sosy - 72234 przepisów (strona:1891/4816)

Tarta warzywna z ciasta francuskiego 160

Dziś kolorowa wegetariańska tarta z ciasta francuskiego z warzywami – m.in.: brokułami, marchewką, pomidorkami, wszystko w sosie jajeczno-śmietanowym i przyprawami – pycha obiad, inny niż na co dzień!:) Obiad wege, choć kawałki kurczaka można by od święta wrzucić, polecam. Tarta na milion sposobów, szybka na gotowym cieście francuskim, delikatna, jemy ze smakiem. SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 świeży(...)tarty wykładam ciastem francuskim, na ciasto układam warzywa, na nie kawałki fety. Śmietanę łączę rózgą kuchenną z roztrzepanymi jajkami, przyprawami i mąką, nie może być grudek. Dodaję tarty parmezan. Sosem polewam warzywa na cieście. Tarte piekę ok. 35 minut. Podaję! Przepis lekko zmodyfikowany w składnikach i przygotowaniu znalazłam tutaj

Zasmakuj Kuchni
PLACKI CEBULOWE Z SERKA WIEJSKIEGO 139

który zawdzięczają cebuli. W środku są bardzo delikatne i kremowe. Doprawione odrobiną chili oraz ziołami smakują wyśmienicie. Oczywiście nie wspomniałam, że trzeba być amatorem cebuli 😜 Świetnie pasują do nich sosy na bazie jogurtu, jak np. ziołowy czy czosnkowy. Składniki: 3 małe cebule 2 jajka 2 op. serka wiejskiego 1 ząbek czosnku 5-6 łyżek mąki szczypta papryki chili 1 łyżeczka(...)łyżki wykładamy porcje masy, tworząc małe placki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Gotowe placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podajemy na ciepło. Świetnie smakują z sosami, np. ziołowym lub czosnkowym

Kuchnia MagdaLeny
Pieczeń ze schabu w majonezie i ketchupie 1072

kroimy w plastry i przekładamy plasterkami nasze ponacinane kotlety.Czosnek drobno siekamy. W misce mieszamy ketchup, majonez i czosnek. Powstałą marynatą nacieramy dokładnie nasze mięso. Mięso powinno być całe pokryte sosem ketchupowo - majonezowym. Schab układamy w naczyniu żaroodpornym, pozostałą marynatę wykładamy na mięso i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.  Schabu pieczemy pod przykryciem około 1 godz(...)Następnie mięso polewamy powstałym sosem i pieczemy jeszcze około 15 min. bez przykrycia.  Smacznego

Swojskie jedzonko
Kapuśniak orientalny 122

oleju z orzechów ziemnych 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 cm korzenia imbiru 1 opakowanie tzw. mieszanki chińskiej 1,2 l bulionu drobiowego 1 łyżka cukru palmowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 garść pokrojonych w paski grzybów mun 2 sztuki kapusty pak choi 200 g makaronu Udon Przygotowanie Na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną szalotkę, następnie czosnek oraz imbir-również posiekane(...)Mieszankę przelewamy gorącą wodą, odcedzamy, dodajemy do cebuli. Dusimy przez chwilę (10 min.), dodajemy gorący bulion drobiowy wymieszany z cukrem i sosem oraz grzyby mun. Gotujemy 5 min. Kapustę kroimy w dowolne kawałki (u nas mniej więcej 2 cm ), wrzucamy do zupy razem z makaronem. Gotujemy do jego miękkości

R'n'G Kitchen
KIMCHI: PRZEPIS 131

białej rzodkwi, pokroić w kostkę kleik ryżowy: 3 szklanki wody stołowej 1/2 szklanki mąki ryżowej ( można zmielić ryż) 1/4 szklanki cukru białego 1 szklanka płatków chili 1 szklanka sosu rybnego Kimchi przepis. PRZYGOTOWANIE KIMCHI Krok 1. Kapustę pekińską przekroić wdłuż na 6-8 części, następnie w poprzek na kawałki (takie na jeden kęs). Kapustę przełożyć do miski, przesypać solą(...)chili, zamieszać. Kleik ryżowy i płatki chili do kimchi fot. Moja Książka Kucharska kleik ryżowy z płatkami chili do kimchi fot. Moja Książka Kucharska Krok 4. Do kleiku wlać sos rybny, dokładnie wymieszać, następnie dodać warzywa (oprócz kapusty), wymieszać razem. kleik ryżowy z warzywami fot. Moja Książka Kucharska Krok 5. Zakładamy rękawiczki. Do dużego garnka lub miski przełożyć kleik ryżowy

Moja Książka Kucharska
Zupa kalafiorowa z topinamburem Michaela Mosleya 186

mielonej kurkumy 1 główka kalafiora podzielona na różyczki 150 g tominamburu - wyszorowanego, obranego i pokrojonego na plastry 400 ml mleka kokosowego z puszki 600 ml bulionu warzywnego 2 łyżeczki sosu sojowego tamari świeżo zmielony czarny pieprz garść posiekanych liści kolendry/pietruszki Przygotowanie: rozgrzać oliwę w garnku, w którym gotujesz zupę. Przez 5 minut smażyć na średnim ogniu cebulkę, czosnek i kurkumę(...)dodać różyczki kalafiora i topinamburu, dokładnie wymieszać, wlać bulion, mleko kokosowe i sos sojowy. Zagotować, następnie od razu zmniejszyć ogień i gotować 15 minut, aż warzywa będą miękkie (obrane bulwy topinamburu wstawić do naczynia z wodą zakwaszoną cytryną, by nie ściemiały) dopraw do smaku solą, pieprzem, zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji podawaj posypane zieleniną i kromką chleba

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ryba po grecku 127

Taka ryba świetnie smakuje na zimno i ciepło oraz nadaje się do przygotowania z kilkudniowym wyprzedzeniem. Polecam! 700g filetów rybnych sól, pieprz Panierka: 1-2 jajka (*) mąka do obtaczania Sos warzywny:  3-4 marchewki 2 pietruszki 2 cebule (duże) spory kawałek selera   3-4 listki laurowe   3 ziarna ziela angielskiego 150-200g koncentratu pomidorowego sól, pieprz(...)czasie połączyć z koncentratem pomidorowym (najlepiej wymieszanym z kilkoma łyżkami wody). Wszystko razem ponownie poddusić 10 minut, a następnie doprawić solą i pieprzem (w razie konieczności również koncentratem pomidorowym). Sos z warzywami przełożyć na rybę. Rybę pod warzywną pierzynką po ostudzeniu schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą noc. (*) Można zrezygnować z panierowania w jajku. Rybę wystarczy obtoczyć w mące

Di gotuje
Kasza jaglana z pietruszką, rodzynkami i kurczakiem 115

samej smażę posiekaną szalotkę razem z tymiankiem. Po kilku chwilach dodaję pokrojoną w drobną kostkę pietruszkę. Duszę chwilę warzywa i doprawiam solą i pieprzem. Wlewam Aperol i Prosecco. Redukuję sos. Dodaję rodzynki razem z wodą, którą były zalane i duszę składniki kilka minut do momentu aż sos nieco zgęstnieje. Wyławiam tymianek. Dodaję kurczaka i kaszę jaglaną. Doprawiam całość solą

Mango Papaja
Czy zdrowe odżywianie jest drogie? Podsumowanie trzeciego tygodnia. 228

omlet ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi II Śniadanie:  smoothie Obiad:  pęczotto ze szpinakiem, orzechami i suszonymi pomidorami Kolacja:   kasza jaglana z bananem i kakaowo-miodowym sosem   Cały jadłospis razem z przepisami i wyliczonymi kaloriami znajdziecie tutaj jadłospis 7 dniowy do pobrania.  Ile to kosztowało? Tradycyjnie przy wyliczaniu wydatków uwzględniłam jedynie składniki które byłyby  niezbędne(...)mnie głównie jajka i sery) – 7,13 zł MIĘSO  – 11,6 zł RYBY I OWOCE MORZA  2,14 zł POZOSTAŁE  (np. mleczko kokosowe w puszce, dżemy, sosy, pesto, czekolada gorzka, miód lub syropy) – 3,89 zł Procentowy rozkład wydatków na poszczególne kategorie produktów w ciągu 7 dni   Po zsumowaniu wszystkich produktów, które zostały wykorzystane do przygotowania

Powiedz dietom nie
SALSA POMIDOROWA 199

Podana z nachosami lub chipsami będzie hitem każdego przyjęcia i imprezy w gronie znajomych. Można serwować ją  jako dodatek do kanapek, przekąskę do filmu lub  podać jako sos do burgerów czy nuggetsów. Jeśli nie lubicie ostrych smaków, kontrolujcie smak salsy, papryczkę jalapeño dodając stopniowo. Nie rezygnujcie z niej jednak zupełnie, ponieważ  nadaje charakteru i ma znaczący wpływ(...)pomidory z puszki wraz z zalewą. Dodajemy pokrojone papryki oraz starty czosnek i posiekaną cebulkę. Doprawiamy cukrem, octem oraz solą i pieprzem do smaku. Zagotowujemy, redukujemy płomień i gotujemy sos, bez przykrycia, przez około 10 minut.  Dodajemy mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w 2 łyżeczkach wody. Zagotowujemy i gotujemy 1-2 minuty. Dodajemy posiekana kolendrę, mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy

cool and minty
Gołąbki bez zawijania z kaszą i soczewicą 205

bułki tartej Sól morska   lub jarzynka do smaku świeżo mielony czarny pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do obsmażenia 2 szklanki bulionu drobiowego lub rosołu Dodatkowo: Sos pomidorowy do polania Sposób przygotowania: Kaszę jęczmienną i soczewicę ugotować osobno w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzić z wody, wystudzić, włożyć do miski. Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę, zeszklić(...)stron. Piekarnik rozgrzać do 180*c na grzaniu góra-dół, gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem do połowy wysokości, przykryć folią aluminiową zapiekać 35 minut. Podawać gorące z sosem pomidorowym Smacznego

Wanilia i Kardamon
Kotlety ryżowe 132

Bardzo uniwersalne kotleciki. Można je jeść solo lub w duecie np. z kiszonym ogórkiem i sosem grzybowym, albo w towarzystwie ulubionych surówek. Znakomicie będą się również komponować z gulaszem. Proste, szybkie i pyszne ! Składniki: -1 szklanka ryżu -2 jaja ugotowane na twardo -1 jajo surowe -1 cebula -1 łyżka oleju -1 łyżka masła -1 łyżka jarzynki -sól, pieprz  -bułka(...)mieszamy. Formujemy mokrymi dłońmi kotlety, obtaczamy w bułce i smażymy w dość dużej ilości dobrze rozgrzanego oleju. Gotowe kotlety odsączmy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionymi sosami  i surówkami

Kulinarne przemyslenia
Galuszka czyli kluski z jaja i mąki 174

wyżej wymienionych dań przepis mam już dzisiaj. Jest to przepis na galuszkę. Węgierska galuszka to kluski, które podaje się jako dodatek do mięsnych dań obiadowych, głównie dań z dodatkiem sosu. Kluski wykonane są z jajek, mąki oraz wody a swój kształt uzyskują poprzez przeciśnięcie ciasta przez specjalną tarkę. Nie zapomnijcie też o konkursie, który nadal trwa. Szczegóły tutaj: KONKURS Jeśli(...)przelać zimną wodą i pozostawić na chwilę aby obleciały z wody. Bardzo często kluski podawane są z dodatkiem sera białego. Wygląda to tak, iż danie mięsne czy rybne z sosem serwowane jest z kluskami, które po wierzchu posypane są serem. Podaję Wam zatem jeszcze przepis na przygotowanie sera. Ser do klusek : do miseczki włożyć ser biały. Dodać sól, drobno krojony

mecooks
Wołowina po chińsku, czyli prosty i szybki przepis na obiad 152

lekko ostrą, pyszną. Wołowina po chińsku 20 dkg rostbefu 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 cm kawałek imbiru – starty na tarce czerwona papryka żółta papryka 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka octu ryżowego pół łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka przyprawy pięciu smaków 1 łyżka oleju Zaczynamy od zamarynowania mięsa. Mięso kroimy w cienkie paseczki, przekładamy do miski(...)sosu sojowego, octu ryżowego, przyprawy pięciu smaków, papryczki oraz imbiru robimy mieszankę i nią zalewamy mięso. Odstawiamy na chwilę. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w piórka cebulę, a czosnek w paski. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę z czosnkiem. Paprykę kroimy w paski i przecinamy na pół. Do podsmażonej cebuli dodajemy mięso oraz paprykę, szybko przesmażamy i dodajemy

Kuchnia na wzgórzu
Mini serniczki z białą czekoladą i solonym karmelem 126

koloru (w tym czasie nie wolno mieszać, jedynie potrząsać naczyniem). Ściągnąć z palnika, dodać masło oraz kremówkę i energicznie wymieszać. Doprawić solą. 8) Gotowe serniczki tuż przed podaniem polać sosem karmelowym i udekorować pistacjami. Nie przechowywać serniczków razem z karmelem w lodówce, ponieważ karmel będzie zbyt twardy. Można przechowywać w lodówce sam sos, ale wyjąć przynajmniej godzinę przed podaniem, żeby

Fitsweet.me