sosy - 72234 przepisów (strona:1928/4816)

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym 268

Składniki na kluski: ziemniaki (ilość zależy od tego jak dużo chcemy mieć kluseczków) mąka ziemniaczana 1 jako szczypta soli Składniki i sos: 10 pieczarek 1 cebula sól, pieprz 250 ml śmietany 18% łyżka mąki Wykonanie-kluski : Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i przygniatając ułożyć w misce. Podzielić na 4 części. Jedną część ziemniaków wyjmujemy(...)oraz 1 jajko i szczyptę soli. Wszystko razem wymieszać i formować kluseczki, robiąc w nich dziurki. Kluski gotujemy w lekko osolonej wodzie aż wypłyną (wtedy są już ugotowane) Wykonanie-sos: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki i podsmażamy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zagęszczamy śmietaną z mąką

Olga Piecze i Gotuje
Coleslaw - kultowa sałatka z sieciowych restauracji 271

szklanki białej kapusty startej na grubej tarce jarzynowej 1 nieduża cebula pokrojona w drobną kostkę 1/2 szklanki marchwi startej na drobniejszej tarce jarzynowej Wszystkie składniki wymieszać i połączyć z sosem. Przed podaniem odstawić na pół godziny do lodówki. sos: 4 łyżki majonezu 3-4 łyżki mleka 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 2 łyżki cukru 2 łyżki białego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kokosowe curry z kurczaka i jarmużu. Dieta szybka przemiana. Faza III 182

ogniu około 7 minut, aż sie zeszkli. Posyp curry, smaż jeszcze minutę, aż przyprawa pokryje cebulę dodaj mleczko kokosowe, pomidory, smaż 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos nieco zgęstnieje. Włóż pokrojone na 2-3 cm kawałki mięso do sosu i gotuj około 10 minut, aż się dobrze zetnie. Wmieszaj pokrojone liście jarmużu pozbawione grubego ogonka jeśli dodajesz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pomysł na kurczaka w aromatycznym sosie 185

Ostatnio gdzieś trafiłam na ten przepis,a że szukałam czegoś innego na obiad pomyślałam ,że spróbuje-wyszedł pyszny obiad,a sosem nie mogłam się najeść-polecam spróbować,bo mnie urzekła szczególnie ta cytrynowa nuta z moim ulubionym imbirem i czosnkiem ,która dodała  mięsu niezwykłego aromatu.Idealnie sprawdzi się na obiad lub danie dla gości bo pięknie się prezentuje a cudowny(...)puścił aromat i wlewamy sok z cytryny i limonki oraz bulion,zagotowujemy całość,dolewamy śmietankę,szpinak i pokrojoną w kostkę mozzarellę,,doprawiamy do smaku tymiankiem solą i pieprzem. Zalewamy sosem nasze mięso dodajemy kilka plasterków cytryny  i zapiekamy w 200 stopniach ok 35-40 min . Smacznego

Swojskie jedzonko
Cięlęcina z warzywami w koperkowym sosie i recenzja garnka Zwilling 180

jest trudno dostępna i nie czarujmy się, dość droga. Szkoda, bo jest wartościowa i doskonale nadaje się też dla dzieci. Delikatna potrawka z dodatkiem warzyw i brukselki, w jasnym sosie koperkowym to propozycja na smaczny duszony obiad, doskonale komponuje się z gotowanym na sypko ryżem czy kaszą. Jest pyszna! Przy okazji chciałabym Wam pokazać  kolejną perełkę w mojej kuchni(...)doprawić do smaku solą oraz pieprzem, pod koniec gotowania wlać zawiesinę z mąki pszennej rozrobioną z niewielką ilością wody, oraz wsypać posiekany koperek, gotować całość jeszcze 5 minut, aż sos zgęstnieje. Podawać z gotowaną  kaszą jęczmienną, gryczaną lub  na sypko z ryżem. Zapraszam do zapoznania się z bogatą  ofertą sklepu  Cookin.pl    Znajdziecie tam wyjątkowe

Wanilia i Kardamon
Piątek: Chiński rosół z krewetkowymi pulpetami 147

Opakowanie krewetek 200 g 4 łyżki szczypiorku 4 łyżki świeżej kolendry lub łyżeczka utartych nasion Chiński rosół: 500 ml rosołu 500 ml wody Łyżeczka miodu Łyżeczka octu ryżowego Łyżka sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego Kawałek cynamonu (2 cm) Dodatki : Brokuł lub kapustka bok choy (pak choi) Szklanka posiekanej czerwonej kapusty (lub białej) Szklanka drobno pokrojonej

Niedzielny kucharz
GULASZ Z SZYNKI. Z PIEKARNIKA 292

Składniki: 1-1.5 kg szynki 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 3 łyżeczki ostrej musztardy olej sól pieprz majeranek słodka papryka ziele angielskie liść laurowy ew. mąka do zaciągnięcia sosu Wykonanie: Przygotowujemy marynatę: olej+musztarda+słodka papryka+majeranek+sól i pieprz. Mięso kroimy w dużą kostkę wkładamy do marynaty na około 1h (u mnie leżało w niej całą(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 1-1.5 h. Czas duszenia uzależniony jest od tego, jak dużą porcję gulaszu przygotowujemy.  Kiedy mięso jest już miękkie sos możemy przelać do garnka i zaciągnąć łyżką mąki rozrobioną w odrobinie zimnej wody, chociaż nie jest to konieczne

Walijskie Pichcenie
Makaron z kurczakiem i groszkiem 160

jestem również groszkiem, którego do tej pory nie cierpiałam, przynajmniej cały czas miałam w głowie jakiś hamulec z nim związany. W tym wydaniu groszek idealnie komponuje się z delikatnym sosem z piersią z kurczaka oraz makaronem. Potrzebujemy: podwójna pierś z kurczaka 350 ml bulionu warzywnego 1 puszka groszku konserwowego 1/2 czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki oliwy(...)podsmażamy na oliwie z oliwek. Do kurczaka dodajemy również pokrojoną w kosteczkę cebulkę i czosnek. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 10 minut. Po 10 minutach dodajemy do naszego sosu groszek i gotujemy całość około 5 minut. Na koniec doprawiamy i zagęszczamy mąką z odrobiną wody. Mieszamy z ugotowanym makaronem, a ten z kolei gotujemy wg wskazówek producenta (zawsze!) :) Gotowe

MamaOskarka
Naleśniki kurkumowe z kurczakiem, cukinią, pieczarkami i mozzarellą 159

Pyszne naleśniki z dodatkiem kurkumy, a farsz to kurczak z wolnego wybiegu, mini pieczarki, brokuł, cebula i starta mozzarella. To wszystko zapieczone w piekarniku i podane z sosem np. czosnkowym :-) Obiadek, który posmakuje każdemu :-) Polecam i miłego dnia życzę wszystkim :-) Naleśniki: przepis tutaj  plus do ciasta dodajemy: 1/2 łyżeczki kurkumy  1/2 łyżeczki oregano do ciasta Farsz: 2 filety(...)jedną połowę naleśników nakładamy porcję farszu, posypujemy startą mozzarellą i składamy. Tak złożone naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym. Podpiekamy w 200 stopniach około 15 minut. Podajemy z ulubionym sosem :-) Smacznego

kruche babeczki
Domowe burgery z grillowanym mięsem! Pyszne! 195

bloga codziennie przepis, staram się focić wszystko to co robię, gotuje w domu. Zrobiłam na maxa pyszne burgery, w chrupiącej grillowanej bułce własnej roboty, z przepysznym kremowym pomarańczowym sosem, mięciutką grillowaną cielęciną, papryką i dużą ilością zieleniny. Powiem Wam że taki burger to jest to! Bardzo proste danie, pyszne i takie, które znika ze stołu od razu! I od razu(...)plastry paprykę, Bułeczkę kroimy na pół, smarujemy masłem i grillujemy an złoty kolor. Miąższ z pieczonej dyni zmiksuj z czosnkiem, odrobiną chilli i solą. Na bułkę wykładamy gęsty sos, dodajemy paprykę grillowaną, mięso i zieleninę, przykrywamy górą bułeczki. I gotowe ;-) Mega pyszne danie i bardzo proste

SMYKWKUCHNI
Rozgrzewająca zupa z groszkiem 143

Taka zupa skutecznie rozgrzewa, jest bardzo aromatyczna i zniewala swoim smakiem. Składniki 1 marchew 1 pietruszka  1 kawałek selera korzeniowego 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka startego imbiru 1,5 l rosołu drobiowego 200 g groszku mrożonego szczypiorek makaron estragon sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Teraz bierzemy się za zupę. Rosół zagotowujemy(...)międzyczasie przygotowujemy warzywa. Więc: Marchew, seler, pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, lekko podsmażamy na suchej patelni, wlewamy sos, dodajemy starty imbir i lekko podsmażamy. Zalewamy rosołem, wrzucamy groszek. Gotujemy przez chwilę (około 6 min), do smaku doprawiamy solą i pieprzem oraz estragonem. Podajemy z makaronem i posiekanym szczypiorkiem

R'n'G Kitchen
Pulpeciki z indyka w sosie serowym 157

Mojej córeczce bardzo zasmakowały pulpeciki w sosie serowym. Szczerze mówiąc nam również. Pyszny i szybki pomysł na domowy, rozgrzewający obiad! 500 ml bulionu drobiowego Pulpeciki: 250 g mięsa z indyka 1 cebula 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka natki pietruszki (świeżej) Sól Pieprz Dodatkowo: 1 łyżka mąki pszennej 100 g kremowego serka topionego z papryką 2 łyżki jogurtu(...)wywaru. Dodajemy do niego jogurt grecki oraz mąkę pszenną. Mieszamy i ponownie wlewamy do mięsa. Dodajemy kawałki serka topionego. Gotujemy jeszcze kilka minut (do rozpuszczenia się serka i zgęstnienia sosu). Podajemy z ziemniakami lub makaronem. Możemy udekorować wierzch świeżą natką pietruszki

VioletoweKucharzenie
Pasztet ” Tymiankowy prosiak „ 176

niej ogromne kawałki pysznego , pieczonego pasztetu , obtoczonego w tymianku ..rewelacja . Odtworzyłam ze smaku , więc pewnie nie jest identyczny , ale mi smakuje dokładnie jak tamten , do tego świeża bagietka , sos tatarski i …nic więcej nie trzeba , no może kieliszek wytrawnego , czerwonego wina Składniki na dużą keksówkę : 0,1 kg golonki tylnej 3 podwójne wątróbki drobiowe pasek wędzonej słoniny – około(...)piekarnika , studzimy i najlepiej przed krojeniem włożyć na 4 godziny lub na całą noc do lodówki , nie będzie się rozpadał i zyska więcej aromatu . Doskonały z chrupiącą bagietką i sosem tatarskim . Smacznego ! Artykuł Pasztet ” Tymiankowy prosiak „ pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Sajgonki z kaczką 255

Składniki: 2 ugotowane udka z kaczki 3/4 szklanki komosy ryżowej / quinoa kawałek białej kapusty ok. 20 arkuszy papiery ryżowego 1 dymka 2 łyżki sosu do woka 2 łyżki sosu … Czytaj dalej Sajgonki z kaczką

czarrna od kuchni
PLACKI KUKURYDZIANE 150

placki: 200 g kukurydzy z puszki, jajko, 3 łyżki mąki, łyżka mleka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  Cykoria , olej, sól, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki papryki słodkiej. Dodatkowo: sos czosnkowy, po łyżce posiekanej natki pietruszki i czerwonej cebuli, kilka małych pomidorków. Przygotowanie: Kukurydzę osączam z zalewy, miksuję na papkę ze słodką papryką i kurkumą, przekładam do miski. Do kukurydzy(...)mieszam. Patelnię smaruję olejem (odrobinę za pomocą pędzelka) , rozgrzewam.  Nakładam po łyżce masy na patelnie, lekko spłaszczam. Smażę po 1,5 minuty z każdej strony. Placki podaję z sosem czosnkowym i pomidorkami posypane natką pietruszki i czerwoną cebulą

JejKuchnia