sosy - 72734 przepisów (strona:1924/4849)

SMORGASTARTA CZYLI SZWEDZKI TORCIK KANAPKOWY Z TUŃCZYKIEM 180

nadaje ostrzejszej nuty. Całość tortu kanapkowego uwieńcza szczypiorek, pomidor i świeży ogórek. Składniki: 6 kromek chleba tostowego 1 WARSTWA 2 sztuki jajek ugotowanych na twardo 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Princess 1 op. serka naturalnego kanapkowego 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy ostrej sól pieprz 2 WARSTWA 2 jajka ugotowane na twardo 1 op. serka naturalnego kanapkowego(...)wiejskiego pół pęczka rzodkiewek 1 łyżka kwaśnej śmietany pół pęczka szczypiorku sól pieprz DODATKOWO ogórek świeży pomidorki koktajlowe szczypiorek Przygotowujemy kremy do tortu 1 WARSTWA: Tuńczyka Princess odsączamy z sosu. Jajka kroimy w kostkę. Serek mieszamy z jogurtem i musztardą. Dodajemy jajka oraz tuńczyka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. 2 WARSTWA:  Jogurt mieszamy z serkiem kanapkowym. Szczypiorek siekamy. Jajka

Kuchnia w oparach
BABECZKI Z TUŃCZYKIEM I GROSZKIEM 158

groszkiem, kukurydzą i serem.   Babeczki mają to do siebie, że są szybkie i pyszne. Składniki: 150 g groszku z puszki po odsączeniu z zalewy 150 g tuńczyka w sosie własnym Princess (pod odsączeniu z sosu) 200 g mąki 2 jajka 100 ml mleka 100 ml oleju słonecznikowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki natki pietruszki 100 g sera

Kuchnia w oparach
Spiralna tarta z warzywami 221

zimnego masła 1 jajko ½ łyżeczki soli Farsz 3 duże marchewki 2 średnie cukinie 6 średnich ziemniaków 3/4 dużego buraka 1 bakłażan 1 średni ząbek czosnku tymianek sól i pieprz Sos 1 łyżka oliwy 5 łyżek śmietany 18% 4 łyżki śmietanki 30% 2 małe ząbki czosnku garść pokruszonych pistacji garść liści bazylii 10 g sera (gouda/kozi) łyżeczka soku z cytryny łyżeczka(...)wyjęciu z piekarnika, czekamy chwilę, aż tarta przestygnie. Dzięki temu będzie się ją łatwiej kroiło i nie ulegnie zniszczeniu. Podajemy ją polaną lub ozdobioną sosem. Życzymy wytrwałości

Pyszny Duet
Kurczak w panierce orzechowej z batatowym puree i szparagami „po schwardzwaldzku” 171

porcje: 2 piersi z kurczaka 6 szt. szparagów zielonych 6 plastrów szynki „szchwardzwaldzkiej” 120 g orzechów włoskich 1 duży batat 50 g sera koziego (10g do sosu) natka pietruszki 8 małych ząbków czosnku garść liści bazylii garść pistacji 4 łyżki śmietany 18 % 5 łyżki śmietanki 30 % 2 łyżeczki oliwy tymianek suszony/świeży 1-2 jajka sól i pieprz(...)dodatkiem soli, pieprzu, czosnku (1-2 ząbki) i natki pietruszki za pomocą blendera lub jeśli go nie mamy rozgniatamy całość widelcem i łączymy wszystkie składniki. Danie serwujemy z sosem. Aby go zrobić wystarczy zmieszać oliwę, pistacje, bazylię, ser, 2 małe ząbki czosnku, śmietanę, śmietankę, sól i pieprz. Smacznego

Pyszny Duet
Mięsne kulki z mozzarellą 274

były w środku, schowane pod warstwą mięsa. Tak powstałe mięsne kulki smażymy na średnim ogniu, głębokim tłuszczu, z obu stron, do zrumienienia. Podajemy najlepiej na ciepło z sosem. Świetnie sprawdzi się ten z naszego poprzedniego przepisu, który wykorzystałyśmy do spaghetti. Spaghetti z zielonym sosem z cukinii i parmezanem Podziwiamy efekt

Pyszny Duet
WIOSENNY TORCIK KANAPKOWY Z TUŃCZYKIEM 175

nadaje ostrzejszej nuty. Całość tortu kanapkowego uwieńcza szczypiorek, pomidor i świeży ogórek. Składniki: 6 kromek chleba tostowego 1 WARSTWA 2 sztuki jajek ugotowanych na twardo 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Princess 1 op. serka naturalnego kanapkowego 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy ostrej sól pieprz 2 WARSTWA 2 jajka ugotowane na twardo 1 op. serka naturalnego kanapkowego(...)wiejskiego pół pęczka rzodkiewek 1 łyżka kwaśnej śmietany pół pęczka szczypiorku sól pieprz DODATKOWO ogórek świeży pomidorki koktajlowe szczypiorek Przygotowujemy kremy do tortu 1 WARSTWA: Tuńczyka Princess odsączamy z sosu. Jajka kroimy w kostkę. Serek mieszamy z jogurtem i musztardą. Dodajemy jajka oraz tuńczyka. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. 2 WARSTWA:  Jogurt mieszamy z serkiem kanapkowym. Szczypiorek siekamy. Jajka

Kuchnia w oparach
Pieczone bataty z jarmużem i ciecierzycą 235

ciecierzycy z puszki lub ugotowanej 100 g sera feta 1 papryczka chili 4-6 pomidorków, np. koktajlowych 1 ząbek czosnku 1 mała szalotka 1 łyżeczka pasty Harrisa 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz do smaku oliwa natka pietruszki Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stop. C (grzanie góra/dół). Batata(...)batat będzie miękki. W międzyczasie czosnek, szalotkę i papryczkę chili drobno siekamy i szklimy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy. Dodajemy umyty i osuszony jarmuż, czubatą łyżeczkę pasty Harrisa, sos sojowy. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut, aż jarmuż zmięknie. Z upieczonego batata wydrążamy 1/2 miąższu i przekładamy do nadzienia na patelni.  Dodajemy ciecierzycę. Całość mieszamy i doprawiamy czosnkiem

gutfut
Curry z soczewicą i dynią 212

kciuka, pokrojony w kosteczkę) 1 łyżka oleju kokosowego 200 g dyni piżmowej, bez skóry, pokrojona w kostkę 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę 1/2 szkl. czerwonej soczewicy 4 łyżki sosu sojowego 150 ml wywaru warzywnego po 1 puszce krojonych pomidorów i mleczka kokosowego 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego natka pietruszki do posypania W moździerzu (lub młynku) ucieramy(...)przekładamy na sucha patelnię i prażymy kilka chwil aż zacznie ładnie pachnieć. Dodajemy olej kokosowy i mieszamy. Dorzucamy pokrojone warzywa (dynię  i paprykę) oraz soczewice. Całość mieszamy. Dolewamy sos sojowy i wywar a następnie zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok 15 minut. Następnie dodajemy pomidory, mleko kokosowe, przecier oraz cukier. Gotujemy dalsze 12 minut. Podajemy posypane natka pietruszki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wegetariańska zupa pomidorowa + filmik 182

marchewki 2 pietruszki (korzenie) kawałek selera (korzeń) kawałek pora 3 puszeczki przecieru pomidorowego ok. 100 ml śmietanki 30% 250 g makaronu lub ryżu oliwa do smażenia ok. 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, czarnuszka, kozieradka, majeranek ok. 3 litry wody Wykonanie: 1. Zaczynamy od pokrojenia cebulki w kosteczkę. Następnie bierzemy większy gar, na dno lejemy oliwę(...)trochę pieprzu i pół łyżeczki kozieradki. Chwilę gotujemy. 7. Następnie dodajemy przecier pomidorowy. Na tę ilość zupy potrzebujemy trzy puszeczki. Mieszamy i krótką chwilę gotujemy. 8. Teraz czas na sos sojowy - ok. 1 łyżki lub więcej, jak kto woli.  9. W tym momencie zupa jest praktycznie gotowa. Gdy już jest wyłączona, dodajemy słodką śmietankę

Kawa z mlekiem
Goleń wołowa z grzybami z wolnowaru 268

ząbków czosnku 1 marchewka 120 g grzybów - pieczarki lub boczniaki 3-4 gałązki tymianku 2 szklanki czerwonego wina ( lub 1 białe, 1 czerwone) 1 szklanka bulionu wołowego do zagęszczenia sosu: łyżka masła 1 łyżka mąki przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć. Obsmażyć ze wszystkich stron na oliwie. Mięso odłożyć na bok a na patelnię(...)posolić dodać ząbki czosnku, obsmażone mięso, tymianek, podlać gorącym winem i bulionem. Gotować w ustawieniu LOW przez 10 - 12 godzin. Wyjmować bardzo ostrożnie - mięso się rozpada. Przed podaniem można sos przelać na patelnię i zagęścić dodając do niego łyżkę masła dokładnie rozgniecioną z łyżką mąki. Zagotować mieszając, aż lekko zgęstnieje. Smacznego

Stare Gary
Szybki makaron z bakłażanem w lekkim sosie jogurtowym 138

Prosty, ale pyszny makaron w jogurtowym sosie z bakłażanem w roli głównej Makarony to jedne z najszybszych i najprostszych opcji obiadowych. U mnie to najczęstsza opcja, kiedy nie mam czasu na kucharzenie ;) I także ten przepis powstał z potrzeby przygotowania czegoś dobrego i zdrowego w kilka minut. A że miałam akurat pod ręką bakłażana to postanowiłam jego wykorzystać jako bohatera(...)sosu makaronowego. Wyszło pysznie, słodko i pikantnie zarazem dzięki dodatkowi moreli i ostrej papryki. W klimacie lekko orientalnym dzięki użytym przyprawom. Polecam! Nie tylko na kryzysowy obiad ;) PRZEPIS MAKARON Z BAKŁAŻANEM Czas przygotowania 15 minut Składniki na 2 porcje 120g makaronu kasztanowego (może być każdy inny) Pół bakłażana 3 suszone morele Pół czerwonej cebuli 3 łyżki jogurtu naturalnego Kilka orzechów

HealthyCreations
Sałatka w koszulce z grzankami 218

ugotowanego 1/2 opakowania roszponki 5 pomidorków koktajlowych 2 jajka 10 dkg boczku wędzonego 1/2 papryczki chili 3 pomidory suszone 1 bułka 1 łyżka masła 5 dkg sera pleśniowego lazur sos vinaigrette Na patelni rozgrzewam masło, układam kromki bułki i przesmażam na grzanki, wykładam na talerz. Cienkie plastry boczku smażę na rozgrzanej patelni, powstaną fajne chipsy. W garnku zagotowuje litr wody(...)ogniu około 3 minuty. Wyjmuję łyżką cedzakową. Roszponkę myję, osuszam, układam na talerz, dodaję chipsy z boczku, pokrojone pomidorki koktajlowe, pokrojony ser, chili, dodaję jajka, posypuję ryżem. Sałatkę polewam sosem, podaje z grzankami z pomidorami suszonymi

wesoła kuchnia
Sałatka z młodej kapusty do obiadu lub na grilla 1873

dodaję do sałatki. Do filiżanki przelewam oliwę, sok z cytryny, dodaję cukier, doprawiam solą (dałam 3 średnie szczypty), pieprzem (3 szczypty), ale doprawiamy według gustu i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Tak przygotowanym sosem polewam sałatkę i dokładnie mieszam. Sałatkę przed podaniem odstawiam na około 30 minut aby przeszła smakiem. Sałatka z młodej kapusty jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego

Uwaga Babcia Gotuje
Makaron pełnoziarnisty z brokułem, kurczakiem i suszonymi pomidorami 217

wtorkowy obiad polecam pyszny makaron pełnoziarnisty z brokułem, marchewką i kurczakiem w sosie śmietanowym. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Idealna na obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 200g makaronu pełnoziarnistego penne, 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, 1 brokuł, 2 łyżki suszonych pomidorów w płatkach, 1 cebula, 1 marchewka, 200ml śmietany 30%, 100ml wody, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE(...)minut. Dodaję marchewkę i suszone pomidory. Mieszam. Całość podlewam wodą i duszę około 10 minut. 3. Następnie dodaję brokuła oraz makaron. Potrawę zalewam śmietaną. Duszę około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Potrawę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka z rukolą, pieczoną ciecierzycą i pomidorkami koktajlowymi 206

dyni 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich garść orzechów włoskich garść pomidorków koktajlowych szczypta chili sól ziołowa sól świeżo mielony czarny pieprz sos miodowo-musztardowy Ciecierzycę odlewamy z zalewy i przekładamy do naczynia do zapiekania. Dodajemy oliwę z oliwek, słodką paprykę, zioła prowansalskie, chili i sól ziołową. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie ziarenka pokryły(...)suchej patelni. Odstawiamy. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki. Rukolę myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Na wierzchu układamy pieczoną ciecierzycę, pestki dyni, orzechy włoskie i pomidorki koktajlowe. Całość skrapiamy sosem miodowo-musztardowym. Sałatkę z rukolą, pieczoną ciecierzycą i pomidorkami koktajlowymi podajemy z ulubionym pieczywem.  Warto wiedzieć, że rukola jest wartościową sałatą. Zawiera kwas foliowy, beta-karoten i luteinę

My Chcemy Jeść