sosy - 72234 przepisów (strona:1877/4816)

Bezglutenowe mini pizze pomidorowe 129

mąki ziemniaczanej 180 g. mąki ryżowej 180 g. mąki jaglanej + dodatkowo 360 g. + do podsypywania 1,5 szkl. wrzącej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli Sos 1,5 szkl. passaty Łowicz 2 łyżeczki ziół prowansalskich pół łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki słodkiej papryki 140 g. sera długodojrzewającego Oraz ok. 20 szt. małych pomidorków śliwkowych świeżo(...)podsypując dodatkową mąką. Ciasto podziel na 8 części. Z każdej rozwałkuj kółko o grubości około 5-6 mm. i układaj na blaszkach posmarowanych odrobiną oleju. Na pizzach rozsmaruj grubo sos pomidorowy z serem. Na wierzch ułóż plasterki pomidorków śliwkowych. Oprósz świeżo mielonym pieprzem. Odstaw mini pizze do podrośnięcia na 20 minut. Pizze piecz w piekarniku uprzednio nagrzanym

Delicious Place
Sałatka z pomidorów z sosem śmietankowo-miętowym 153

Składniki: (4 porcje) pomidory (różne odmiany) garść listków bazylii garść łuskanych migdałów kwiaty cebuli do posypania Sos śmietankowo-miętowy 1/3 szkl. słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki serka mascarpone 2 łyżki majonezu kilkanaście listków świeżej mięty 2 gałązki oregano 2 gałązki natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego estragonu 1 łyżeczka soku z cytryny sól i świeżo mielony pieprz do smaku Do wysokiego(...)Dodaj estragon i sok z cytryny. Zmiksuj dokładnie. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pomidory pokrój w grube plasterki, ułóż na talerzach. Między pomidory powciskaj listki bazylii. Polej przygotowanym sosem. Migdały posiekaj grubo nożem i upraż na suchej patelni.  Sałatkę posyp prażonymi migdałami i kwiatkami cebuli

Delicious Place
Zupa dyniowa z gruszką i chili 167

porcji) 700 g. dyni Hokkaido (waga ze skórką, ale bez pestek) 2 nieduże gruszki 1 ząbek czosnku 1 cebula 2-3 szkl. bulionu warzywnego 1/4 łyżeczki chili 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki masła do podania: pestki dyni, listki tymianku cytrynowego Dynię pokrój na mniejsze kawałki. Gruszki przekrój wzdłuż na pół. Ułóż gruszki i dynię na blaszce do pieczenia wyłożonej(...)gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj zupę na gładki krem (jeśli wolisz rzadsze kremy dodaj jeszcze jedną szklankę gorącego bulionu). Dopraw teraz sosem sojowym oraz chili, wymieszaj. Zupę podawaj na ciepło, posypaną pestkami dyni i listkami cytrynowego tymianku

Delicious Place
Spaghetti z kurkami 196

kilka kawałków, mniejsze tylko na pół a całkiem małe pozostaw w całości. Makaron spaghetti wrzuć na osolony wrzątek i gotuj, aż będzie al dente. W tym czasie zrób sos z kurek. Na dużej patelni podgrzej masło i oliwę, wrzuć kurki i smaż na średnim ogniu pod pokrywką przez najwyżej 4 minuty (nigdy nie dodawaj soli do kurek na początku odróbki(...)wszystkie zioła, mieszaj i smaż jeszcze przez 3 minuty. Wyłącz ogień pod patelnią. Dopraw grzyby solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na patelnię wyłóż ugotowany makaron i wymieszaj z sosem ziołowo-kurkowym. Spaghetti podawaj od razu, posypane drobno startym serem

Delicious Place
Wegetariański kapuśniak 135

duży ząbek czosnku 1 łyżka masła po 1/2 łyżeczki: mielonego kminku, kminku całego, nasion kopru włoskiego, ziaren kolendry 2 łyżeczki soli 1/2 - 1 łyżeczka przyprawy typu vegeta 1 łyżka sosu sojowego świeżo mielony czarny pieprz 1 łyżeczka cukru Zasmażka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej Kapustę odciśnij z soku i przesiekaj na desce. Możesz wcześniej kapustę przepłukać w czystej(...)maśle. Kapustę wraz z wodą, w której się gotowała dodaj do wywaru z warzywami. Dodaj również podsmażoną cebulę i czosnek. Dopraw zupę świeżo mielonym pieprzem, cukrem, vegetą i sosem sojowym. Gotuj przez 10 minut. Do zimnej zasmażki wlej małą chochelkę gorącej zupy i mieszaj do połączenia się. Zasmażka będzie gęstnieć. Dolej kolejną chochelkę i znowu mieszaj. Gdy zasmażkę rozprowadzisz bulionem

Delicious Place
Paella z tuńczykiem i oliwkami / Paella with tuna and olives 151

cząber, oregano, tymianek i natka pietruszki) Wywar warzywny: 2 marchewki 2 pietruszki 10 cm. kawałek pora 1/4 mniejszego selera 1 cebula opieczona nad ogniem szczypta nitek szafranu 1 łyżka sosu sojowego pieprz Podane składniki na wywar zalej 1 litrem wody i od momentu zawrzenia gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę. Pod koniec gotowania dopraw wywar szafranem, pieprzem i sosem

Delicious Place
ARGENTYŃSKIE KREWETKI Z SALSĄ PAPRYKOWĄ 154

Składniki • czerwona papryka 1 szt • krewetki argentyńskie 270 g • mała cebula 1 szt • pęczek pietruszki 1/2 • papryka mielona słodka 1 łyżka • sos ostrygowy 1 łyżka • sok z cytryny 0,5 szt • białe wytrawne wino 100 ml • ząbek czosnku 2 szt • masło 50 g • oliwa z oliwek 50 ml • sól, pieprz czarny Sposób przygotowania Rozgrzewamy łyżkę masła z łyżeczką mielonej papryki(...)Dodajemy poszatkowaną w kostkę cebulę z czosnkiem i smażymy przez 40 sekund. Dodajemy oliwę z oliwek i poszatkowaną w drobną kostkę paprykę. Smażymy przez minutę. Dodajemy wino, sos ostrygowy oraz sok z cytryny. Całość gotujemy na średnim ogniu przez 10-12 minut. Oczyszczone i opłukane krewetki dodajemy do salsy, zwiększamy ogień i smażymy przez 5 minut. Na koniec dodajemy poszatkowaną

chefintheforest
Sałatka z dressingiem z awokado 126

Awokado to zdecydowanie u mnie numer jeden, jem je bardzo często i dodaje praktycznie do wszystkiego :) Zresztą to bardzo uniwersalny owoc, można przecież z niego zrobić słodziutki krem, doskonały sos guacamole czy właśnie dodawać do sałatek. A ta sałatka jest naprawdę mistrzowska. Doskonale smakuje i wygląda, a na dodatek jest bardzo syta. Nie ma w niej żadnych mięsnych dodatków(...)mała puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy pół czerwonej cebuli lub 1 mała 1 pomidor Wykonanie: Składniki na dressing wrzucić do blendera i zmiksować na gładki kremowy sos. Warzywa umyć. Sałatę posiekać. Papryki, pomidora i cebulę pokroić w kostkę. Kolendrę posiekać. Wszystko wrzucić do miski. Dodać puszkę fasoli i puszkę kukurydzy. Wszystko polać przygotowanym dressingiem z awokado i wymieszać

Healthy food explorer
Owsiano-twarogowe kluchy z truskawkami 165

przez co ciasto nie jest tak zbite, jak w klasycznych kopytkach. To wystarczyło, by nadać lekkości i swoistej puszystości. kluchy: 250 g twarogu 1 jajko 50 g mąki owsianej sos: 200 g truskawek 2 łyżki ksylitolu lub innego słodziwa łyżka soku z cytryny Składniki na kluchy zagniatamy i odstawiamy na ok. 20 minut, by ciasto związało. Po tym czasie ugniatamy(...)gotowe od razu po wypłynięciu na wierzch. Truskawki kroimy na kawałki. Na patelni podgrzewamy ksylitol z sokiem z cytryny. Następnie wrzucamy truskawki i smażymy ok. 5 minut. Gotowym sosem polewamy kluchy. Całość ma ok. 560 kcal, b/t/w – 60/12/56

Kucharzyca
Okonomiyaki, pizza po japońsku, wege 212

niepełna szklanka mąki pszennej - 1/2 łyżeczki soli - 2 duże jajka, lekko roztrzepane + 100 ml wody. ok. pól szklanki - olej Dodatkowo: - rzodkiewka, cebula dymka, kalarepa w słupkach, śmietana, majonez, ulubiony sos lub jogurt naturalny 1. W misce umieszczamy poszatkowaną kapustę oraz startą kalarepę i drobno pokrojoną cebulę, solimy, mieszamy, dodajemy mąkę i ponownie mieszamy.  2. Jajko roztrzepać z wodą, połączyć(...)każdej strony smażyć po 5-6 minut w zależności od ich grubości.  Odsączałam je dodatkowo na ręczniku papierowym. Smakują idealnie na ciepło i na zimno. Podawać polane sosem i posypane warzywami jakie lubicie. Smacznego

Apetyczna babeczka
Sos kurkowy na maśle 167

robiły się coraz większe zapasy grzybowe więc postanowiłam temu zapobiegać :) i bardzo często już drugi sezon oddaje znajomym grzyby.  Wybierałam sobie trochę kurek i zrobiłam mój ulubiony sos na słodkiej śmietanie. Składniki: - 1 średni durszlak kurek, ok. 35-40 dag - 3 łyżki masła - 250 ml słodkiej śmietanki 12 %, możecie dać również 30 % - 1 duża biała cebula - 3 liście laurowe(...)Smażymy wszystko razem na małym ogniu, podlewamy małą ilością wody i pozostawiamy na ogniu ok. 30 minut. Pod koniec doprawiamy solą i cukrem, podlewamy śmietanką i redukujemy delikatnie sos. Podajemy ze świeżym pieczywem. Przyprawy dobrej jakości jak zawsze polecam od sprawdzonego sprzedawcy  www.Skworcu.com.pl

Apetyczna babeczka
zamiast obiadu,syta sałatka na upalne dni 134

Wykonanie Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić,obrać ,pokroić w grube kawałki. Mięsko pokroić na małe słupki,koperek pokroić drobno. Obrany czosnek ,ocet,miód i oliwę zmiksować całość na gładki sos. Jajka ugotować na twardo,obrać i pokroić w ćwiartki,lub kostkę . Pokrojone ziemniaki ,mięso,koperek wymieszać z solą odkwaszającą ,dodać jajka .Całość zalać sosem ,wymieszać

w mojej kuchni
Makaron Chow Mein z kurczakiem i fasolką 184

mrożonej lub ugotowanej 15 dag mieszanki chińskiej mrożonej 3 łyżki pasty curry 1 łyżka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej Sól i pieprz do smaku 2 łyżki sosu sojowego ciemnego Olej do smażenia Przygotowanie: 1. Makaron zalewam wrzątkiem solę. Pozostawiam pod przykryciem ok 4 minuty. Odcedzam. 2. Filety myję,osuszamy, kroję w drobną kostkę. Doprawiam solą ,pieprzem,papryką(...)oraz przyprawą do kurczaka. 3. Na patelnię wylewam ok 1 łyżki oleju , rozgrzewam dodaję mięso , smażę . Dodaję sos sojowy oraz pastę curry. 4. Do mięsa dodaję warzywa mrożone i fasolkę,zmniejszam ogień . Smażę ok 5 minut ,co jakiś czas mieszam. 5. Na koniec dodaje makaron i również smażę on 5 min co jakiś czas mieszając. 6. Podaję odrazu. Danie można

Gotowanie Patki
ZAPIEKANKA Z MAKARONEM I PIECZARKAMI 145

pieczarek 2 garści świeżego szpinaku 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1/2 cebuli 1/2 puszki kukurydzy 200 g drobnego makaronu Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Sos : 250 ml kwaśnej śmietany 18% 1 jajko 1 kulka sera mozzarella Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku granulowanego Przygotowanie:   1. Pieczarki myję , drobno kroję w kostkę. 2. Cebulę(...)minuty i wyłączam. 5. Makaron gotuję w osolonej wodzie aldente. Odcedzam. 6. W dużej misce przekładam makaron, pieczarki, kukurydzę, natkę .Mieszam. 7.W osobnej misce łącze składniki sosu (mozzarelle drobno rwę) . Przelewam do pozostałych składników ,mieszam. 8.Przekladam do foremki do zapiekania 9.Piekę przez 25 min w 200 stopniach. 10. Podaję odrazu z ulubioną surówką. Smacznego

Gotowanie Patki
Najszybsze Lody Waniliowe Z Malinami 114

lato można sobie pozwolić ;) Ps. możemy dodać dowolne owoce lub z nich zrezygnować, owoce jak wiadomo zawierają dużo wody więc zamiast je dodawać do środka lodów lepiej zrobić sobie sos i nimi polać nasze lody. Ja musiałam dodać troszkę malinek do środka, a następnym razem zrobię sos ;) Składniki na 1 litrowe pudełko lodów: 400 ml śmietanki

Gotowanie...to proste !