wiejsku Śledzie w musztardzie, z zielonym pieprzem, w oleju Śledzie z jajkiem w śmietanie Śledziowe rolmopsy z grzybami Śledzie z jabłkiem w śmietanie Śledzie po kaszubsku Śledzie w sosie cytrynowym Śledzie w kawie po szwedzku Śledzie z sosem pomidorowym i suszonymi pomidorami Śledzie po cygańsku Śledź pod pierzynką... z warzyw Sałatka śledziowa z buraczkami Sałatka z żurawiną i papryką
Kuchnia u Krysipropozycje na szybką sałatkę! Proste przygotowanie i lubiane składniki! Składniki (2 porcje): - 1 puszka tuńczyka - 3 lub 2 jaja - 1/3 ogórka - mix sałat - 1/2 opakowania - kilka pomidorków koktajlowych Sos: - 1 łyżeczka musztardy fracuskiej - 1 łyżeczka chrzanu - 3 łyżeczki oliwy - 3 łyżeczki wody - 1 łyżeczka bazylii - pieprz i sól Sposób przygotowania: - mix sałat ułóż na talerzu - pokrój pomidorki i ogórka(...)odsącz tuńczyka z wody - jaja ugotuj na twardo - wszystkie składniki dodaj na sałatę - składniki sosu połącz i dodaj do sałatki SMACZNEGO! Porcja do pracy i na kolację
MintTasteLubię rozpieszczać moich najbliższych. Ostatnio przygotowałam w weekend gruszki w sosie czekoladowym i...nie zdążyłam zrobić zdjęcia. W związku z tym, że niektórzy pytali co to był za specjał, postanowiłam specjalnie dla Was powtórzyć przepis i wykonać go po raz drugi. Myślę, że to idealny deser na jesienny czy zimowy wieczór. Idealnie wprowadza nas w świąteczny nastrój! Za piękne garnki(...)wlać śmietankę, dodać łyżeczkę miodu i przyprawy do piernika. Roztopić składnik, aż masa stanie się gładka. Na suchej patelni podprażyć delikatnie płatki migdałów. Gruszki wyłożyć na talerzyki, polać sosem czekoladowym i posypać płatkami migdałów. Dziękuję Aga ta Pił at Fo tografia za piękne zdjęcia i wspólną de gustację
Mania Wypiekania200g łopatki lub szynki wieprzowej 200g ryżu 1 duży por 2 papryki czerwone 2 marchewki 50g grzybków mun mieszanka przypraw do dań chińskich sól, pieprz olej sezamowy sos sojowy 1. Łopatkę kroimy w bardzo drobne plasterki. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchew kroimy w słupki, por w krążki, papryki w paski. Grzybki mun namaczamy we wrzątku przez(...)solą i przyprawami. Podsmażamy 5 minut, po czym zalewamy 1/2 szklanki wody. Dusimy przez około 30 minut, do miękkości warzyw i odparowania wody. 3. Na koniec dodajemy ryż, sos sojowy, wszystko dokładnie mieszamy. Przed podaniem możemy posypać natką pietruszki i sezamem
Szefowa kuchnigęstej śmietany 18% 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 500 g mięsa,najlepsza łopatka bądź karkówka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku sól,pieprz czerwona czubryca 1-2 łyżki sosu sojowego 2 liście laurowe 4 ziela angielskie warzywa na bulion Dodatkowo: 1 jajko Farsz: mięso ugotować z marchewką,pietruszką,kawałkiem selera i małą cebulą. Dodać ziele angielskie,liść(...)mięsnej masy wlać tyle bulionu ( z gotowanego mięsa) by farsz nie był suchy - masa powinna być jednolita i dobrze zbita. Doprawić do smaku solą,pieprzem,czosnkiem,czubrycą oraz sosem sojowym.Masa musi być dosyć wyrazista w smaku. Ciasto: 300 g przesianej mąki wysypać na stolnicę,dodać pokrojone w małe kawałki masło oraz jajko,sól i śmietanę - wyrobić na jednolitą masę
Niespełnione zdolności kulinarneuświadomiłam sobie, że od dzieciństwa nie jadłam drobiowych żołądków, które kiedyś proporcjonalnie dzieliliśmy między siebie po każdym niedzielnym rosole. Ach to były czasy! 😊 Dziś postanowiłam je odczarować i przygotować sos z moimi ulubionymi smakami. Składniki (na 2 porcje): 400 g żołądków indyczych mała cebula szklanka bulionu warzywnego ok. 100 ml ciemnego piwa 2 pieczarki garść suszonych pomidorów 5 suszonych grzybów(...)kawałki. Dorzucić na patelnię. Gdy cebula się zeszkli, wlać na patelnię bulion warzywny i piwo. Dorzucić połamane na kawałki grzyby i pomidory suszone. Całość dusić do miękkości żołądków. Do sosu wycisnąć czosnek. Doprawić solą, pieprzem i lubczykiem. Dodać śmietanę. Wymieszać i podgrzać, ale nie zagotować. Podawać z ugotowanym pęczakiem i surówką. Okres przed Bożym Narodzeniem obfituje w różne książki
Weekendy w domu i ogrodzieziół, nasion, orzechów, czy też kawy, więc zastosowanie jest bardzo szerokie. Osobiście blendera używam też do innych czynności, nie tylko do koktajli – świetnie sprawdza się jako pomocnik przy sosach, zupach krem, cieście naleśnikowym i wielu innych potrawach! Nowoczesny i prosty w obsłudze Blender ma bardzo nowoczesny wygląd, pasujący do każdej kuchni. Uroku dodaje mu wyraźne pokrętło na przednim panelu(...)pierwszy tryb, a następnie na drugi. Wydajny Urządzenie zapewnia nam dużą wydajność poprzez moc o wartości 300 W. Dzięki temu w krótkim czasie uzyskamy pożądaną konsystencję koktajlu, czy też sosu. Oprócz dużej mocy sporą rolę odgrywają także udoskonalone ostrza z ząbkami, które radzą sobie nawet z lodem, a do koktajli i innych dań możemy użyć mrożonych produktów
Via GustoSkładniki: Kilka listków sałaty lodowej 1 opakowanie "Mix sałat" 1 ogórek 1 pomidor Pół opakowania Sera feta 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Pęczek koperku 3 łyżki oliwy Kilka kropli octu balsamicznego sól, pieprz Wykonanie: Na półmisek wykładamy mix sałat oraz pokrojoną sałatkę lodową. Kroimy w kostkę ogórka i pomidora i wykładamy na sałatę. Następnie posypujemy serem fetą pokrojonym(...)się mój sposób na krojenie sera feta, który zamieściłam na blogu). Na wszystko równomiernie wykładamy tuńczyka. W szklance mieszamy oliwę z octem balsamicznym oraz solą i pieprzem. Sałatkę polewamy sosem. Na wierzch posypujemy koperkiem
Olga Piecze i GotujeSałatki świąteczne są przeróżne i z różnymi dodatkami. Przygotowałam sałatkę lekką, z tuńczykiem, ryżem i warzywami w dodatku w kształcie choinki na lekkie święta. Można ją podać z sosem czosnkowym lub bez, tak przygotowana nie zaszkodzi diecie w trakcie świąt. Polecam. SKŁADNIKI : 1 woreczek ryżu 180 g tuńczyka w puszce 6 jajek przepiórczych 1 łyżka majonezu(...)kwadratowy talerz nakładamy część sałatki, tworzymy kształt choinki, na dole umieszczamy marchewkę. Dekorujemy sałatkę brokułem, marchewką, groszkiem, kukurydzą, pomidorkami, oliwkami, i przekrojonymi jajkami. Sałatkę można podać z odrobiną sosu jogurtowo - czosnkowym. Smacznego. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału
Kulinarne Fantazje Mariolimusi zmięknąć. Zdjąć wszystko z patelni i ostudzić. Formowanie – rozwałkowane ciasta na kształt prostokąta ponacinać boki formując ukośne pasy. Tak jak na zdjęciu wyżej. Na środku rozsmarować dowolnym sosem pomidorowym, rozłożyć masę z jarmużem. Następnie ułożyć kawałki kurczaka i plasterki mozzarelli. Zawinąć ciasto formując warkocz. Delikatnie przenieść roladę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roladki wodą i obsypać(...)czarnuszką lub makiem. Pieczenie – rozgrzać piekarnik do 200 C i piec 30-35 minut. Roladki muszą się lekko zarumienić. Podawać gorące z sosem czosnkowym lub majonezowo – keczupowym
Kuchnia Pokoleńpołowa papryki 1 połowa czerwonej cebuli 1 połowa ser feta do posypania płatki migdałów 2-3 łyżki odgotowanej fasolki szparagowej (użyłam mrożonej) kilka rodzynek suszonych lub żurawiny na sos - mieszamy wszystko razem w szklance, przyprawy dosypujemy na smak 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki wody sól pieprz oregano, bazylia, zioła prowansalskie Przygotowanie: Pomidor i paprykę kroimy w kostkę. Cebulę(...)kroimy w piórka. Ser fetą kroimy w kostkę. Sałatkę układamy na talerzu. Najpierw układamy miks sałat, następnie pomidor, papryka, ser fetę, cebulkę, fasolkę. Wierzch polewamy sosem i posypujemy rodzynkami i migdałami. Smacznego
Gotuj z Mąkąwsiąknie dolej jedną lub dwie warząchwie. Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę i wymieszaj. Spróbuj także: Risotto z groszkiem cukrowym i marchewką ryż groszek cukrowy marchewka Pierś z kurczaka w sosie porowo - musztardowym podana z ryżem ryż groszek cukrowy marchewka Kurczak w sosie paprykowo-pomidorowym pierś kurczaka papryka chili
Fit&Fast KitchenŁatwe Przystępne Przepis na pierś z kurczaka zapiekaną w sosie śmietanowo-kurkowym Pierś z kurczaka jest chyba najbardziej popularnym rodzajem mięsa w kuchni. Z wykorzystaniem tej właśnie części kurczaka powstaje wiele dań, ale także przystawek czy sałatek. Jednak chyba najczęściej praktykowanym sposobem przygotowania piersi z kurczaka jest po prostu kotlet. W poniższym […] Artykuł Filet z kurczaka w sosie śmietanowo
PysiaGotuje.plziemniaki – majonez – buraki – majonez – marchewki – majonez – jajka (nie zapomnijmy tylko o soleniu każdej warstwy warzyw). Zobacz także: Puddingi yorkshire do mięs w sosie Na obiad mięso w sosie. Co by do niego podać? Tłuczone ziemn... Sałatka z malinami i fetą Sałatka z malinami i fetą skropiona słodkim, malinowym kreme... Barszcz na zakwasie Tradycyjny, najlepszy
Poezja smakumasali, mieszamy i pokryła wszystkie składniki. Wlewamy mleczko kokosowe, wywar i syrop klonowy. Zagotowujemy. Pyrkoczemy na małym ogniu pod przykryciem ok 5 minut. Zawartość rondla blendujemy na gładki kremowy sos (mi na tym etapie wyszła kupa :). Doprawiamy wg smaku solą i pieprzem. Na patelnie wkładamy ciecierzycę i pół łyżki oleju kokosowego. Przykrywamy i podsmażamy ok 2 minut. Dodajemy pozostałą garam(...)masalę, szczyptę soli. Mieszamy i dalej gotujemy ok 3 minut. Odkładamy pół szklanki cieciorki do dekoracji. Do sosu wrzucamy cieciorkę. Gotujemy 10-15 minut. Podajemy ryż, z curry na wierzchu, posypane cieciorką. Ja całość skropiłam sokiem z mandarynki, ale limonka czy cytryna też będą świetne. Niestety nie miałam natki pietruszki a pasowałaby super
Dzieje kuchennej Wiewióry