sosy - 72734 przepisów (strona:1928/4849)

Szakszuka, czyli jajka w pomidorach 306

puszki i gotujemy do odparowania nadmiaru płynu. Pod koniec doprawiamy lekko solą, pieprzem, słodką papryką i cukrem. 3. Następnie wrzucamy na patelnię odrobinę liści szpinaku (opcjonalnie), rozbijamy jajka na sos pomidorowy ( tak jak na sadzone ), doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na małym ogniu do czasu, aż białko się zetnie ( aby przyspieszyć ten proces można przykryć patelnię pokrywką ). Szakszukę najlepiej przygotowywać(...)małych patelenkach - wtedy każdy je bezpośrednio z patelni. Jeśli nie macie takich małych patelni to po prostu z dużej patelni delikatnie przekładamy jajka z sosem pomidorowym na talerz. Do tego kromka świeżego pieczywa z masłem i… i nic więcej nie trzeba ;) Udanego dnia

W kuchni Katie
SAŁATKA Z JAJEM I BOCZKIEM 156

smaczna.    Składniki: opakowanie miksu sałat 2 jajka ugotowane na twardo kilka pomidorków koktajlowych czerwona cebula 4 plastry wędzonego boczku kilka kostek sera feta kilka gałązek natki pietruszki sos: 1 łyżka oliwy 1 łyżka musztardy 2 łyżki octu jabłkowego pieprz mielony Wykonanie: *Wędzony boczek obsmażamy *Na talerz wykładamy sałatę. Na nią połówki pomidorków, ćwiartki jajek, kawałki boczku, półplasterki cebuli(...)Wszystkie składniki sosu mieszamy na gładko, polewamy nim sałatkę, posypujemy pokruszoną fetą oraz natka pietruszki

Z Majeczką w kuchni
sałatka nowalijkowa 163

suchej patelni. Rzodkiewkę, ogórka myjemy i kroimy w plasterki. Szczypiorek siekamy. Do miski przekładamy rukolę, pokrojone rzodkiewki, ogórka oraz posiekany szczypiorek. Wszystko mieszamy, posypujemy nasionkami lnu. Całość polewamy sosem. składniki na sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka miodu sól, pieprz wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy

Domowy Smak Jedzenia
Kaszotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem 193

około 500 g) 500 g mrożonej marchewki z groszkiem 2 pory około 200-300 g kaszy gryczanej (u mnie niepalona) 1 łyżeczka suszonego tymianku 550-750 ml bulionu szczypiorek sos sojowy (opcjonalnie) sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli. Oczyszczone pory kroimy na półplasterki. Na dużej, głębokiej patelni(...)przykryciem przez około 7-10 minut. Następnie pokrywkę zdejmujemy i gotujemy kolejne 5 minut (aż kasza wchłonie cały płyn i stanie się miękka). W razie potrzeby doprawiamy niewielką ilością sosu sojowego. Danie przed podaniem możemy posypać szczypiorkiem (u mnie szczypiorek został na półce:D;) ). Źródło

Smaki Na Talerzu
lemon dressing z czarnym ryzem i szpinakiem 182

Składniki sos sok z jednej pomarańczy sok z jednej cytryny 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku miód do smaku (opcjonalnie) sałatka około 4-5 szklanek szpinak lub mieszanka sałat około 2 szklanek gotowanego ryżu około 2 szklanek posiekane mango 1/2 szklanki nerkowca 1/2 szklanki suszone żurawiny 1/2 szklanki pokrojona czerwona cebula Wykonanie Wszystkie składniki dressing włożyć(...)słoika z pokrywką i wstrząsać nim do połączenia składników. Doprawić do smaku . Składniki sałatki umieścić w misce,wymieszać delikatnie z sosem

w mojej kuchni
ZUPA BOTWINKOWA Z SOCZEWICĄ I CHORIZO 205

pęczki botwinki z małymi buraczkami lub 1 pęczek z dużymi 3 ziemniaki 1 marchewka 50 g kiełbaski chorizo 1,5 l bulionu lub gorącej wody wymieszanej z 3 łyżkami sosu sojowego 200 g ugotowanej soczewicy z puszki (użyłam  takiej   ) 70 ml śmietany 30% sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta lubczyku 2-3 łyżki soku z cytryny WYKONANIE Botwinkę(...)średnim ogniu, często mieszając. Dodajemy czosnek oraz pokrojoną paprykę, ziemniaki, marchewkę i plasterki buraczków. Smażymy, cały czas mieszając przez 2 minuty. Stopniowo dolewamy gorący bulion lub wodę z sosem sojowym, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zagotowujemy i gotujemy około 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy łodyżki i gotujemy jeszcze 2 minuty. Dorzucamy soczewicę z puszki (można z zalewą

cool and minty
Wiosenna sałatka z fetą i jajkiem 153

obok nas. Składniki na 2 porcje mix sałat – wystarczy 2/3 opakowania (ważne, aby była w nim rukola) 8-10 pomidorków koktajlowych 2 jajka 80 g sera typu feta sos: 5-6 łyżek oliwy z oliwek + szczypta tymianku + szczypta oregano + 1 łyżeczka octu balsamicznego + sól + pieprz bratki do dekoracji (opcjonalnie) Wykonanie Zieleninę opłukać na sicie chłodną wodą. Przełożyć do salaterki(...)pozbawic skorupek i pokoić w ćwiartki. Wyłożyc na sałatę. Pomidorki umyć, przekroić na połówki lub dodać do sałatki w całości. Na sam koniec wyłożyc fetę w pożądanej ilości. Przygotuj sos i polej po wierzchu sałatkę. Sałatka bedzie pięknie wyglądała, jeśli udekorujesz ją delikatnie wiosennymi bratkami. Smacznego! Artykuł Wiosenna sałatka z fetą i jajkiem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
gnocchi klasyczne 177

oraz mąkę i mieszamy do połączenia. Odrywamy po kawałku ciasta formujemy wałeczki (jeśli ciasto się bardzo klei to podsypujemy mąką), odcinamy małe kluseczki, dodatkowo widelcem możemy odcisnąć rowki aby sos lepie się oblepiał. Wrzucamy partiami na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy przez ok. 1 min. po wypłynięciu na powierzchnię wody. Wybieramy łyżką cedzakową na durszlak, przelewamy zimną wodą. Podajemy okraszone(...)masłem, z ulubionymi sosami

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka imprezowa z marynowanymi szparagami 197

niespodziewanych gości. Składniki: zielone oliwki szparagi marynowane – ze słoiczka – pokrojone na kawałki ser feta pokrojony w kostkę ugotowany w osolonej wodzie brokuł ugotowany w osolonej wodzie kalafior sos: jogurt naturalny, majonez czosnek, sól, pieprz   Składniki umieszczam w misce, sos podaję oddzielnie. Pycha. Polecam.   Artykuł Sałatka imprezowa z marynowanymi szparagami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Sałatka z makaronem i gorgonzolą 230

bardzo dobrze do następnego dnia przechowuje się w lodówce. 200 g ulubionego makaronu 100 g orzechów włoskich 1 op. mixu sałat lub 2 mini sałaty rzymskie 100 g gorgonzoli Sos: 2 łyżki oliwy z orzechów włoskich 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki białego octu winnego 1 łyżeczka musztardy starofrancuskiej sól, pieprz   Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku(...)Odcedzamy. Przelewamy 1-2 łyżkami oliwy z oliwek, mieszamy. Orzechy grubo siekamy. Wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię i prażymy przez chwilę. Ser dzielimy na mniejsze kawałki. Składniki na sos umieszczamy w słoiczku z wieczkiem i potrząsamy, aż do połączenia. W misce mieszamy ugotowany makaron, sałatę (jeśli mamy sałatę rzymską, kroimy ją na mniejsze części), ser oraz orzechy. Całość polewamy przygotowanym

Smaki Na Talerzu
Shakshuka (szakszuka) z ciecierzycą 231

zalewą, odrobinę wody po przepłukaniu puszki oraz ciecierzycę,dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem, kuminem, ostrą papryką mieloną, słodką papryką mieloną i cukrem. Całość mieszaj i gotuj do momentu aż sos zgęstnieje. Do gęstego sosu wbij jajka. Patelnię przykryj pokrywką i smaż około 3 minut – do momentu aż białka się zetną. Patelnię zdejmij z ognia, posyp kolendrą. Można podawać z pieczywem

Moja pasja smaku
Sałatka ziemniaczana z jajkiem i boczkiem 164

SKŁADNIKI: 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach 4-5 jajek 6-7 plasterków boczku 4-5 ogórków konserwowych sos: 2 łyżki majonezu odrobina oliwy z oliwek sok z połowy cytryny (niewielkiej) łyżeczka musztardy sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Ugotowane w mundurkach ziemniaki studzimy i kroimy w kostkę – wrzucamy do salaterki. Ogórki kroimy w kostkę i układamy na ziemniakach.  Jajka gotujemy na pół(...)miękko (około 5-6 minut w zależności od wielkości jajek) tak, by żółtko nie było całkowicie ścięte, następnie kroimy na kawałki i układamy. Polewamy ziemniaka, ogórka i jajka sosem majonezowym.  Boczek podsmażamy na patelni wytapiając tłuszcz tak, by po ostygnięciu był całkowicie chrupiący. Układamy na wierzchu sałatki

Gotowanie jest łatwe
Pyszna niskokaloryczna salatka,jako drugie sniadanie 198

miski,dodać obrane i pokrojone w kostkę awokado. Następnie dodać posiekaną cebulę i pietruszkę,wymieszać z innymi warzywami. Dodać ser pokruszony ,kawałki chleba i kurczaka, wymieszać dokładnie. Przygotować sos z oliwą z oliwek, octu , miodu ,oraz soli i pieprzu. Wymieszać wszystko dobrze, a po sprawdzeniu smaku, wlać sos do sałatki niskokalorycznej. Delikatnie wymieszać do połączenia smaków

w mojej kuchni
Wegańskie pomidorowe placuszki z kalafiorem (dieta dr. Dąbrowskiej) 167

kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków

Kulinarne przygody Gatity
KURCZAK ZAGRODOWY Z PIEKARNIKA, miodowo-musztardowy, faszerowany wątróbką 204

nacieramy całego kurczaka. Krok 3. Układamy tuszkę grzbietem do dołu w brytfannie z rozpuszczonym masłem. W piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni pieczemy przez 1 godzinę 45 minut, polewając sosem z brytfanny  (to ważne!), żeby kurczak nie wysechł.  Po około 30 minutach kurczaka można luźno nakryć folią aluminiową, aby zbyt mocno się nie przyrumienił. Po upieczeniu, kurczaka wyjmujemy(...)dajemy mu "odpocząć" - kroimy nie wcześniej niż 15 minut od wyjęcia z piekarnika. Na stół podajemy kurczaka w całości (kroimy na bieżąco) z wytworzonym podczas pieczenia sosem, pieczonymi ziemniakami, sałatą lub rukolą oraz pomidorkami koktajlowymi. Smacznego :) RADA: * Warto kupić świeżego kurczaka - po upieczeniu jest smaczniejszy niż mrożony. * Przed myciem trzeba obejrzeć tuszkę. Ułóż ją na desce grzbietem do dołu

Moja Książka Kucharska