Ziemniaki z piekarnika z pysznymi dodatkami 173lubie tam wracać, góry niezbyt wysokie, a miejsca przepiękne. U podnóża Szrenicy w pobliżu wyciągu można naprawdę dobrze zjeść. Tradycją jest,że zawsze tam jem ziemniaki pieczone z różnymi sosami i dodatkami. Postanowiłam ten smak przenieś do domu. Polecam SKŁADNIKI: kilka równej wielkości ziemniaków 15 dag. sera śmietankowego 4 plastry boczku 4 plastry szynki 2 cebulki szalotki 150 ml kwaśnej(...)drobno w kostkę, dodajemy posiekaną drobno szalotkę, masło i smażymy na złoty kolor(drugi dodatek), czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy majonez, 1 łyżkę śmietany, sól i pieprz, mamy sos czosnkowy do polania ziemniaków z wędliną, ziemniaki podajemy na dużym talerzu, a dodatki na miseczkach,smacznego
Kuchnia Beaty
Restauracja Cyrano de Bergerac 203Consommé z kaczką i warzywami Bardzo intensywny smak. Aromatyczny bulion, bardzo dobrze przyprawiony. Okazuje się, że makaron czy ziemniaki są zbędne. Szok. Perliczka z kasztanami, purée z dyni i sos lawendowy Sami zobaczcie jak prezentuje się danie. Zdjęcie nieco przyciemnione, ponieważ wnętrze także ma słabe oświetlenie, a na stole palą się świece. Wiadomo... Nastrój i pyszne jedzenie są najważniejsze(...)jest niezwykle interesujące w smaku. Wykorzystanie dyni obłędne. Polędwiczki z Dzika z Rydzami i Kaszą Gryczaną Danie, które zamówiłam. Absolutna bomba. Najlepiej podany dzik jakiego kiedykolwiek jadłam. Rydze, buraczki, sos na bazie wina i kasza komponują się idealnie z mięsem. Pomimo, że danie wygląda na małe to tylko pozory, ponieważ talerze są bardzo duże. Porcje są naprawdę sycące. Do dania
Karola gotuje
Kanapki z szynką parmeńską, serem brie i dipem koperkowym 208tosterze, piekarniku lub na suchej patelni. Nacieramy obranym ząbkiem czosnku. Układamy liście sałaty, szynkę parmeńską, ser brie i pokrojonego w plastry pomidora. Wszystkie składniki dipu dokładnie ze sobą mieszamy. Sosem polewamy kanapkę tuż przed podaniem. Kanapki z szynką parmeńską, serem brie i dipem koperkowym - pomysł doskonały na śniadanie, przekąskę lub kolację. Idealny zamiennik klasycznej kanapki z szynką i serem :) [foodiepress(...)tosterze, piekarniku lub na suchej patelni. Nacieramy obranym ząbkiem czosnku. Układamy liście sałaty, szynkę parmeńską, ser brie i pokrojonego w plastry pomidora. Wszystkie składniki dipu dokładnie ze sobą mieszamy. Sosem polewamy kanapkę tuż przed podaniem. [/hide] Artykuł Kanapki z szynką parmeńską, serem brie i dipem koperkowym pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.pl
Cukiniowe curry z kwiatami 174cyklu, jednego z moich ulubionych trendów kulinarnych - smutne jedzenie w pracy, o którym pisałem więcej tutaj . Curry to taki dalekowschodni sposób przyrządzania składników - przeróżnych. W języku miejscowych oznacza sos. Tak się składa, że ludzie, którzy tam przyjeżdżają nie znają języka, dlatego biorą to za nazwę potrawy. Podobnie było z afrykańskim chop-chop. Kiedy Anglicy ogłosili, że Indie(...)przypraw curry. Ostatnio w wyniku zdobyczy globalizacji, która co prawda blokuje przepływy ludzkie, ale zezwala na przepływ wszystkiego innego, łącznie z informacją, nazwą curry określa się też inne rodzaje sosów, ale jeszcze daleka droga do usystematyzowania tego na Starym Kontynencie. Tym bardziej, ze curry jest mało popularne i kojarzy się raczej z knajpami dla hipsterów tudzież ich rodziców. Innymi słowy
Kryzysowa Książka Kucharska
Fasolka szparagowa w pomidorach / Yellow beans with tomato sauce 241główne. Fasolka świetnie sprawdza się jako dodatek, jak też danie samo w sobie. Ja uwielbiam fasolkę szparagową w każdej postaci. Polecam także moją wersję fasolki w bułce tartej , w sosie miodowo-musztardowym czy zapiekaną z grzybami – wszystkie pyszne! Scroll down for recipe in English Fasolka szparagowa w pomidorach (6 porcji) Składniki: 800 g zielonej lub żółtej fasolki szparagowej(...)zmiękną. Dodaj fasolkę i wodę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj patelnię i gotuj aż fasolka zmięknie, przez około 10 do 12 minut, mieszając od czasu do czasu. Jeżeli sos stanie się zbyt gęsty, dolej odrobinę wody. Dopraw ziołami prowansalskimi, chili, solą i pieprzem do smaku i podawaj! Smacznego! English version Yellow beans with tomato sauce (6 servings) Ingredients
karmelowy
Sałatka z batata i rukoli 199marchewki – 4 łyżki ciecierzycy (moczonej przez noc i ugotowanej) – 5 pomidorków koktajlowych – 1 łyżka oliwy z oliwek – sól, pieprz, papryka chili do smaku (wg upodobań) Sos – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżeczka kremu balsamicznego – pół łyżeczki syropu z agawy lib 1 łyżeczka cukru – sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy(...)koniec pieczenia dodajemy ciecierzyce, mieszamy i pozostawiamy w piekarniku na 3-4 minuty. Upieczone warzywa wykładamy na rukolę i dodajemy pokrojone pomidorki. Całość polewamy przygotowanym sosem. Smacznego! Artykuł Sałatka z batata i rukoli pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFE
Wegański smalec z prażoną cebulką 246prażoną cebulką ok. 4 porcji 1 puszka fasoli 2 cebule 4 łyżki prażonej cebulki 2 liście laurowe 1 ziele angielskie 1 jałowiec 1 goździk łyżeczka majeranku 1 łyżka sosu sojowego sól i czarny pieprz delikatny olej do smażenia 1. Cebulę posiekaj w kostkę, na patelni rozgrzej olej i dodaj posiekaną cebulkę wraz z zielem, jałowcem, goździkiem i liśćmi laurowymi. Smaży(...)małym ogniu do czasu, aż cebulka będzie zarumieniona. 2. Fasolę odcedź, opłukaj i zmiksuj przy pomocy blendera razem z sosem sojowym, majerankiem, sporą szczyptą pieprzu, soli i ¼ szklanki zimnej wody. 3. Z podsmażonej cebulki wyłów przyprawy, z którymi się smażyła. Dodaj podsmażoną cebulkę do zmiksowanej fasoli, miksując krótko na niezbyt wysokich obrotach. 4. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj
365 dni dookoła kuchni
Panierowane boczniaki z „gruzińską solą” 200przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej. Boczniaki maczamy w kolejności: jajko – mąka – jajko – bułka tarta i kładziemy na gorący olej. Smażymy na złoto. W międzyczasie z majonezu i keczupu przygotowujemy sos, oba te składniki dokładnie ze sobą mieszając. Usmażone boczniaki umieszczamy na chwilę na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Chrupiące grzyby podajemy z sosem i sezonowymi warzywami. Boczniaki, placki
Kate's Kitchen
Szaszłyki z kurczaka i brzoskwiń 198mięsno-owocowe szaszłyki. Na patyczki nadziewamy wyłącznie mięso kurczaka i kawałki brzoskwiń, ale zapewniam, że takiemu dwuskładnikowemu szaszłykowi niczego nie brakuje. Od samego początku zaciekawiła mnie marynata: „sos sojowy i … przyprawa do piernika? Czy to aby nie pomyłka?”. Na szczęście chętna jestem do próbowania nowych smaków, dzięki czemu od kilku lat zajadamy się właśnie tymi szaszłykami. Moja(...)próbował, to zachęcam i polecam. 4 pojedyncze piersi kurczaka 1 puszka brzoskwiń sól Marynata: 1/4 szkl. oleju 1/2 szkl. zalewy z brzoskwiń łyżka przyprawy do piernika 3 łyżki sosu sojowego sól Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w większą kostkę. Delikatnie oprószamy je solą. Składniki marynaty łączymy ze sobą w misce. Wkładamy do niej mięso i wstawiamy do lodówki
Smaki Na Talerzu
Banalnie łatwy deser 255deser, który nie dość, że szybki w wykonaniu, banalnie łatwy, to jeszcze jak się prezentuje! Bananowy deser Składniki: Banany Budyń śmietankowy Bita śmietana Crunchy bananowe (polecamy te z Biedronki) Sos toffi Sok z cytryny Wykonanie: Sławek ugotowal budyń zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Jeśli jest on bez dodatku cukru należy go dodać. W między czasie Gosia pokroiła banany(...)plasterki, a następnie skropiliśmy je sokiem z cytryny aby nie ciemniały. Śmietane ubiliśmy za pomoca miksera, miksując na najwyższych obrotach. Sos tofii wykonaliśmy samodzielnie, ale o tym w kolejnym poście. Czekamy aż ugotowany budyń wystygnie i możemy się zabrać za tworzenie deseru. Układamy warstwami: crunchy, budyń, banany, toffi, crunchy, bita śmietana, banany, tofii itd. Wkładamy do lodówki
Sprawni w smaku
Pizza z frytkownicy beztłuszczowej 696beztłuszczowej potrzebujemy: 300 g mąki pszennej (o jak najniższym typie) 160 ml ciepłej wody 25 g świeżych drożdży 10 ml oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli a także dodatki: sos pomidorowy ser cebula gotowany kurczak pomidorki koktajlowe i to, na co macie ochotę! Ze składników na ciasto wyrabiamy ciasto drożdżowe. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. W misce mieszamy(...)części formujemy kulkę i przekładamy do miski do ponownego wyrośnięcia. Przystępujemy do przygotowywania naszych pizz do pieczenia. Kulkę ciasta rozciągamy w dłoniach i układamy na dnie koszyka. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i układamy na nim nasze dodatki według gustu, pamiętajac jednak, że pizza nie lubi przesady :) Frytkownica beztłuszczowa Freat posiada teflonową powłokę, dlatego też nie wymaga ona smarowania powierzchni tłuszczem
MamaOskarka
Zapiekanka z fenkuła, ziemniaków i pomidorów 231waga przed obraniem) 1 średniej wielkości cebula 300g pomidorków koktajlowych 3-4 ząbki czosnku kilka listków rozmarynu dwie szczypty suszonego tymianku 700ml przecieru pomidorowego (passaty) 1 łyżeczka harrisy lub sos tabasco łyżeczka suszonego oregano łyżeczka suszonej bazylii puszka ciecierzycy (400g) 2 garście czarnych oliwek oliwa z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Fenkuła obrać - odkroić spód i zniszczone, zewnętrzne warstwy. Pokroić(...)warzywa będą miękkie, wlać do nich passatę, dodać odcedzoną ciecierzycę i czarne oliwki i dokładnie wymieszać. Naczynie wstawić ponownie do piekarnika na około 20 minut lub do czasu aż sos zacznie bulgotać i lekko zgęstnieje. Podawać z ulubioną sałatą. Smacznego
Codzienne Gotowanie
Roladki schabowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorkami 202Wyjątkowo pyszne i apetycznie wyglądające danie ze schabem w roli głównej. Cieniutko rozbite płaty schabu nafaszerowane szpinakiem z pomidorkami koktajlowymi, uduszone w sosie własnym z dodatkiem cebuli to pyszny obiad dla całej rodziny, a także zaproszonych na uroczysty obiad gości. Proste, efektowne danie, szybkie do przygotowania. Można przygotować więcej roladek i odgrzać następnego dnia. Składniki na 2 porcje: 4 kawałki(...)roladki każdą roladkę starannie obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć. Obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle. Zalać bulionem, przykryć patelnię pokrywką i dusić do miękkości, około 20 minut. Jeśli sos jest za rzadki, zdejmij pokrywkę i duś do odparowania nadmiaru płynu roladki podałam z młodymi kartofelkami i surówką z młodej kapusty
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Papryka nadziewana płatkami jaglanymi i warzywami w sosie pomidorowym 203KUPIEC opakowanie Waszych ulubionych mrożonych drobno krojonych warzyw, może być nawet zupa wiosenna ;-) mrożonki mają to do tego, że warzywa zamrażane są tuż po zbiorach .Jeśli chcecie użyjcie świeżych. Sos pomidorowy, najlepiej jeśli będzie wykonany w domu ze świeżych pomidorów, ale jeśli nie macie takowego, zwykła salsa di pomodoro rustica świetnie się sprawdzi. Sól i pieprz do smaku oliwa(...)kulki, kotleciki, nadziejecie pierogi, gdyż genialnie się się pracuje z takim farszem. Nie lepi się do rąk. Farszem nadziejcie papryki. Naczynie do zapiekania wysmarujcie opcjonalnie masłem. Poukładajcie paprykę, zalejcie sosem, skropcie oliwą, połóżcie sery i ...do piekarnika, minimum pół godziny. Obserwujcie paprykę. Gdy jej brzegi zaczną się robić ciemne, a ser stopnieje do reszty, salsa zredukuje swoją objętość danie jest
Z Kuchni Do Kuchni
Gulasz cielęcy w białym sosie koperkowym 266Składniki ( 2 porcje): 500 gr mięsa z udźca cielęcego 1 duża cebula pęczek koperku łyżka oliwi z oliwek 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz do smaku Przygotowanie: mięso umyj, osusz i pokrój z kostkę cebulę obierz, posiekaj z kostkę koperek posiekaj i przełóż do miski na patelni rozgrzej oliwę, przełóż na nią(...)pieprz zalej wodą niedużo ponad poziom mięsa i zagotuj, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem ok godzinę po godzinie dodaj koperek śmietanę wymieszaj z mąką na gładką masę, zahartuj sosem z garnka i dodaj do mięsa, wymieszaj i gotowe! podawaj z ulubionymi dodatkami, u mnie w kaszą pęczak i buraczkami z chrzanem Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotuje