czerwona cebula 1 pomidor śliwkowy , typ pasta 1/2 główki sałaty lodowej 4 – 5 jajek ugotowanych na twardo 1 ogórek gruntowy , świeży, średniej wielkości ( lub kawałek ,długiego ogórka szklarniowego ) sos : jeden kubek jogurtu greckiego ( 400 g ) 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cukru lub miodu sól , pieprz do smaku Wieprzowinę siekamy drobno , mieszamy ze składnikami z pozycji marynata i odstawiamy(...)wylądowało w marynacie , jest lżejsze i mniej tłuste . Na talerzach rozkładamy, pokrojoną sałatę lodową , paprykę , cebulkę, ogórka , pomidora , jajka na twardo , pocięte w ćwiartki , posypujemy wieprzowiną . Składniki na sos łączymy ze sobą ( czosnek wyciskamy praską ) , i polewamy nim sałatkę , posypujemy pieprzem, gotowe Prosto i na temat . Smacznego ! Artykuł Sałatka jajeczna ze smażona wieprzowiną pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyKurczak z warzywami i makaronem w sosie pomidorowym Szybkie i pełne warzyw danie z kurczakiem i makaronem. Idealne sprawdzi się gdy nie mamy akurat zbyt wiele czasu na wymyślanie obiadu i stanie przy garnkach. Polecam! Składniki: 0,5 kg mięsa z podudzi kurczaka (lub fileta) 1 brokuł pół czerwonej papryki pół żółtej papryki 1 cebula kawałek pora 200g makaronu(...)SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Kurczak z warzywami i makaronem w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemosób : ● 300 ml mleka ● 1 liść laurowy ● 1 gruby talarek cebuli ● 60 g masła ● 1 cebula ● 2 gałązki selera naciowego ● 50 g mąki ● 425 g tuńczyka z puszki w sosie własnym ● ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej ● 80 g gęstej śmietany typu crème fraîche* ● ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki ● 120 g startego sera cheddar ● 60 g świeżo startej bułki ● sól, pieprz (świeżo(...)żaroodpornego. Posyp świeżo startą bułką o raz resztą startego sera cheddar. Posyp zmieloną papryką. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj ok. 15 minut. *Np. śmietany Szefa Kuchni Danone do sosów. * Możesz przygotować zapiekankę wcześniej, przechować ją w lodówce, bardzo dobrze smakuje odgrzana. Możesz ją użyć jako farsz np. do naleśników. *Zamiast tuńczyka możesz użyć łososia z puszki
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSoja w sosie pomidorowo-pieczarkowym to jak dla mnie taka trochę fasolka po bretońsku, ale w wersji wegańskiej 😉 tylko tu zamiast kiełbasy są pieczarki (zazwyczaj robiłam danie bez, ale akurat mi zostało z innego dania i pasują też tutaj),… Artykuł Soja w sosie pomidorowo-pieczarkowym pochodzi z serwisu Kolorowy
Kolorowy Przepisowniksmakiem ale również wyglądem. Pysznie chrupiące ze wspaniałym wnętrzem. U nas dziś podane w formie obiadu. Jednak bardzo często królują również na przyjęciach. Możecie je podać w towarzystwie ulubionych sosów lub np. czerwonego barszczu. Polecam! Spróbujcie. Drożdżowe pierożki (pieczone). Idealne na obiad lub przyjęcie. Składniki: Na farsz: 500 g pieczarek około 260 g kiełbasy żywieckiej Maestro Henryk Kania* 3 łyżki(...)Pierożki mają być pięknie złote (przeważnie piekę około 20-25 minut grzanie góra-dół i pod koniec termoobieg lub krócej na samym termoobiegu). Podajemy z ulubionymi sosami, do czerwonego barszczu itd. Smacznego
Słodkie okruszkipomidorków koktajlowych żółtych 1 papryka czerwona 1 ogórek surowy 4 kolby kukurydzy- mini marynowana w occie winnym Ole! 1 mix sałatkowy Italia Helio 10 g morwy białej suszonej Helio Sos: łyżeczka Oliwy z Oliwek Stovit 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich sól morska Stovit pieprz świeżo zmielony Stovit Wykonanie: Do miski przekładamy sałatę(...)pokrojoną w paski mozarelle, paprykę, ogórek, pomidorki oraz mini kolby kukurydzy pokrojone na kawałeczki. Całość sałatki posypujemy mieszanką sałatkową oraz suszoną morwą. Wszystkie składniki na sos winegret mieszamy i polewamy przed podaniem naszą sałatkę. Smacznego
Podróż w kulinariaMarengo , włoska kuchnia Kurczak Marengo , to potrawa kuchni włoskiej jak to w daniach śródziemnomorskich , dominuje bazylia , oliwki i pomidory . Smak tego dania jest nieporównywalny z niczym , niby kurczak w sosie pomidorowym , ale dodatek ziół , oliwek oraz wina , sprawia ,że potrawa zdecydowanie się wyróżnia . We Włoszech, oryginalnie , serwuje się go z grzankami czosnkowymi i smażonymi grzybami .Polecam , doskonale urozmaici jadłospis obiadowy(...)obsmażamy na oliwie z oliwek , na złoty kolor z obu stron , zalewamy zalewą pozostałą po moczeniu , passatą , doprawiamy solą , dodajemy cukier i dusimy na małym ogniu pod przykryciem , aż sos zrobi się gęsty ( częściowo ,odparuje ) . Pilnujcie tylko , żeby się nie przypaliło , od czasu do czasu delikatnie mieszając . Na koniec do mięsa dokładamy pokrojone oliwki , masło i mieszamy do momentu jego
Ogrodnik w podróżyryżu pół puszki ananasa puszka czerwonej fasoli pół cebuli 2 cm imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka cukru kokosowego lub zalewy z ananasa 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu winnego masło klarowane/olej kokosowy do smażenia Ryż gotujemy na sypko, przelewamy zimną wodą i studzimy na sicie. Imbir i czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni(...)cebulę pokrojoną w piórka i pieprz ziołowy i podsmażamy. Dodajemy ugotowany ryż i smażymy 1 minutę. Dodajemy ananasa pokrojonego w kostkę i fasolę czerwoną. Smażymy kolejną minutę. Doprawiamy octem, sosem sojowym i zalewą z ananasa do smaku. Gotowe
Dieta bez mlekaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 5 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 1-2 Składniki: torebka kaszy gryczanej, łyżka sosu sojowego, 2 średnie marchewki, 2 średnie pietruszki, 1/2 większego selera, mały por, ząbek czosnku, łyżka oleju, po 1/3 łyżeczki soli, pieprzu i ostrej papryki, po 1/2 łyżeczki kurkumy i słodkiej papryki, duża garść posiekanej natki pietruszki, garść posiekanego(...)plastry. Warzywa mieszam z olejem połączonym z przyprawami. Przekładam na blachę, piekę w 200 stopniach około 20 minut. Kaszę gotuję w lekko osolonej wodzie, odcedzam i łączę z sosem sojowym. Układam warstwy: kasza gryczana, natka pietruszki, pieczone warzywa. Całość posypuję posiekanym szczypiorkiem
JejKuchniaidealna sałatka na lunch do szkoły czy pracy – chrupiąca kapusta pekińska ze słodkimi brzoskwiniami i suszonymi owocami w jogurtowym sosie curry. Mniam To również świetny dodatek do pieczonych warzyw. Polecam Składniki: 1 kapusta pekińska 1 puszka brzoskwiń (około 480 g owoców) 1/2 szklanki sojowego jogurtu naturalnego (125 ml) 2 łyżki syropu z brzoskwiń (z puszki) 1 łyżeczka przyprawy curry(...)curry, syropem z brziskwiń i majonezem. Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem np. domowymi krakersami lub pieczonymi warzywami lub tofu . Pychotka Smacznego! Artykuł Sałatka z kapusty pekińskiej i brzoskwiń w sosie curry pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plłyżki śmietany Farsz: około 50-70 g suszonych grzybów 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 jajka 1 szklanka śmietany 30% 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz 1 łyżka sosu sojowego olej do smażenia Wykonanie: Ciasto: Do miski przesiewamy przez sitko mąkę pszenną i mieszamy z mąką pełnoziarnistą oraz solą. Dodajemy zimne kawałki masła i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko(...)kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy do zeszklenia cebulę z czosnkiem, a następnie wrzucamy pokrojone grzyby. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz sosem sojowym. Podsmażamy całość przez około 5-8 min. i przenosimy na podpieczony spód. Jajka rozbełtujemy, mieszamy je ze śmietaną i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Zalewamy grzyby ułożone na spodzie
Kuchnia MagdaLenyCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na delikatnego łososia w sosie pomarańczowo-cytrynowym. Do przygotowania porcji dla 3 osób będziemy potrzebować: - 500 g filetu z łososia - 1 pomarańcze (połowę zużywamy do marynaty, połowę kroimy w plasterki) - sok z połowy cytryny - 1 łyżkę oliwy z oliwek - sól i świeżo zmielony pieprz 1. W szklance mieszamy ze sobą sok z połowy pomarańczy(...)Przed upieczeniem rybę obracamy (skórą do dołu), układamy plasterki pomarańczy, a następnie wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 20 minut. Gotowego łososia oprószamy posiekanym koperkiem i podajemy. Sosem, który pozostał po usmażonej rybie możemy okrasić ziemniaki, ryż, czy tak jak w moim przypadku makaron. SMACZNEGO
Bez Cebulipomysłu. jeśli nie jesteś wielbicielem jej smaku dodaj ją do zupy lub sałatki. dziś mam dla Ciebie także pyszną wersję z boczkiem, słoność boczku, chrupiące orzechy i słodko-kwaśny sos. Wszystko komponuje się naprawdę znakomicie, może być ciekawym dodatkiem do dania lub daniem samodzielnym. Warto jej spróbować. Jeśli szukacie podobnych przepisów, polecam Wam także: – sałatka brokułowa – sałatka(...)wytopić nadmiar tłuszczu. Do usmażonego boczku dodaj ugotowaną brukselkę i podsmaż razem przez 2 minuty. Wtedy wlej syrop klonowy i ocet winny, jeszcze chwilę duś i mieszaj, tak aby sos pokrył brukselki i boczek. Przełóż brukselki na talerz, posyp orzechami pekan. Podawaj na ciepło. Smacznego! Artykuł Brukselka z boczkiem pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plKotleciki warzywne z kalafiorem Hortex będą idealne na bezmięsny obiad czy też kolację. Można je podać z ostrym sosem chrzanowym lub czosnkowym. KOTLECIKI z KALAFIOREM (warzywne) Składniki: (ok.10 sztuk) 400 g ugotowanych ziemniaków 220 g kalafiora mrożonego Hortex 100 g sera żółtego 1 mała lub 1/2 dużej ugotowanej marchewki 2 łyżki posiekanego szczypioru 1 łyżka posiekanego koperku(...)masy wykrawamy okręgi (kotlety). Kotleciki panierujemy obtaczając najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej. Smażymy na rumiany kolor na oliwie. Podajemy z sosem chrzanowym lub czosnkowym
Bon appetit mon amietrochę sceptyczna tym bardziej ,że nie można jej w całości spróbować zanim poda się ją na stół.Ale wiecie co? Była rewelacyjna,świetne połączenie smaków,do tego chrupiące nachosy ,sos chociaż jest tylko na górze to idealnie mieszał się z całością- Gorąco polecam bo nie dość ,ze świetnie prezentuje się na stole to jeszcze jest pyszna Składniki: 300g mięsa mielonego(...)cieniutkie półplasterki.Układamy warstwowo:na dno sałata lodowa,potem pomidory(pomidory trochę posoliłam),cebula,potem kolejno mięso,na to pieczarki,na nie kukurydza,następnie fasola,na fasolę wylewamy cały sos,posypujemy serem i pokruszonymi chipsami ,na końcu układami jeszcze nachosy dookoła jak koronę i gotowe. Smacznego
Swojskie jedzonko