Pieczone letnie warzywa w pomidorach / Roasted summer vegetables with tomato sauce 291zatrzęsienie świeżych warzyw i to w sezonie, czyli w najlepszych cenach. Korzystajmy z tych dobrodziejstw póki można! Dziś przedstawiam przepyszne pieczone warzywa z grządki mojej mamy, podane w pysznym sosie pomidorowym, które mogą być podane jako dodatek do dań głównych. Chociaż odgrzałam sobie obiadowe resztki na kolację i zachwyciły mnie ponownie, więc same w sobie też są świetnym i pożywnym(...)łupinek i wmieszaj do warzyw. W małym rondelku umieść krojone pomidory z puszki, doprowadź do wrzenia, dopraw cukrem, solą i pieprzem do smaku i chwilę pogotuj. Następnie wmieszaj sos do upieczonych warzyw i posyp pietruszką i podawaj. Smacznego! English version Roasted summer vegetables with tomato sauce (4 servings) Ingredients: 3 tbsp vegeteable oil 1 garlic bulb, halved through the middle
karmelowy
Chłodząca zmysły sałatka z melona, szynki parmeńskiej, gorgonzoli i rukoli 307kostkę. Rukolę umyj i osusz na papierowym ręczniku. W dużej misce delikatnie wymieszaj kulki z melona z rukolą, szynką i gorgonzolą. Całość przełóż do miseczek z melona i polej sosem. Składniki 1/2 dojrzałego białego melona 1/2 dojrzałego zielonego melona 80 g gorgonzoli lub fety garść rukoli około 10 plasterków szynki parmeńskiej lub innej szynki długodojrzewającej Wykonanie Wymieszaj z sobą wszystkie(...)składniki. Polej sosem sałatkę tuż przed podaniem. Składniki 2 łyżeczki oliwy 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny szczypta soli 2 szczypty świeżo zmielonego czarnego pieprzu Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami Znajdziesz mnie również na Instagramie
Eat me! Fit me!
Pulpety zapiekane w sosie -zawsze mięsko na pulpety smażymy,a ja zapiekłam bez obsmażania 259Skorzystałam z przepisu z mojego bloga, gdzie jest przepis na zapiekane mielone i zrobiłam pulpety zapiekane, a potem wystarczy zalać sosem podgrzać w piekarniku czy mikrofalówce. Sos to już każdy robi wedle uznania ja zawsze robię pieczarkowy ale nie miałam pieczarek tym razem. Miałam kupny ale nie ma jak domowy
Moje Wyroby
Brokuły z sosem ostrygowym 265sałatka. Polecam! składniki ok 500 g brokułów ( jeden duży) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 - 3 duże ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki sosu ostrygowego sól, pieprz przygotowanie Odciąć grubą łodygę brokuła, a następnie poodcinać różyczki. Zagotować wodę w dużym garnku, osolić. Obok postawić miskę z bardzo zimną wodą, najlepiej z dodatkiem lodu(...)łyżki oleju sezamowego. Dodać plasterki cebuli, smażyć na średnim ogniu aż cebula zmięknie. Powinno to zająć ok 5 minut. Do cebuli dodać brokuły, chwilkę smażyć, delikatnie obracając. Polać sosem ostrygowym, lekko wymieszać, doprawić pieprzem i solą (o ile trzeba). Przełożyć do naczynia w którym będziemy podawać. Posypać chrupiącymi plasterkami czosnku. Smacznego
Stare Gary
KETCHUP Z CUKINII BEZ CUKRU (keto, LCHF, paleo) 328smaku. Taki domowy nie dość że jest zdrowy to wychodzi o wiele smaczniejszy, gęsty, łączy w sobie różne smaki i aromaty przypraw oraz warzyw. Sprawdzi się też doskonale jako sos do mięsa czy makaronu konjac oraz jako dip do przystawek. Dzięki temu, że mamy warzywa z działki, czyli ekologiczne mam dodatkową pewność co do jakości takiego ketchupu. Składniki na ketchup
Ola la LCHF
Ketchup z cukinii i papryki 215internetu ! Ketchup z cukinii? Ale jak? Przecież ketchup jest z pomidorów... A no właśnie z cukinii ketchup jest bardzo smaczny i uniwersalny. Możemy go używać do kiełbasek, parówek, jako sos do pizzy, a nawet jako sos do spaghetti. Do czego tylko chcemy. Najważniejsze, że nie zawiera sztucznych konserwantów. Oczywiście, aby słoiki dłużej stały i dobrze smakowały to ocet i cukier
Kuchnia Paulettes
Makaron zapiekany z pomidorami, papryką i mozzarellą 186drobno pokrojoną cebulę na oleju. 3. Dodajemy do cebuli pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy kilka minut. 4. Dodajemy do papryki pomidory i ponownie dusimy kilka minut. 5. Doprawiamy sos wyciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, płatkami drożdżowymi, papryką słodką, ziołami prowansalskimi, szczyptą soli i pieprzu. 6. Łączymy makaron z sosem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. 7. Makaron posypujemy porwaną mozzarellą
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Cynamonowe bułeczki z solonym karmelem 198nadzieniem do góry w dosyć dużej odległości obok siebie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem przez około 25 minut. Po tym czasie bułeczki polewamy przygotowanym sosem karmelowym i pieczemy przez dodatkowe 5-10 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Jeśli mamy ochotę (i nie straszna nam cukrzyca), bułeczki możemy polać jeszcze dodatkową porcją solonego karmelu przed spożyciem lub posypać(...)nadzieniem do góry w dosyć dużej odległości obok siebie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem przez około 25 minut. Po tym czasie bułeczki polewamy przygotowanym sosem karmelowym i pieczemy przez dodatkowe 5-10 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Jeśli mamy ochotę (i nie straszna nam cukrzyca), bułeczki możemy polać jeszcze dodatkową porcją solonego karmelu przed spożyciem lub posypać
Pogotujmy.pl
Spaghetti zapiekane z klopsikami i mozzarellą 178jajko 3 łyżki bułki tartej 1 gałązka świeżego tymianku (listeczki) Kilka świeżych listków bazylii cytrynowej 1 kulka mozzarella Galbani Sól, pieprz do smaku Mąka do obtoczenia Olej do przesmażenia Sos: 200ml pomidorowej passaty 1 mały słoiczek suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 1 mała cebula Świeże zioła: bazylia rozmaryn i oregano Sól, pieprz do smaku 1 łyżka oliwy Dodatkowo: 350g makaronu(...)oraz pokrojone drobniej suszone pomidory. Podgrzewamy, by zredukować nadmiar wody. Makaron gotujemy ciut krócej niż na opakowaniu. Ma być twardszy niż makaron aldente. Odcedzamy i jeszcze ciepły mieszamy z sosem pomidorowym. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, pomiędzy makaronem układamy kulki mięsne, a na wierzchu kładziemy plastry pokrojonej mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170⁰C na 30 minut. Podajemy na ciepło
Kuchnia w czekoladzie
Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo 239Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo - hit sezonu grillowego Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo, obłędna w smaku, chrupiąca, podana w formie sałatki z pikantnym sosem jest idealna na każdą okazję. W pół godziny możecie przygotować danie, które zachwyci każdego. Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo świetnie pasuje jako przekąska do piwa (i nie tylko(...)sera feta Dressing Smoked Boody Mary - składniki i przygotowanie 60ml oliwy 80 ml soku pomidorowego 30 ml (2 łyżki) Tabasco Chipotle Pepper Sauce 1 łyżka czystej wódki 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżeczka soku z cytryny sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku. Wszystkie składniki dressingu wymieszaj ze sobą, aż do momentu połączenia w jedną całość, dobrze dopraw
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
keczup domowej roboty z octem balsamicznym 182kosteczkę i podsmażamy na oliwie dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w mniejsze kawałki doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodając jeszcze octu balsamicznego i cukru redukujemy sos przez ok 20 min - może być więcej, wszystko zależy od tego jakie były pomidory (ile miały w sobie wody) na Thermomix do naczynia miksującego wkładamy pokrojoną cebulę - siekamy czas(...)górę naczynia układamy koszyczek i gotujemy temp 100 st/ obr 2/ czas ok 50 min (sprawdzamy jak wygląda nasz keczup, musimy po prostu zredukować sos, więc czas może się wydłużyć) przekładamy do słoiczka i odstawimy do wystygnięcia Smacznego
Gotowanie z pasją
Sznycle z indyka w panierce curry z cebulowym smażonym ryżem i karmelizowanymi w miodzie jabłkami 185niej jakąś ciepłą obiado-kolację. Akurat ostatnio sporo mięsa kupiliśmy więc wybór był w miarę prosty: sznycle z indyka. Tylko trzeba je jakoś zgrabnie przygotować. Może z pieczarkami w sosie śmietanowym? Rewelacja. Pieczarki są. Ale nie ma śmietany... A do najbliższego sklepu tak daleko, że nawet nie przyszło mi do głowy udać się na taką wyprawę. Trzeba korzystać z tego(...)dusimy co najmniej 2 godziny. Po tym czasie cebula robi się miękka i słodkawa, a mięso aż rozpada pod dotknięciem widelca. A dodatkowo z mięsa wydziela się doskonały sos. Teraz nie chciałem żeby mięso się rozpadało, bo po uduszeniu chciałem je jeszcze podsmażyć. Ale pomysł wykorzystać można, po odpowiednim zmodyfikowaniu. Potrzebujemy więc to co poniżej. »»» CZYTAJ DALEJ
Marder&Marder Manufacture
SPAGHETTI Z PULPECIKAMI W SOSIE POMIDOROWYM 214kuchni włoskiej jest makaron. Włosi podają makaron na setki sposoby. Spaghetti to rodzaj długiego makaronu i jest podstawą dań tradycyjnej kuchni włoskiej. U nas zazwyczaj e się makaron z sosem pomidorowym. Moja wersja to spaghetti podane z pulpecikami. Taki sposób jest idealnie dla dużych głodomorów. Do dania wykorzystałam makaron Arc Pol Spaghetti . Makaron jest idealny do tego typu dania(...)rozgrzać na patelni. Smażyć kuleczki mięsne po ok 3 minuty z każdej strony. Dolać passatę pomidorową i gotować 15 minut na małym ogniu. Makaron podajemy z pulpetami i sosem. Wpis powstał ze współpracy
Kuchnia w oparach
Spaghetti z tuńczykiem, cytryną i rukolą 360lekkie, orzeźwiające i błyskawiczne. Spaghetti z tuńczykiem, cytryną i rukolą: 200 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti (u mnie Polmak ) 200 g tuńczyka z puszki lub słoika – w oliwie lub sosie własnym 2 łyżki oliwy z oliwek (może być ta od tuńczyka) sok i skórka z jednej ekologicznej cytryny (niewoskowanej) dwie duże garście świeżej rukoli przyprawy: 1/2 ząbka czosnku, chilli(...)jeśli używamy) – płatków chilli. Dodajemy dwie łyżki wody z gotującego się makaronu i mieszamy. Ugotowany makaron odlewamy (nie przelewamy wodą!) i od razy wkładamy do miski z sosem. Dokładnie mieszamy i dodajemy rukolę. Ponownie mieszamy i rozkładamy na dwa talerze. Możemy posypać dodatkowo płatkami chilli dla kontrastu. Lekko, orzeźwiająco i szybko! Jeśli lubicie szybkie gotowanie zachęcam do odwiedzin mojego
Poezja smaku
Sałatka z gruszką, serem brie i orzechami 268brie);) Składniki: Sałatka sałata - dowolna (u mnie miks sałat z burakiem) gruszka - 1 większa, pokrojona w plasterki ser brie - ok. 100g, pokrojonego w plastry orzechy włoskie - garść, posiekanych Miodowy sos winegret: oliwa - 1/4 szklanki ocet balsamiczny - ok. 1 łyżeczki musztarda - 1 łyżeczka miód - 1 niepełna łyżeczka sól, pieprz Wykonanie: Sałatę dokładnie myjemy, porywamy na mniejsze kawałki i umieszczamy w misce(...)brie);) Składniki: Sałatka sałata - dowolna (u mnie miks sałat z burakiem) gruszka - 1 większa, pokrojona w plasterki ser brie - ok. 100g, pokrojonego w plastry orzechy włoskie - garść, posiekanych Miodowy sos winegret: oliwa - 1/4 szklanki ocet balsamiczny - ok. 1 łyżeczki musztarda - 1 łyżeczka miód - 1 niepełna łyżeczka sól, pieprz Wykonanie: Sałatę dokładnie myjemy, porywamy na mniejsze kawałki i umieszczamy w misce
Pogotujmy.pl