oskrobanych nożem pół czerwonej papryki – drobno posiekanej 2 cm kawałek świeżego imbiru starty na tarce 2 ząbki czosnku przetartego przez praskę szczypiorek lub dymka drobno posiekane 3 łyżki sosu sojowego łyżka sosu rybnego łyżka ostrej pasty chili (można 2, jeśli się lubi ostrzejsze) Przepis na surówkę z topinamburu – kimchi z topinamburem i rzodkiewką Rzodkiewkę i topinambur kroimy
Ugotowane pozamiataneczosnku 5 cm świeżego imbiru 1 świeża papryczka chili 1 limonka 1 papryka czerwona 400 ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kolendry 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 3 krople olejku z trawy cytrynowej lub kilka kawałeczków świeżej trawy cytrynowej 3 suszone liście kaffiru (opcjonalnie) sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki(...)kurczaka i smażyć około 10 minut pod przykryciem. Dodać mleczko kokosowe, liść kaffiru, pokrojone w kostkę pomidory, kolendrę, kurkumę, kumin, drobno pokrojoną papryczkę chili, trawę cytrynową, cukier trzcinowy i sos rybny. Wszystko zagotować, dodać drobno pokrojoną paprykę i gotować bez przykrycia do miękkości papryki i kurczaka. Pod koniec dodać sok z 1/2 limonki i doprawić do smaku solą. Makaron przygotować
Kuchcik gotujemałego pora garść grzybów mun 150 g posiekanej białe kapusty 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki sezamu szczypta brązowego cukru 3 łyżki octu ryżowego 5-6 łyżek sosu sojowego olej do smażenia Przygotowanie: Ryż gotujemy uważając aby go nie rozgotować , może być al dente. Grzyby zalewamy wodą i moczymy. Po około 30 minutach odcedzamy i kroimy w paski. Pora(...)kiedy będą miękkie dodajemy ugotowany ryż. Całość mieszamy, dodajemy odrobinę brązowego cukru , ocet ryżowy, oraz wyciągnięte wcześniej z oliwy czosnek i imbir. Ponownie mieszamy. Na koniec doprawiamy sosem sojowym i posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i sezamem. Do ryżu można dodać też podsmażone tofu, jajko lub kurczaka
Bon appetit mon amiedodać mąkę, pieprz mielony, kucharka i dokładnie wymieszać na gorący olej rzepakowy kłaść porcje placków i smaży na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy placki podałam z sosem gulaszowym, placki smakują z cukrem, śmietaną, sosami różnymi - placki ziemniaczane u nas w domu są bardzo lubiane, w różnych wersjach smakowych je przygotowuję, smakują nam bardzo...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięchrupiące z zewnątrz oraz mięciutkie w środku, bardzo aromatyczne ziemniaczki pieczone w piekarniku. Idealne jako dodatek do mięsa czy ryby lub jako samodzielny posiłek podane np. z domowym sosem czosnkowym lub ketchupem. Proste, szybkie i smaczne danie, polecam! Składniki: 1 kg ziemniaków 1 łyżka masła 2 łyżki oleju przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka w proszku, rozmaryn suszony(...)ziemniaczki i wszystko dokładnie mieszamy *** *** Ziemniaczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 45 minut. Co 15 minut ziemniaczki delikatnie mieszamy *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: Domowy sos czosnkowy PRZEPIS TUTAJ Pieczone ziemniaczki harmonijkowe PRZEPIS TUTAJ Ziemniaczki pieczone w ziołach PRZEPIS TUTAJ Artykuł Talarki – zapiekane ziemniaczki pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki: 150 g makaronu spaghetti, puszka tuńczyka - kawałki w sosie własnym, puszka pomidorów krojonych (400 g), mała cebula, 40 g sera Grana Padano, sól, pieprz, łyżeczka cukru, zioła prowansalskie, 2 łyżki oleju. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente. Ser ścieram na tarce o małych oczkach, tuńczyka(...)cukrem. Gotuję na małym ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszam. Na koniec dodaję tuńczyka i połowę sera, mieszam i gotuję jeszcze przez minutę. Makaron łączę z sosem, układam na talerzach i posypuję pozostałym serem
JejKuchniaMałe kuleczki mięsne, występujące pod nazwą klopsy lub pulpety, to idealne danie nie tylko dla małych niejadków. Dziś u mnie w delikatnym sosie własnym. Potrawa szybka i łatwa w przygotowaniu a przy tym bardzo smaczna. Polecam :) Składniki - 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie z udźca indyka ) - 1 jajko - 1 łyżka kaszy manny - duży ząbek czosnku - szczypta majeranku - sól - olej(...)pulpeciki wyjmuje na talerz, do pozostałej zawartości na patelni dodaję wymieszana mąkę z wodą i przyprawy do smaku : sól, czosnek mielony, papryka czy pieprz, mieszam i zagotowuję. Do powstałego sosu przekładam pulpeciki i całość gotuję jeszcze na wolnym ogniu 3 minuty. Takie pulpeciki doskonale smakują podane z kaszą, ryżem, czy tłuczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego :) Ps :) Podaje jeszcze
Kuchnia z widokiem na ogródokoło 100 g) 150 g ogórków kiszonych 4 marchewki (około 400 g) 2 pietruszki (około 200 g) 2 ziemniaki (około 300 g) kawałek korzenia selera (około 180 g) na sos: około 5 łyżek majonezu 2 łyżeczki musztardy ostrej do smaku sól, pieprz (biały lub czarny) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Sałatka jarzynowa Przygotowanie: Przed przygotowaniem sałatki ugotuję(...)kroję w kostkę. Wszystkie składniki dodaję do warzyw, dodaję wypłukany i osączony na durszlaku groszek i kukurydzę. Do majonezu dodaję musztardę, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Tak przygotowany sos dodaję do sałatki i całość dokładnie mieszam. Po wymieszaniu sprawdzam smak, jeżeli trzeba to doprawiam. Tak przygotowaną sałatkę odstawiam na około 2 godziny aby przeszła smakiem. Sałatka jarzynowa jest gotowa
Uwaga Babcia Gotujełyżeczki suszonego oregano i tymianku oraz cynamonu i ostrej papryki 1 puszka pomidorów krojonych 2 puszki białej fasoli 2 puszki kolorowej fasoli 3 szkl. wywaru warzywnego 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżeczki soku z cytryny sól garść kolendry do podania Cebule obieramy, przekrawamy na pół i opalamy na kuchence. Odkładamy by przestygła a następnie ją siekamy. Czosnek drobno kroimy. Fasolę(...)jalapeno (wczesniej posiekane), smażymy dalsze pół minuty a nastepnie dodajemy wszystkie przyprawy. Smażymy kolejne 30 sekund dokładnie mieszając. Dolewamy pomidory i dusić przez kilka minu Dodrzucamy fasolę, wlewamy wywar, sos sojowy oraz przyprawiamy szczyptą soli. Przykrywamy i gotujemy przez 15 minut. Na koniec do pojemnika blendera odlewamy 3 chochelki zupy, dodajemy sok z cytryny, dużą garść świeżej kolendry i wszystko
Dzieje kuchennej WiewióryMuszle makaronowe z mięsnym farszem zapiekane w sosie pomidorowym to danie, które sprawdzi się nie tylko jako codzienny rodzinny obiad, ale również jako eleganckie jedzonko na spotkanie w gronie znajomych. Składniki 18 muszli makaronowych 400 g mielonego mięsa 200 g pieczarek 2 ząbki czosnku 1 cebula 3 łyżki pikantnego ketchupu sól pieprz bazylia tymianek oregano żółty ser (do posypania(...)naczynia żaroodpornego. Makaronowe muszle ugotować al`dente w osolonej wodzie z odrobiną oleju, osączyć z wody i przestudzić, a następnie nadziać mięsnym farszem i ułożyć w naczynku żaroodpornym na sosie. Naczynko wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C, zapiekać około 20 minut. Po tym czasie danie posypać posiekana natką pietruszki oraz startym żółtym serem, włożyć do wyłączonego piekarnika
Kuchenne aromatymoich przepisów na zapiekanki makaronowe ;) Po kliknięciu w nazwę potrawy zostaniecie przekierowani do przepisu ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cannnelloni z kurczakiem barbecue Cannelloni z kurczakiem Cannelloni ze szpinakiem w pomidorowym sosie Cannelloni z wieprzowiną i porem Rigatoni z białą kiełbasą Rigatoni zapiekane w sosie pomidorowym Lasagne z serem ricotta Lasagne z serem gorgonzola Lasagne z porem i kurczakiem Klasyczne lasagne (adsbygoogle
Delusional TrineNastępnie dodajemy odsączoną czerwoną fasolę, soczewicę, sok z limonki oraz przyprawy. 5. Ostatni na patelni ląduje przecier pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy jeszcze przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. 6. Gotowy sos próbujemy i jeśli potrzeba ponownie doprawiamy. 7. Na połowie tortilli układamy starty ser, porcję farszu i ponownie porcję sera. Placek składamy, dociskamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego
Bez Cebuliłyżeczka kurkumy 1 łyżka cukru trzcinowego olej do smażenia 4 posiekane ząbki czosnku 1 posiekana w kostkę cebula 6 łyżek mleczka koksowego 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych bez soli sos sojowy 2 łyżki Przygotowanie: mięso umyj i pokrój w cienkie paski, olej rozgrzej w woku i wrzuć mięso, smaż na dużym ogniu, cały czas mieszając, gdy białko w mięsie się(...)zetnie, dodaj cebulę i czosnek, zamieszaj grzybki mung zalej wrzątkiem i mocz przez 5 minut, następnie wyjmij z wody i posiekaj do woka dodaj przyprawy oraz sos sojowy, wymieszaj następnie dodaj do woka mleczko kokosowe i posiekane grzyby mung, zamieszaj smaż wszystko razem jeszcze chwilę, a na koniec dodaj uprażone orzeszki ziemne podawaj z makaronem ryżowym lub z ryżem moje
Oka w rosole czyli KaFka gotujetymianku + odrobina do posypania na koniec 1 czubata łyżka oleju kokosowego 1 średnia cebula 2-4 ząbki czosnku sól, świeżo zmielony pieprz 2 czubate łyżki śmietany 18 % 2 łyżki sosu sojowego 2 szklanki bulionu warzywnego Wykonanie: Soczewica: Soczewicę opłucz, następnie ugotuj al dente. Na 2/3 szklanki soczewicy weź 2 x 2/3 szklanki wody. Pamiętaj, że wody musi być(...)cebulę, smaż do momentu aż zmięknie. Dodaj boczniaki, dopraw solą i pieprzem. Smaż do momentu uzyskania pięknego złotobrązowego koloru. Dodaj czosnek i tymianek, smaż około 1 minuty. Następnie dodaj sos sojowy, całość zamieszaj. Dodaj odsączoną soczewicę oraz bulion, doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia, dodaj śmietanę, dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia. Dla lepszej konsystencji – kilka łyżek gęstego gulaszu, zblendowałam
Moja pasja smakuboczku wędzonego (chudego), 1 litr wody, pr zyprawy: sól do smaku, 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą, 1 łyżeczka kminku mielonego, ½ łyżeczki czosnku granulowanego, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, świeżo mielona papryka chili do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki wędzonej, ponadt o: zielona pietruszka, 3 - 4 łyżki kuskusu. Przygotowanie: Fasolę(...)patelni z podsmażamy boczek z cebulą i marchewką. Do ugotowanej na al dente fasoli dodajemy warzywa z boczkiem, przyprawy: pieprz młotkowany z kolendrą, kminek, czosnek, majeranek, sos sojowy, doprawiamy solą do smaku i gotujemy do miękkości. Kiedy fasola będzie miękka, doprawiamy chili, pieprzem czarnym i papryką wędzoną. Dodajemy kuskus mieszamy i pozostawiamy na kilka min pod przykryciem, żeby
Moniki Smakołyki