dania. Po upieczeniu drobiu, obrany z mięsa szkielet zawsze wykorzystujemy do przygotowania bulionu. Czasem gotujemy na jego bazie rosół, żeby później zamrozić i przechowywać jako bazę do zup lub sosów (taka domowej roboty „kostka rosołowa”, tyle że bez chemii). Lubimy go też doprawić na wschodnią modłę i zjeść z chińskim makaronem. Jednym z naszych ulubionych patentów jest rosół(...)łyżeczki oliwy lub oleju Rozumiecie już o co nam chodzi? Gdy tortille będą gotowe, wkładamy do nich kawałki mięsa i warzywa (nadzienie to absolutny free style). Do tego szybki sos jogurtowy i pyszne danie gotowe. Przepis na tortille Czas: 45 minut Poziom trudności: Średni Szacowna cena 8 tortilli: ok. 7 zł (z domowym ciastem) lub ok. 19 zł (gotowe tortille
Niedzielny kucharzznowu płynny, zwiększamy temperaturę pod patelnią i wsypujemy do karmelu szalotki i papryczkę. Smażymy mieszając około 2 minut. Teraz dodajemy mięso i obtaczamy w karmelu i warzywach. Dodajemy łyżkę sosu sojowego, łyżkę sosu rybnego. Smażymy kolejne kilka minut. Krok 4 Teraz dodajemy mleko kokosowe, mieszamy, mocno podkręcamy ogień pod patelnią i smażymy, aż płyn niemal zupełnie odparuje. Tak przygotowanego kurczaka
Niedzielny kucharzpięknie wyrosło. W piecu super się upiekło, a położona na wierzchu kaszanka w plastrach, posypana pokrojoną w talarki czerwoną cebulą, zrobiła się chrupka i pachnąca. Całość, po upieczeniu, polaliśmy sosem z duszonych cebulek w sosie winno-karmelowym, które zostały nam z sobotniego śniadania, składającego się z grzanek z pieczonym camambertem i wspomnianymi cebulkami (swoją drogą koniecznie sprawdźcie ten przepis
Niedzielny kucharzśrodku :-). Nasze kopytka są jak cięte z metra, bez specjalnej finezji. Co ciekawe, testy zrobione przez nieoceniony serwis seriouseats.com wykazały, że karbowanie, stosowane po to, żeby gnocchi lepiej absorbowały sos, ma takie samo właściwości jak brak nacięć na kluskach, czyli ich efekt jest żaden… Ale za to jak wyglądają! Amunicja dla Macierewicza Jak zatem zrobić gnocchi/kopytka? Sprawa wcale(...)robi się mętna, a kluseczki nie są gładkie a porowate to niechybny znak, że jesteśmy krok od rozgrywania klusek. Gnocchi podajemy podsmażone z masłem z dodatkiem szałwii, albo z sosem pomidorowym (np. według tego przepisu). Artykuł Gnocchi – sposób na resztki z ziemniaków pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzpuszki cieciorki ) Trzy garście szpinaku ( zobacz przepis na pęczotto z grzybami, w którym możesz wykorzystać resztę szpinak u) Dresing 3 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu (opcjonalnie) 1 łyżeczka sosu piri piri, albo łyżeczka ostrej papryki Przygotowanie domowej pitty Krok 1 Wsypcie mąkę pełnoziarnistą, drożdże instant, sól, cukier do misy, wymieszajcie. Wlejcie oliwę i szklankę wody i rozprowadźcie w płynie(...)się zbytnio nie spiekły (po włożeniu do piekarnika ciasto pitty nadmie się od powietrza, potem delikatnie opadnie). Krok 5 Przekrójcie wypieczone pitty i włóżcie do nich gotową sałatkę. Polejcie sosem. Enjoy! Artykuł Środa: Domowa pitta z kurczakiem i sałatką tri colores pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzcieplej wody Nadzienie Wykorzystujemy te składniki, które mamy w lodówce, np.: 2 papryki (najlepiej w różnych kolorach) 15 cm chorizo 10 cm cukinii 2 łyżki oleju Kilka łyżek sosu pomidorowego lub przecieru pomidorowego rozrzedzonego wodą Po 2 łyżki tartego sera na każde calzone (mozzarella i parmezan) Lub inne składniki, które akurat masz w lodówce (ser, warzywa, wędliny) Posypka na każde(...)chwilę wyrabiaj ciasto, a potem utocz kulę i podziel na cztery części, z których zrobisz cztery mniejsze kulki. Każdą kulkę rozwałkuj, starając się nadać plackowi okrągły kształt. Posmaruj ciasto sosem pomidorowym i nadziej je farszem. Posmaruj brzegi rozbełtanym jajkiem (w wersji wege – wegańskim mlekiem) i sklej mocno, dociskając widelcem lub robiąc warkocz, czyli sklejając na zakładkę. Generalnie stosujemy technikę
Niedzielny kucharzdługodojrzewającej (np. parmeńskiej) i listkiem szałwii najpierw podsmażone na maśle, następnie duszone z dodatkiem białego, wytrawnego wina. Cielęcinę podmieniłam sznycelkami z indyka. Pyszne danie z mięciutkim mięskiem i aksamitnym sosem smakuje wyjątkowo. Szałwia nadaje charakterystycznego smaczku, dlatego nie ma możliwości podmiany innym ziołem. Wyrafinowane i bardzo proste danie uda się każdemu. Koniecznie przygotuj te rzymski klasyk w domowym zaciszu! Składniki(...)szałwii. Spiąć wykałaczką na patelni rozgrzać masło. Smażyć kotleciki z obu stron po kilka minut do zrumienienia. Na koniec podlać białym winem i dusić następne kilka minut do zagęszczenia sosu podałam z pieczonymi batatami (gratin z batatów w następnym poście) i brokułem SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jeżeli lubicie połączenie mięsa i owoców, a także nie macie czasu na długie gotowanie to musicie wypróbować poniższy przepis. Kawałki smażonej piersi z kurczaka i pokrojonego mango otulone w sosie śmietanowym to pomysł na smaczny oraz szybki obiad. Kurczak z mango najlepiej smakuje podany z ugoto wanym ryżem. Zachęcam do przygotowania. Składniki na 2-3 porcje: 1 podwójna(...)mango przełożyć kawałki piersi z kurczaka. Całość wymieszać i smażyć, aż do miękkości mięsa. Na sam koniec wlać śmietanę. Ponownie całość wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Ewentualnie, sos doprawić solą oraz pieprzem. Podawać z ugotowanym ryżem. Smażenie mango i piersi z kurczaka Podsmażanie mięsa i wygląd gotowego dania
Ugotowaćjelenia, zróbcie ten pyszny obiad Oczywiście dziczyznę z powodzeniem możecie również zastąpić wołowiną, gwarantuję, że także będzie smacznie. Zobacz też: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym Polędwiczki w kremowym sosie własnym Roladki schabowe ze szpinakiem, serem i papryką Karkówka w sosie własnym Przepis na gulasz z jelenia na czerwonym winie Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 2,5 godziny Składniki
Kuchnia Bazyliidrobn ą kostkę oraz 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę. Dodajemy pulp ę, 1-2 gałązki świeżego tymianku, 10 listków bazylii oraz szczyptę chili. Sos doprawiamy sol ą i pieprzem; gotujemy ok. 10 minut. Do pomidorów dodajemy suchą soczewicę oraz wodę. Ragout gotujemy pod przykryciem ok. 1 godziny, co jakiś czas mieszając(...)międzyczasie we wrzącej, osolonej wodzie gotujemy makaron al dente. Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy z przygotowanym sosem. Przed podaniem makaron oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. **** PREPARAZIONE In una pentola scaldate 2-3 cucchiai di olio. Soffriggete la cipolla tritata e 2 spicchi d'aglio. Aggiungete la polpa di pomodoro, 1-2 rametti di timo
La grande e la piccola cuocadużych ilościach. Idealna na lekki obiad 😉 Składniki: 2 cebule 3 ząbki czosnku 3-4 ziemniaki 200 g świeżego jarmużu 1-1,5 l bulionu warzywnego sól, pieprz 2 łyżki sosu sojowego 1-2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki oliwy Dodatkowo: jajka ugotowane na twardo pestki dyni Wykonanie: Jarmuż przekładamy na sitko, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Garść(...)około 2 min. zalewamy całość bulionem. Zagotowujemy. Następnie gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Zestawiamy zupę z ognia i blendujemy na gładki krem. Przyprawiamy pieprzem, solą, sosem sojowym oraz sokiem z cytryny. Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo, pestkami dyni oraz chipsami z jarmużu
Kuchnia MagdaLenydodałam podsmażone pieczarki a całość przyprawiłam wędzoną papryką . W połączeniu z ciastem pierogowym do którego użyłam pszennej mąki pełnoziarnistej smakują wyśmienicie:) Spróbujcie koniecznie! Wartości odżywcze na jednego pieroga (bez sosu): 63 kcal w tym: B: 3g; W: 9 g; T: 1,3 g. Składniki: (około 30 pierogów) - 3 szklanki mąki (około 350 g) pełnoziarnistej - pół szklanki ciepłej wody(...)odrobinę farszu i lepimy pieróg. W garnku zagotowujemy wodę. Kiedy zacznie się gotować wkładamy nasze pierogi i gotujemy około 5-7 minut. Po tym czasie odcedzamy. Pierogi podałam z sosem czosnkowym, który przygotowałam na bazie jogurtu greckiego oraz świeżego i suszonego czosnku. Smacznego
Health-Fit-Lifekawałków) marynata (po dwie szczypty przypraw): sok z 1/2 pomarańczy skórka z 1/2 pomarańczy goździki sól pieprz rozmaryn tymianek oregano cząber chili gorczyca biała 2 ząbki czosnku sos do karmelizowanych jabłek: kilka łyżek tłuszczu z pieczenia kaczki woda sól sok z pomarańczy whisky Skórę kaczki ponacinać. Marynować około 30 minut. Przyprawy rozetrzeć, a czosnek zgnieść. Skórkę pomarańczy sparzyć przed utarciem(...)użyliśmy termoobiegu. Następnym razem na pewno go zastosujemy. Odczekać chwilę przed krojeniem. Do kaczki zostały podane jabłka karmelizowane na patelni przy użyciu miodu. Kaczka została lekko skropiona sosem. Wszystkie z wymienionych składników zostały połączone na patelni tzn. tłuszcz, woda, sól, sok i whisky. Oczywiście ilość przypraw czy alkoholu regulujemy wedle uznania
Karola gotujetego zapieczony pod warstwą mozzarelli to już bajka! Dlatego przedstawiam Wam dzisiaj pomysł na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. Makaron z kurczakiem, grzybami i szpinakiem w pysznym sosie na bazie pomidorów zapieczony pod kołderką serową z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i grzybami (6 porcji) Składniki(...)patelni. Następnie dodaj passatę, bulion i szpinak, dopraw cukrem, solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi do smaku. Doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i wmieszaj śmietankę. Wmieszaj do sosu ugotowany makaron, przełóż zawartość patelni do naczynia żaroodpornego i posyp równomiernie z mozzarellą. Piecz w nagrzanym do 200 oC piekarniku przez 40 minut do ładnego zarumienienia. Smacznego! English version Chicken
karmelowyswoją , tylko muszę wyhodować, może latem… Składniki : marynata : 1,5 łyżeczki mielonych ziaren kolendry 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki , mielonego chilli 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 1,5 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżka oleju sezamowego pozostałe : kaczka – tuszka , około 2,5 kg duży garnek ( 10 l ) , taki w którym, da się zanurzyć, całą kaczkę(...)wytapia się bez dodatkowego tłuszczu , pod wpływem temperatury , koniecznie muszę sprawdzić , czy da się to samo zrobić z kurczakiem ) Kaczka po pekińsku ,gotowa . Polecam , naprawdę genialna potrawa . Podajemy z sosem hoisin , sojowym lub innym plus makaron undon lub ryż , na gorąco , jak najszybciej po wyjęciu z piekarnika . Smacznego Artykuł Kaczka po pekińsku pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróży