sosy - 72734 przepisów (strona:1942/4849)

Warstwowa sałatka z brokułami. 593

kroimy w kostkę,  Filet z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy. Ser feta kroimy w kostkę. płatki migdałów podprażamy na suchej patelni. Przygotowujemy sos - mieszamy jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i koperkiem. W szklanej salaterce (oczywiście nie jest to konieczne, ale tak sałatka najlepiej się prezentuje) układamy kolejno połowę brokułów, pomidory, kukurydzę, kurczaka, znów(...)brokuły i ser feta. Polewamy wszystko sosem i posypujemy płatkami migdałów. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Chana Masala 164

czas temu w jednej z krakowskich indyjskich knajpek. Było tak smaczne, że musiało szybko znaleźć się na moim blogu.  Przepis jest taki jak lubię, czyli nieskomplikowany i szybki. Sos ma wyrazisty, intensywny i lekko pikantny smak dzięki podsmażeniu cebuli, czosnku i świeżego imbiru oraz dodatku kilku orientalnych przypraw, bez których nie można się obejść w kuchni indyjskiej. Na szczęście(...)garam masala. Przesmażyć całość przez dwie minuty, wlać pomidory. Dusić kilka minut, następnie wsypać cieciorkę, przemieszać doprawić solą i ewentualnie szczyptą cukru. Gotować na wolnym ogniu przez kwadrans, aż sos lekko zgęstnieje. Podawać z ryżem basmati i/lub chlebkiem Naan

wyzwania kuchenne
Pieczony kalafior w sosie śmietanowym z kurkumą (Cavolfiore arrostito con panna e curcuma) 208

pieprz  **** INGREDIENTI 1 cavolfiore (ca. 1 kg) 100 ml di panna 2 cucchiai di senape 1 cucchiaio di curcuma sale, pepe PRZYGOTOWANIE Na początku przygotowujemy sos śmietanowy. W miseczce mieszamy śmietanę z 2 łyżkami musztardy, 1 łyżką kurkumy; doprawiamy sol ą  i pieprzem. **** PREPARAZIONE In una ciotola mescolate la panna con 2 cucchiai di senape(...)cucchiaio di curcuma; aggiustate di sale e pepe. Kalafiora oczyszczamy z głąba i liści, myjemy i osuszamy. Wierzch kalafiora nacinamy w kilku miejscach, smarujemy przygotowanym sosem śmietanowym, przekładamy do formy posmarowanej olejem. Pieczemy ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. **** Mondate il cavolfiore eliminando le foglie più grosse, lavate e asciugate. Incidete la superficie

La grande e la piccola cuoca
Włoska zupa cebulowa 514

Składniki: 4 białe cebule (nie zamieniajcie na żółtą) 2 ząbki czosnku po łyżeczce: tymianku, oregano, bazylii i majeranku (suszone) sól i pieprz słodka i ostra papryka w proszku łyżka sosu sojowego puszka krojonych pomidorów łyżka koncentratu pomidorowego 4 szklanki bulionu (1 litr) 10 dag wędzonego boczku 10 dag twardego żółtego sera np. parmezan 3 kawałki starszego chleba na grzanki natka(...)patelnię włożyć boczek i gdy wytopi tłuszcz, dodać czosnek oraz cebulę, posolić i podsmażać przez kilka minut, aż się zeszkli.  W garnku zagotować bulion wraz z ziołami, sosem sojowym, pomidorami z puszki i koncentratem. Dołożyć do wywaru zawartość patelni i gotować około 10-15 minut. Spróbować - jeżeli potrzeba, uzupełnić przyprawy w paprykę czy pieprz lub sól.  Chleb pokroić

Poezja Smaków - blog kulinarny
GULASZ Z CIECIERZYCĄ 223

Wszystko zależy, kto co lubi. Prawdziwy gulasz można podać również z kaszą pęczak. Co byśmy nie wybrali, każdy produkt jest zdrowy i wartościowy. Gulasz to duszone mięso w kremowym sosie. Może być z warzywami lub tak jak u nas z ciecierzycą. Najbardziej jednak pasuje papryka. Taki obiad zaspokoi głód oraz rozgrzeje na długo. PRZEPIS szynka wieprzowa ok. 400 g. ciecierzyca(...)liście laurowe. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Dodać odsączoną z zalewy oraz przepłukaną wodą ciecierzycę. Gotować dalej 15 minut. Zagęścić mąką wymieszaną z wodą. Sos ewentualnie doprawić wg. smaku. Podawać z ryżem lub ulubioną kaszą

Kuchnia Paulettes
Stek tuńczyka z kaszą i olejem pistacjowym 166

delikatnym mięsem tuńczyka. Smak podbija olej pistacjowy z miodem…a na dokładkę posiekane pistacje i nadający ostrości marynowany pieprz zielony. Składniki 400-500 g steku z tuńczyka 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru palmowego 100 g kaszy bulgur 1/2 łyżki masła dwie garści roszponki 1 łyżka marynowanego pieprzu zielonego 50 ml oleju z pistacji 1 łyżka miodu pistacje Przygotowanie(...)Stek przez kilka godzin marynujemy w sosie sojowym wymieszanym z cukrem palmowym. Kaszę gotujemy na sypko, dodajemy odrobinę masła dla aromatu. Olej mieszamy z miodem, polewamy nim roszponkę. Stek grillujemy przez 2-3 min z każdej strony. Kroimy na plastry. Podajemy z posiekanymi pistacjami i marynowanym pieprzem

R'n'G Kitchen
Pizza z Mięsem Mielonym 207

łyżeczka  papryki  czerwonej słodkiej Dodatkowo 20 g  sera  żółtego tartego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju 2 łyżki  kaszy   manny Rukola Ulubiony sos PRZYGOTOWANIE: Do kubka 3/4 wysokości, wlewam ciepłą wodę dodaję sól i pieprz, cukier, drożdże oraz olej. Mieszam dokładnie. Do miski z mąką wymieszaną z przyprawami wlewam zaczyn. Dokładnie wyrabiam ciasto(...)mannę. Kładę ciasto. Ciasto smaruję koncentratem, solę, posypuję serem żółtym tartym.  A następnie kładę farsz oraz ogórki. Piekę ok 200 stopniach przez ok 20 min. Podaję z ulubionym sosem i posypaną rukolą

Gotowanie Patki
Krokiety ziemniaczane z pieczarkami i serem 494

bloga Smakołyki Asi . Spodobały mi się do tego stopnia, że wiedziałam, że przyjdzie ten moment i je wypróbuję. Asia proponowała z surówką, ale ja podałam z sosem czosnkowym i uważam to za równie dobre rozwiązanie.  Jeśli więc zostanie Wam trochę ziemniaków z obiadu, to zróbcie choćby na próbę kilka krokietów i przekonajcie się sami, że warto następnym razem obrać(...)oraz część podsmażonych pieczarek, zlepiamy boki oraz końce i rolujemy nadając kształt krokieta. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy w towarzystwie ulubionego sosu

Kuchnia w czekoladzie
Kotleciki z soczewicy i słonecznika 229

czerwonej soczewicy . Bardzo lubię te z zielonej soczewicy i dzisiaj zrobiła inny wariant tego dania, bo ze słonecznikiem i pszennymi zarodkami. Kotleciki z soczewicy smakują wyjątkowo podane z pomidorowym sosem lub zimnym sosem na bazie jogurtu. Jest to tani wegetariański obiad. Gotowanie bez mięsa jest łatwe. Wegetariańskie potrawy wprowadzają urozmaicenie do codziennej diety. Przemysł bezmięsny wyrósł na potęgę. Oferuje mnóstwo

codojedzenia
Zapiekane nachos 232

duś około 5 minut, po czym dodaj czerwoną fasolę i dopraw całość do smaku. Jeśli mięso jest dla ciebie zbyt mało pikantne możesz dołożyć więcej chilli lub doprawić np sosem Tabasco. Duś aż sos nieco wyparuje i całość zdobi się dość gęsta, około 10-15 minut. Z filii aluminiowej przygotuj miseczki podobne do tych które widzisz na moim zdjęciu

nietylkopasta.pl
Spaghetti z gorgonzolą i suszonymi pomidorami 212

drobno cebulę i podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać pokrojone (drobno) suszone pomidory oraz rozgnieciony czosnek. Podsmażyć 2 minuty. Wlać śmietanę i dodać pokruszony ser. Przyprawić. Gotować do zgęstnienia sosu. Można też go chwilowo przestudzić i od razu zrobi się gęstszy. Ugotować makaron w osolonej wodzie. Podawać wymieszany z sosem bądź polany nim (wedle uznania

Karola gotuje
#1 Kurczak w szynce szwarcwaldzkiej, ziołowe frytki, puree i sos malinowy 182

miski, skrapiamy oliwą, dodajemy przyprawy i mieszamy. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok. 20 minut w 200 stopniach (lub w temperaturze pieczenia kurczaka, ok 40 minut). Sos malinowy sok z połowy cytryny 2 łyżki cukru 150g mrożonych malin 150 ml wody Sok z cytryny zagotowujemy z wodą i cukrem. Dodajemy nasze rozmrożone maliny i gotujemy bez przykrycia(...)czasu zredukowania, dosyć często mieszając. Po wyraźnym zagęszczeniu sosu, przecieramy go przez sitko.  A jutro przepis na mój ulubiony sernik wiedeński

Taste of imagination
WARZYWNE SPRING ROLLS 495

marchewki, papryki i awokado. Powtarzamy aż do wyczerpania przygotowanych składników. Do spring rollsów dodajemy opcjonalnie smażone tofu i szczypiorek. Zawijamy całość w ciasny rulon. Spring rollsy możemy podawać z sosem słodko-kwaśnym lub sosem sojowym

Emcia Pichci
Pieczeń rzymska z portobello, bazylią i cheddar 199

ząbki czosnku 1 jajko 150 ml śmietanki 15 listków bazylii 50 g sera cheddar, utartego sól i czarny pieprz do smaku Do podania zielona fasolka szparagowa ziemniaczane puree sos grzybowy, np. z pieczarek Cebulę grubo pokrój i wraz z portobello, czosnkiem i pietruszką zmiksuj w malakserze. Przełóż do miski, dodaj jajko, śmietankę, sól i czarny pieprz do smaku. Dodaj mielone(...)pieczeń lekko przestygnie i dopiero pokrój na kawałki. Ugotowane ziemniaki zmiksuj z łyżką masła i mlekiem na puszysto. Wymieszaj puree z kaparami i natką pietruszki. Polej danie przygotowanym sosem grzybowym, kliknij w link.     Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Pieczeń rzymska z portobello, bazylią i cheddar appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Domowy kebab z piersi kurczaka 517

dużej cebuli natka pietruszki łyżka kminu rzymskiego – polecam ten produkt łyżka słodkiej papryki łyżeczka papryki chilli pieprz i sól Do durum kebab: 4 placki tortilla papryka pomidor sałata sos czosnkowy folia aluminiowa Przepis – Domowy kebab z piersi kurczaka Przepis zaczynamy od przygotowania marynaty. Do jogurtu dodajemy posiekaną pietruszkę, łyżkę kminu rzymskiego, łyżkę słodkiej papryki, łyżeczkę papryki chilli(...)piekarnika kebab kroimy podobnie jak sprzedawcy w barach – z góry na dół. Mięso rozkładamy na podgrzanej na patelni tortilli, dodajemy do kurczaka paprykę, pomidora i sałatę. Całość polewamy sosem czosnkowym lub innym. Zawijamy tortillę w folię. Gotowe. Smacznego. Koszt: 39 zł (10 zł za tortillę) Przygotowanie: ok. 90 minut bez marynowania Domowy kebab z piersi kurczaka Domowy kebab

Kuchennyviral.pl