sosy - 72234 przepisów (strona:1875/4816)

Schab 153

Roladki schabowe Schab w sosie cebulowo-jabłkowym Schab w sosie herbacianym Makaron z woka

Na moim talerzu
Ramen wegetariański 135

Składniki: na jedną porcję Rosół z pieczonych warzyw  (około 300 ml) marchewka z rosołu + mała cebula sos sojowy (mała łyżeczka) lubczyk (pół łyżeczki) imbir (dałam na oko mały kawałek) papryka słodka i ostra (szczypta) makaron chiński lub ryżowy (50g) dodatki: jajko 2 pieczarki szczypiorek (garść) kukurydza (garść) 1. Przygotowujemy rosół z pieczonych warzyw https://mojtalerz.blogspot.com/2019/01/roso-z-pieczonych-warzyw.html 2. Do małego(...)miksujemy blenderem. Dodajemy do przecedzonego rosołu. 3. Gotujemy jajko na twardo. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. 4. Do rosołu z zmiksowaną marchewką i cebulą dodajemy makaron, sos sojowy, lubczyk, świeżo starty imbir i paprykę słodką, ostrą. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (u mnie 4 minuty). 5. Przygotowujemy dodatki. Rosół z makaronem i przyprawami przelewamy do miski

Na moim talerzu
Sałatka z kapustą pekińską, selerem naciowym i tuńczykiem+ film 126

mniejsze kawałki i dodajemy do miski z kapustą. Ser żółty kroimy w niewielką kostkę, po czym dodajemy do sałatki. Tuńczyka w oleju odsączamy, zachowując olej z którego przygotowujemy sos. Olej wlewamy do miseczki, dodajemy musztardę, sól oraz czarny pieprz i wszystko dokładnie mieszamy, a rozdrobnioengo tuńczyka dodajemy do pozostałych składników sałatki. Odsączonego z wody i rozdrobnionego tuńczyka również dodajemy(...)sałatki. Na koncu do sałatki wlewamy sos i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy do lodówki na 30 minut aby wszystkie smaki się przegryzły.   Artykuł Sałatka z kapustą pekińską, selerem naciowym i tuńczykiem+ film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Sałatka śledziowa po hawajsku 131

całego świata, słodkiej kukurydzy i egzotycznego ananasa to świetna propozycja dla fanów śledzika z nutą słodkości. Składniki: 700g płatów śledziowych Matias 200g kukurydzy 2 czerwona cebule 320g świeżego ananasa Sos: 5 łyżek majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta cukru szczypta soli pieprz Wykonanie: 1. Filety śledziowe pokroić(...)paprykę, cukier i sok z cytryny wymieszać ze sobą, a następnie doprawić do smaku pieprzem i szczyptą soli. 4. Śledzie, ananasa, kukurydzę i cebulę przełożyć do dużej miski, dodać sos i całość dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki aby smaki się przegryzły

Szalona Kuchnia Eweliny
PYSZNE ŁAZANKI Z KISZONĄ KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 137

składniki i przyprawy na łazanki z kapustą i pieczarkami. Tradycyjne łazanki na obiad Składniki i przyprawy na łazanki: 500g kapusty kiszonej 1 cebula 7 średnich pieczarek 1 łyżka sosu sojowego pieprz czarny mielony i sól do smaku 2-3 łyżki smalcu lub oliwy makaron typu łazanki około 250g ( pół opakowania ) Przepis na łazanki - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. kapustę(...)podsmażyć na lekko rumiano na smalcu lub oliwie. Następnie do cebuli dodać pieczarki i podsmażyć.  Kiedy cały płyn spod pieczarek odparuje, dodać kapustę kiszoną, przyprawić solą, pieprzem i sosem sojowym - poddusić kilka minut. Gotową kapustę z pieczarkami wymieszać z ugotowanym makaronem i podawać. Łazanki to świetny pomysł na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. Dzieci je uwielbiają :) Smacznego

Moja Książka Kucharska
KOTLETY DE VOLAILLE Z MASŁEM 145

klarowanym. gdy się zarumienią, zmniejszyć ogień i dosmażyć po 5 minut z każdej strony. Kotlety de volaille można także podpiec kilkanaście minut w piekarniku. Kotlety de volaille podawać z sosem pieczarkowym i ziemniakami tłuczonymi lub z wody. Dewolaje świetnie smakują z zielonym groszkiem i sosem koperkowym lub mizerią . Smacznego :) Kotlety de volaille

Moja Książka Kucharska
Dorsz pieczony z warzywami 326

wielkości kawałki warzywa. Obsypujemy ulubionymi ziołami. Na rybie układamy plasterki cytryny *** *** Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 20-25 minut *** *** Rybę podajemy polaną sosem, który się wytworzył podczas pieczenia *** *** Do takiego obiadu możemy przygotować pieczone ziemniaczki, które upieczemy w piekarniku razem z rybą PRZEPIS TUTAJ *** *** Do ryby możemy także przygotować sos cytrynowy PRZEPIS TUTAJ

Blog z Apetytem
kimchi 223

trochę czasu i zabawy. Składniki: 1 duża kapusta pekińska 1 marchewka 1 kubek wody 1 łyżka mąki ryżowej 1 łyżka cukru główka czosnku 2cm imbiru 1/2 cebuli 1/4 kubka sosu rybnego 1 kubek płatków chili Z wody, mąki i cukru zagotować krochmal, przestudzić. Czosnek, cebulę i imbir zblendować na pastę. Marchew pokroić w zapałki. Kapustę podzielić na czworo, nacinając(...)czasie, pod bieżącą wodą, kapustę dokładnie opłukać z soli. Pokroić w sporą kostkę – tak jest później wygodniej uzywać – włozyć do sporej miski. Do przestudzonego krochmalu dodać sos rybny, chili, pastę z czosnku, imbiru i cebuli, dokładnie wymieszać. Dodać paste do kapusty i dokłądnie wymieszać. Przełozyć do pojemnika, ugnieść i zostawić na dobę (choć jeść można od razu

stajnia gołębie od kuchni
Pieczona pierś z indyka (do kanapek) 150

trzcinowego – 4 goździki – 5 ziarenek ziela angielskiego – 10 ziarnek pieprzu czarnego – 4 listki laurowe Marynata do pieczenia – 1 łyżka oleju rzepakowego – 1 łyżka sosu sojowego – 1 łyżka musztardy rosyjskiej – 1 łyżka płynnego miodu – 1 łyżeczka kurkumy – 4 ząbki czosnku Rozpuścić sól i cukier w ciepłej wodzie, dodać liście laurowe, ziele(...)godzin. Ja trzymam w marynacie przez całą noc. Następnie wyjąć mięso z marynaty i dokładnie osuszyć. Przygotować kolejną marynatę. W miseczce połączyć czosnek przeciśnięty przez praskę, z olejem, sosem sojowym, miodem, musztardą i kurkumą i wszystko dokładnie wymieszać. Osuszone mięso posmarować marynatą z każdej strony ( zostawić 2 łyżki marynaty do kolejnego posmarowania mięsa przed końcem pieczenia). Mięso włożyć do dość

Smaki Armine
Burger z serem halloumi 121

koniec dodałem bułkę tartą, wymieszałem, uformowałem burgery. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oleju. Smażyłem burgery na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony. Bułki przekroiłem, posmarowałem sosem, na to położyłem sałatę, burgera, plaster pomidora i ogórka, polałem sosem, kolejny liść sałaty, przykryłem drugą połówką bułki. A więc standardowo, jak każdego hamburgera robimy

R'n'G Kitchen
Gołąbki z grzybami i kaszą gryczaną 237

Moje pierwsze pieczone gołąbki 🙂 Nadzienie z kaszy gryczanej i grzybów. Można je podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym, ale dobrze smakują też same, zapieczone w sosie z moczenia grzybów

Bullio
Sałatka z mandarynek 114

Sałatka z mandarynek i cebuli, z dodatkiem kolendry – warto spróbować. 4 – 5 mandarynek, 1/2 – 1 szalotka, natka kolendry, sos : łyżeczka musztardy francuskiej, sok z cytryny, 3 łyżki oliwy, szczypta cukru pudru, Mandarynki obrać, podzielić na cząstki. Każdą cząstkę przekroić na pół. Szalotkę pokroić w cienkie półplasterki. Wymieszać musztardę z cytryną i cukrem. Wymieszać z oliwą. Ułożyć mandarynki na półmisku, posypać(...)pokrojoną szalotką. Polać mandarynki sosem. Posypać natką kolendry

królestwo garów
Roladki z ciasta francuskiego z łososiem 196

ciasta francuskiego, idealną na imprezę, np. na Sylwestra. Taka przekąska również świetnie się sprawdzi jako drugie śniadanie do pracy, czy szkoły. Można ją zajadać samodzielnie lub w towarzystwie sosu czosnkowego . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki z ciasta francuskiego z łososiem – Składniki: pół opakowania ciasta francuskiego – ok. 150 g 60 g łososia wędzonego 3 czubate łyżeczki koziego serka kilka gałązek(...)pieczenia. Piec roladki z ciasta francuskiego w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. przez ok. 15-20 minut (aż ciasto przestanie być surowe i się zarumieni). Podawać np. z sosem czosnkowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Roladki z ciasta francuskiego z łososiem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Schab pieczony na ryżu 159

ilość oleju i wrzucamy paprykę. Gdy papryka się zeszkli dodajemy cebulę i smażymy razem. Następnie wlewamy passatę pomidorową – smażymy na małym ogniu przez 3-4 minuty. Na końcu sos doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem do smaku. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy mięso(...)lekkiego zrumienienia). Na dnie wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego lub blaszki do pieczenia wsypujemy suchy ryż. Zalewamy go około dwoma szklankami gorącego bulionu. Dodajemy sos pomidorowo-paprykowy. Lekko mieszamy. Na wierzchu rozkładamy kotlety, zachowując pomiędzy nimi pewne odstępy. Zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do czasu aż ryż będzie miękki, a mięso upieczone (przez około

Smaki Na Talerzu
KOPYTKA 153

Można pominąć dodanie jaj, dosypać wtedy mąki ziemniaczanej (1 jajko = 1 łyżka mąki ziemniaczanej). Wyrabia się, kształtuje rulony, odcina nożem skośne lub proste kawałki, prostokąty. Miękkie, domowe, do wszelakich sosów (np. pieczarkowego, z cukinii), mięs, uwielbiam ten dodatek do potraw. Podane z masłem, na słodko z twarogiem lub zasmażką z bułki, na wytrawnie, z leczo lub gulaszem. Dzieci je uwielbiają(...)przyklejały się kluski, wtedy delikatnie mieszam je łyżką cedzakową ku górze. Kopytka wyławiam łyżką cedzakową i odkładam delikatnie na talerz. Podaję prosto z wody lub przesmażone z sosem i kawałkiem mięsa. Smacznego! * Ilość dodawania mąki pszennej może się różnić. Można nieco podsypywać kopytka, sami wyczujecie, że będzie taka potrzeba – wszystko zależy od rodzaju i wilgotności użytych do kopytek ziemniaków

Zasmakuj Kuchni