Curry z pieczonego kalafiora z ziemniakami i ciecierzycą 258tylko, gdyż nazwa ta znana jest w wielu krajach południowo-wschodniej Azji. Curry to mięso, ryby, warzywa, ser (tutaj najlepiej sprawdza się paneer) lub inne składniki dania głównego w sosie, gdyż nazwa wywodzi się od tamilskiego słowa kari czyli sos. Na zachodzie jednak nazwa curry kojarzona jest z mieszanką przypraw. która nosić winna nazwę curry powder
Słodki Kompromis
Tatar z łososia i sałatka ze szparagów 267obranych, z odciętymi końcówkami pęczek dymki – posiekanej pęczek natki pietruszki – posiekanej 2 pęczki rzodkiewki pokrojonej na ćwiartki 10 jajek ugotowanych na twardo i pokrojonych na ćwiartki sos winegret ukręcony z musztardy francuskiej (ziarnistej), oliwy i octu winnego świeżo zmielony pieprz Przepis na sałatkę ze szparagów Szparagi gotujemy we wrzątku kilka minut i hartujemy w wodzie z lodem. Kroimy(...)słupki na kawałki ok 2,5cm. Mieszamy je z posiekaną dymką, pietruszką i rzodkiewką. Polewamy sosem winegret, pieprzymy i dekorujemy kawałkami jajka. Artykuł Tatar z łososia i sałatka ze szparagów pochodzi z serwisu Ugotowanepozamiatane.pl
Ugotowane pozamiatane
Jedzonko do pracy #63 159mojego pudełka z lunchem do pracy. Ponownie przygotowałam placuszki jogurtowe, które są niezwykle proste i szybkie do zrobienia oraz spaghetti z pieczonymi pulpecikami drobiowymi i sosem pomidorowym. Mam nadzieję, że mój dzisiejszy zestaw Was zainspiruje i że podobne danie przygotujecie je do własnych pudełek. Śniadanie: Placuszki jogurtowe z owocami. Jak przygotować placuszki jogurtowe? 200ml jogurtu naturalnego(...)około 2 minuty z każdej strony lub do czasu aż będą rumiane. Podawać z jogurtem, ulubionym dżemem, cukrem pudrem i/lub owocami. Lunch: Spaghetti z pulpecikami drobiowymi w sosie pomidorowym. Smacznego
Codzienne Gotowanie
Zapiekanka z jaj i warzyw 234warzyw z dodatkiem boczku to propozycja na bardzo syte śniadanie z jajem, lecz także może być podana na drugie śniadanie lub na kolację. Do zapiekanki podaliśmy trzy różne sosy: biały sos ziołowy, salsa z dyni oraz salsę z papryki – wszystkie trzy opcje nam smakowały, lecz proponuję byście wypróbowali sami i... Więcej The post Zapiekanka z jaj i warzyw appeared
Magiczny Garnek
Beszamel - przepis podstawowy 183problem. Raz wychodził cudownie, raz wychodził za gęsty, a raz za rzadki. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na beszamel idealny, który może być bazą do np. sosu serowego! Ważne jest, aby do przygotowania beszamelu wykorzystać biały pieprz. To właśnie on powoduje, że beszamel wychodzi idealny. Poniżej znajdziecie sposób przygotowania na dwa sposoby - dla posiadaczy Tefal Companion oraz tradycyjny. Składniki(...)koniec doprawiamy białym pieprzem i gałką muszkatołową. Sposób przygotowania tradycyjnego: Masło rozpuszczamy w małym garnuszku. Dodajemy mąkę i robimy jasnożółtą zasmażkę. Dodajemy mleko, sok z cytryny, gałkę i pieprz. Sos mieszamy aż zgęstnieje (ok.2-3 minuty - uwaga! beszamel zgęstnieje jeszcze po zestawieniu go z ognia
CookYourself
Podudzia z kurczaka po marokańsku 167przykryć i dusić na małym ogniu przez około pół godziny odkryć, dodać oliwki i sok z cytryny mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami wody, a następnie dodać 2 łyżki sosu z patelni, wymieszać, następnie przelać do potrawy i wszystko wymieszać gotować bez przykrycia przez kwadrans, aż mięso zmięknie, a sos się zagęści Moje inne przepisy na dania z drobiu znajdziesz
Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Leniwe zrazy 520kolor *** *** Następnie mięso zalewamy wodą, dodajemy suszone grzyby i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas obracając roladki *** *** Po tym czasie do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W razie potrzeby sos możemy jeszcze zaciągnąć odrobiną wody rozrobionej z 1 łyżką mąki *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY
Blog z Apetytem
Zupa krem ze szparagów z grzankami ziołowymi 195przepisu. Mogą też stanowić składnik rozmaitych sałatek i krokietów (tutaj znajdziecie przepis na. krokiety serowo - szparagowe ) Ugotowane szparagi można podawać z jajkiem sadzonym (tzw. szparagi po mediolańsku), z masłem, sosem holenderskim, beszamelem, sosem vinegret. Szparagi można także zapiekać w piekarniku lub zgrillować. Zupa krem ze szparagów z grzankami ziołowymi - składniki proporcje dla 2-3 osób 500 g szparagów (po odcięciu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kurczak pieczony w marynacie z masła orzechowego 185posiada przyjemny, lekko orzechowy posmak. Polecam! około 1,2 kg dowolnych części z kurczaka Marynata: 2-3 łyżki masła orzechowego (u mnie Woj-Len ) 2 łyżki oleju 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryki słodkiej (płaska) 1/2 łyżeczki czosnku w proszku/granulowanego 1/4 łyżeczki papryki ostrej Przygotować marynatę. Masło orzechowe, olej oraz sos sojowy należy dokładnie połączyć z przyprawami
Di gotuje
Glazurowany kurczak pieczony 143Bardzo lubię mięso kurczaka i ciągle szukam nowych smaków, dziś bardzo udany glazurowany kurczak. SKŁADNIKI: 1 kurczak ok. 1,5kg 3 duże ząbki czosnku 2 łyżki miodu 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju 3 łyżki musztardy 1/2 szkl wody 1/2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki soli. 1 łyżeczka pieprzu WYKONANIE: kurczaka umyć, osuszyć, zmiażdżony w prasce czosnek rozetrzeć(...)solą i pieprzem w moździerzu i wetrzeć w kurczaka, wymieszać składniki marynaty: 1 łyżka miodu, sos sojowy, olej i musztarda, natrzeć marynatę dokładnie kurczaka z zewnątrz i wewnątrz, następnie wstawić kurczaka na całą noc do lodówki, następnego dnia posmarować kurczaka połową glazury( woda, papryka, miód) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni, po godz. pieczenia, gdy skórka
Kuchnia Beaty
Polędwiczki wieprzowe z sosem porowym i kremową polentą 228porcjami i rozprowadzamy go z porami – wszystko zacznie ładnie gęstnieć i bulgotać, dlatego lepiej zmniejszyć ogień na minimum. Po tym dodajemy kremowego serka i dokładnie go rozprowadzamy. Doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. Dodajemy do niego upieczone polędwiczki, delikatnie je zanurzamy i zostawiamy na mały ogniu około 5 minut, aby mięso doszło, zagrzało się i przeszło smakami(...)minut. Następnie ściągamy z ognia, dodajemy do niej masło oraz starty ser – dokładnie mieszamy. Gorącą, gotową polente od razu podajemy na talerz, polaną porcją gorącego sosu porowego z polędwiczkami. Powrót na górę
Smaczna Strona
Mini pizza z gyrosem – przekąska kibica 185Ciasto wyrabiamy, aż stanie się gładkie i nie będzie się kleiło do dłoni. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut do wyrośnięcia. Wszystkie składniki na sos mieszamy dokładnie ze sobą. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą do gyrosa, solą i pieprzem. Podsmażamy na oleju, następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym(...)krótko wyrabiamy, formujemy kulki wielkości mandarynki i cienko rozwałkowujemy. Placki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 25 minut, aby trochę podrosły. Każdą pizzerinkę smarujemy sosem pomidorowym, układamy na niej mięso mielone lub pierś z kurczaka, cebulę, kilka plasterków ogórka, mozzarellę i ser żółty. Pizzerinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 30 minut
e-PrzepisyKulinarne
Sałatka Waldorf 267kurczaka 300 ml bulionu drobiowego * 200 g ciemnych winogron bezpestkowych 180 g selera naciowego 2 średnie jabłka 2 dojrzałe gruszki 1 łyżka soku z cytryny 60 g orzechów włoskich Sos 2 łyżki majonezu ** 2 łyżki jogurtu greckiego pieprz czarny sól Dodatkowo liście sałaty Instructions Filety z kurczaka gotujemy w bulionie około 10 minut, wyjmujemy z bulionu i studzimy. Jabłka(...)odstawiamy na bok. Kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Do kurczaka dodajemy winogrona, pokrojony w kostkę seler naciowy, posiekane orzechy włoskie oraz jabłka i gruszki. Składniki sosu łączymy ze sobą i dodajemy do sałatki. Mieszamy delikatnie do połączenia się składników. Sałatkę podajemy na liściach sałaty. * użyłam domowego bulionu. Można również użyć rosołu ** użyłam majonezu domowej roboty By Małgorzata
Wędrówki po kuchni
Nachosy z czarną fasolą na ostro 152chipsów tortilla (dobrej jakości bez chemii w składzie, użyłam vegańskich nachosów z chia, z fioletową kukurydzą i z jarmużem) puszka czarnej fasoli (400 g) kopiasta łyżka pikantnego sosu barbecue pół łyżeczki mielonej kolendry pół łyżeczki mielonego kuminu salsa awokado: dojrzałe awokado duży pomidor malinowy sok z połowy limonki pół łyżeczki zielonego tabasco pół pęczka drobno posiekanego szczypiorku spora szczypta soli(...)natka pietruszki lub kolendra cząstki limonki Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Nachosy wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy startym serem cheddar. Odsączoną i przepłukaną fasolę mieszamy z sosem barbecue oraz kuminem i kolendrą. Cześc z niej rozgniatamy widelcem. Przekładamy ją na nachosy z serem i zapiekamy aż ser się roztopi. Avocado i pomidora kroimy w kostkę. Mieszamy
Mienta blog
Pappardelle z Pawii 154patelni rozgrzałem masło, zeszkliłem na nim posiekany czosnek i cebulę. Dodałem szparagi pokrojone na kawałki, łososia i pomidora. Wlałem śmietanę, mieszając, gotowałem 10 minut na małym ogniu, aż sos zgęstniał. Dodałem papryczkę, koperek, porwane na kawałki listki bazylii i sól. Ugotowałem makaron al dente, osączyłem, wymieszałem z sosem, posypałem startym parmezanem
R'n'G Kitchen