kuchni włoskiej jest makaron. Włosi podają makaron na setki sposoby. Spaghetti to rodzaj długiego makaronu i jest podstawą dań tradycyjnej kuchni włoskiej. U nas zazwyczaj e się makaron z sosem pomidorowym. Moja wersja to spaghetti podane z pulpecikami. Taki sposób jest idealnie dla dużych głodomorów. Do dania wykorzystałam makaron Arc Pol Spaghetti . Makaron jest idealny do tego typu dania(...)rozgrzać na patelni. Smażyć kuleczki mięsne po ok 3 minuty z każdej strony. Dolać passatę pomidorową i gotować 15 minut na małym ogniu. Makaron podajemy z pulpetami i sosem. Wpis powstał ze współpracy
Kuchnia w oparachlekkie, orzeźwiające i błyskawiczne. Spaghetti z tuńczykiem, cytryną i rukolą: 200 g pełnoziarnistego makaronu spaghetti (u mnie Polmak ) 200 g tuńczyka z puszki lub słoika – w oliwie lub sosie własnym 2 łyżki oliwy z oliwek (może być ta od tuńczyka) sok i skórka z jednej ekologicznej cytryny (niewoskowanej) dwie duże garście świeżej rukoli przyprawy: 1/2 ząbka czosnku, chilli(...)jeśli używamy) – płatków chilli. Dodajemy dwie łyżki wody z gotującego się makaronu i mieszamy. Ugotowany makaron odlewamy (nie przelewamy wodą!) i od razy wkładamy do miski z sosem. Dokładnie mieszamy i dodajemy rukolę. Ponownie mieszamy i rozkładamy na dwa talerze. Możemy posypać dodatkowo płatkami chilli dla kontrastu. Lekko, orzeźwiająco i szybko! Jeśli lubicie szybkie gotowanie zachęcam do odwiedzin mojego
Poezja smakubrie);) Składniki: Sałatka sałata - dowolna (u mnie miks sałat z burakiem) gruszka - 1 większa, pokrojona w plasterki ser brie - ok. 100g, pokrojonego w plastry orzechy włoskie - garść, posiekanych Miodowy sos winegret: oliwa - 1/4 szklanki ocet balsamiczny - ok. 1 łyżeczki musztarda - 1 łyżeczka miód - 1 niepełna łyżeczka sól, pieprz Wykonanie: Sałatę dokładnie myjemy, porywamy na mniejsze kawałki i umieszczamy w misce(...)brie);) Składniki: Sałatka sałata - dowolna (u mnie miks sałat z burakiem) gruszka - 1 większa, pokrojona w plasterki ser brie - ok. 100g, pokrojonego w plastry orzechy włoskie - garść, posiekanych Miodowy sos winegret: oliwa - 1/4 szklanki ocet balsamiczny - ok. 1 łyżeczki musztarda - 1 łyżeczka miód - 1 niepełna łyżeczka sól, pieprz Wykonanie: Sałatę dokładnie myjemy, porywamy na mniejsze kawałki i umieszczamy w misce
Pogotujmy.plpysznie soczysta. Idealnie nadaje się na obiad np. w towarzystwie frytek i surówki lub jako składnik wielu sałatek. Ja osobiście jednak najbardziej lubię ją z małymi pomidorkami i domowym sosem czosnkowym. Pysznie Przygotowanie takich piersi jest naprawdę łatwe, a do tego danie wychodzi o wiele zdrowsze niż to smażone w panierce na tłuszczu. I nie trzeba odpalać piekarnika U mnie(...)podać w formie obiadu np. w towarzystwie frytek i surówki lub pokroić je na mniejsze części i przygotować sałatkę. Ja uwielbiam je jeść od tak z pomidorkami i domowym sosem czosnkowym. Smacznego
Słodkie okruszkiletnie przekąski. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanych mięs. Składniki 1/2 główki sałaty lodowej 2 łodygi selera naciowego 3 ogórki gruntowe 10 sztuk oliwek zielonych natka pietruszki Sos: 2 łyżki musztardy delikatesowej 2 łyżki miodu lipowego 50 ml oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki suszonego tymianku 1/4 łyżeczki świeżo mielonej papryczki chili sól, pieprz Przygotowanie Sałatkę szatkujemy. Seler kroimy(...)plasterki. Oliwki kroimy na pół. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Natkę siekamy. Wszystkie składniki mieszamy. Polewamy sosem miodowo musztardowym
R'n'G Kitchenmoim blogu znajdziesz już makaron ala carbonara z dodatkiem śmietany, tym razem mam jednak najbardziej klasyczny przepis na pyszną carbonarę, gdzie w sosie nie ma odrobiny śmietany a jedynie jajko.Smakuje idealnie! Polecam Ci także inne przepisy: – zielone pesto – pesto z rukoli – makaron z pesto i polędwicą – makaron z szynką parmeńską i oliwkami – makaron z kurczakiem – makaron(...)pietruszki. Kiedy patelnia już nieco przestygnie wlej jajka z serem i szybko wymieszaj. Patelnia nie może być zbyt gorąca bo jajka zetną się i stworzą jajecznicę a nie kremowy sos. Makaron przełóż na talerze, posyp pozostałym parmezanem i od razu podawaj. SMACZNEGO! Artykuł Makaron carbonara pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plpolecenia Przepis na dwie porcje dania Wieprzowina w ketchupie z ziołami dalmatyńskimi. SKŁADNIKI: 400 g mięsa wieprzowego ( łopatka lub karkówka ) 4 ziemniaki 2 średnie marchwie 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 czubate łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżeczka oliwy z oliwek zioła dalmatyńskie sól PRZYGOTOWANIE: Mięso opłukać , osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w średnie kawałki. Do miski wlać(...)sos sojowy, dodać ketchup pikantny, wsypać czubata łyżeczkę ziół dalmatyńskich i dokładnie wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty włożyć pokrojone mięso wieprzowe, dokładnie połączyć i odstawić do lodówki na około godzinę. Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w plastry, a następnie plastry ziemniaków włożyć do naczynia żaroodpornego. Ziemniaki posolić, skropić oliwą i posypać ziołami dalmatyńskimi według uznania ( u mnie było
WSZYSTKO SMACZNEprzyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej. Boczniaki maczamy w kolejności: jajko – mąka – jajko – bułka tarta i kładziemy na gorący olej. Smażymy na złoto. W międzyczasie z majonezu i keczupu przygotowujemy sos, oba te składniki dokładnie ze sobą mieszając. Usmażone boczniaki umieszczamy na chwilę na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Chrupiące grzyby podajemy z sosem i sezonowymi warzywami. Boczniaki, placki
Kate's KitchenChciałabym zobaczyć tego śmiałka, który zje pól kilograma makaronu. I to z dodatkami! Właśnie… dodatki. To właśnie one często sprawiają, że dania makaronowe stają kaloryczne. Oliwa i inne oleje, sosy śmietanowe, sery czy tłuste mięsa znacznie podnoszą kaloryczność smakołyków z makaronami. Jednak wszystkich dbających o linię muszę uspokoić – takie kluchy np. z sosem pomidorowym i chudym mięskiem lub rybą
Kate's KitchenNaleśniki zapiekane z kurczakiem i warzywami Zawijane naleśniczki z mięsno-warzywnym farszem zapiekane pod pierzynką z sosu pomidorowego i żółtego sera. Bardzo smaczne danie. Polecam! Składniki: 6 naleśników PRZEPIS TUTAJ 1 filet z kurczaka olej do smażenia przyprawa do kurczaka pół młodej cukinii pół czerwonej papryki pół żółtej papryki 10dkg żółtego sera pół szklanki sosu/przecieru pomidorowego pół pęczka(...)każdym naleśniku układamy porcję farszu *** *** Farsz posypujemy łyżką startego żółtego sera *** *** Naleśniki z farszem zwijamy w rulony i układamy jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym *** *** Zwinięte naleśniki polewamy sosem pomidorowym *** *** Całość posypujemy resztą startego żółtego dera *** *** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 20 minut – bez przykrycia. Podajemy na ciepło posypane pokrojonym szczypiorkiem *** *** Smacznego *** POLECAM
Blog z ApetytemPewnie każdy lubi inne naleśniki na słodko, a to z serem a to z dżemem lub owocami. Te z farszem migdałami i bakaliami są obłędne, a do tego polane sosem jogurtowym i czekoladowym są niesamowite, polecam gorąco. Naleśniki z migdałowym farszem i sosem czekoladowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePora na kalafiora. Pieczony kalafior w zgranym trio z pomidorem i mozzarellą. Niewiele do szczęścia potrzeba, uwierzcie mi! Z tak upieczonego kalafiora, na dnie pozostaje sos pomidorowy z oliwą i ziołami, który spokojnie można wyjadać tak jak robią to Włosi-zamaczając pieczywo w aromatycznym sosie. Kalafior piekłam, aż był miękki, czyli 25-30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia
Moja smaczna kuchniapociętą cukinię zblanszować (obgotować przez kilka minut), podsmażyć na patelni lub podać surową. Tak właśnie zrobiłam, tylko wcześniej posoliłam zielone wstążki, by nieco zmiękły. Do cukiniowego makaronu dodaj ulubiony sos i danie na lato gotowe! Składniki: 3-4 małe cukinie 1/2 łyżeczki soli 1 cebula 1 ząbek czosnku 400 g krojonych pomidorów z puszki 2 łyżki oliwy płatki chili szczypta(...)kosteczkę. Zezłocić na patelni, dodać pomidory oraz przyprawy i dusić około 10 minut cukinię odsączyć, ułożyć na talerzu, można przeciąć w kilku miejscach, aby ułatwić jedzenie. Na cukinię wyłożyć sos i kleks jogurtu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sobie wybrać takie składniki jakie nam odpowiadają. Co prawda możliwość taką nam dają kanapki w punkcie na S, ale ta jest zdrowsza ;) Mając w zanadrzu awokado powstał zamiast majonezu sos. Do tego sałata i pomidory i wystarczająco było żeby nie móc otworzyć tak szeroko buzi 😂😂😂 Składniki: bułka wieloziarnista kilka listków sałaty kilka pomidorów koktajlowych awokado plasterek papryki mięso mielone - plus(...)przyprawy: sos sojowy, papryka słodka. kurkuma i curry, sól i pierz dodatkowo Przygotowanie: mięso mielone doprawiamy i smażymy na patelni awokado rozgniatamy widelcem i delikatnie doprawiamy solą bułę przekrajamy i smarujemy pastą z awokado na to układamy sałatę i kotleta dodatkowo pomidory i paprykę zamykamy drugą częścią buły i woala smacznego bo mega dobre
Gotowanie z pasjąwśród Waszych gości. Ponadto carpaccio arbuzowe to idealna przekąska na letnie upały. Zdecydowanie polecam! Carpaccio z arbuza Składniki: ćwiartka arbuza kawałek sera feta ulubiona zielenina (np. rukola) sos balsamiczny Przygotowanie: Ćwiartkę arbuza pokroić na cienkie plasterki grubości około 0,5cm. Plastry arbuza układać na talerzu, tak aby na siebie nachodziły. Na arbuza pokruszyć fetę, położyć(...)nieco zieleniny i skropić sosem balsamicznym. Smacznego
Codzienne Gotowanie