sosy - 72234 przepisów (strona:1938/4816)

Zapiekanka z brukselki – tani a pełnowartościowy i zdrowy obiad. 209

przez swój specyficzny zapach kiedy jest za długo gotowana. Ja użyłam brukselki mrożonej. Nie gotowałam jej wcale i w potrawie wyszła al dente, czyli tak jak lubię. Do tego sos beszamelowy, pieczone ziemniaki na wierzchu oraz ciągnący się ser w środku Składniki: 1kg brukselki (ja użyłam mrożonej) 500g ziemniaków 50g masła 2 łyżki mąki 200ml mleka cebula 4 ząbki czosnku(...)odstaw na chwilę. Na maśle podsmaż lekko drobno posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Dodaj przyprawy, wymieszaj. Dodaj mąkę i lekko podsmaż. Zalej mlekiem i mieszaj rózgą do powstania gęstego sosu. Wymieszaj z brukselką. Przełóż do naczynia do zapiekania wysmarowanego tłuszczem. Posyp brukselkę połową sera a na wierzch ułóż ziemniaki. Na koniec posyp pozostałym serem i bułką tartą. Zapiecz w piekarniku

wysmienity
Paszteciki wagonikowe 189

Farsz: 20 g suszonych grzybów, 500 g kiszonej kapusty,  1 cebula, 1 jabłko (np. szara reneta), 2 łyżki oliwy, 3/4 szklanki bulionu, 100 g suszonej żurawiny, sól, pieprz, sos sojowy i cukier - do smaku. Ciasto na paszteciki: 3 żółtka, 100 g masła (bardzo miękkiego), 35 g świeżych drożdży, 1 łyżka cukru, 250 ml ciepłego mleka, 350 g mąki(...)Jabłko obrać i zetrzeć na tarce. Grzyby odcedzić i pokroić na drobniejsze kawałki. Na patelni z pokrywą podgrzać oliwę, dodać cebulę i ją zeszklić. Dodać kapustę, przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy i cukier. Mieszając smażyć pod przykryciem przez minutę. Dodać grzyby oraz jabłko i dalej smażyć przez minutę. Wlać bulion i zagotować. Dodać żurawinę, przykryć. Gotować przez około 10 minut

Świat Domowej Kuchni
Przepis na śledzie na Wigilię – śledzie w sosie pomidorowym 268

Szukasz przepisu na śledzie na Wigilię? Zapewne znasz przepis na śledzie w oleju czy pod pierzynką, a czy przepis na śledzie w sosie... The post Przepis na śledzie na Wigilię – śledzie w sosie pomidorowym appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com

Eksperymentalnie.com
Śledzie w sosie pomidorowym po tatarsku 196

łyżka cukru szczypta chili 6 łyżek oleju 1 cebula 2 jajka na twardo natka pietruszki Filety kroimy w kostkę, cebulę siekamy w drobną kostkę i mieszamy ze śledziem. Składniki sosu wkładamy do blendera i ubijamy na jednolity sos, mieszamy ze śledziami i przekładamy do salaterki. Na wierzchu posypujemy drobno posiekanymi jajkami. Dekorujemy natką pietruszki lub koperkiem

Gotowanie jest łatwe
Pasztet z selera wegański 213

szklanki suchej) 1 szklanka mielonych włoskich orzechów ewentualnie 1 marchew 100 ml oleju 2 ząbki czosnku 2 cm korzenia imbiru 2 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka suszonej natki 1/2 łyżeczki lubczyku, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry spora szczypta gałki muszkatołowej sól, czarny pieprz Przygotowanie : Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojonego pora(...)czosnek i imbir dobrze mieć w dużym garnku, by dodawane poniżej składniki pomieściły się w nim  Piekarnik rozgrzać do temp. 200 *C. do warzyw dodać kaszę, orzechy, olej, sos sojowy i przyprawy i zmiksować na gładką masę, doprawić solą i pieprzem Przełożyć masę do keksówki i piec przez 35-40 min. Studzić przez noc. Rano pasztet będzie już gotowy

Proste Potrawy
Makaron z kalmarami w sosie maślanym 174

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na makaron z kalmarami w delikatnym sosie cytrynowo-maślanym. Jeśli lubicie dania z owocami morza, koniecznie sprawdźcie również przepis na makaron z krewetkami w sosie śmietanowym . Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy: - porcję makaronu - 200 g mrożonych kalmarów - kilka pomidorków koktajlowych - 2 ząbki czosnku - pół papryczki chili bez pestek - sok z połowy cytryny

Bez Cebuli
Korzenne tofu serwowane na pomarańczy, z prażonymi kasztanami i pyłkiem kwiatowym 126

ciemniejsze wzorki „rusztu” grilla. Gdy tofu się zrumieni, wyjmujemy z piekarnika. Pomarańczę układamy na desce/talerzu. Na niej umieszczamy kostki tofu. Do pozostałego w naczyniu żaroodpornym lekko już skramelizwanego miodowego sosu dodajemy roztarty w palcach rozmaryn, w miarę możliwości umieszczamy. Powstałym sosem polewamy danie. Na koniec posypujemy prażonymi kasztanami posiekanymi z pyłkiem i cynamonem Bon apetit

Kate's Kitchen
Karkówka zapiekana majonezem i grzybami / Pork neck baked with mushrooms and mayonaisse 353

świątecznym kapuśniakiem mojej mamy , który jest najpyszniejszy na świecie, smażonym karpiem z grzybami i zapiekanymi mięsami w świątecznych dniach następnych. Szczególnie dobrze wspominam zapiekaną karkówkę z grzybami, serem i sosem majonezowym i dzisiaj właśnie przedstawiam Wam na nią przepis. Mięso jest mięciutkie i soczyste, sos zapieka się na pyszną warstwę a grzyby dodają temu daniu charakteru i aromatu. Co więcej

karmelowy
Sałatka hamburger 913

tarce.   Cebulę drobno siekamy i mieszamy z pomidorami. Majonez mieszamy z jogurtem, ketchupem i musztardą sarepską. Doprawiamy solą i pieprzem. Układamy warstwowo: roszponka, pieczarki, ogórki, ser, połowa sosu, mięso, sos, pomidory z cebulką, roszponka, pokrojone bułki. Dobra rada: Bułki najlepiej dodać tuż przed podaniem, wtedy nie namiękną od sałatki. Życzę smacznego

Czerwona Porzeczka
Śledzie korzenne 192

Dokładnie mieszamy. Do całości wrzucamy nasze przyprawy z patelni. Całość dobrze mieszamy. Śledzie korzenne układamy w miseczce lub słoiczku kolejno: kawałki śledzia cebula migdały, rodzynki i śliwki zalewamy naszym sosem i znowu kolejna warstwa: kawałki śledzia cebula migdały, rodzynki i śliwki zalewamy naszym sosem Śledzie na dwa dni odstawiamy do lodówki. Po tym czasie dopiero zachwycamy się ich wspaniałym smakiem

Kuchennyviral.pl
Schabowe roladki z suszoną śliwką 261

kości 15 – 20 suszonych śliwek 5 cienkich plastrów boczku wędzonego sól, pieprz, majeranek 300 ml gorącej wody lub bulionu 1 łyżka mąki lub 2 łyżki śmietanki do zaciągnięcia sosu olej do smażenia opcjonalnie – 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki, do posypania       *** Schab cienko rozbijamy i bardzo delikatnie oprószamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Na każdym kotlecie Układamy(...)mocno rumiany kolor *** *** Następnie całość zalewamy wodą lub bulionem, przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu przez około 30 minut, co jakiś czas obracając roladki *** *** Po tym czasie, powstały sos doprawiamy do smaku i zaciągamy mąką lub śmietanką. Roladki przed podaniem możemy posypać posiekaną, zieloną pietruszką *** *** SMACZNEGO *** Polecam także: Polonezy – faszerowane roladki schabowe   Artykuł Schabowe roladki z suszoną śliwką

Blog z Apetytem
Sałaka śledziowa z buraczkami 176

ukochana przez nas ryba, która w okresie zimowym dosyć często gości na naszym stole. Można go przygotować na milion sposobów, inspiracje znajdziecie poniżej: Śledź remoulade z selerem Śledź w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem   Śledź pod buraczkiem   Domowe rolmopsy z papryką   Śledź(...)kaszubsku II   Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z pieczonymi burakami Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce W dzisiejszym wpisie wykorzystałam filety ze  śledzi marynowanych , ale jeżeli nie macie takowych akurat pod ręką sałatkę możecie przygotować także na bazie zwykłych śledzi. Możecie wtedy dodać nieco więcej chrzanu lub soku

Kulinarne przygody Gatity
"Grzyby i warzywa jesienne 3." - podsumowanie akcji 204

surówka obiadowa i "Woziłam arabskie księżniczki" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Kaszotto z brokułami i "Lokatorka" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Soczewiaki z sosem z suszonych grzybów autorka: justyna9220   | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana Zupa grzybowa autorka: czarrna  | blog: czarrna od kuchni Kopytka z brukselką i dynią autorka: czarrna   | blog: czarrna(...)kuchni Kaszotto z podrobami i grzybami autorka: czarrna   | blog: czarrna od kuchni Gulasz wołowy z pieczarkami autorka: cybog   | blog: Dad in the Kitchen Schab duszony w sosie z suszonych leśnych grzybów autorka: okawrosoleczylikafkagotuje  | blog: Oka w rosole czyli KaFk gotuje Barszcz z kiszonych opieniek i jesiennych warzyw. autor: Robert_DPZ  | blog: Dom Pachnący Żywicą

Weekendy w domu i ogrodzie
Chipsy z nori w aromatycznej tempurze 228

ciągu dnia. Polecam Składniki: Glony Nori 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki lodowatej wody 1 łyżka ketchupu “Kotlin”- pikantny 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka Mirinu olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Nori pociąć na prostokąty (około 7 cm x 4 cm). Do miseczki wbić jajko. Dodać sos sojowy, ketchup i Mirin. Dokładnie

Oryginalny smak