sosy - 72234 przepisów (strona:1901/4816)

Wieprzowa pieczeń rzymska 148

Wieprzowa pieczeń rzymska to świetne rozwiązanie na obiad. Świetnie pasuje do każdego rodzaju sosu. Genialne jest w niej również to, że jeśli wam ona zostania możecie ją wykorzystać jako domową wędlinę. Ja najczęściej piekę ją właśnie z myślą o kanapkach Wieprzowa pieczeń rzymska Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 1 jajko 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki(...)resztą mięsa, dociskamy i formujemy. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 180°C około 60 minut. Gotową pieczeń możemy podawać zarówno na gorąco jak i na zimno w towarzystwie sosów lub dipów. Smacznego Artykuł Wieprzowa pieczeń rzymska pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Letnia sałatka z komosą ryżową 145

pomidorów pokrojonych w kostkę 1 dojrzałe awokado, pestka usunięta , pokrojone w kostkę ok 60 g - 1 długa papryka, pokrojona w kostkę 1/2 czosnkowej, białej cebuli - pokrojona w kostkę na sos 5 łyżek oliwy z oliwek  1 łyżka octu 1 łyżeczka musztardy Dijon 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki papryki w płatkach 1/4 łyżeczki pieprzu Przygotowanie W małym rondlu doprowadzić wodę(...)były sklejone. Wstawić na 20 minut do lodówki. Do schłodzonej komosy dodać pokrojone w kostkę pozostałe składniki - pomidory, ogórki, awokado, cebulę i paprykę. Wymieszać.  Do słoika włożyć składniki sosu - ocet, oliwę, sól, paprykę, musztardę, pieprz. Zakręcić i dobrze wymieszać, energicznie potrząsając słoikiem. Jeżeli trzeba doprawić solą. Polać sałatkę, wymieszać i podawać. Smacznego

Stare Gary
Domowa pizza na grubym spodzie idealna na weekend 144

domowa pizza jest sto razy zdrowsza od tych, które kupujemy w marketach, a często także od tych serwowanych w restauracjach. Myślę o tym, żeby podać ją z rewelacyjnym sosem pomidorowym, który mamy na naszym blogu jako dodatek do pizzerinek . Będzie smacznie! Domowa pizza na grubym spodzie Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (340 g) 0,6 szklanki ciepłej wody(...)serze umieszczamy szynkę oraz oliwki pokrojone w talarki, całość posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy pizzę przez 30-35 minut, wyjmujemy z piekarnika i serwujemy na gorąco z keczupem lub sosem czosnkowym. W wersji z termomixem: w naczyniu umieszczamy pokruszone drożdże, cukier oraz wodę, miksujemy 2,5min/37stopni/obr.2, pozostawiamy na 10 minut, następnie dodajemy miękkie masło, jajko, sól oraz mąkę pszenną przesianą przez

KulinarneImpresje.pl
Kurczak wędzony z łazankami 134

Przepis na 3-4 porcje dania Kurczak wędzony z łazankami   SKŁADNIKI: 2 cebule czerwone 1 papryka czerwona 2 wędzone udka kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1/2 pęczka szczypiorku 150-200 g makaronu typu łazanki sól czarny pieprz mielony   PRZYGOTOWANIE: Makaron łazanki ugotować według przepisu na opakowaniu. Czerwone cebule obrać, opłukać, osuszyć papierowym(...)mięso pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i na gorący tłuszcz włożyć piórka cebuli, zeszklić, następnie dodać pokrojone mięso kurczaka i paprykę czerwoną, przesmażyć. Wlać jasny sos sojowy i całość smażyć na małej mocy palnika przez kilka minut. Szczypiorek opłukać, osuszyć i posiekać. Na patelnię przełożyć ugotowane łazanki, wsypać posiekany szczypiorek, wymieszać. Doprawić do smaku solą

WSZYSTKO SMACZNE
Moskole – placki z gotowanych ziemniaków 463

ziemniaki po wczorajszym obiedzie, co jest dodatkowym plusem, gdyż nie musimy wyrzucać jedzenia. Moskole podałam je z masłem czosnkowym i maślanką do popicia. Można je również zaserwować z bryndzą, sosem grzybowym czy skwarkami z cebulką. [embed]https://youtu.be/8TgazDtXzFI[/embed] Składniki na moskole (około 12 placków): 1 kg ziemniaków szklanka maślanki lub kwaśnego mleka (250 g) 2 szklanki mąki pszennej (około(...)inne przepisy na placki z ziemniakami: Pieczone Placki Ziemniaczane Z Pieczarkami Placki Ziemniaczane Z Mięsem Dietetyczne Placki Ziemniaczane Z Piekarnika (76 Kcal) Placki Ziemniaczano-Dyniowe Marchewkowe Placki Ziemniaczane Z Sosem Pieczarkowym Artykuł Moskole – placki z gotowanych ziemniaków pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
SUSHI UNICORN (PRZEPIS Z PRZYJĘCIA URODZINOWEGO W STYLU UNICORN) 221

LINK Przyjęcie w stylu Violetty:  TUTAJ LINK Przyjęcie z Pająkami:  TUTAJ LINK SKŁADNIKI I PRZYBORY DO SUSHI: 500 g ryżu do sushi 1 opakowanie nori - prasowane algi sos sojowy ocet ryżowy pasta wasabi marynowany imbir mata bambusowa do rolowania bardzo ostry nóż pałeczki (można też jeść rękoma :D) odrobina barwników spożywczych: filetowy, niebieski, zielony, żółty, czerwony SKŁADNIKI(...)już tylko pocięcie bardzo ostrym nożem całego rulonu na mniejsze kawałki (ja kroję zwykle na 6 równych kawałków ). Sushi podawaj z maleńką porcją wasabi i marynowanym imbirem (opcjonalnie) oraz sosem sojowym

Słodko-Słony Świat Ilony
Sałatka tortellini 583

Sałatka tortellini Smaczna i kolorowa sałatka z serowym makaronem tortellini, warzywami, szynką i pysznym sosem czosnkowym. Świetna opcja na imprezy ale nie tylko, sałatka ta może także stanowić pożywną kolacje lub ciekawe drugie śniadanie do pracy. Polecam!     Składniki: 250g tortellini z serem 20 dkg szynki – użyłam polędwicy sopockiej 4 jajka 1 szklanka kukurydzy konserwowej 1 czerwona papryka(...)przelewamy zimną wodą *** *** Odsączony makaron dodajemy do pozostałych składników sałatki i wszystko razem mieszamy *** *** Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym oraz przeciśniętym czosnkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Powstały sos czosnkowy dodajemy do sałatki. Dokładnie mieszamy *** *** W razie potrzeby sałatkę doprawiamy jeszcze solą i pieprzem *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: Najlepsze przepisy na sałatki! 15 propozycji – KLIKNIJ TUTAJ   PRZEPISY

Blog z Apetytem
Pasta paprykowa - baza idealna do sosów 224

Pasta paprykowa to pomysł na słodko-pikantny dodatek idealny do pieczywa, sosów czy też zup. Pasta jest bardzo prosta do przygotowania i aromatyczna. Obowiązkowo do pasty należy dodać paprykę habanero, która należy do gatunku jednych z najostrzejszych papryczek. Zachęcam do przygotowania.   Składniki na około 8-10 małych słoików: 2 kg czerwonej papryki (waga przed pozbawieniem gniazd nasiennych(...)papryki przełożyć do garnka, wlać ocet, olej, wsypać cukier i dodać koncentrat pomidorowy. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i gotować na małym ogniu, aż do wyraźnej (dwukrotnej!) redukcji sosu. Najlepiej masę co jakiś czas przemieszać, aby nie przywarła do dna garnka. Pod koniec gotowania dodać listki laurowe oraz ziele angielskie. Gotować jeszcze 15-20 minut, co jakiś czas masę

Ugotować
TORTILLE Z CHRUPIĄCYM TOFU 222

mnie brokułu) 2 pomidory 1 cebula czerwona 1/2 papryki zielonej 4 łyżeczki ketchupu 4 łyżeczki majonezu 200 g tofu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Oliwa do smażenia Sirracha (opcjonalnie) Sos sojowy (opcjonalnie) Przepis: Tofu należy porządnie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę lub w paski. Kawałki tofu obtaczamy w mące ziemniaczanej i smażymy na oliwie z każdej strony na złoty(...)kolor. Pod koniec smażenia możemy dodać odrobinę sosu sojowego. Placek tortilli smarujemy ketchupem i majonezem. Następnie nakładamy mieszankę sałat, kiełki, pokrojonego pomidora, paprykę oraz cebulę. Na wierzch kładziemy chrupiące tofu. Całość udekorowałam sirrachą. Placki zwijamy od dołu i po bokach. Moim sposobem na podtrzymanie wrapów jest ich owinięcie od dołu folią aluminiową.  Smacznego

Emcia Pichci
Moskole + film 202

podhalańskich restauracjach cieszy się wciąż nieustającą popularnością. Moskole można wypiekać tradycyjnie na rozgrzanych blachach pieca kuchennego lub na suchej patelni. Doskonale smakują podane na ciepło z masłem czosnkowym lub sosem żurawionwym.     składniki na około 20 sztuk 1 kg ugotowanych ziemniaków 200-300 g mąki pszennej 1 jajko sól masło czosnkowe 100 g miękkiego masła 2 ząbki czosnku(...)miękkie masło, dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, wszystko doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem i całość dokładnie łączymy. Moskole podajemy z masłem czosnkowym lub sosem żurawinowym.   Artykuł Moskole + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Francuskie pierogi ze szpinakiem i wędzonym tofu 139

ciasto francuskie (u mnie w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g) Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku 1 niewielka cebula 4 ząbki czosnku 180 g wędzonego tofu 1 łyżka sosu sojowego pieprz i sól do smaku 1 łyżka oleju do smażenia Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Umyty i osuszony szpinak(...)kroimy w niewielkie kawałki. Tofu odsączamy i trzemy na małych oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy aż cebulka zmięknie. Dodajemy szpinak i sos sojowy, smażymy przez kilka minut cały czas mieszając. Następnie, wsypujemy starte tofu i doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Całość mieszamy i smażymy przez minutę. Gotowe ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania

Lamarida.pl
Sos Tzatziki na indyjską nutę - Khira raita 195

Jest to indyjska odmiana sałatki z ogórka a raczej sosu przypominającego z wyglądu grecki sos Tzatziki. Do greckiego Tzatziki do przyprawienia dodaje się jednak tylko czosnek, sól i pieprz. Indyjska wersja nazywa się Khira rita i dzięki indyjskim przyprawom zyskuje nowego wymiaru smakowego. Idealnie nadaje się jako dodatek do indyjskich potraw z ryżem, ale i do wszelkich innych indyjskich smakowitości

Sztuka gotowania w/g Samiry
Camembert z żurawiną i piernikami w cieście francuskim 287

Paczuszki z ciasta francuskiego, a w nich rozpuszczony ser camembert z sosem ze świeżej żurawiny z dodatkiem aromatycznych pierników. Wykwintne danie w sam raz na kolację we dwoje przy winie. 2 sery camembert 200 g żurawiny świeżej 1/4 szklanki wina czerwonego 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1/4 szklanki soku z pomarańczy 7 lukrowanych pierników Uszatek Kopernik Toruń 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)rozpadać – ok 20 min. Dodać 5 pokruszonych pierników. Wymieszać i odstawić. Ciasto francuskie rozwinąć i rozciąć na pół. Na każdej połówce na środku położyć krążek serka camembert. Nałożyć sos żurawinowy i na wierzchu położyć po jednym pierniku. Zawinąć wszystko w ciasto francuskie, tworząc sakiewkę. Dobrze zacisnąć ku górze. Zawinięte paczuszki przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Ciasto

https:KKuchniaMniam
Nuggetsy z tofu – wegańskie nuggetsy 137

pyszny pomysł… Drukuj Proporcje na: 2 porcje Czas przygotowania: 30 minut Czas pieczenia/gotowania: 40 minut Ocena: 5.0 /5 ( 1 głos/y ) składniki 200 g naturalnego tofu 1 łyżeczka sosu sojowego 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka oleju kokosowego Panierka: mąka – u mnie orkiszowa (kilka łyżek) 2 łyżki mąki z ciecierzycy + 5 łyżek wody 5 łyżek bułki tartej(...)łyżeczka przyprawy do mięsa Dodatkowo: 2 łyżki oleju przygotowanie Tofu zblenduj na gładką masę z dodatkiem sosu sojowego, ostrej papryki i oleju kokosowego. Całość włóż do lodówki na 20 minut. Po tym czasie z masy uformuj nuggetsy. Nuggetsy obtocz kolejno w mące, następnie w „kleiku” z mąki z ciecierzycy i wody, a na koniec w bułce tartej wymieszaną

Via Gusto