garście porwanej sałaty pojedyńcza pierś z kurczaka ok 300 g 10 małych truskawek 100 g sera sałatkowego 2 garstki słonecznika sól,pieprz słodka papryka olej rzepakowy olej rydzowy sos balsamiczny 6 kwiatków nasturcji Składniki na 2 porcje sałatki. Pierś kurczaka rozkroić na dwa płaty mięsa. Następnie mięso oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Skropić delikatnie olejem rzepakowym. Rozgrzać patelnię grillową(...)lodowa. Małe truskawki przekroić na pół, ser sałatkowy pokroić w małą kostkę, piers kurczaka pokroić w paski lub kostkę. Pokrojone składniki ułożyć na sałacie. Całość skropić olejem rydzowym i sosem balsamicznym. Posypać prażonym słonecznikiem, udekorować kwiatami nasturcji i od razu podawać
Monia miesza i gotujewstawiamy kurczaka do piekarnika. Kiedy skóra kurczaka zacznie się zapiekać polewamy kurczaka winem. Pieczemy około 1,5 godziny od czasu do czasu polewając wytworzonym sosem. W międzyczasie jak wyparuje wino dolewamy wrzątku. Staramy się, aby kurczak był w trakcie pieczenia polewany sosem. Kurczak zagrodowy czy to w całości czy faszerowany powinien być pieczony dłużej od tego przemysłowego
Leśny ZakątekSkładniki /2 porcje: – 150 g rukoli – 80 g tuńczyka w oliwie – 12 pomidorków koktajlowych – 1 awokado – 2 jajka – 2 łyżeczki sezamu sos – 2 łyżki oliwy – 1 łyżeczka octu balsamicznego – 1 łyżeczka musztardy – sól, pieprz Przygotowanie: Jajka ugotuj na pół twardo. Rukolę myjemy osuszamy. Awokado obieramy i kroimy w paski. Tuńczyka odsączyć. Pomidorki myjemy i kroimy(...)pół. Przygotowujemy dresing. Oliwę mieszamy z octem balsamicznym i musztardą. Opcjonalnie doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzach układamy rukolę,tuńczyka, pokrojone awokado i pomidorki koktajlowe. Polewamy naszą sałatkę sosem oraz posypujemy sezamem. Podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami Artykuł Sałatka z tuńczykiem i awokado pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEroku, ponieważ postanowiliśmy przez jakiś czas nie jeść mięsa. Taki „drobiazg” nie mógł powstrzymać mnie przed podtrzymaniem tradycji, dlatego przygotowałam wegetariańską wersję wspomnianego przysmaku, w śmietanowym sosie koperkowym. I [...] Artykuł WEGETARIAŃSKI ŚLEDŹ W SOSIE KOPERKOWYM pochodzi z serwisu sandrafrej.com
SandraFrej.comkapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków
Kulinarne przygody GatityPomysł na inny obiad,ponieważ cukinia zaczęła się w moim ogrodzie na dobre to ciągle coś z niej gotuje-tym razem padło na kotleciki zawijane w cukinię w sosie pomidorowym-pychotka-polecam Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka jedna średnia cukinia jajko 100 g ugotowanej kaszy bulgur(może być również jęczmienna lub gryczana czy ryż,co lubicie i macie(...)mięska, zawijamy mięso w plasterki cukinii,żeby powstały nam takie kieszonki. W miseczce mieszamy nasz przecier z ząbkiem czosnku,oregano,solą ,pieprzem i papryką słodką w proszku,wylewamy sos do naczynia żaroodpornego i na nim układamy nasze zawinięte mięsko,do dołu łączeniem ,(mi zostało jeszcze trochę mięska więc resztę zawijałam w ruloniki i układałam je pomiędzy kieszonki,solimy jeszcze
Swojskie jedzonkocóż, warto spróbować każdej propozycji :) Nam szczególnie przypadły do gustu Romano, z wołowiną Angus w bułce z pesto z suszonych pomidorów, ziołami, rukolą, serem Grana Padano, pieczoną papryką, sosem piklowym i cebulą z octem balsamicznym - serwowany w towarzystwie whiski Jack Daniel's Old NO.7, oraz Scandinavian Style - jagnięcina w bajglu, z sałatką szwedzką, serem Jarlsberg, jajkiem sadzonym i ziołowym sosem
SzczyptaSmaQprostu jako dodatek do każdego dania z mięsem lub rybą. Skladniki: 200 g groszku cukrowego 5-6 młodych marchewek pęczek zielonych szparagów olej arachidowy lub sojowy 2-3 łyżki sosu sojowego 2 cm kawałek imbiru 1 ząbek czosnku ziarna sezamu Wykonanie: obciąć końcówki zielonego groszku z jednej strony, z ogonkiem. Marchewki obrać lub oskrobać. Szparagi odłamać, odrzucić zdrewniałe końcówki. Obrać(...)podsmażyć imbir z czosnkiem. Podsmażanie zacząć od najtwardszego warzywa - marchewki. Po kilku minutach dodać zielony groszek, na końcu szparagi. Cały czas zawartość patelni mieszać łopatką lub podrzucać patelnią dodać sos sojowy i podsmażać jeszcze kilka minut, aż warzywa zmiękną. Powinny jednak pozostać chrupkie. Podawać posypane sezamem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś ekspresowe danie obiadowe-filet z kurczaka owinięty w szynkę parmeńską z fasolką duszony w kremowym sosie, to jedno z dań które często robię w sezonie letnim gdy fasolki na ogrodzie jest dość, w tym połączeniu smakuje wybornie. Robi się szybko a za naczynie służy jedna głębsza patelnia. Polecam podawać z młodymi ziemniaczkami. Pysznie J Składniki: Na 5 porcji(...)około 4 minuty, po tym czasie wlać gorący bulion, naczynie przykryć i dusić około 30 minut na wolnym ogniu aż mięso będzie mięciutkie, wlać śmietankę, gotować razem chwilę aż sos zgęstnieje. Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z młodymi ziemniakami. Smacznego
Wanilia i Kardamontylko, gdyż nazwa ta znana jest w wielu krajach południowo-wschodniej Azji. Curry to mięso, ryby, warzywa, ser (tutaj najlepiej sprawdza się paneer) lub inne składniki dania głównego w sosie, gdyż nazwa wywodzi się od tamilskiego słowa kari czyli sos. Na zachodzie jednak nazwa curry kojarzona jest z mieszanką przypraw. która nosić winna nazwę curry powder
Słodki Kompromisobranych, z odciętymi końcówkami pęczek dymki – posiekanej pęczek natki pietruszki – posiekanej 2 pęczki rzodkiewki pokrojonej na ćwiartki 10 jajek ugotowanych na twardo i pokrojonych na ćwiartki sos winegret ukręcony z musztardy francuskiej (ziarnistej), oliwy i octu winnego świeżo zmielony pieprz Przepis na sałatkę ze szparagów Szparagi gotujemy we wrzątku kilka minut i hartujemy w wodzie z lodem. Kroimy(...)słupki na kawałki ok 2,5cm. Mieszamy je z posiekaną dymką, pietruszką i rzodkiewką. Polewamy sosem winegret, pieprzymy i dekorujemy kawałkami jajka. Artykuł Tatar z łososia i sałatka ze szparagów pochodzi z serwisu Ugotowanepozamiatane.pl
Ugotowane pozamiatanemojego pudełka z lunchem do pracy. Ponownie przygotowałam placuszki jogurtowe, które są niezwykle proste i szybkie do zrobienia oraz spaghetti z pieczonymi pulpecikami drobiowymi i sosem pomidorowym. Mam nadzieję, że mój dzisiejszy zestaw Was zainspiruje i że podobne danie przygotujecie je do własnych pudełek. Śniadanie: Placuszki jogurtowe z owocami. Jak przygotować placuszki jogurtowe? 200ml jogurtu naturalnego(...)około 2 minuty z każdej strony lub do czasu aż będą rumiane. Podawać z jogurtem, ulubionym dżemem, cukrem pudrem i/lub owocami. Lunch: Spaghetti z pulpecikami drobiowymi w sosie pomidorowym. Smacznego
Codzienne Gotowaniewarzyw z dodatkiem boczku to propozycja na bardzo syte śniadanie z jajem, lecz także może być podana na drugie śniadanie lub na kolację. Do zapiekanki podaliśmy trzy różne sosy: biały sos ziołowy, salsa z dyni oraz salsę z papryki – wszystkie trzy opcje nam smakowały, lecz proponuję byście wypróbowali sami i... Więcej The post Zapiekanka z jaj i warzyw appeared
Magiczny Garnekproblem. Raz wychodził cudownie, raz wychodził za gęsty, a raz za rzadki. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na beszamel idealny, który może być bazą do np. sosu serowego! Ważne jest, aby do przygotowania beszamelu wykorzystać biały pieprz. To właśnie on powoduje, że beszamel wychodzi idealny. Poniżej znajdziecie sposób przygotowania na dwa sposoby - dla posiadaczy Tefal Companion oraz tradycyjny. Składniki(...)koniec doprawiamy białym pieprzem i gałką muszkatołową. Sposób przygotowania tradycyjnego: Masło rozpuszczamy w małym garnuszku. Dodajemy mąkę i robimy jasnożółtą zasmażkę. Dodajemy mleko, sok z cytryny, gałkę i pieprz. Sos mieszamy aż zgęstnieje (ok.2-3 minuty - uwaga! beszamel zgęstnieje jeszcze po zestawieniu go z ognia
CookYourselfprzykryć i dusić na małym ogniu przez około pół godziny odkryć, dodać oliwki i sok z cytryny mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami wody, a następnie dodać 2 łyżki sosu z patelni, wymieszać, następnie przelać do potrawy i wszystko wymieszać gotować bez przykrycia przez kwadrans, aż mięso zmięknie, a sos się zagęści Moje inne przepisy na dania z drobiu znajdziesz
Oka w rosole czyli KaFka gotuje