sosy - 72234 przepisów (strona:1858/4816)

Sałatka ziemniaczana ze śledziem. 161

ŚLEDZIEM Składniki: 5 ziemniaków sałatkowych 4 płaty śledziowe solone 3 ogórki kiszone 1/2 czerwonej cebuli+1 łyżka octu jabłkowego+szczypta soli+duża szczypta cukru kilka gałązek koperku i szczypiorku Sos do sałatki: 2 płaskie łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka miodu 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno duża szczypta soli himalajskiej(...)cukier, pozostawić na minimum godzinę do maceracji. Następnie wrzucić do miski ziemniaki, śledzie, cebulę (wraz z octem, w którym się macerowała), pokrojone ogórki kiszone i posiekaną zieleninę. Wymieszać składniki sosu i dodać do pozostałych składników sałatki. Wymieszać sałatkę, ale niezbyt intensywnie, aby ziemniaki się nie rozpadły. Odstawić do lodówki na minimum godzinę. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Sałatka ziemniaczana z awokado i boczkiem 222

Sałatka ziemniaczana z awokado i boczkiem Przepis efektem którego jest pyszna i pożywna sałatka ziemniaczana z kremowym awokado i aromatycznym boczkiem, skąpana w aksamitnym sosie, a która doskonale sprawdzi się na mniejszych, czy większych imprezach. Sałatka ziemniaczana z awokado i boczkiem Składniki (składniki na 6-8 osób): 1kg ziemniaków 4 jajka 2 łodygi selera naciowego 1 cebula biała 1 cebula(...)octu winnego i jedną łyżkę musztardy dijon, dodajemy szczyptę soli, pieprzu i papryki słodkiej w proszku, następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Do większej miski przekładamy wszystkie pokrojone składniki, zalewamy sosem i delikatnie mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Z racji tego iż awokado może czernieć najlepiej nie przetrzymywać sałatki zbyt długo i najlepiej przyrządzać w dzień podania. Smacznego

Księga-Smaku
Jutro obchodzimy dzień gofra 193

jeść z różnymi dodatkami. Uwielbiam je z karmelizowanymi jabłkami. Przepis na gofry z owocami i bitą śmietaną jest najczęściej przeze mnie wykorzystywany. Gofry można polać owocowym lub czekoladowym sosem. Warto się pokusić i ugotować domowy owocowy sos. Gotowce to tylko chemia i multum cukru. Czasami skuszę się na jakieś kolorowe posypki ale na ogół trzymam się z daleka od wszelkich

codojedzenia
Gulasz z indyka z pieczarkami, kukurydzą i groszkiem 198

Pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad - gulasz z indyka w sosie pomidorowym wraz z dodatkiem pieczarek, kukurydzy, papryki i groszku. Taki gulasz świetnie smakuje, gdy jest podany z ugotowanym ryżem. Danie lekkie i aromatyczne w smaku. Polecam. Składniki na 4 porcje: 0,5 kg mięsa z indyka, np. udźca 150 g pieczarek 1 szalotka 1 puszka pomidorów krojonych(...)dodać podsmażone warzywa, pomidory z puszki i wlać 2 szklanki wody. Całość przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami sycylijskimi. Gotować na średnim ogniu, aż do miękkości mięsa i lekkiej redukcji sosu. Na sam koniec dodać mieszankę meksykańską (bez zalewy). Jeszcze chwilę zagotować. Ewentualnie gulasz mocniej doprawić i zagęścić (1/3 szklanki wody + 1 łyżka mąki; wymieszać i wlać do gotującego się gulaszu

Ugotować
Brukselka w sezamie 162

brukselki (najlepiej drobnej) 4 łyżki sezamu 1 łyżka sosou sojowego 1 łyżka mirinu Przygotowanie: Sezam uprażyć na suchej patelni. Pół łyżki odłożyć, a pozostałą część utrzeć w moździerzu, dodać sos sojowy, mirin, szczyptę cukru i 2-3 łyżki wody. Wszystko dokładnie wymieszać.  Brukselkę umyć, odkroić stwardniałe końcówki od strony głąba i obrać z zewnętrznych, zniszczonych listków. Jeżeli macie małą(...)nadal będą chrupiące. W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody i przykryć. Gdy brukselki będą al dente dodać pastę sezamową  i smażyć przez kolejne kilka minut, aż sos zgęstnieje, a brukselka się nim dokładnie pokryje.  Brukselkę w sezamie przełożyć do miseczki, oprószyć odłożonym, uprażonym sezamem i natychmiast podawać.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Kotlety rybne. Przepis krok po kroku. 132

jeść jak najczęściej to możesz je przygotować w tygodniu lub weekend   Inne danie rybne warte waszej uwagi   Ostatnio przygotowałem dla Was Pulpety rybne z sosem cytrynowym , inne bardzo fajne danie na bazie ryby. W tej potrawie zastosowałem dorsza, ale Wy możecie użyć dowolnej ryby lub mieszanki ryb. Dobrze jest łączyć gatunki(...)chudszych, dorsz właśnie z tłustszymi np. łosoś, ale nie jest to konieczne. Pamiętajcie także, że sos cytrynowy z powyższego przepisu także super zwieńczy kotlety rybne.   Gwarancja kulinarnego sukcesu   Dodatek pora, koperku i skórki cytrynowej nadadzą kotletom niepowtarzalny smak. Chrupiąca złocista skórka plus soczysty aromatyczny środek, to gwarancja kulinarnego sukcesu

kuron.com.pl
Makaron Fregola - super sałatka 239

koniecznie wypróbujcie ten przepis, bo smakuje jeszcze lepiej. Składniki: 1 opakowanie makaronu Fregola 500g 200 g fasolki szparagowej pomidorki koktajlowe 10 szt. zielone pesto 2 duże łyżki jedna łyżeczka sosu chili kilka grzybów Shitake sok z 1/2 cytryny pieprz oliwa z oliwek Zabawę zaczynamy od ugotowania wody na makaron i fasolkę szparagową. Do osolonej wody wrzucamy fregolę i fasolkę, oczywiście(...)oliwą z oliwek i dodajemy 2 duże łyżki pesto lub więcej, jeśli uznacie, że to za mało. Wszystko mieszamy i na koniec dodajemy grzyby. Teraz przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, sosem chili i sokiem z cytryny. Jeszcze raz mieszamy i na samym końcu dodajemy pomidorki koktajlowe przecięte na połówki. Podajemy z grzankami, w naszej wersji to bagietka posmarowana koncentratem pomidorowym

vegetanie
ZAPIEKANKA Z MAKARONU, KALAFIORA I TUŃCZYKA 149

beszamelem, pod którym makaron jest zapieczony. SKŁADNIKI / 2-4 PORCJE 170 g makaronu papardelle lub fetuccine 300 g różyczek kalafiora 1 puszka (160 g) tuńczyka w oleju lub w sosie własnym garść pomidorków koktajlowych 1/2 szklanki tartego parmezanu świeży koperek kilka kropli tabasco sól BESZAMEL 2 łyżki maki pszennej 35 g masła 300 ml mleka  1 ząbek czosnku szczypta(...)podgrzewamy, często mieszając rózgą, do połączenia składników.  Stopniowo, cały czas mieszając, dolewamy mleko i dodajemy starty na tarce ząbek czosnku. Zagotowujemy i gotujemy 1-2 minuty, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, szczyptą gałki muszkatołowej i tabasco. Można także wkruszyć kawałek ekologicznej lub domowej kostki rosołowej. Odstawiamy z ognia.  Przed dodaniem do makaronu rozcieńczamy 1/3-1/2 szklanki wody z gotowania

cool and minty
Burrito z mięsem mielonym i warzywami 162

meksykańska lub chinska) 1 duża cebula 1 mała puszka kukurydzy 2 ząbki czosnku ½ szklanki przecieru pomidorowego 1 awokado 15 dag żółtego ostrego sera np. cheddar 3-4  łyżki sosu słodko-pikantnego 1 łyżeczka  suszonego oregano Słodka i ostra papryka do smaku Sól morska do smaku Olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju, rozgrzewamy, dodajemy(...)patelnię i dusimy aż mięso będzie gotowe i warzywa zmiękną. Gdy będzie dużo soków należy odparować nieco wody. Do mięsa dodajemy przecier pomidorowy  doprawiamy do smaku przyprawami oraz sosem słodkim z chili. Dusimy jeszcze 5 minut. Zestawiamy z ognia, lekko studzimy. Kukurydzę osaczamy z zalewy dodajemy do mięsa. Mieszamy. Awokado obieramy ze skórki, kroimy na plasterki, ser żółty

Wanilia i Kardamon
BIAŁA KIEŁBASA ZAPIEKANA W SOSIE CHRZANOWYM 124

Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym to danie idealne nie tylko na świąteczny stół, ale także jako ciepły posiłek na obiad czy kolację. Jeśli podana zostanie na obiad to doskonale sprawdzi się z dodatkiem ziemniaków, a na kolację wystarczy pajda chleba lub ciepła bułeczka. Danie proste, szybkie w przygotowaniu a zarazem bardzo smaczne.  Składniki: * 2 białe kiełbasy (użyłam kiełbasy(...)ilość oleju, cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na złoty kolor. Następnie do cebuli wlać śmietanę, dodać chrzan, sól, pieprz i słodką paprykę, wymieszać. Dusić całość około 3-4 minut. Sos wylać do niedużego naczynia żaroodpornego, na wierzchu położyć nacięte białe kiełbasy. Piekarnik nagrzać do 190'C, piec kiełbasę około 10 minut, następnie odwrócić ją na drugą stronę i piec kolejne

Zrób to smacznie
Makaron z sosem z gorgonzoli 152

śmietankowego serka kanapkowego (u mnie Twój Smak, może być też Philadelphia) 150 g boczku +/- 1/2 szkl. mleka lub słodkiej śmietanki (ja wlewałam „na oko” do uzyskania sosu o odpowiedniej dla mnie konsystencji) 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Boczek kroimy na mniejsze kawałki. Rumienimy na mocno rozgrzanej patelni. Odkładamy na bok. Makaron gotujemy(...)osolonym wrzątku na al dente wg czasu podanego na opakowaniu. Odcedzamy. Na patelni na niedużym ogniu podgrzewamy gorgonzolę oraz serek śmietankowy. Dolewamy mleko/śmietankę i mieszamy aż do uzyskania sosu o gładkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i niewielką ilością soli. Dodajemy boczek, natkę pietruszki oraz odcedzony makaron, mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu. Do makaronu można dodać

Smaki Na Talerzu
Szakszuka z warzywami 289

Szakszuka to danie kuchni orientalnej, czyli jajka smażone w sosie pomidorowym. U mnie z bukietem mrożonych warzyw, które zostały odpowiednio przygotowane, a mieszanka przypraw sprawia, że danie jest przepyszne. Idealnie sprawdzi się na śniadanie, lekki obiad czy kolację. Jest bardzo szybkie do przygotowania, więc warto schować sobie porcję warzyw w zamrażalniku. 1 opakowanie warzyw na patelnię ze szpinakiem Hortex(...)smażyć parę minut pod przykrywką. Nie ma potrzeby wcześniejszego rozmrażania warzyw. Przecier pomidorowy rozmieszać z mieszanką przypraw dołączoną do opakowania. Wlać do warzyw i chwilę poddusić. Zrobić wgłębienia rozgarniając sos i wlać po 1 jajku. Oprószyć je lekko solą i przykryć patelnię pokrywką. Dusić chwilę na małym płomieniu do momentu, aż jajka się zetną, tak jak lubimy. Przed podaniem oprószyć

https:KKuchniaMniam
Hot dog Polish Boy 207

siedzi   Hot dog Polish Boy przepis na dwie porcje 2 bułki typu paluch (lub jedna długa bagietka) 2 kiełbasy wędzone dowolna surówka, np. coleslaw ziemniaki olej sos czosnkowy ketchup musztarda sól Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na frytki. W garnku rozgrzej dobrze olej, smaż frytki do czasu aż będą złociste. Frytki po upieczeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym(...)prostu podsmażyć kiełbaski na zwykłej patelni. Bułki natnij wzdłuż (nie przecinaj jednak do końca) i opiekaj je przez kilka minut w piekarniku. Kiełbaski włóż do bułek, polej je sosem czosnkowym oraz ketchupem, na to nałóż porcję surówki i frytek. Podawaj od razu po przyrządzeniu. Smacznego   Artykuł Hot dog Polish Boy pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni