sosy - 72234 przepisów (strona:1879/4816)

Czekoladowa kawa na zimno 237

mojej lodówce nie może zabraknąć kostek lodu. Dlatego zawsze mam zapas torebek do lodu  Stella Składniki: 1 mała filiżanka kawy około 1/4 kubka zimnego (!) mleka 2 łyżki sosu czekoladowego 3 większe kostki (kulki) lodu* czekoladowa posypka na wierzch *kotki lodu przygotowałam w torebkach do lodu Stella Przygotowanie: Na dno większego pucharka lub wysokiej szklanki wlewamy 2 łyżki sosu czekoladowego

Słodkie okruszki
Pasta z pieczonych warzyw – ZERO WASTE 248

wszystko wykorzystać do końca. Lekko „zdechłe” warzywa czy suchy chleb. Suchy chleb możesz przerobić na tartą bułkę, użyć w kawałkach do sałatki, a z warzyw zrobić sos albo właśnie pyszną pastę. Pastę , którą potem możesz wykorzystać do smarowania chleba czy do makaronu, czemu więc jej nie zrobić. Pamiętaj nie wyrzucaj, przerabiaj i jedz ze smakiem :) Pasta z pieczonych(...)warzyw 1 kalafior 5 ząbków czosnku 1 bakłażan 2 pomidory łyżka pieprzu + sól do smaku 3 łyżki oliwy 0,5 szklanki sosu pomidorowego ( 3 uduszone pomidory ) garść liści pietruszki i liści mięty   Zaczęłam od włączenia piekarnika na 200 C. Teraz kalafior poobcinałam zielone liście, lekko przy brązowione części. Na folii aluminiowej poukładałam kawałki kalafiora, ząbki czosnku w łupkach, całość

Kuchnia na wzgórzu
Menu na tydzień: Dieta z pudełka i słoika 165

Hamburgery Jamiego Oliviera, słodko-kwaśny i pikantny kurczak od Fitmencook, makaron ryżowy w sosie z masła orzechowego i sezamem, pieczona zupa minestrone, misa obfitości z pieczoną cieciorką – tak wygląda nasza dieta pudełkowa na cały tydzień. Jest prosto, zdrowo i szybko! Gotowanie na kilka dni – zwłaszcza w upały – może Wam się wydać niełatwą sprawą. Ugotowanie jednego obiadu(...)gotowaniu bez planu lub kupowaniu gotowców! Wszystkie nasze menu na tydzień możecie zobaczyć tutaj. Menu na ten tydzień wygląda tak: Poniedziałek: Misa obfitości z pieczoną cieciorką Wtorek: Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z kaszą jaglaną Środa: Pieczona zupa minestrone instant ze słoika Czwartek: Hamburgery Jamiego Oliviera Piątek: Pikantny syczuański makaron ryżowy Skąd taka kolejność posiłków? Kolejność posiłków nie jest przypadkowa

Niedzielny kucharz
KLOPSIKI Z MAKARONEM W SOSIE PIECZARKOWYM 180

Propozycja na danie jednogarnkowe :).Klopsiki w sosie śmietankowym z dodatkiem pieczarek i pora.Sycące i pyszne danie. Polecam!! SKŁADNIKI 500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 jajko cebula 2 łyżki bułki tartej łyżeczka musztardy ostrej słodka papryka do smaku sól,pieprz 300g makaronu por 250g pieczarek 250ml śmietany kremówki 2 żółtka olej do smażenia WYKONANIE Gotujemy makaron al dente.Cebul(...)podsmażamy ok.5 minut pilnując aby się nic nie przypaliło.Śmietankę miksujemy z żółtkami do połączenia się składników i wlewamy na patelnię.Dodajemy ugotowany al dente makaron i gotujemy aż sos zgęstnieje.Przed podaniem można posypać pokrojonym szczypiorkiem :) SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Roladki ze szpinakowym środkiem w szynce szwarcwaldzkiej 146

Roladki są fenomenalne w smaku! Kruche mięso, aromatyczny szpinak z czosnkiem i fetą oraz ciągnący żółty ser. A atutem tego dania jest pomidorowy sos, który jest przepyszny! Jest gęsty bez grama mąki! 600 g fileta z piersi kurczaka Sól Pieprz 1 łyżka masła 300 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 100 g sera feta 10 czarnych oliwek 300 g żółtego(...)kosteczkę cebulę. Gdy zmięknie wlewamy krojone pomidory i dusimy przez 10-15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Pomidory z cebulką blend ujemy na gładki krem. Jeszcze ciepłym sosem zalewamy mięso. Całość pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 60 minut. Przed końcem możemy odsłonić roladki aby odparowała woda, a mięso ładnie się zarumieniło

VioletoweKucharzenie
SERNIK Z MALINAMI NA CIASTECZKOWYM SPODZIE 322

prosty, bez proszku do pieczenia, bez gniecenia ciasta, idealny nawet dla tych osób, co to mają  dwie lewe ręce do wszystkiego. W ustach się rozpływa a w towarzystwie sosu malinowego poezja... Składniki:  350 g herbatników  210 g masła ( tyle miałam, tyle dałam)  2 żółtka 200 g białej czekolady  2 łyżki spirytusu  sok z połowy(...)cytryny 200 g mascarpone  250 g twarogu  4 jajka  Sos malinowy:  150 g malin 1 łyżka cukru  50 ml czerwonego wina  Sposób przyrządzenia:  Herbatniki pokruszyć a następnie zmielić blenderem. Masło rozpuścić, połączyć z rozgniecionymi ciastkami, dodać 2 żółtka.Powstałą masą wyłożyć dno i boki tortownicy (26  cm)  Czekoladę rozpuścić w rondelku

pieprzny smaczek
Pomidorowe ragu z pieczarkami i soczewicą – wspaniały przepis w 100% wegański. 187

Ragu to włoski sos mięsny podawany zazwyczaj do makaronu. To, co nazywamy bolognaise lub bolognese w Polsce, jest znane jako ragu we Włoszech. Ragu został pierwotnie stworzony dla papieża Pio VII przez jego szefa kuchni Alberto Alvisiego w XVIII wieku. Mięso mielone z tradycyjnego ragu zamieniłam na soczewicę oraz pieczarki. Uważam, że smak jest bardzo głęboki i wyrazisty. Pamiętajcie jednak(...)drobno posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Dodaj posiekane (lub starce na tarce o grubych oczkach) pieczarki i jeszcze chwile podsmażaj. Dodaj posiekany pomidory i gotuj na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodaj koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz soczewicę. Gotuj wszystko jeszcze 10 minut. Podawaj z ulubionym makaronem

wysmienity
Leczo z cukinii i kabaczka 119

pieczarek 250 g fasolki szparagowej żółtej 250 g parówek wieprzowych 1 duża marchew 500 g pomidorów 190 g koncentratu pomidorowego 5 łyżek oleju rzepakowego 3 ząbki czosnku 4 krople sosu tabasco 1 łyżka mielonej  słodkiej papryki 400 ml bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie Cukinię i kabaczek kroimy w kostkę. Papryki w paski. Pieczarki na plasterki. Fasolkę(...)podsmażamy pieczarki, fasolę, marchew i parówki. Lekko oprószamy solą i pieprzem. W trakcie smażenia, najlepiej pod koniec, dodajemy przeciśnięte przez praskę, ząbki czosnku. Chwilę smażymy, dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy, sos tabasco i dusimy pod przykryciem do momentu, kiedy fasolka zacznie mięknąć. Następnie dodajemy cukinię, kabaczek i papryki. Dolewamy bulion, wsypujemy paprykę i dusimy pod przykryciem do momentu, kiedy wszystkie warzywa

R'n'G Kitchen
Restauracja Dalmatina w Šibeniku (Chorwacja) 160

Bardzo dobrze przyrządzone mięsa. No i na koniec przyszła pora na moje danie. Średniowysmażony idealny stek, którym bez cienia wątpliwości Dalamtina skradła moje serce. Do tego gnocchi w aksamitnym sosie z błękitnym serem pleśniowym. Oczywiście potrzebowałam pomocy w związku z wielkością dania, ale było ono niesamowite. Moja radość była ogromna, ponieważ nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam sos na bazie sera

Karola gotuje
CARBONARA Z KURKAMI 179

smażony boczek, tym razem z dodatkiem pysznych kurek. Ekspresowe w przygotowaniu i jakie dobre.Wszystkie smaki idealnie ze sobą współgrają tworząc danie tak pyszne, że trudno mu się oprzeć.  Sos przygotowujemy z samych jajek, które dodajemy na patelnię tuż przed wyłożenie dania na talerze. Uważajmy, aby nie podgrzewać ich zbyt mocno, ani tez nie trzymajmy na patelni zbyt długo(...)powstać z nich  kremowy sos, a nie jajecznica. SKŁADNIKI / 2PORCJE 160 g makaronu spaghetti 25 g masła 1 cebula 3 ząbki czosnku 100 g boczku (wędzonego lub parzonego) 250 g kurek 2 jajka 25 g tartego parmezanu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Makaron gotujemy al dente w lekko osolonym wrzątku, zgodnie z instrukcją

cool and minty
Placuszki ze skórek bobu i sera halloumi 170

przygotowuję z nich np. takie placuszki. Wzbogacone cukinią, suszonymi pomidorami i sporą ilością sera halloumi są naprawdę smaczne. Polecam na lunch, kolację lub piknik- ja podałam z delikatnym sosem czosnkowo-koperkowym i pomidorkami. Składniki na ok 15 placuszków 70 gramów skórek po bobie 80 gramów cukinii, startej na grubych oczkach 1 jajko 4 łyżki mąki 2 łyżki okruchów chleba(...)niedużym ogniu po kilka minut z każdej strony, aż będą złociste. Odsączyć je z nadmiaru tłuszczu przekładając je na papierowy ręcznik. Podawać gorące lub ciepłe np. z dodatkiem sosu czosnkowego lub tzatziki. Smacznego! Artykuł Placuszki ze skórek bobu i sera halloumi pochodzi z serwisu Olalacooking.com

olalacooking
Domowa wędlina - pieczony filet z indyka 203

Dziś proponuje przepis na filet z indyka z piekarnika pieczonego w woreczku. Indyka możemy podawać z ulubionym sosem do obiady lub serwować jako wędlinę na kanapki. Polecam Wszystkie przepisy będą dostępne na mojej stronie na Facebooku zachęcam do polubienia(...)www.facebook.com/KulinarneePrzygody/ Składniki: Filet z indyka 500 g miód łyżka sok z cytryny łyżka olej 2 łyżki łyżka sosu sojowego ( można dodać więcej dla lubiących słone lub zastąpić solą) pieprz ziołowy łyżeczka tymianek łyżeczka słodka papryka mielona łyżeczka Przygotowanie: Z podanych składników przygotować marynatę mieszając w miseczce wszystkie składniki ( Marynaty wychodzi więcej więc można jej użyć nawet

Kulinarne przygody
Pizza ze szparagami i białym sosem 177

Zaległy przepis, jeszcze z ostatnimi już szparagami i musiałam je wykorzystać by zrobić pizzę. Więc wyszła rewelacyjna pizza ze szparagami i białym sosem śmietanowo - serowym. Taka klasyka, ale jakże smaczna. Świetnie sprawdzą się także mrożone szparagi, jeśli je mroziliście w maju.  Składniki : * 500g mąki pszennej  * 1/4 kostki świeżych drożdży  * szklanka ciepłej wody  * szczypta soli * oliwa * mała(...)Dodać sól i resztę mąki oraz łyżkę oliwy. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Śmietanę wymieszać z serem, można delikatnie przyprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować. Posmarować sosem. Ułożyć warzywa. Całość posypać startą mozzarellą. Piec 15 minut w 200 stopniach. Podawać na ciepło lub zimno

Magiczne Życie Marty
Filet kurczaka z fasolką szparagową i sezamem 170

wypróbowania przepisu   Przepis na 3-4 porcje dania Filet kurczaka z fasolką szparagową i sezamem   SKŁADNIKI: 1 podwójny filet z piersi kurczaka lub 2 pojedyncze 4 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżeczki przyprawy curry duża szczypta chili pieprzu cayenne 3 łyżki sezamu 400 g zielonej fasolki szparagowej 1 łyżka oleju 1 czubata łyżka masła sól   PRZYGOTOWANIE: Filet(...)piersi kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę średniej wielkości. Do miseczki wlać sos sojowy, dodać przyprawę curry i chili pieprz cayenne, dokładnie wymieszać. Do miseczki z przyprawami włożyć pokrojone w kostkę mięso i dokładnie wymieszać, a następnie odstawić na około godzinę do lodówki. Na suchej patelni uprażyć sezam, a następnie przesypać do miseczki ( pozostawienie uprażonego sezamu

WSZYSTKO SMACZNE
Fusilli z groszkiem w sosie śmietanowo-serowym 125

mrożonego groszku 200 g serka z ziołami (typu almette) sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy al dente. Wodę z makaronu zachowujemy. Śmietanę podgrzewamy razem z serem, Do sosu dodajemy groszek, chwilę podgrzewamy (około 3 min). Do sosu dodajemy makaron, składniki dokładnie łączymy. W razie potrzeby, dodajemy wodę z gotowania makaronu. Całość doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen