sosy - 72734 przepisów (strona:1933/4849)

Deser kokosowy z malinami 218

dokładnie zmiksować. 2.  Mrożone maliny umieścić w rondelku. Zasypać cukrem, i dodać 2 łyżki wody. Maliny gotować na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a owoce rozpadną. Gotowy sos malinowy odstawić do ostygnięcia. 3.  Bezy pokruszyć, ale nie rozdrabniać zbyt drobno. 4.  W pucharkach, szklankach czy innych naczynkach do deserów układać warstwę kremu budyniowo-kokosowego, na krem(...)wyłożyć sos malinowy, posypać kruszonymi bezami. Ułożyć kolejną warstwę. Deser przechowywać w lodówce. Smacznego

kolorowotorcikowo
Kurczak w sosie słodko kwaśnym 177

Bardzo, bardzo dawno nie dodawałam żadnego przepisu, a trochę się ich uzbierało :) Zdecydowałam, że w dniu moich urodzin dodam post z kurczakiem w sosie słodko kwaśnym, a już niedługo pojawi się wpis z kolejnym ciekawym miejscem w Krakowie. Składniki na kurczaka w sosie słodko kwaśnym (2 porcje): filet z kurczaka 250 g 8 plastrów ananasa z puszki 80 g cebuli

Karola gotuje
Sałatka wielkanocna z białą kiełbasą 705

tartego chrzanu sól 2 rzodkiewki szczypiorek 1/4 czerwonej papryki 2 jajka na twardo 2 białe kiełbasy parzone garść roszponki WYKONANIE: 1. Jogurt, majonez, chrzan i szczyptę soli połączyć w sos. 2.  Rzodkiewki, jajka i biała kiełbasę pokroić w plasterki. 3.  Paprykę pokroić w drobną kostkę, szczypiorek posiekać. 4.  Na talerzu rozłożyć roszponkę, posypać papryką i ułożyć plasterki(...)rzodkiewki, jajek i kielbasy. 5. Polać sosem chrzanowym i posypać szczypiorkiem. ZAPRASZAM NA FILM - Sałatka wielkanocna z białą kiełbasą! Jeśli spodobał Ci się film  subskrybuj mój kanał YouTube *Facebook:  https://www.facebook.com/AtlasSmakow/ *Instagram:  https://www.instagram.com/atlas_smakow/

Atlas Smaków
Orecchiette w pomidorach z warzywami 140

groszku i pieczarek), przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pomidory wraz z zalewą, pieczarki i groszek. Dusimy przez kwadrans, doprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby sos redukujemy. Do sosu dodajemy makaron, dokładnie ze sobą łączymy. Podajemy od razu po przygotowaniu

R'n'G Kitchen
Kolorowa sałatka meksykańska 663

pokroić w kostkę. Czerwoną fasolę i kukurydzę odcedzić na sicie. Przygotować duża miskę do której dodajemy wszystkie składniki: ryż, kurczak, kukurydzę, fasolę, groszek, paprykę. W oddzielnej miseczce przygotowujemy sos. Dodajemy majonez i jogurt naturalny, posypujemy posiekaną natką pietruszki i mieszamy. Gotowym sosem polewamy przygotowane składniki sałatki i mieszamy. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Smacznego ! Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań

Kulinarne przygody
Wielkanocne warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 171

gotowanie pod kierownictwem Dominika Moskalenki. Blogerzy zostali podzieleni na 4 grupy, każda miała za zadanie przygotować danie wg przepisu szefa kuchni Sokołów. Na przystawkę został wybrany schab Naturrino z sosem tatarskim z tuńczykiem. Tradycyjna biała kiełbasa została podana w nieco bardziej nowoczesny sposób: duszona z cebulą, białym serem i zapieczona z cieście francuskim. Daniem głównym była rolada wołowa duszona(...)sosie, podana z pieczonymi warzywami oraz necówka, którą przygotowywałam razem z Angeliką i Marleną . Necówka, czyli  polędwiczka wieprzowa owinięta aromatycznym farszem mięsnym, zapieczona w surowym wędzonym boczku, smakowała wybornie i z pewnością zagości również na naszym stole w Święta. Po wspólnym posiłku przyszła pora wracać do domu. Na zakończenie spotkania tradycyjnie zostaliśmy obdarowanie upominkami oraz produktami firmy Sokołów. Dziękuję

Obiad gotowy
Karczek z pieca 204

majeranek, cząber, rozmaryn ziele angielskie, listki laurowe kawałek selera zalewa 2 szkl wody 190 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki cukru 5 łyżek magi 3 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka sosu sojowego Przygotowanie Oczyszczone i osuszone mięso posypać przyprawami. Obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na mocno brązowy kolor. Składniki na zalewę połączyć i zagotować. Cebulę pokroić w krążki(...)dnie naczynia do zapiekania. Obsmażone mięso położyć na cebulę zalać marynatą i włożyć do ciepłego pieca.  Obrane i pokrojone pieczarki podsmażyć na tłuszczu spod mięsa, doprawić solą, ciemnym sosem sojowym (grzybowym) dodać do mięsa razem z startym selerem (na dużych oczkach). Przykryć folią spożywczą i piec w 180 st C przez ok 1,5 godziny. Smacznego

Gaździnka warzy
Makaron bucatini z sosem a`la puttanesca 119

łyżki kaparów garść posiekanej natki pietruszki odrobina suszonego oregano sól świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie Makaron ugotowałem w dużej ilości wody z solą oraz kilkoma łyżkami oliwy al dente. Sos: papryczkę posiekałem na bardzo drobniutkie kawałeczki, podobnie obrany czosnek. Na patelni rozgrzałem oliwę, wrzuciłem na nią papryczkę, czosnek i anchois, smażyłem na dużym ogniu przez kilka chwil - aż czosnek się(...)zrumienił. Dodałem pomidory, oliwki, kapary oraz pieprz i zagotowałem często mieszając na średnim ogniu. Odcedziłem makaron, dodałem sos, dokładnie wymieszałem i wyłożyłem na talerze. Każdą porcję posypałem sporą ilością natki pietruszki

R'n'G Kitchen
Orientalna zupa won ton, wywar 213

jest esencjonalny wywar, bo to on stanowi o jej jakości i smaku. Długo gotowany na wieprzowinie z kością i drobiu, z dużą ilością zielonych pęków cebuli, grzybów shitake i sosie sojowym. Pierożki won ton powinny  być robione z ciasta ryżowego, u mnie tylko jako dodatek w tradycyjnej formie pierożków na pszennej mące.  Wywar: - wieprzowina z kością, u mnie(...)mięsne ok. 60-70 dag  - 1 skrzydło z indyka - 2 pęczki cebuli dymki, ok 6-8 sztuk (tylko zielona część do wywar) - 4 duże grzyby shitake - kilka łyżek sosu sojowego (do smaku) - sól  - pieprz Dodatkowo do podania: - kiełki fasoli mung - zielona cebula dymka Dodatki do kuchni orientalnej znajdziecie na stronie  www.Skworcu.com.pl . 1. Grzyby dzień wcześniej moczymy

Apetyczna babeczka
Chrupiące gofry i kilka słów o gofrownicy Dezal Plus 627

proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 2 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju 2 jajka mała szczypta soli Ulubione dodatki: u nas bita śmietana, borówki i sos jagodowy. Dodatkowo przed podaniem można ozdobić listkami świeżej melisy lub mięty Przygotowanie: Rozgrzewamy gofrownicę. Ja używam gofrownicy Dezal Plus model 301.7. Smaruję płyty grzewcze delikatnie olejem wyłącznie przed pierwszą partą(...)Dezal Plus czas oczekiwania na gofry jest bardzo krótki (gofrownica ma moc 1300 W). Wyciągamy chrupiące gofry. Podajemy je z ulubionymi dodatkami. Polecam połączenie bitej śmietany z borówkami i sosem jagodowym. Smacznego

Słodkie okruszki
Makaron z fasolą ( ze słoiczka) 171

jeśli lubicie  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA   Podsmażyć drobno pokrojoną cebulę z boczkiem na oleju z oliwek, dodać puszkę pomidorów i doprawić do smaku solą, pieprzem i łyżeczką cukru. Gotować sos przez 10 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodać przepłukaną w zimnej wodzie fasolkę ze słoiczka. ( każdy produkt ze słoika powinno się przepłukać w zimnej wodzie a dopiero potem użyć do gotowania(...)mieszając i nie przypalić ;) lub tutaj jest też przepis na fasolę: Jak przygotować fasolkę ze słoiczka W międzyczasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i połączyć z ugotowanym sosem fasolowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SMACZNEGO

zielonacukinka
Sałatka Wielkanocna warstwowa 744

Sałatka warstwowa z szynką, jajkami i warzywami, polane pysznym sosem jogutrowym - to moja propozycja sałatki na Wielkanoc (i nie tylko;)) Składniki: 5 dużych plastrów szynki konserwowej, 4 jajka, pół dużej papryki, duży pomidor, 3/4 puszki kukrydzy konserwowej, 2 łyżeczki majonezu, 1/2 łyżeczki musztardy kremskiej, 5 łyżej jogurtu, 1/4 łyżeczki kurkumy, szczypta soli i białego pieprzu, mały pęczek szczypiorku Przygotowanie: Jajka(...)mieszamy wraz z musztardą, łyżeczką majonezu, kukrumą, solą i pieprzem. Połowę jajek wykładamy na spód miski, następnie łyżeczkę majonezu rozprowadzamy po nich. Układamy kolejne wartswy: szynkę, paprykę, kukurydzę, pomidora, sos jogurtowy. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem

Lena Gotuje
Sałatka brokułowo-rzodkiewkowa - #20 194

Brokuł ugotuj na parze, rzodkiewkę, pomidory, kapustę pokrój , groszek odcedź z zalewy. Z oliwy, soku z cytryny , soli, pieprzu i przeciśniętego czosnku (jak ktoś nie lubi może pominąć) zrobić sos winegret. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać i polać na warzywa. Przełożyć do pojemniczka, posypać słonecznikiem, czarnuszką i zabrać do pracy... :) Smacznego :)  Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: https://www.youtube.com

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
gulasz z żołądków drobiowych... 181

szybkowara, dodać ziele angielskie, liście laurowe, wlać z 3/4 litra wody i gotować z 40 minut, żołądki są miękkie i ponownie wylać na durszlak, zostawić szklankę wywaru do sosu w garnku zeszklić na smalcu cebulę pokrojoną, wsypać żołądki, podsmażać z 5 minut, dodać kostkę rosołową, pieprz mielony, wlać wywar i zagotować śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do sosu

W Mojej Kuchni Lubię
Selerowy Gyros 14127

sobą majonez z ketchupem. Przygotować większą miskę. Na jej dno wyłożyć jeden ze słoiczków selera konserwowego (drugi słoiczek pozostawić na wierzch sałatki). Następnie wrzucić w kolejności warstwami: kukurydzę, połowę sosu, czerwoną cebulę, ogórki kiszone, kurczaka, pozostałą część sosu, seler konserwowy (ten drugi słoiczek). Wedle upodobań sałatka nie musi być warstwowa i można wszystko razem dokładnie ze sobą wymieszać, a tylko

Kulinarne Przeboje