sosy - 72234 przepisów (strona:1932/4816)

KETO PIZZA SEROWO-KOKOSOWA (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu) 246

salami chorizio 50 g boczku wędzonego zioła prowansalskie bazylia oregano sól pieprz opcjonalnie warzywa niskowęglowodanowe np. pieczarki, papryka Na gotowym spodzie ułożyć tłuściutkie dodatki ;). U mnie jest to sos pomidorowy (przecier pomidorowy + bazylia + sól + pieprz), ser mozzarella, salami i boczek. Całość oprószam ziołami prowansalskimi, oregano i bazylią. Gotową pizzę piec przez kolejne 3-5 minut do momentu roztopienia się sera(...)Ostudzoną lekko pizzę pokroić i zjeść na zdrowie np z sosem czosnkowym Smacznego! — BTW całości ciasta z podanymi dodatkami: 685 g, 1633 kcal, B 108 g, T 122 g, W 14 g. W 100 g: 238 kcal, B 16 g, T 18 g, W 2 g. Artykuł KETO PIZZA SEROWO-KOKOSOWA (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu) pochodzi z serwisu

Ola la LCHF
Wegetariańska tarta z pieczoną czerwoną kapustą i zielonym pesto 154

podgrzewaj ocet balsamiczny z dodatkiem miodu do momentu, aż zmniejszy objętość i przyjmie konsystencję syropu. Wtedy ściągnij go z ognia. Krok 6 Wyciągnij ciasto z pieca. Posmaruj wierzch łyżką sosu balsamicznego. Włóż na ciasto warzywa i skrop pozostałym sosem balsamicznym. Wstaw do piekarnika na 15 minut. Krok 7 Przygotuj pesto. Wszystkie składniki włóż do blendera i zmiksuj. Dopraw do smaku

Niedzielny kucharz
Pizza z szynką i rukolą 207

dwóch osób): Składniki na ciasto: mąka pszenna 180 g mąka pełnoziarnista 120 g  drożdże 5 g 2 łyżeczki oliwy z oliwek szczypta soli 250 ml letniej wody Sos: pomidory krojone 200 g 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki przecieru pomidorowego bazylia oregano Reszta składników: ser żółty Tylżycki 100 g (najmniej kaloryczny spośród serów żółtych) szynka(...)Wlać pomidory. Zagotować i dodać przecier oraz przyprawy wedle uznania. My zawsze dodajemy dosyć sporo ziół. Rozwałkowane ciasto położyć na blasze na papierze do pieczenia. Na ciasto kolejno nałożyć sos, pieczarki, szynkę, oliwki (połówki), paprykę i utarty ser. Piec 10 - 11 minut w temperaturze 250 stopni. Najlepiej sprawdzać, patrząc na stopień wypieczenia spodu pizzy. Na koniec posypać rukolą. Po wyciągnięciu

Karola gotuje
Najprostszy przepis na Chili con carne 124

olejem kokosowym wrzucamy mięso i czekamy aż się przysmaży i ładnie zarumieni (średni ogień). Dodajemy wszystkie przyprawy i staramy się fajnie wszystko wymieszać. Wrzucamy pomidory i czekamy aż sos zgęstnieje i pomidorki zaczną się rozpadać. W tym czasie możemy pokroić szczypiorek, którym posypiemy całe danie. Na koniec dodajemy fasolę i kukurydzę. Jeszcze chwilę trzymamy na ogniu. Jeżeli sos wyszedł

Dominacja smaku
Wegańskie, bezglutenowe placuszki bananowe 265

swą naturalną słodyczą. Przejrzałe banany osładzają placuszki dostatecznie, by obyć się już bez dodatku innych słodzideł, jeśli jednak najdzie Was ochota na rozpustny posiłek, to placki zaserwujcie z czekoladą, sosem karmelowym lub kokosową bitą śmietaną. Do tego plasterki świeżych bananów lub sezonowe owoce i dzień rozpocznie się dla Was nad wyraz udanie Składniki na około 8 – 10 placuszków(...)minutę. Gotowe placuszki serwować np. ze świeżymi owocami i jogurtem roślinnym, a w wersji bardziej kalorycznej z kruszonym ziarnem kakao, roztopioną lub posiekaną czekoladą, kokosową bitą śmietaną czy wegańskim sosem karmelowym. Smacznego

Even Better Food
Rosół z awokado i chili 270

oliwek lub olej kokosowy- 50 ml  tabasco- 1 łyżeczka bulion z kurczaka- 2 litry  awokado - 1 sztuka kolendra posiekana - 50 gram sok z limonki- 1 sztuka sos sojowy- 2 łyżeczki sól i pieprz (młotkowany kolorowy)- do smaku u mnie po łyżeczce Sposób przygotowania: Cebule, czosnek(obrać i drobno posiekać). Chili umyć i także posiekać drobno. Mięso umyć dokładnie(...)pokroić na 2 cm kawałki prostokątne, W dużym garnku rozgrzać nasz olej i podsmażyć do zarumienia cebulkę, czosnek i papryczkę z dodatkiem sosu sojowego, po czym wyjąć na talerz i w tym garnku usmażyć kurczaka z pół łyżeczką soli , mocno je zrumienić . Dodać tabasco, naszą cebulkę z talerza , wymieszać i zalać bulionem. dorzucić grzybki suszone , 25 gram kolendry, powoli gotować

pichciszto
Tortilla z tuńczykiem 389

Składniki sałata rzymska tuńczyk w oleju sos czosnkowy sól, pieprz kilka kropel octu jabłkowego placki tortilli Przygotowanie Listki sałaty umyć, osuszyć. Tuńczyka doprawić solą, pieprzem i odrobiną octu.  Placki tortilli posmarować sosem czosnkowym, położyć na nim liście sałaty i tuńczyka.  Zawinąć i grillować po kilka minut z każdej strony....gotowe Smacznego

Gaździnka warzy
Surówka Coleslaw 297

Pyszna surówka z białej kapusty i marchwi, w połączeniu z sosem majonezowym... Nieco mniej zdrowa wersja surówki, ale za to bardzo smaczna 😊 Składniki: kapusta biała 1 mała główka, marchew 2 szt, majonez 10 łyżek, mleko 2 łyżki, sok z cytryny do smaku, sól do smaku, pieprz do smaku, cukier do smaku, Sposób przygotowania: Kapustę drobno siekamy, nasalamy i odstawiamy. Następnie(...)lekko odciskamy, dodajemy startą na grubych oczkach marchew, majonez, mleko, sok z cytryny i przyprawiamy surówkę do smaku. Jeśli lubicie, gdy jest więcej sosu to należy dodać więcej majonezu

kulinarne odsłony pati
Jednogarnkowy kociołek z soczewicą i kabanosami 218

papryki ½ żółtej papryki 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 pomidor 2 suszone pomidory z zalewy olejowej 2 łyżki oliwy Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku ½ łyżeczki sosu piri piri lub szczypta ostrej papryki Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Do garnka wlać 2 łyżki oliwy, podsmażyć  cebulę z czosnkiem, dodać pokrojone kabanosy oraz(...)warzywa zmiękną, w razie potrzeby dolać w trakcie bulionu lub wody.  Pod koniec gotowania dodać pokrojonego w kostkę świeżego pomidora  oraz suszonego, doprawić do smaku pieprzem, sosem piri piri lub ostrą papryką. Podawać gorące danie. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Gnocchi ziemniaczane 152

Istnieje bardzo dużo regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnych purée, sera czy mąki gryczanej. Gnocchi jest bardzo podobne do klasycznych polskich klusek. Możemy je podawać z rozmaitymi sosami, pesto, warzywami lub serami. Są bardzo sytym daniem. Składniki: 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej 1 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach Sposób przygotowania: Na początku gotujemy ziemniaki w mundurkach(...)widelcem – odciskając go wklęsłą stroną. ] Gotujemy je partiami we wrzącej i osolonej wodzie. Od wypłynięcia gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Najlepiej podawać je jako dodatek do dań z ulubionym sosem lub pesto. Gnocchi bardzo smaczne są odsmażane. Odsmażam je zawsze na mieszance oliwy z oliwek i masła. Artykuł Gnocchi ziemniaczane pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad - FoodMagazine.pl

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Makaron soba z grzybami shimeji 149

smak umami, który tak bardzo jest ceniony w Japonii.  Składniki na 2 porcje: 150 g makaronu soba 150 g grzybów shimeji 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju łyżka sosu sojowego łyżka pasty miso szczypior z dymki pieprz, sól Zagotować wodę, wrzucić do niej makaron i gotować 5 minut. Wyjąć, przelać i odcedzić. Odciąć nasadę z grzybów, które porozdzielać(...)rozgrzać olej, wrzucić posiekany czosnek, chwilę podsmażyć uważając, aby czosnek się nie przypalił. Zmniejszyć ogień i wrzucić grzyby shimeji.  Smażyć, aż grzyby będą miękkie. W małej miseczce wymieszać sos sojowy, pastę miso, łyżkę wody i wlać do  grzybów. Zamieszać i doprawić pieprzem i ewentualnie solą.  Przesmażyć całość, dodać makaron i wymieszać. Podawać z posiekanym szczypiorem

wyzwania kuchenne
Piątek: Calzone z warzywami 144

cieplej wody Nadzienie Wykorzystujemy te składniki, które mamy w lodówce, np.: 2 papryki (najlepiej w różnych kolorach) 15 cm chorizo 10 cm cukinii 2 łyżki oleju Kilka łyżek sosu pomidorowego lub przecieru pomidorowego rozrzedzonego wodą Po 2 łyżki tartego sera na każde calzone (mozzarella i parmezan) Lub inne składniki które akurat masz w lodówce (ser, warzywa, wędliny) Posypka na każde(...)mąką, chwilę wyrabiaj ciasto, a potem utocz kulkę i podziel na cztery części, z których utocz cztery kulki. Każdą kulkę rozwałkuj, starając się nadać plackowi okrągły kształt. Posmaruj ciasto sosem pomidorowym i nadziej je farszem. Posmaruj brzegi rozbełtanym jajkiem i sklej mocno, dociskając widelcem, lub robiąc warkocz, sklejając na zakładkę. Generalnie stosujemy technikę, która sprawi, że ciasto nie rozklei się

Niedzielny kucharz
Niedziela: Stek z pesto i sałatą jabłkowo-kalarepkową z komosą 154

done potrzebuje łącznie około 6 minut. Czas zależy od grubości steka. Co do zasady powinien to być solidny, gruby kawałek mięsa, wtedy wewnątrz, podczas smażenia, wytworzy się odpowiednia ilość sosu, nadając stekowi wspaniałej soczystości. W połowie smażenia wkładamy na patelnię łyżkę masła, dodajemy ząbek czosnku i smażąc intensywnie polewamy steka utworzonym sosem – stopionym masłem i sokiem z mięsa

Niedzielny kucharz
Środa – Burrito 149

kanapki – jest sycące i zdrowe – i doskonale nadaje się do spożytkowania #leftovers. Do pszennego placka można wrzucić właściwie wszystko, zawinąć, podgrzać i zjeść solo lub z jakimś sosem. Burrito chodziło za nami od dawna, bo na każdym amerykańskim blogu o ekonomiczniej kuchni stanowi niemal kamień węgielny ekonomicznego gotowania. Przed jego przyrządzeniem powstrzymywał nas jednak brak doświadczenia(...)oleju rzepakowego Nadzienie Mała papryka czerwona Mała papryka żółta Mała cukinia Pół szklanki ryżu Mała szalotka Mała puszka czerwonej fasoli 100 g sera, np. cheddara lub bursztynu Pół szklanki sosu pomidorowego, może być sok pomidorowy, albo 2 łyżki rozpuszczonego koncentratu pomidorowego Suszona kolendra Opakowanie tortilli pszennych lub tortille domowe według tego przepisu Przygotowanie: Krok 1 Marynujemy mięso. Łączymy składniki marynaty

Niedzielny kucharz
Wtorek – Kurczak z ryżem a la pilaf 151

solimy i pieprzymy do smaku. Krok 4 Kurczaka wyciągamy z pieca i odstawiamy na kilka minut, żeby soki równo rozprowadziły się w filetach. Krok 5 Z pieczeni zostanie pyszny sos, pełny aromatów z marynaty. Przelewamy go na patelnię i podgrzewamy kilka minut, żeby płym odparował i zgęstniał. Dodajemy odrobinę skrobi lub mąki ziemniaczanej. Krok 6 Filety kroimy w plastry, wykładamy(...)talerz, polewamy sosem. Podajemy z ryżem i surówką. Artykuł Wtorek – Kurczak z ryżem a la pilaf pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz