English Łosoś w miodowej glazurze (4 porcje) Składniki: 4 filety z łososia po 150 g każdy 1/4 szklanki brązowego cukr u 1/4 szklanki oliwy z oliwek 1/4 szklanki sosu sojowe go 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 2-3 łyżki soku z cytryny miód do skropienia sól i pieprz do smaku Przygotowanie: W misce wymieszaj trzepaczką lub zmiksuj brązowy cukier(...)oliwę z oliwek, sos sojowy, czosnek, sok z cytryny, i po szczypcie soli i pieprzu do smaku. Włóż do marynaty łososia i umieść w lodówce na 1-2 godziny, obróć filety kilka razy żeby się równomiernie zamarynowały. Wersja grilla: Ułóż łososia skórą do dołu na rozgrzanym grillu i grilluj przez około 12 minut smarując od czasu marynatą. Możesz go przewracać
karmelowyMakaron z klopsikami w sosie śmietanowo serowym z klopsikami w sosie śmietanowo serowym to przepis na pyszny i bardzo szybki obiad . Do przepisu wykorzystałam makaron orechiette ale równie dobrze mogą to być świderki czy wstążki. SKŁADNIKI 300g mięsa mielonego 3 łyżki bułki tartej 1 jajko pół łyżeczki ulubionych przypraw (np.papryki ) pół średniej cebuli lub ząbek czosnku sól,pieprz 3 łyżki
zielonacukinkakapustą, grzybami mun i bambusem. Pełna orientalnych aromatów i przepyszna. Składniki: 50 dag polędwicy wołowej kawałek imbiru wielkości kciuka 2 ząbki czosnku łyżka oleju sezamowego 3 łyżki ciemnego sosu sojowego łyżka wódki 1/3 kapusty pekińskiej 90 g suszonych grzybów mun 100g pędów bambusa natka pietruszki lub kolendra Sposób przygotowania: Mięso myjemy, osuszamy i marynujemy w sosie sojowym z dodatkiem
Pyry na GazCIASTO: 1/4 kostki drożdży 200g mąki pszennej typ 00 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 2 łyżki oleju z oliwek 1/2 szkl ciepłej wody 1/2 szkl ciepłego mleka PRZEPIS NA SOS POMIDOROWY: http://www.dzisjagotuje.pl/2018/04/sos-pomidorowy-na-pizze.html#more DODATKI DO PIZZY: 150-200g pieczarek 150-200g WŁOSKIEJ SZYNKI FIRMY HAŃDEREK 250g sera żółtego WYKONANIE: 1. Kamień do pizzy wstawiamy do piekarnika(...)rozczyn. Dokładnie wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. 5. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, dobrze podsypać mąką,przełożyć na drewnianą deseczkę. 6. Wierzch pizzy posmarować passatą, szynkę pokroić w kostkę wyłożyć na sos, pieczarki pokroić w plastry, obgotować, wyłożyć na szynkę. 7. pizzę wstawić do pieca na rozgrzany kamień. Kilka minut piec na włączonym piecyku, później wyłączyć, pizza spokojnie dojdzie na gorącym kamieniu
Dziś Ja gotujemixu sałatkowego Italia z orzeszkami pini Helio pieprz wykonanie: W miseczce mieszamy rukolę z pokrojonymi na pół mini kuleczkami mozzarelli, pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami koktajlowymi oraz ziarnami. Całość polewamy sosem i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. składniki na sos: 1 łyżka oliwy 2 łyżki octu balsamicznego sól wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą
Domowy Smak Jedzeniabardzo letnio i zielono. Przygotowany farsz mięsny z groszkiem podzieliłam na połowę i jedną część upiekłam jak tradycyjne kotlety mielone, a z drugą część przygotowałam jako pyszne pulpety w sosie. Składniki dla 4-6 osób: - 60 dag drobiowego mięsa mielonego - 20 dag zielonego groszku Poltino , 1/2 opakowania - 2 czerstwe kromki chleba bez skórki + mleko do namoczenia - 1 jajko(...)pulpety, obtaczamy w bułce tartej. Obsmażamy na rozgrzanym oleju. 4. Kotlety są gotowe bezpośrednio po smażeniu, a pulpety podlewamy wodą, chwilę dusimy i zagęszczamy śmietaną z mąką, sos doprawiamy do smaku. Smakują idealnie w towarzystwie kasz, ryżu i ziemniaków
Apetyczna babeczkawłoskie pokroić w duże kawałki. Selera naciowego pokoić na małe kawałki. Winogrono przekroić wpół, wyjąć pestki jeżeli takowe ma. Sałatę rzymską pokroić na większe kawałki bądź porwać w palcach. Sos : w miseczce połączyć sól, pieprz, majonez, śmietanę oraz sok z cytryny. W misce wymieszać pokrojone winogrono, szynkę z kurczaka, ser, orzechy, kukurydzę, sałatę rzymską i selera. Całość zalać sosem
mecooksprzepis. Składniki: Ciasto: 1/4 kostki drożdży 1’4 szklanki ciepłej wody łyżeczka cukru 3 łyżki mąki 2 szczypty soli 2 szklanki mąki 1 jajko mleko, olej Dodatki: sos pomidorowy/ ketchup 10-20 dkg pieczarek 20dkg żółtego sera 1 serek topiony 1 filet z kurczaka 1 mała cebula przyprawy Przygotowanie: Ciasto: W ciepłej wodze wymieszać drożdże, cukier, 3 łyżki mąki(...)brzegach ciasta zapiekałam serek topiony. Najfajniej wygląda, gdy pokrojona na 6 kawałków, przypomina serca. Kurczaka pokroić na małe kawałeczki i usmażyć na patelni z przyprawą kebab/gyros. Ciasto posmarować sosem pomidorowym lub ketchupem, rozłożyć pieczarki (można je wcześniej poddusić na patelni). Na pieczarki wykładamy kawałki kurczaka. Zanim przykryjemy pizzę żółtym serem, wkładamy w brzegi ciasta kawałki serka topionego i rozkładamy cebulę
Za drzwiami kuchniosób, które potrafią zaplatać warkocze Składniki (na 2 osoby): 2 filety z kurczaka (pojedyncze) 6 ziemniaków Przyprawy: curry, ostra papryka mielona, sól, przyprawa do ziemniaków olej (3 małe łyżeczki) sos Przygotowanie: Filet z kurczaka rozkroić na dość płaskie pasy (6szt.). Paski rozdzielić na 3 porcje (po dwa paski) i mocno przyprawić – jedną część przyprawą curry , drugą ostrą papryką(...)Warkocze razem z ziemniakami pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni aż mięso będzie gotowe. Warto podłożyć pod mięso papier do pieczenia, by nie przywierało. Świetnie smakuje z sosem pieczeniowym i surówką z sałaty lodowej. Smacznego! Post Filet z kurczaka w kolorowym warkoczu pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchnikucharzach, którą zamieściłem na moim małym kanale na youtube. Do filmu dobrze coś przekąsić, dlatego z ogromnej puli przepisów, o których wspomniałem powyżej, wybrałem właśnie ten. Do tego pyszny sos z ziemniaka o smaku serowym. Oczywiście nie byłbym sobą, gdyby był to prawdziwy ser :) Wykorzystałem do tego bardzo popularny składnik, który znajduje się w większości zupek i sosów w proszku
Kryzysowa Książka KucharskaWażne aby nie dusić mięsa zbyt długo ponieważ polędwiczki ,,nie lubią " tego, robią się twarde. Do mojej potrawy dodałam sporo majeranku i mocno czuć go w smaku sosu, jeśli nie lubicie tego zioła można go wymienić na tymianek, rozmaryn, zioła prowansalskie lub nie używać wcale. Polędwiczki z pieczarkami najlepiej podawać z gotowanymi ziemniakami lub kaszami. Dobrym dodatkiem(...)plastry pieczarki, smażyć do czasu, aż pieczarki zaczną się lekko rumienić. Dodać polędwiczki i ciepły bulion, dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 15 minut. Następnie dodać śmietanę (jeśli sos ma być bardziej gęsty dodać mąkę), majeranek, dużą szczyptę soli, kolendry i pieprzu, zagotować. Polędwiczki podawać z gotowanym ziemniakami lub kaszą gryczaną. Smacznego
Codziennik Kuchennystron. Podlewamy bulionem lub wodą. Dodajemy pokrojone jabłka ze skórą bez gniazd nasiennych oraz kilka łyżeczek borówki. Dusimy pod przykryciem kilkanaście minut. Po tym czasie wyjmujemy sznycle i cały sos miksujemy. Ewentualnie doprawiamy dodatkowo solą. Ponownie umieszczamy sznycle w sosie. Dekorujemy dodatkowo borówką. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewysmaku solą i pieprzem, a następnie przekładamy na talerz. Dodatkowo do mojej kompozycji buddha bowl użyłam: - pomidory koktajlowe - awokado - oliwki - liście czosnku niedźwiedziego - seler naciowy (idealny do nabierania sosów) - papryka pomarańczowa - ogórki gruntowe - jajka - sezam - sok z cytryny Sosy: - ajwar, majonez, jogurt naturalny Życzę smacznego
Apetyczna babeczkadajcie znać w komentarzach czy lubicie czekoladowy makaron a jeśli tak to w jakim towarzystwie! Makaronowy sposób, ten tutaj, znalazłam w ksiązce "Nigellisima". Proporcje bardzo moje :) Czekoladowy makaron z sosem karmelowym i orzechami 200 g czekoladowego makaronu szczypta soli po 50 g masła i cukru trzcinowego muscavado garść orzechów - dowolnych, ja wybrałam pekan, połamanych i uprażonych na suchej patelni(...)cukrem. Gdy całość się ładnie połączy i powstanie ciemny syrop wlewamy śmietankę i mieszamy, dorzucamy orzechy i szczyptę soli. Zdejmujemy z ognia. Odcedzony makaron wkładamy na patelnię z sosem, mieszamy, żeby rozrzedzić danie możemy dodać kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Mieszamy i podajemy z kleksem śmietanki na wierzchu
Dzieje kuchennej Wiewióryminut. Po tym czasie folię odwijamy, a polędwiczkę przypiekamy, tak by plastry boczku stały się mocno chrupiące. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami np. ziemniakami, frytkami lub sosami (ja podałam z sosem chrzanowo-koperkowym
Kuchnia w czekoladzie