Placki ziemniaczano-marchewkowe w zdrowej odchudzonej wersji 171niebo lepsze. Placki ziemniaczane są delikatnie chrupiące z wierzchu, miękkie w środku. Poza ziemniakami dodałam do nich także marchewkę, co fajnie podkręciło smak. Polecam podawać je z lekkim sosem lub dipem. U mnie w tej roli domowy sos pomidorowy z ziołami. Jeśli dalej szukacie pomysłu na weekendowy obiad, to właśnie znaleźliście! :) PRZEPIS ZDROWE PLACKI ZIEMNIACZANO-MARCHEWKOWE Czas przygotowania: 15 minut
HealthyCreations
Pyszna Tarta z kremem waniliowym i czarną pożeczką. 220masła lub margaryny 0,5 szkl.cukru =odjęłam 1 łyżkę cukru z tego 2 żółtka 1 łyżka śmietany 12% lub 18% Dodatkowo: garść pekanów lub innych orzechów 2 łyżki sosu klonowego Ciasta nie wychodzi za dużo ale wystarczająco. Jak widać na boki tarty ciasta już nie starcza-można zrobić 1.5 porcji żeby było idealnie;) Wszystko zagnieść i zrobić dwie kule jedną(...)potrzeby). Drugą mniejszą kule wyłożyłam na dno tortownicy 23 cm wyłożoną papierem do pieczenia, nie musi to być idealnie równo, posypałam orzeszkami Pekanami (posiekałam garść pekanów i polałam sosem klonowym, wymieszałam i posypałam cisto kruche, można to zrobić z włoskimi czy laskowymi). (Gdy nie mamy syropu klonowego to orzeszki posypujemy suche. Po upieczeniu można polać ciasto polewą czekoladową). Zapiec
Kubki smaku
Planowanie posiłków – jak zacząć? Nasze doświadczenia 253składniki niedostępne w Polsce, albo wydały nam się mało atrakcyjne. Sięgnęliśmy po menu – z mielonym mięsem w roli głównej . Z mielonego zrobiliśmy jedzenie na kilka dni – burgery, sos boloński i sheperd’s pie. To było naprawdę pyszne menu, do którego chętnie wracamy. Dania nie tylko bardzo nam smakowały. Po niedzielnym gotowaniu mieliśmy obiady na cały tydzień (niektóre zamrożone(...)sięgamy po nie zawsze gdy mamy ochotę. Smakują genialnie! Niżej kilka naszych ulubionych sprawdzonych przepisów. Idealne ciasto na pizzę Idealne ciasto na domową pittę Sprawdzony przepis na gnocchi Domowy sos pomidorowy Jaki jest nasz patent na planowanie posiłków 1. Zaczynamy od planowania niedzielnego obiadu , żeby resztek użyć w kolejnych daniach. Ale oczywiście nie wszystkie dania pozwalają wygospodarować półprodukty do kolejnych
Niedzielny kucharz
Naleśniki z tahini na podwieczorek 224łyżeczki soli lub wedle smaku masło do smażenia Dodatkowo 500 g twarożku 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu cukier do smaku owoce kokosowe chipsy i cukier puder do posypania owocowy sos do polania Jajka zmiksuj z mlekiem, solą i sezamową pastą. Dodaj tahini przesianą mąkę. Wszystko wymieszaj na gładkie ciasto. Rozgrzej masło i smaż naleśniki po obu stronach, aż zaczną się lekko(...)naleśnik posmaruj serkiem wymieszanym z wanilią i cukrem. Zwiń w rulon przekrój na pół. Ułóż naleśniki na talerzu. Posyp jagodami, kokosowymi chipsami i cukrem pudrem. Na koniec polej owocowym sosem. Spara Spara Spara Spara The post Naleśniki z tahini na podwieczorek appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzenia
Pęczotto z warzywami 258szklanki zielonego groszku lub fasolki szparagowej (mrożonych lub świeżych) przyprawy: 1/2 łyżeczki kurkumy, po 1/3 łyżeczki papryki ostrej i słodkiej, 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego 200 ml wody 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka octu balsamicznego Na dużej patelni lekko podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy suchą kaszę i mieszamy. Dodajemy obrane i starte(...)minuty. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię oraz groszek lub fasolkę (mogą być zamrożone). Dodajemy przyprawy, doprawiamy pieprzem i smażymy mieszając przez ok. 2 minuty. Wlewamy gorącą wodę z sosem sojowym i octem balsamicznym.Mieszamy następnie przykrywamy i gotujemy przez ok. 20 minut. Zdejmujemy pokrywę, danie w razie potrzeby można doprawić solą i smażyć jeszcze ciągle mieszając przez kilka minut aż reszta
sierotka maRysia w kuchni
Masło z orzechów: Masło orzechowe czyli zdrowa przekąska dla dzieci i dorosłych 184niezwykle lubiane przez Holendrów, którzy w swojej kuchni używają go najczęściej. Będąc w kraju depresji i wiatraków warto też spróbować typowego dla Holendrów połączenia: frytek z pindasaus. To sos, który trafił do Holandii z azjatyckich kolonii i używany jest do mięsa, ryżu, ale przede wszystkim do frytek. W jego skład wchodzi oczywiście masło orzechowe, ale też sos sojowy, pikantne
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Spaghetti po amerykańsku + filmik 252Zapraszam dziś na spaghetti po amerykańsku . Nie wiem skąd znam ten przepis. Ten rodzaj makaronu z sosem przyrządzam od kilkunastu lat i zupełnie nie pamiętam skąd znam recepturę, ale gwarantuję, że to danie jest przepyszne . Do przepisu dołączam filmik. Zapraszam :-) Składniki (ilość sosu na około 5-6 osób): 250 g makaronu spaghetti (lub więcej) 500 g mielonego mięsa
Kawa z mlekiem
Udka po marokańsku 225cytrynę pokrojoną w plasterki (wcześniej sparzyć), nitki szafranu, podlać bulionem, przykryć pokrywką i dusić do momentu miękkości mięsa około 45 minut. 4. Pod koniec duszenia, zwiększyć płomień i zredukować sos. Dodać oliwki i świeżą posiekaną kolendrę. 5. Kuskus zalać wrzątkiem 1 cm nad powierzchnię kaszy, dodać 2 łyżeczki curry, sól, wymieszać, przykryć pokrywką i odczekać około 5 minut aż wchłonie(...)cały nadmiar wody. 6. Marokańskie udka podawać z kaszą kuskus, polać sosem i posypać świeżą kolendrą
Szalona Kuchnia Eweliny
Pomysły na niedzielny i świąteczny obiad! 1008roladki drobiowe PRZEPIS TUTAJ *** *** Kurczak pieczony w ketchupowo-majonezowej marynacie PRZEPIS TUTAJ *** *** Łosoś pieczony w ziołach i maśle czosnkowym PRZEPIS TUTAJ *** *** Wołowina po burgundzku PRZEPIS TUTAJ *** *** Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym PRZEPIS TUTAJ *** *** Łopatka ziołowa pieczona w foliowym rękawie PRZEPIS TUTAJ *** *** Kotleciki w panierce z płatków i orzeszków PRZEPIS TUTAJ *** *** Łosoś pieczony w sosie sojowym i miodzie PRZEPIS TUTAJ *** *** Karkówka
Blog z Apetytem
Jajeczne szaleństwo czyli jajka nie tylko na święta 199takie przepisy na jajka, na kanapki, na zaoszczędzenie czasu! Przepisy na jajka – jajka w koszulce Składniki: na 2 kanapki 2 grube kromki chleba 2 łyżki oliwy 200 g sosu bolognese 1 łyżka utartego parmezanu 2 jajka 4 plastry boczku sól do smaku szczypta czarnego pieprzu, młotkowanego sałata, kiełki Kromki chleba posmaruj oliwą i podpiecz w piekarniku nastawionym na 200ºC(...)Usmaż boczek i odłóż na papierowy ręcznik. Wyjmij grzanki i obłóż sosem bolognese boczkiem. Posyp parmezanem. Zagotuj wodę z łyżką octu. Kiedy woda bulgocze, zacznij mieszać wodę i wlej jajko. Gotuj jajko przez 20 sekund cały czas mieszając wodę. Jajko najlepiej rozbij na dużą łyżkę za nim je włożysz do wrzątku. Gorące kanapki rozłóż na talerze, udekoruj sałatą i jakiem
codojedzenia
Sałatka Waldorf 170myjemy, obieramy i tniemy w zapałkę. Selera i jabłko skrapiamy sokiem z połowy cytryny, dzięki czemu owoc nie będzie ciemniał. Lekko mieszamy. Ser pleśniowy kroimy w kostkę. Przygotowujemy delikatny sos do sałatki. Jogurt mieszamy z majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem. Na sałatę wykładamy pokrojony seler, jabłka oraz ser pleśniowy. Polewamy przygotowanym sosem i na końcu dodajemy orzechy. Artykuł Sałatka Waldorf
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Proste kulinaria z pomysłem 172przez 3-4 minuty (w zależności od grubości kawałków), następnie przewracamy na drugą stronę i kontynuujemy smażenie przez 3-4 minuty (w trakcie smażenia możemy polać mięso z wierzchu, sosem który powstanie na patelni. Wyłączamy ogień i dajemy mięsku odpocząć 1-2 minuty. Serwujemy kurczaka, polewając go sosem powstałym podczas smażenia. Artykuł Proste kulinaria z pomysłem pochodzi z serwisu Kulinarne
KulinarneImpresje.pl
Najciekawsze przepisy na Wielkanoc – śniadanie 294włosku – na ciepło To coś dla osób, które uwielbiają shakshukę, ale nie chcą by dania z bliskiego wschodu zaburzyły wielkanocnego stołu. Jajka zapiekane po włosku to połączenie zapiekanego sosu marinara z pomidorów z jajkiem w piekarniku. Całość podawana jest w kokilkach. Sos marinara możecie przygotować dzień wcześniej. Zobacz tutaj szczegółowy przepis. Jajka zapiekane po włosku 3. Pasta jajeczna
Kuchennyviral.pl
Spring rollsy z kurczakiem i warzywami 1220naleśniki z papieru ryżowego z nadzieniem mięsno – warzywnym lub krewetkowym. Odmiany mogą się różnić w zależności od kraju i regionalnych upodobań. Jadane na zimno lub smażone, podawane z różnymi sosami i dipami. Te smażone – w Polsce odnoszą się do tzw. sajgonek, kojarzonych z wersją wietnamską. Doskonałe jako lekka kolacja, przystawka dla gości czy drugie śniadanie do pracy. W dodatku(...)papryczki chili 5 listków mięty garść lisków kolendry sok z połowy limonki 3 łyżki oliwy z oliwek pieprz sól Składniki na brązowy dip: 0,5 papryczki chili 3 łyżki sosu sojowego ciemnego 3 łyżki oleju sezamowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka octu ryżowego Przygotowanie: DIP ZIELONY Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim, wąskim naczyniu i miksujemy blenderem do połączenia składników
Kierunekuchnia
kotlety basmati z szalwia 183jednolitą masę .Soli nie daję ,bo dla nas wystarczy to co jest w serze żółtym Rozgrzać tłuszcz na patelni ,formować kotlety i smażyć na złoty kolor. Podawać na sosie pomidorowym ,u mnie jeszcze fasolka gotowana na parze.:)) Lecznicze właściwości szałwii znane są od tysiącleci. Już starożytni Grecy i Rzymianie używali zioła d o poprawy pamięci i wzroku. Roślinę wykorzystywano również(...)fasolę, wątróbkę i cebulę. Jest bardzo popularna w kuchni włoskiej oraz innych kuchniach śródziemnomorskich. Szałwia była zawsze ceniona w medycynie ,wśród głównych efektów, szałwia posiada działanie antyseptyczne. Składniki na sos pomidorowy 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów sól i świeżo mielony pieprz
w mojej kuchni