Panierowane naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem 239Czasami tak mnie nachodzi,żeby zjeść dobrego, wytrawnego naleśnika. Dziś panierowany, chrupiący naleśnik ze szpinakiem i kurczakiem. Jako dodatek wystarczy sos czosnkowy i obiad gotowy :) SKŁADNIKI: 4-5 osób Paczka mrożonego szpinaku Kawałeczek sera pleśniowego Filet z kurczaka Cieniutkie naleśniki -mogą być z tego przepisu: https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/03/crepes-cieniutkie-nalesniki-francuskie.html 2 ząbki czosnku Gałka muszkatołowa Sól Pieprz Jajko Bułka(...)naleśniki, Na komiec każdego naleśnika kładziemy farsz, boki zawijamy do środka i całość rolujemy. Obtaczamy w rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej, Smażymy na złoty kolor. Podajemy z sosem czosnkowym
Kopystką po garach
Śledzie w jogurtowym sosie 216Śledzie w jogurtowym sosie to najlżejsza wersja śledziowych przekąsek. Połączenie jabłka, cebuli i jogurtu zapewnia potrawie świeżość i lekkość. Cebula … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Śledzie</span> w jogurtowym sosie pochodzi z serwisu My Blueberry Corner
My Blueberry Corner
Wigilijna zupa grzybowa. 232masła extra 1 mały ząbek czosnku Wywar na zupę: 2 litry wody, 3 marchewki, 2 pietruszki, mały kawałek selera, 1 cebula, 2 liście laurowe, 5 kule ziela angielskiego, sól, sos sojowy, pieprz ziołowy w ilości do smaku Przygotowanie: Suszone grzyby zalać wrzącą wodą, tak aby zakrywała grzyby w całości. Pozostawić do moczenia na całą noc. Przełożyć grzyby na sito(...)dodać grzybki z cebulą, wodę z moczenia grzybków i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Na koniec dodać do zupy śmietankę, przekrojony na pół ząbek czosnku, doprawić solą, sosem sojowym (jeśli lubicie) i pieprzem, pozostawić jeszcze kilka minut przed podaniem, aby smaki się dobrze zmieszały. Smacznego
Codziennik Kuchenny
Gęsina w słodkiej kapuście 270warzyw jest smalec z gęsi lub kaczki. Najłatwiej uzyskać go podczas pieczenia tego drobiu właśnie przy okazji takich dań jak to. Jeśli bowiem pieczenie odbywa się wyłącznie we własnym sosie, a jedynym dodatkiem jest sól, otrzymujemy właściwie „czysty” smalec do użycia na przyszłość. Czytajcie jednak dalej uważnie, bo przynajmniej niektórym możemy teraz zdradzić mały kulinarny sekret. Otóż jeśli zlejemy(...)brytfanny własny sos, w którym dostatecznie długo i najlepiej niezbyt intensywnie piekła się gęś lub kaczka, to ma on w rzeczywistości 2 oddzielne frakcje, które uwidocznią się bardzo wyraźnie po ochłodzeniu w lodówce. U góry faktycznie zgromadzi się lżejszy tłuszcz, jednak poniżej ukryta zostanie spora ilość bardzo aromatycznej mięsnej galaretki. Pochodzi ona z soków, które upuściło podczas pieczenia mięso
Kulinarna Pokusa
Quiche z ziemniakami, groszkiem, białą fasolą i pomidorami 151następnie zalewamy przygotowane składniki w formie. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 o C przez około 30-40 minut, aż całość ładnie się zarumieni. Quiche przed zalaniem sosem: Quiche po zalaniu sosem (takie wkładamy do piekarnika): Najlepiej smakuje gorące, ale można także jeść letnie
Programista w kuchni
Tarta ze szpinakiem, rukolą i serem pleśniowym 176oliwy z oliwek 1/3 szklanki wody Szczypta cukru Szczypta soli Góra: 1 opakowanie świeżego szpinaku (~150 g) Garść rukoli (~20-30 g) 100 g sera lazur lub innego pleśniowego Sos: 3 jajka 300 ml śmietany 12% 30 gram żółtego sera Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta soli Szczypta pieprzu Przygotowanie Mąkę przesiewamy przez sitko do miski. Następnie dodajemy do niej 1/3 szklanki(...)pleśniowy. Do garnuszka wbijamy 3 całe jajka, trzemy 30 g żółtego sera, dodajemy śmietanę oraz szczyptę gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolity “sos”. Zalewamy naszą tartę i wstawiamy na około 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza
Programista w kuchni
Dorsz z groszkiem, oliwkami i koperkiem 137dzisiejszy obiad postanowiłem przygotować dorsza podanego na sosie z groszku, oliwek i koperku. Rybę gotujemy w odrobinie białego, wytrawnego wina, dzięki czemu zyskuje ona niesamowity smak, który świetnie łączy z się groszkiem. Przepis znalazłem na Kuchni Lidla, gdzie właśnie w ten sposób dorsza przygotował Teo Vafidis, znany Grek, którego parę lat temu można było oglądać w popularnym programie Europa(...)minuty. Ostatnim krokiem jest dodanie śmietany, a następnie posiekanego koperku, po czym kolejny raz dokładnie mieszamy wszystkie składniki i smażymy przez kolejne 2-3 minuty. Na talerz wykładamy nasz sos groszkowy, a na jego górę przygotowanego dorsza. Przed podaniem dorsza możemy ściągnąć z niego skórkę, która schodzi bez problemu, jeżeli nasza ryba została dobrze przygotowana. Na koniec możemy całość polać
Programista w kuchni
Burger z kurczakiem, mozzarellą, pomidorem i kiełkami 162kiełków rzodkiewki i nie zamknąć tego w smacznej bułce? Tak właśnie powstał ten burger, który bardzo mi smakował i na pewno będę wracał do tego przepisu w przyszłości. Brak sosu czy ketchupu jest świadomy, ponieważ chciałem, aby burger nie był bardzo kaloryczny. Po zjedzeniu muszę przyznać, że sosy nie są mu wcale do niczego potrzebne. Polecam wszystkim, którzy mają ochotę
Programista w kuchni
Grillowany filet z indyka w marynacie z sezamem 153też wysoką wartość odżywczą i jest stosunkowo niskokaloryczne. Bezapelacyjnie wygrywa pod względem zdrowotnym z kurczakiem. Tym razem postanowiłem przygotować filet z indyka w marynacie, w której znajduje się sezam, sos sojowy, odrobinę chrzanu wasabi oraz pieprz i trawa cytrynowa. Do tego oczywiście miks sałat. Tak skomponowany obiad świetnie sprawdzi się na diecie niskowęglowodanowej. Jeżeli jednak potrzebujesz węglowodanów w posiłku świetnie(...)też różnego rodzaju makaron. Składniki 250 g filetu z indyka 2 garście dowolnego miksu sałat 1 łyżeczka oleju kokosowego Marynata: 2 łyżki sezamu 5 g chrzanu wasabi 10 ml sosu sojowego Pieprz, trawa cytrynowa (przyprawa w proszku) Przygotowanie Filet z indyka oczyszczamy z błon, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Połącz ze sobą wszystkie składniki na marynatę
Programista w kuchni
Pierś z kurczaka w chipsach 178świetnie sprawdzą się także chipsy solone lub jakiekolwiek inne, które lubicie. Gorąco polecam sprawdzić ten przepis, bo naprawdę warto! Oczywiście klasycznie pierś z kurczaka podałem z miksem sałat i sosem. Możecie także spróbować połączyć ją z pieczonymi ziemniaczkami, czy frytkami. Składniki 2 filety z kurczaka 100 g chipsów 1 jajko 1/4 szklanki mąki Sól, pieprz Tłuszcz do natłuszczenia naczynia żaroodpornego(...)oliwa, olej kokosowy) Do podania np. miks sałat ulubiony sos, ketchup, musztarda Przygotowanie Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotuj 3 miseczki. Do pierwszej nasyp mąkę, do drugiej roztrzepane widelcem jajko z solą i pieprzem, a do trzeciej pokruszone drobno chipsy. Pierś z kurczaka panieruj z każdej strony
Programista w kuchni
Śledzie z burakami i jabłkiem 229Przygotowanie : Śledzie namocz w zimnej wodzie przez około 2-3 h. Ja kilka razy zmieniam także wodę w trakcie namaczania. Z oliwy, musztardy, miodu i 1 łyżeczki cytryny przygotuj sos i odstaw. Buraka pokrój w nieduże kawałki, jabłko przekrój na ćwiartki, wykrój pestki i również pokrój drobniej. Jabłka nie musisz obierać. Jabłko polej pozostałym sokiem z cytryny. Na półmisku ułóż(...)buraka, na nim śledzia pokrojonego w kawałki a na koniec jabłko. Wszystko polej przygotowanym sosem i posyp szczypiorkiem. Możesz podawać od razu lub schować do lodówki aby podać za jakiś czas lub następnego dnia. SMACZNEGO! Artykuł Śledzie z burakami i jabłkiem pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.pl
Spaghetti z sosem pomidorowym i kurczakiem 178prostocie siłą jak mawiają i to jest własnie takie danie. Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów, bazylia i kurczak, prosto, pysznie i wykwintnie zarazem. Polecam gorąco do wypróbowania. Makaron z sosem pomidorowym i kurczakiem - Pomodoro fresco e basilico i kurczak. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Ciasto korzenne z fasoli (fit) z musem z jabłek, sosem z żurawiny i pudrem piernikowym 173Żurawinę podsmaż na maśle z tymiankiem. Wlej lampkę czerwonego wina. Wlej sok z żurawiny i zredukuj płyn. Na koniec dodaj syrop klonowy i gotuj składniki do zgęstnienia sosu. Przed podaniem ukroiłam kilka kromek ciasta i podsmażyłam na maśle w wysokiej temperaturze, dzięki czemu piernik z wierzchu był chrupiący a w środku miękki. Na talerz położyłam porcję musu z jabłek(...)kromkę piernika, trochę jogurtu naturalnego, malin a wierzch polałam sosem żurawinowym i posypałam utłuczonym w moździerzu piernikiem. Smacznego, Klaudia
Mango Papaja
śledź w śmietanie/ dekonstrukcja 176jest zdecydowanie ta część kulinarnego świata, która interesuje mnie najbardziej. Naprawdę doceniam śledzie w sosie a'la Milanówek mojej mamy czy te z zielonym pieprzem i czerwoną cebulką w oleju lnianym. Szczerą miłością pokochałabym śledzia w sosie piernikowym w słodkiej śmietanie bo uważam to byłby sztos ale jeszcze nigdzie go nie jadłam. I bardzo mi smakuje śledź w śmietanie
Mango Papaja
Szynka świąteczna podana z ziemniakami hasselback 196zarumienił. Piecz w 200°C przez 35-40 minut. W połowie pieczenia posmaruj pozostałym masłem, posyp suszonym tymiankiem. Szynkę podawaj z ziemniakami hasselback, sosem pieczeniowym lub żurawinowym. Szynka świąteczna podana z ziemniakami hasselback Dzisiaj podrzucam Wam kolejny przepis, dzięki któremu ograniczycie swój czas spędzony w kuchni. Szynka świąteczna podana(...)Oryginalnie podawane są z bułką tartą i migdałami, skropionymi rozpuszczonym masłem. Szynka świąteczna podana z ziemniakami hasselback to połączenie idealne. Możecie przygotować do niego sos TU znajdziecie inspiracje (link) Jako dodatek „zielony” polecam prostą sałatkę na bazie buraczków (link) . Szynka świąteczna podana z ziemniakami hasselback w formie przepisu krok
kuron.com.pl