cząber, oregano, tymianek i natka pietruszki) Wywar warzywny: 2 marchewki 2 pietruszki 10 cm. kawałek pora 1/4 mniejszego selera 1 cebula opieczona nad ogniem szczypta nitek szafranu 1 łyżka sosu sojowego pieprz Podane składniki na wywar zalej 1 litrem wody i od momentu zawrzenia gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę. Pod koniec gotowania dopraw wywar szafranem, pieprzem i sosem
Delicious PlaceSkładniki • czerwona papryka 1 szt • krewetki argentyńskie 270 g • mała cebula 1 szt • pęczek pietruszki 1/2 • papryka mielona słodka 1 łyżka • sos ostrygowy 1 łyżka • sok z cytryny 0,5 szt • białe wytrawne wino 100 ml • ząbek czosnku 2 szt • masło 50 g • oliwa z oliwek 50 ml • sól, pieprz czarny Sposób przygotowania Rozgrzewamy łyżkę masła z łyżeczką mielonej papryki(...)Dodajemy poszatkowaną w kostkę cebulę z czosnkiem i smażymy przez 40 sekund. Dodajemy oliwę z oliwek i poszatkowaną w drobną kostkę paprykę. Smażymy przez minutę. Dodajemy wino, sos ostrygowy oraz sok z cytryny. Całość gotujemy na średnim ogniu przez 10-12 minut. Oczyszczone i opłukane krewetki dodajemy do salsy, zwiększamy ogień i smażymy przez 5 minut. Na koniec dodajemy poszatkowaną
chefintheforestAwokado to zdecydowanie u mnie numer jeden, jem je bardzo często i dodaje praktycznie do wszystkiego :) Zresztą to bardzo uniwersalny owoc, można przecież z niego zrobić słodziutki krem, doskonały sos guacamole czy właśnie dodawać do sałatek. A ta sałatka jest naprawdę mistrzowska. Doskonale smakuje i wygląda, a na dodatek jest bardzo syta. Nie ma w niej żadnych mięsnych dodatków(...)mała puszka czerwonej fasoli 1 mała puszka kukurydzy pół czerwonej cebuli lub 1 mała 1 pomidor Wykonanie: Składniki na dressing wrzucić do blendera i zmiksować na gładki kremowy sos. Warzywa umyć. Sałatę posiekać. Papryki, pomidora i cebulę pokroić w kostkę. Kolendrę posiekać. Wszystko wrzucić do miski. Dodać puszkę fasoli i puszkę kukurydzy. Wszystko polać przygotowanym dressingiem z awokado i wymieszać
Healthy food explorerbył świetny pomysł bo surówka była pyszna. Możecie użyć liści sałaty zamiast botwinki. Polecam Składniki: 1 garść liści botwinki 1 garść rzodkiewek 1 duży pomidor 1/2 zielonego ogórka sos: 2 łyżki oleju bazyliowego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie: Myjemy warzywa i osuszamy. Duże listki botwinki rwiemy na mniejsze części i wkładamy do miski. Rzodkiewki kroimy(...)ćwiartki a ogórek w półplasterki i dokładamy do botwinki.Na koniec dodajemy pokrojonego w cząstki pomidora i delikatnie mieszamy. Składniki na sos mieszamy razem i polewamy nim surówkę przed podaniem. Przepis na 2 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarneDziś przepis na fajne kotlety mielone z mięsa i ryżu.Podane z sosem ogórkowym niejedno podniebienie zadowoli.Zapraszam. 30dag.mielonego mięsa 5 dag.zmielonego boczku wędzonego 1 szkl.ugotowanego ryżu na sypko 1 cebula 3 łyżki tartej olej do smażenia sól,pieprz,vegeta,itp. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 1 . Mięso wymieszać z boczkiem. 2 . Cebulkę drobno posiekać i przesmażyć na oleju.Dodać do mięsa. .4 .Ryż(...)masy .Posolić popieprzyć i przyprawić ulubionymi przyprawami.Dodać bułkę tartą tyle aby uformować kotlety.Wymieszać i formować kotleciki. 4 .Opanierować i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.Podawać z sosem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiprzez co ciasto nie jest tak zbite, jak w klasycznych kopytkach. To wystarczyło, by nadać lekkości i swoistej puszystości. kluchy: 250 g twarogu 1 jajko 50 g mąki owsianej sos: 200 g truskawek 2 łyżki ksylitolu lub innego słodziwa łyżka soku z cytryny Składniki na kluchy zagniatamy i odstawiamy na ok. 20 minut, by ciasto związało. Po tym czasie ugniatamy(...)gotowe od razu po wypłynięciu na wierzch. Truskawki kroimy na kawałki. Na patelni podgrzewamy ksylitol z sokiem z cytryny. Następnie wrzucamy truskawki i smażymy ok. 5 minut. Gotowym sosem polewamy kluchy. Całość ma ok. 560 kcal, b/t/w – 60/12/56
Kucharzycaniepełna szklanka mąki pszennej - 1/2 łyżeczki soli - 2 duże jajka, lekko roztrzepane + 100 ml wody. ok. pól szklanki - olej Dodatkowo: - rzodkiewka, cebula dymka, kalarepa w słupkach, śmietana, majonez, ulubiony sos lub jogurt naturalny 1. W misce umieszczamy poszatkowaną kapustę oraz startą kalarepę i drobno pokrojoną cebulę, solimy, mieszamy, dodajemy mąkę i ponownie mieszamy. 2. Jajko roztrzepać z wodą, połączyć(...)każdej strony smażyć po 5-6 minut w zależności od ich grubości. Odsączałam je dodatkowo na ręczniku papierowym. Smakują idealnie na ciepło i na zimno. Podawać polane sosem i posypane warzywami jakie lubicie. Smacznego
Apetyczna babeczkaMogę tylko powiedzieć - wymiata - ! 2 pęczki natki pietruszki drobno posiekanej 1 pęczek rzodkiewki 1 jabłuszko ugotowana fasolka szparagowa żółta 1 mały zielony por Sos : ************************** 3 łyżki oleju z oliwek 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka miodu lub cukru sól i pieprz po szczypcie ********************************** 1 . Przygotowaną natkę pietruszki wsypać do miski. 2 . Dodać umyte , pokrojone czerwone jabłuszko(...)wraz ze skórką . 3 . Dołożyć umyte i osuszone , pokrojone w kosteczkę rzodkiewki oraz por . Pokroić ugotowaną w osolonej wodzie z cukrem żółta szparagowa fasolkę pokrojona w kawałeczki .Polać przygotowanym sosem winigrete , wymieszać.Wstawić do lodówki na 2 godziny ,im dłużej jest w lodówce tym smaczniejsza.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkirobiły się coraz większe zapasy grzybowe więc postanowiłam temu zapobiegać :) i bardzo często już drugi sezon oddaje znajomym grzyby. Wybierałam sobie trochę kurek i zrobiłam mój ulubiony sos na słodkiej śmietanie. Składniki: - 1 średni durszlak kurek, ok. 35-40 dag - 3 łyżki masła - 250 ml słodkiej śmietanki 12 %, możecie dać również 30 % - 1 duża biała cebula - 3 liście laurowe(...)Smażymy wszystko razem na małym ogniu, podlewamy małą ilością wody i pozostawiamy na ogniu ok. 30 minut. Pod koniec doprawiamy solą i cukrem, podlewamy śmietanką i redukujemy delikatnie sos. Podajemy ze świeżym pieczywem. Przyprawy dobrej jakości jak zawsze polecam od sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl
Apetyczna babeczkaWykonanie Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić,obrać ,pokroić w grube kawałki. Mięsko pokroić na małe słupki,koperek pokroić drobno. Obrany czosnek ,ocet,miód i oliwę zmiksować całość na gładki sos. Jajka ugotować na twardo,obrać i pokroić w ćwiartki,lub kostkę . Pokrojone ziemniaki ,mięso,koperek wymieszać z solą odkwaszającą ,dodać jajka .Całość zalać sosem ,wymieszać
w mojej kuchnimrożonej lub ugotowanej 15 dag mieszanki chińskiej mrożonej 3 łyżki pasty curry 1 łyżka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej Sól i pieprz do smaku 2 łyżki sosu sojowego ciemnego Olej do smażenia Przygotowanie: 1. Makaron zalewam wrzątkiem solę. Pozostawiam pod przykryciem ok 4 minuty. Odcedzam. 2. Filety myję,osuszamy, kroję w drobną kostkę. Doprawiam solą ,pieprzem,papryką(...)oraz przyprawą do kurczaka. 3. Na patelnię wylewam ok 1 łyżki oleju , rozgrzewam dodaję mięso , smażę . Dodaję sos sojowy oraz pastę curry. 4. Do mięsa dodaję warzywa mrożone i fasolkę,zmniejszam ogień . Smażę ok 5 minut ,co jakiś czas mieszam. 5. Na koniec dodaje makaron i również smażę on 5 min co jakiś czas mieszając. 6. Podaję odrazu. Danie można
Gotowanie Patkipieczarek 2 garści świeżego szpinaku 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1/2 cebuli 1/2 puszki kukurydzy 200 g drobnego makaronu Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Sos : 250 ml kwaśnej śmietany 18% 1 jajko 1 kulka sera mozzarella Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku granulowanego Przygotowanie: 1. Pieczarki myję , drobno kroję w kostkę. 2. Cebulę(...)minuty i wyłączam. 5. Makaron gotuję w osolonej wodzie aldente. Odcedzam. 6. W dużej misce przekładam makaron, pieczarki, kukurydzę, natkę .Mieszam. 7.W osobnej misce łącze składniki sosu (mozzarelle drobno rwę) . Przelewam do pozostałych składników ,mieszam. 8.Przekladam do foremki do zapiekania 9.Piekę przez 25 min w 200 stopniach. 10. Podaję odrazu z ulubioną surówką. Smacznego
Gotowanie Patkilato można sobie pozwolić ;) Ps. możemy dodać dowolne owoce lub z nich zrezygnować, owoce jak wiadomo zawierają dużo wody więc zamiast je dodawać do środka lodów lepiej zrobić sobie sos i nimi polać nasze lody. Ja musiałam dodać troszkę malinek do środka, a następnym razem zrobię sos ;) Składniki na 1 litrowe pudełko lodów: 400 ml śmietanki
Gotowanie...to proste !Arbuz z fetą to idealne połączenie - naprawdę! Składniki na 2 porcje: 1 szeroki plaster arbuza 1/4 kostki sera feta półtłustego 4 garście rukoli 1/3 cebuli 1 łyżeczka cukru Sos : 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej/francuskiej Kilka kropel soku z cytryny Sól himalajska Pieprz czarny Przygotowanie : Arbuza kroimy w kostkę lub trójkąciki. Cebulę kroimy w piórka(...)namaczamy w zimnej wodzie z cukrem. Wyjmujemy. Ser feta kruszymy. Składniki na sos mieszamy. Wszystkie składniki na sałatkę mieszamy
CzarnawisienkaDelikatne filety z kurczaka w pysznym sosie śmietanowym z pesto. Przygotujecie je błyskawicznie, na jednej patelni, z kilku prostych składników. Filety najpierw obsmażamy z obu stron na patelni, a następnie zalewamy śmietanką wymieszaną z pesto. Krótko gotujemy pod przykryciem, w międzyczasie dodając plastry mozzarelli. Idealny posiłek na letni, słoneczny weekend, kiedy nie mamy chęci na długie stanie w kuchni(...)patelni i dolewamy śmietanę z pesto. Zagotowujemy. Na każdej piersi kurczaka kładziemy plastry mozzarelli, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do małego. Gotujemy 3 minuty. Zdejmujemy pokrywkę i jeśli sos wydaje się za rzadki, chwilę gotujemy bez przykrycia, aż zredukuje się lekko i zagęści
cool and minty