe oraz bez żadnych dodatków, ale przyznam, że również świetnie komponują się ze świeżymi warzywami i/lub ulubionym sosem. Polecam! (około 8-9 dużych gofrów) 2 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml) 1,5 szklanki mleka/wody (u mnie zazwyczaj woda - gofry są bardziej chrupiące; można też mieszać(...)Moja posiada 1300W, więc w 2-3 minuty mam idealne gofry.) Gofry należy studzić na kratce, najlepiej ułożone bokiem. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. ze świeżymi warzywami i/lub ulubionym sosem.    Kilka uniwersalnych wskazówek:   - Składniki powinny być w temperaturze pokojowe. - Gofry należy piec w uprzednio rozgrzanej gofrownicy. - Podczas pieczenia gofrów nie wolno otwierać sprzętu. Oczywiście na początku

Di gotuje
Wtorek: Sushi bez zawijania, czyli sushi bowl 182

rzepy lub pęczek zwykłej rzodkiewki 2 łyżki marynowanego imbiru 2 łyżki posiekanej kolendry 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki czarnego sezamu 4 łyżki octu 2 łyżki cukru Sos sojowy Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz kilkakrotnie ryż pod zimną wodą, aż woda nie będzie już biała i mętna. Zalej 2 szklankami wody, doprowadź do wrzenia zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu(...)paski. Krok 4 Na dno misy wyłóż porcję ryżu. Obok układaj pozostałe składniki: łososia, ogórka, awokado, białą rzodkiew, posiekaną kolendrę i szczypiorek oraz marynowany imbir. Posyp sezamem. Podawaj z sosem sojowym. Artykuł Wtorek: Sushi bez zawijania, czyli sushi bowl pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Surówka z białej rzodkwi z mango - fit 244

witamin z grupy B. Dzisiejszeję surówkę uzupełniają tradycjne dodatki: marchewka i jabłko, a mango nadaje miłej w smaku egzotycznej nuty.  Surówka jest w wydaniu fit, z sosem winegret zamiast zawiesistej śmietany i majonezu. Jest super smaczna, polecam! Składniki: 1/2 korzenia białej rzodkwi 1 marchewka 1 jabłko 1/2 mango 2-3 łyżki oleju 1 łyżka octu jabłkowego 1 płaska łyżeczka(...)zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Mango obrane ze skóry pokroić w słupki olej, ocet winny i miód wymieszać do konsystencji gładkiej emulsji warzywa i owoce wymieszać z przygotowanym sosem winegret i wymieszać przed podaniem schłodzenić w lodówce. Podawać posypną zieleniną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka ze smażonym serem Camembert i żurawiną 197

żurawiną (3 porcje): mix sałat z rukolą pomidorki koktajlowe 200 g mała czerwona cebula duży ser Camembert żurawina jajko mąka bułka tarta musztarda oliwa z oliwek sól pieprz Zrobić sos tzn. wymieszać oliwę z oliwek z łyżką musztardy i przyprawami. Pokroić Camembert na niewielkie trójkąty. Panierować w mące, jajku, bułce tartej i smażyć na rumiano. Cebulę pokroić w piórka(...)jeszcze raz na pół. Przekroić umyte pomidorki na połówki. Połączyć mix sałat z cebulą i pomidorkami. Zalać sosem i wymieszać. Położyć na wierzch panierowane kawałki sera i polać je żurawiną

Karola gotuje
Rybne curry z pomidorami i cynamonowym ryżem 244

Rozgrzewa, aromatyzuje otoczenie gamą ciepłych przypraw i rozluźnia spięte mięśnie po wymagających trasach skutych lodem. Do tego puszysty ryż przesiąknięty przytulnym zapachem cynamonu i rzut świeżej natki pietruszki :) Kremowy sos otulający miękkie i wciąż jędrne kawałki ryby, słodkie pomidory i ryż z cynamonową nutą to strzał w dziesiątkę jeśli chodzi o szybkość, prostotę, smak i moc przyjemnego rozgrzewania! Rybne curry(...)30sek. 3. Na patelnię wlej pomidory z puszki i 1/4 puszki wody - wymieszaj. 4. Rybę pokrój na mniejsze kawałki. 5. Na patelnię wlej mleko kokosowe, wymieszaj. 6. Na wierzchu sosu ułóż kawałki ryby, przykryj pokrywką i duś 5-7min. aż ryba będzie miękka. 7. Curry dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 8. Podawaj gorące z cynamonowym

Kuchnia w Słońcu Skąpana
PIZZA SEROWA (keto, LCHF, bez glutenu) 362

przypraw. Masę wyjąć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 20 minut w temperaturze 180 °C. Na gotowym spodzie ułożyć ulubione dodatki. U mnie jest to tutaj sos pomidorowy (przecier pomidorowy + bazylia + sól + pieprz), ser mozzarella, chorizo i salami oraz papryka. Całość oprószona ziołami prowansalskimi, oregano i bazylią. Gotową pizzę piec przez kolejne 5-10 minut do momentu(...)Najlepiej kroić na kawałki, gdy pizza serowa jest chwilkę przestudzona – ok 3 minut. Pizza serowa świetnie komponuje się także z innymi dodatkami jak pieczarki, boczek, szynka, oliwki oraz sosami np. czosnkowym, BBQ czy pomidorowym. U mnie zawsze jest serwowana z zieleniną czyli rukolą, roszponką i bazylią. Smacznego! — BTW samego spodu pizzy:620 g, 1755 kcal

Ola la LCHF
Sałatka po meksykańsku 189

soku z cytryny Przygotowanie : Do miski włóż składniki sałatki – rukolę, czerwoną fasolę, oliwki, pół awokado pokrojone w plasterki lub kostkę, jalapeno, nachos. Z oliwy, soku z cytryny, miodu przygotuj sos. Polej sosem sałatkę, dodając do niej jeszcze świeżą kolendrę i cząstkę limonki. Podawaj. SMACZNEGO! Artykuł Sałatka po meksykańsku pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Klopsiki w sosie musztardowym 145

Lubię. Tzn. klopsiki pod różną postacią, nie tylko te tytułowe. W moim kajecie mam zapisane jeszcze parę opcji, m. in. w sosie chrzanowym, przepis pewnie pojawi się niebawem. Chyba, że okażą się straszną chałą... Wtedy w sumie również Was powiadomię.  Składniki: 500 g mielonego mięsa (ja użyłam łopatki wieprzowej) 3 łyżki kaszy manny 1 jajko 1 cebula 2 ząbki(...)rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, robimy zasmażkę. Dolewamy do niej bulion, jednocześnie mieszając, żeby nie zrobiły nam się grudki, zagotowujemy. Do tego dorzucamy musztardę, sól, pieprz, cukier, śmietanę, mieszamy. Do sosu wrzucamy klopsiki, całość gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 15 minut

Kardamonovy
Restauracja Magia | Lublin – Miejsca ze Smakiem 168

regionalne smaki czyli wybraliśmy dwie pozycje polecane szczególnie przez szefa kuchni. Jednym z tych dań był schabowy rasy puławskiej, podany z kapustą zasmażaną, a drugim stek z jelenia z sosem leśnym i cząstkami buraka, który zrobił na nas wyjątkowe wrażenie. Idealnie wysmażony, delikatny. Trzecim daniem, które zamówiliśmy była pierś kurczaka z sosem kurkowym oraz warzywami. W międzyczasie raczyliśmy się bogactwem

Kuchnia Bazylii
Makaron ryżowy z woka z warzywami 201

kurczaka 1 mały por lub ½ dużego 1 cukinia 4 łodygi selera naciowego 1 zielona papryka 1 łyżka mąki kukurydzianej 3 łyżki oleju arachidowego   Kuchnie Świata 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy do dań chińskich Szczypta soli do smaku Świeżo mielony czarny pieprz do smaku 200 ml wody Sposób przygotowania: Mięso umyć , osuszyć pokroić na paski, przełożyć(...)głębokiej patelni typu wok, wlać olej arachidowy, sos sojowy oraz wsypać mąkę kukurydzianą.   Całość wymieszać odstawić na 10 minut, po tym czasie smażyć na dużym ogniu , często mieszając, gdy mięso się zetnie-nie będzie różowe, dodać pokrojoną na paski paprykę, por oraz seler naciowy, całość smażyć 2-3 minuty, jak zacznie przywierać do patelni, wlać wodę, smażyć mieszając jeszcze

Wanilia i Kardamon
"RÓŻANY OGRÓD" - PEŁNOZIARNISTA TARTA INSPIROWANA NATURĄ (Z KURCZAKIEM, GORGONZOLĄ I PIECZARKAMI ORAZ WARZYWNYMI RÓŻAMI) 184

zawierają żadnych polepszaczy - sztucznych barwników ani aromatów, czy też glutaminianu sodu!  Moja propozycja dania inspirowanego naturą to "Różany Ogród" - pełnoziarnista tarta nadziewana kurczakiem, gorgonzolą i pieczarkami, w śmietanowym sosie, udekorowana różyczkami z kolorowych warzyw: pomarańczowych, żółtych oraz fioletowych marchewek oraz zielonej cukinii.... Tarta jest naprawdę łatwa w przygotowaniu, a przy tym niezwykle efektowna i przepyszna 😋 Spód przygotowałam z mąki(...)doprawiłam "Vegetą Natur - O smaku kurczaka" - mięso smakuje wybornie, jest soczyste i bardzo aromatyczne. Dodałam również zrumienione pieczarki z cebulą oraz kawałki gorgonzoli, a całość zatopiłam w jajeczno - śmietanowym sosie. Za pomocą obieraczki do warzyw starłam piękne i dorodne marchewki oraz cukinię w cieniutkie,  podłużne pasy, każdy z osobna zrolowałam na kształt róży i ułożyłam na nadzieniu. Po upieczeniu

Słodko-Słony Świat Ilony
Gulasz z indyka z brukselką, papryką i pieczarkami 333

godziny, aż mięso będzie miękkie. Brukselkę oczyścić z wierzchnich listków i dodać surową do gulaszu. Dusić jeszcze przez ok 15 min. Jeżeli woda znacząco odparowała, należy ją uzupełnić. Przygotować sos rozpuszczając na patelni masło. Połączyć dokładnie z mąką i smażyć ok 2 minuty nie dopuszczając, aby mąka się zrumieniła. Cały czas mieszając wlewać wodę spod duszonego mięsa, a następnie kremówkę(...)Sos wlać do brytfanki, zagotować i gulasz można podawać. Na talerzu po wierzchu można posypać szczypiorkiem. Smacznego :) Przepis bierze udział w akcji zorganizowanym na Durszlaku.pl #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura

https:KKuchniaMniam

Proponowane wyszukiwania