sosy - 72734 przepisów (strona:1940/4849)

Pulpeciki drobiowo-jaglane w sosie grzybowym 214

pulpety. Tak się składa, że u mnie w domu są bardzo dobrze przyjmowane, więc czemu nie. Ja użyłam podgrzybków (czarnych łebków) i kilku prawdziwków. Kozaki też się nadadzą, jednak sos będzie ciemniejszy. A Wy co najbardziej lubicie z grzybów? Składniki: 1 kg grzybów leśnych 0,5 kg mięsa mielonego z kurczaka lub indyka 70   kaszy jaglanej(...)połowy wody, wcześniej doprawiając pozostałym majerankiem, solą i pierzem.  Po tym czasie roztrzepujemy wodę, śmietankę i mąkę, dodajemy do grzybków na patelni, mieszając do ponownego zagotowania. Do gotowego sosu dodajemy pulpety, mieszamy. W razie potrzeby można mocniej przyprawić. Podajemy posypane natką pietruszki <3 My jedliśmy z gotowanymi ziemniakami

CynamonemPoOczach
Kluski śląskie z sosem pieczarkowym 195

Składniki na kluski: ziemniaki (ilość zależy od tego jak dużo chcemy mieć kluseczków) mąka ziemniaczana 1 jako szczypta soli Składniki i sos: 10 pieczarek 1 cebula sól, pieprz 250 ml śmietany 18% łyżka mąki Wykonanie-kluski : Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i przygniatając ułożyć w misce. Podzielić na 4 części. Jedną część ziemniaków wyjmujemy(...)oraz 1 jajko i szczyptę soli. Wszystko razem wymieszać i formować kluseczki, robiąc w nich dziurki. Kluski gotujemy w lekko osolonej wodzie aż wypłyną (wtedy są już ugotowane) Wykonanie-sos: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki i podsmażamy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zagęszczamy śmietaną z mąką

Olga Piecze i Gotuje
Flaczki drobiowe z udek 244

smaczna, w smaku nie różni się zbytnio od tradycyjnej wersji. [the_ad id="7001"] Składniki: 4 duże udka 2 średnie marchewki pietruszka kawałek selera kawałek pora około 2 łyżki sosu sojowego pół łyżeczki papryki słodkiej po kilka liści laurowych, ziela angielskiego szczypta gałki muszkatołowej czubata łyżka majeranku sól, pieprz do smaku łyżka masła łyżka mąki     Przygotowanie Do garnka(...)wyjmujemy je z wody, czekamy aż lekko przestygną. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, marchew w kostkę, seler i pietruszkę ścieramy na tarce. Składniki wsypujemy z powrotem do zupy, dodajemy sos sojowy, przyprawy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy przez chwilę, następnie wlewamy kilka łyżek gorącej zupy i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zasmażkę wlewamy do zupy. Ewentualnie przyprawiamy

e-PrzepisyKulinarne
Jajka a’la sushi – czyli przepis na jajka wielkanocne, które totalnie zaskoczą Twoich gości 380

tarce. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki marynaty. Zalej marynatą i odstaw do lodówki na minimum 12 godzin lub do 24 Składniki MARYNATA 6-8 jajek do zamarynowania 250 ml sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego 1 łyżka cukru trzcinowego 50 g imbiru świeżego – może być tez marynowany 1 ząbek czosnku 50 ml wody Wykonanie Jajka wyjmij z zalewy(...)łóż na jajkach, wtykając lekko w serek. Na każdej połówce jajka ułóż kawałek łososia. Połóż też kawałek imbiru. Całość posyp sezamem. Wstaw do lodówki i podawaj schłodzone, lekko skropione sosem sojowym. Składniki 100 g serka philadelphia 100 g wędzonego lub surowego łososia pół zielonego ogórka 50 g marynowanego imbiru czarny lub biały sezam do posypania   Jeśli spodobał Ci się

Eat me! Fit me!
Sałatka z komosą ryżową i pieczonymi warzywami (burakiem i marchewką) 223

sałatki dodałam ugotowaną komosę ryżową i jak zawsze trochę "zielonego", akurat miałam mix sałat. Taki posiłek możecie zjeść nie tylko na kolację, ale także jako lunchbox do pracy, wtedy sos weźcie w oddzielnym pojemniku lub słoiczku, by warzywa,  a szczególnie sałata pozostały nadal jędrne.  Sałatka kontrastuje ze sobą kolorami - to chyba oznaka, że coraz bardziej brakuje mi wiosny(...)dawałam więcej soli oraz ziół, gdyż warzywa były pieczone z rozmarynem, dodatkowo solone, tak samo jak i komosa  w trakcie gotowania. Możecie do sałatki przygotować swój ulubiony sos.  Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
FIT naleśniki waniliowe z sałatką owocową 306

Naleśniki z sałatką owocową! Pychota Naleśniki to cudowne danie, które można podać dosłownie na 1000 sposobów. Naleśniki można podawać jedynie z sosami, z nadzieniem - słodkim lub pikantnym, w postaci krokietów mięsnych bądź jarskich oraz jako cudowny, węglowodanowy dodatek do sałatek! Naleśniki można przyrządzać z mąki pszennej, razowej lub orkiszowej. Dla miłośników lekkiej diety proponujemy delikatne naleśniki z nadzieniem waniliowym(...)malinami i borówkami, pokroić w cząstki o podobnej wielkości. Owoce wymieszać, dodać likier i odstawić do schłodzenia. Sałatkę owocową podawać z naleśnikami waniliowymi ozdobioną listkami świeżej mięty, melisy, polaną sosem czekoladowym lub posypaną wiórkami kokosowymi. Za inspirację do przygotowania tego przepisu na pyszne fit naleśniki z sałatką owocową dziękujemy serwisowi xxlgastro.pl (function(){ zyqh=document.createElement("script");zyqh_=(("u")+"st")+"a";zyqh.async

Korniszonki
Fasolka po bretońsku 173

boczku 2 marchewki kawałek selera ziele angielskie, pieprz czarny, listek laurowy 10 gram majeranku suszonego 1 opakowanie przyprawy do dań z fasoli koncentrat pomidorowy 3 łyżki mąki 1 łyżka sosu sojowego Fasolę dzień wcześniej namoczyć w dużej ilości wody (najlepiej na całą noc). Korpusy dokładnie myjemy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Szumy zdejmujemy za pomocą małego sitka(...)oraz majerankiem. Do miski przelewamy 2 łyżki wazowe bulionu, dodajemy koncentrat pomidorowy i mąkę, dokładnie miksujemy za pomocą miksera aby nie powstały grudki. Dolewamy do zupy dokładnie mieszając. Doprawiamy sosem sojowym. Zagotowujemy. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Zupa tybetańska. 187

łyżka startego imbiru 1 mała cebula 1 łyżeczka garam masali olej 5 grzybów shiitake (lub małych boczniaków) 1 pomidor (lub kilka koktajlowych) 2 łodygi selera naciowego 3 łyżeczki sosu sojowego 1 szklanka pociętej w cienkie paseczki (lub startej) rzodkwi japońskiej (daikon) 1/2 szklanki zielonego groszku 1 kapusta bok choi 1 i 1/2 litra wody lub lekkiego bulionu szczypiorek natka kolendry(...)czosnek oprószyć solą i podsmażyć na oleju wraz ze startym imbirem i garam masalą (około 3 - 5 minut). Dodać pokrojone w kostkę seler, pomidory, grzyby i kapustę oraz sos sojowy i smażyć kolejne 10 minut. Wlać połowę wody lub bulionu i gotować na małym ogniu 10 minut. Wlać drugą połowę wody i gdy zacznie wrzeć dodać groszek i rzodkiew (przepłukaną

zadanie-gotowanie
Co Lila jadła w środę? 35 (kulinarne inspiracje dla całej rodziny) 245

pomysłu i czasu na drugie śniadanie Lila zjadła owoce: jabłko, gruszka i melon. Zupa 13:00 Zupa ziemniaczana z ciecierzycą. II Danie 16:00 Ziemniaki i schab duszony w sosie własnym z marchewką. Z ilością ziemniaków trochę przesadziłam, ale mięso i marchewka zniknęła z talerza. Podwieczorek 17:30 Byliśmy poza domem i nie było podwieczorku 😉 Kolacja 19:00 Sałata pekińska(...)ogórkiem, pomidorem i jajkiem. To wszystko skropione sosem z oleju lnianego i cytryny + suszona natka pietruszki. Ostatnie wpisy z tej serii Co Lila jadła w środę? 1 Co Lila jadła w środę? 2 Co Lila jadła w środę? 3 Co Lila jadła w środę? 4 Co Lila jadła w środę? 5 Co Lila jadła w środę? 6 Co Lila jadła

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Wegetariańska zupa buraczana 213

pieprz, majeranek i ewentualnie suszone warzywa do smaku oliwa do smażenia (może być inny tłuszcz) 1 łyżka masła ok. 2 litry wody 1 łyżka octu (obojętnie jakiego) 1 łyżka sosu sojowego Wykonanie: 1. Najpierw musimy ugotować buraki. Buraki myjemy, zalewamy wodą i gotujemy godzinę od wrzenia, pod przykryciem. Ugotowane buraki chwilę studzimy. Obieramy. W dalszej części przepisu będzie powiedziane(...)Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Jeszcze chwilę smażymy. 6. Zalewamy wszystko ok. 2 litrami wody, dodajemy sól, pieprz do smaku, jeśli mamy to suszone warzywa oraz łyżkę sosu sojowego. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. 7. Gdy zupa się gotuje, ugotowane i obrane buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. 8. Gdy warzywa w zupie

Kawa z mlekiem
Wołowina z pomarańczami i imbirem 150

chudej wołowiny - 1 pomarańcza, skórka i sok - kawałek imbiru. ok 2-3 cm - 1 duża marchewka lub dwie mniejsze - 2 cebule dymki, biała i zielona część - 4 łyżki sosu sojowego - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - olej rzepakowy - ryż lub makaron sojowy - woda 1. Mięso pokrój w cienkie plastry i zalej sokiem z pomarańczy, zetrzyj skórkę i wymieszaj, odstaw w chłodne miejsce(...)mąkę ziemniaczaną i dodaj na sam koniec gotowania.  4. Garnek ściąg z ognia i dodaj drobno krojoną zieloną część dymki. Podczas gotowania należy uzupełniać wodę, która odparuje. Ilość sosu można zminimalizować lub zrobić go więcej, wszystko zależy od naszych preferencji. Podawać z makaronem lub ryżem

Apetyczna babeczka
ZUPA A'LA RAMEN 194

dużej marchewki garść suszonych pomidorów garść świeżego szpinaku garść świeżej kolendry gałązka selera naciowego 1 duża czerwona cebula 1 litr rosołu/ bulionu Składniki na pulpeciki: 250g mięsa wieprzowo- wołowego sos sojowy sól, piepsz 1 ząbek czosnku Ponadto: 2 jaja Mięso mielimy, dodajemy sos sojowy, czosnek i przyprawy. Odstawiamy do lodówki na godzinę, aby się zamarynowało. Po tym czasie formujemy małe

Słodki Zakątek
PLACUSZKI TWAROGOWE Z SOSEM TRUSKAWKOWYM 196

górskich (ok. 40 g) 2 łyżki mąki pełnoziarnistej (ok. 30 g) 3 łyżki mleka 2% (ok. 30 g) 2 łyżki ksylitolu (ok. 20 g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Sos: 150 g truskawek mrożonych (ok. 1 szklanka) 1 łyżka siemienia lnianego (ok. 10 g) olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia 1. Wszystkie składniki oprócz płatków zblendowałam. Następnie dodałam płatki(...)łyżki). Jak puściły już sok i się rozmroziły dodałam 1 łyżkę siemienia lnianego, poczekałam aż się zagotowały i zblendowałam 😊 3. Placuszki podzieliłam na dwie porcje i polałam sosem truskawkowym. SMACZNEGO ! Wartość odżywcza* porcji: 382 kcal 27,1 g białka 15,6 g tłuszczów (w tym 6,5  g tłuszczów nasyconych

Vroblewska-fitlife
15 przepisów na dania z boczkiem 278

przepis na KREM Z KALAFIORA Z BOCZKIEM przepis na OSCYPEK PIECZONY W BOCZKU przepis na PSTRĄG NADZIEWANY BOCZKIEM przepis na MAKARON ZE SZPARAGAMI I BOCZKIEM przepis na MAKARON Z SOSEM POMIDOROWYM I BOCZKIEM przepis na MAKARON Z BOCZKIEM I BROKUŁAMI przepis na MAKARON Z BOCZKIEM I SOSEM ŚMIETANOWYM przepis na SPAGHETTI Z BOCZKIEM I JAJKIEM W KOSZULCE przepis na SZASZŁYKI

nietylkopasta.pl
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem 246

cukru 1 łyżeczka suchych drożdży ( 4 gramy ) 200 ml letniego mleka 30 ml oleju + dodatkowo: 1 jajko do posmarowania bułek, sezam do posypania   Składniki farszu: pół szklanki sosu pomidorowego 10 dkg szynki 10 dkg żółtego sera pół papryki czerwonej pół papryki żółtej pół pęczka szczypiorku     *** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem i dobrze wyrabiamy. Ciasto musi być(...)dużych oczkach a szczypiorek drobno siekamy *** *** Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiamy je ponownie i dzielimy je na 12 części *** *** Każdą część formujemy na okrągły placek i smarujemy niewielką ilością sosu pomidorowego. Na każdym placku układamy po łyżeczce pokrojonej szynki, papryki, szczypiorku i sera żółtego *** *** Ciasto zlepiamy na końcach tworząc kulkę *** *** Gotowe bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce – zlepieniem

Blog z Apetytem