moczone całą noc w kwaśnej śmietanie, a następnie otoczone w krakersowej panierce i upieczone w piekarniku to świetna propozycja na przekąskę czy nawet na obiad. Do mięsa świetnie pasuje sos czosnkowy, czy majonezowo-jogurtowy z ziołami. 2-3 pojedyncze piersi kurczaka przyprawa do gyrosa sól, pieprz około 330g kwaśnej śmietany 18% (mniej, przy wykorzystaniu 2 piersi kurczaka) około(...)mączce (warstwa śmietany nie powinna być zbyt gruba). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy na 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podajemy z sosem czosnkowym
Smaki Na TalerzuJajka to danie, które lubi chyba większość. Faszerowane, z majonezem, sadzone, gotowane na miękko... Dziś proponuję jajka faszerowane tuńczykiem w sosie własnym. Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania, a idealne są praktycznie na każdą okazję jako przekąska lub jako posiłek na śniadanie. Składniki: * 4 jajka * 1 puszka (150 g) tuńczyka w sosie własnym * 1 łyżka majonezu * szczypta ostrej papryki
Zrób to smacznieKotlety schabowe moczone w mleku i upieczone z sosem majonezowo-cebulowym pod pierzynką z żółtego sera. Aromatyczne, delikatne, miękkie. Podane z puree ziemniaczanym lub ziemniakami pieczonymi z dobrą surówką lub warzywami będą wspaniałym obiadem, nie tylko od święta. Smacznego Kotlety schabowe pieczone pod serową pierzynką SKŁADNIKI: 5 plastrów schabu 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu 5 plastrów(...)lodówki, przykryte. Następnego dnia obieram cebulę i czosnek, siekam drobno, mieszam z majonezem w miseczce. Schab wyjmuję, układam w naczyniu żaroodpornym. Solę i pieprzę z obu stron. Smaruję sosem majonezowo-cebulowym i przykrywam plastrem sera. Piekę w nagrzanym piekarniku do temp. 180 st. C przez 30 minut. Grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Upieczone podaję od razu, na zdjęciu porcja
Zasmakuj KuchniKlasyka polskiej kuchni, czyli bitkami w sosie własnym. U mnie najczęściej w tej roli wieprzowina (gdyż moje dziecko niestety bardzo oporne na wołowinę), ale sam sposób przygotowania mięsa odbywa się w podobnej formie. Należy pamiętać żeby nie podlewać zbyt dużą ilością wody jeśli tylko sos zanadto wygotuje się, bo tylko stracimy na smaku. Obiad w zasadzie robi się
Z Hrabiną w kuchnizdrowo i z dodatkiem warzywnym. Propozycja obiadowa dosyć szybka do przygotowania, a więc dobra zarówno w tygodniu jak i w weekend. Składniki na tagliatelle z polędwiczką wieprzową. cukinią i sosem grzybowym (2 porcje): makaron tagliatelle około 200 g polędwiczka wieprzowa (ilość wedle uznania, ja zawsze robię większy kawałek i wykorzystuję przy kolejnym obiedzie) paseczki cukinii (ilość dowolna, ja robiłam dosyć(...)Wcześniej należy pamiętać, aby dokładnie umyć warzywo! Podsmażyć cukinię z odrobiną soli aż zrobi się miękka i elastyczna. Ugotować makaron według instrukcji. Odcedzić tagliatelle, dodać pokrojone kawałki polędwiczki, zalać sosem i udekorować cukinią. Smacznego
Karola gotujemówić - polubiliście ten cykl i już! Plan numer 4 to dania wegetariańskie oraz z rybą, ale z możliwością modyfikowania do wersji z mięsem. 10. 3 pomysły na domowe sosy do sałatek i rady jak zrobić dobry dressing Moje ulubione przepisy na domowe dressingi, a także garść porad, jak przygotowywać sosy i łączyć je z sałatami. Wasze ulubione zdjęcia
Chilli Czosnek i Oliwamożna z niego przygotować różne dania uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Stanowią smakowity dodatek do mięs, ryb i warzyw, albo samodzielny, sycący posiłek z gulaszem czy sosem. Składniki – keto pyzy z mięsem (10 sztuk): Składniki na pyzy: 250 g twarogu tłustego prosto z lodówki 20 g łupin babki jajowatej 1 jajko sól himalajska lub kłodawska Składniki(...)mieszając. Gotować przez ok3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Woda nie powinna mocno wrzeć a jedynie szumieć. Keto pyzy z mięsem podawać ze skwarkami, boczkiem, masełkiem, ulubionymi sosami czy gulaszami dla podbicia makro tłuszczem. Doskonale smakują też podsmażone na patelni. Smacznego! — BTW całości be dodatków: 505 g, 998 kcal
Ola la LCHFgryczanej, ale można użyć swojej ulubionej) cukinia cebula pieczarki (100 g) papryka seler naciowy (jeden kawałek) pomidory (puszka) czosnek (ząbek) pierś z kurczaka przyprawy:suszone oregano, bazylia, sól, pieprz, sos sojowy, papryka w proszku 1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy suszonym oregano, papryką, solą, pieprzem (lub gotową mieszanką przypraw do kurczaka) mieszamy i odstawiamy. 2. Gotujemy kaszę zgodnie(...)instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu dodajemy łyżkę sosu sojowego i mieszamy. 3. Wszystkie warzywa (oprócz pomidorów i czosnku) siekamy i smażymy 3-4 minuty. Przyprawiamy. 4. Do warzyw dodajemy kurczaka i smażymy razem co chwilę mieszając. Po kilku minutach dodajemy czosnek i pomidory. Dodajemy ok. 100 ml wody. Mieszamy dusimy razem aż do miękkości kurczaka. 5. Wyłączamy palnik
NA MOIM TALERZUgryczanej, ale można użyć swojej ulubionej) cukinia cebula pieczarki (100 g) papryka seler naciowy (jeden kawałek) pomidory (puszka) czosnek (ząbek) pierś z kurczaka przyprawy:suszone oregano, bazylia, sól, pieprz, sos sojowy, papryka w proszku 1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy suszonym oregano, papryką, solą, pieprzem (lub gotową mieszanką przypraw do kurczaka) mieszamy i odstawiamy. 2. Gotujemy kaszę zgodnie(...)instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu dodajemy łyżkę sosu sojowego i mieszamy. 3. Wszystkie warzywa (oprócz pomidorów i czosnku) siekamy i smażymy 3-4 minuty. Przyprawiamy. 4. Do warzyw dodajemy kurczaka i smażymy razem co chwilę mieszając. Po kilku minutach dodajemy czosnek i pomidory. Dodajemy ok. 100 ml wody. Mieszamy dusimy razem aż do miękkości kurczaka. 5. Wyłączamy palnik
Na moim talerzudokładnie z wyspy Jawa. Kurczak satay Tradycyjny satay to mięso drobiowe, wołowe, wieprzowe czy mięso ryb pokrojone na mniejsze kawałki a następnie grillowane w formie saszłyka. Podawane z sosem albo sojowym albo na bazie masła orzechowego. Czerpiąc inspirację z kuchni tajskiej przygotowałam podudzia kurczaka w marynacie satay. Podałam je z ryżem jaśminowym i surówką z kapusty pekińskiej. Marynatę możecie oczywiście(...)kurczaka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na ponad godzinę. W trakcie pieczenia warto kurczaka przewrócić na drugą stronę. Upieczonego kurczaka podawać z ryżem lub samego z sosem chili. Kurczak satay Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując kurczaka satay. Kurczak satay Mięso kurczaka ułożyć możecie na metalowej kratce do pieczenia. Powinno się wtedy szybciej upiec. Ja piekłam moje
mecooksczubate łyżeczki koncentratu pomidorowego, wymieszać i dusić jeszcze przez ok. 10 minut (aż warzywa będą miękkie). Opcjonalnie na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Można zagęścić również sos mąka wedle potrzeby (u mnie nie było takiej potrzeby, sos się ładnie zredukował i zagęścił). Zdjąć danie z palnika, wrzucić do niego drobno posiekany koperek i wymieszać. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kulinarne Przebojesmaku pieprz ostra papryka ( dałam w płatkach) - do smaku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 4 ząbki czosnku 150 g pokrojonych pomidorów z puszki olej lub masło do smażenia na sos 500 ml rosołu, 250 g pomidorów z puszki sól, pieprz. przygotowanie Cebule obrać, posiekać, przesmażyć na maśle na zloty kolor. Przygotować farsz: połączyć mielone mięso z kaszami, dodać przesmażoną cebule(...)nerw liściowy. Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć połową odłożonych liści. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, jeden obok drugiego. Składniki sosu wymieszać i zagotować, Zalać gołąbki, na wierzchu położyć pozostałe liście. Garnek przykryć Piec w piekarniku ogrzanym do temp. 200 st C ok 60 min. Smacznego
Stare GaryTaką mięsną propozycje na obiad mam dzisiaj dla Was. Karkówka z tego przepisu wychodzi mięciutka i idealnie doprawiona, a sos przepyszny. Polecam Wam zrobić sobie taką karkówkę np. na niedzielny obiad :) Składniki na 2 osoby: 4 plastry karkówki 2 czubate łyżki mąki pszennej Po 1 łyżeczce papryki słodkiej, wędzonej 2 łyżeczki majeranku 1/3 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli(...)pyrkającą cebulką. Dodajemy listki laurowe, warzywko, korzeń pietruszki i dusimy wszystko pod przykryciem przez około 70 minut. Od czasu do czasu mieszając. 7. Gdy mięso jest już miękkie zagęszczam sos śmietanką i mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody. Karkówkę podałam z ziemniaczkami i marchewką. Smacznego
Gotowanie...to proste !warte wypróbowania. Podałam je z pieczarkami, cebulką i oliwkami. Pychotka ;) Pierogi z kaszą gryczaną składniki: 1/2 szklanki kaszy gryczanej 1 szklanka bulionu 3 łyżki sera gorgonzola 1 łyżeczka sosu worcestershire słodka i ostra papryka, sól, pieprz 1/2 ciasta na pierogi z tego przepisu klik (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierogi z kaszą gryczaną wykonanie: Kaszę gryczaną gotujemy na sypko(...)bulionie. Tak aby pochłonęła cały płyn, jeżeli jest zbyt twarda dodajemy trochę wody. Dodajemy ser gorgonzola, przyprawy i sos worcestershire. Dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy ciasto z tego przepisu - - > klik Rozwałkowujemy, wykrawamy krążki i lepimy pierogi. Gotujemy na osolonej wrzącej wodzie do wypłynięcia. Gotowe! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional Trinesolidne garście rukoli 100-150 g ugotowanej kaszy owsianej 3 czubate łyżki słonecznika 2 pomidory 4 łyżki dowolnych kiełków 1 cebula pokrojona w wiórka 200 g wędzonego dorsza. Sos: 4 łyżki oleju lnianego, łyżka soku z cytryny, po 1/3 łyżeczki soli i pieprzu, odrobina musztardy (można bez) Robimy! W misce mieszamy sałatę z kiełkami i cebulą Pomidory obieramy, kroimy(...)kosteczkę, mieszamy z sałatą oraz wystudzoną kaszą. Mieszamy z naszym sosem, odstawiamy na 15 minut. Nakładamy do miseczki, posypujemy kawałkami dorsza oraz uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika. Smacznego Share 4 Tweet 0 Google Plus 0 Save 1 5 Shares
Latosiowydom