ryby i kaczki, pomarańczowe do kotletów, pieczeni, szczególnie drobiu. Dziś delikatne, maślane puree jako dodatek do obiadu, samo danie (np. podane ze zsiadłym mlekiem :), jako dodatek od zup i sosów. Jeśli chodzi o zupy to najczęściej dodaję je do żurku lub białego barszczu. Do dań mięsnych, wszelakich pieczeni, kotletów, zrazów, do sosów mięsnych, warzywnych, grzybowych. Składniki: 1 kg mączystych ziemniaków
Zasmakuj Kuchnismażyć rozgniatając widelcem, aby się nie posklejało. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekaną papryczkę chili oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać i podsmażyć jeszcze ok 1 minuty. Następnie dodajemy pomidory z sosem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wsypać ryż a na ryżu rozłożyć równomiernie sos. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w plastry mozzarelle i nitki wędzonego sera. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni
Pomysłowa kuchnianać pietruszki i chwilę podsmażyć. Dodać zmielone pomidory z puszki, posolić do smaku i pogotować około 15 minut. Dodać tuńczyk i od razu zakończyć gotowanie sosu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W międzyczasie w osolonej wodzie ugotować makaron spaghetti, odcedzić ( nie płukać ! ) i od razu dodać do sosu . Dokładnie wymieszać i podawać gorący. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SMACZNEGO
zielonacukinkaoliwą i czosnkiem. Wcale się nie dziwię, że Włosi tak bardzo pokochali pastę, a włoskie mamy przygotowują ją tak często. Dzisiaj bardzo prosty pomysł na obiad - makaron w sosie śmietanowo- serowym z podgrzybkami i szpinakiem. Mąż mówi, że pycha! PRZEPIS NA MAKARON W SOSIE ŚMIETANOWO- SEROWYM Z PODGRZYBKAMI I SZPINAKIEM składniki: - 3 ząbki czosnku - 1 szalotka - 4 łyżki oliwy
SMYKWKUCHNICebulowy beszamel plus szynka usmażona w złocistej panierce. Idealna przekąska na towarzyskie spotkanie. Podana z ulubionym sosem, będzie genialnym punktem imprezowego menu. Potrzebujemy: 600 g szynki wędzonej Maestro Henryk Kania 4 łyżki masła 2 drobno posiekane cebule 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz Do panierowania: mąka 2 jaja bułka tarta/panko(...)bułce tartej. Smażymy w głębokim tłuszczu do zezłocenia się. Najlepiej smażą się schłodzone krokieciki, dlatego warto je przed smażeniem włożyć na kilkanaście minut do zamrażalnika. Podajemy z ulubionym sosem. Wioleta Gargula
MamaOskarkakurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki *** *** Mięso przekładamy do miseczki, polewamy odrobiną oleju, posypujemy przyprawą, mieszamy i odstawiamy na co najmniej 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy majonez z ketchupem i jogurtem, dodajemy przeciśnięty czosnek i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** Następnie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju (możemy użyć patelni grillowej) i smażymy(...)zrumienienia *** *** Tortillę podgrzewamy przez chwilę na suchej patelni a następnie układamy na każdym placku po garści sałat, porcji kurczaka, kilka plasterków pomidora, papryki i cebuli *** *** Całośc polewamy przygotowanym wcześniej sosem *** *** Tortille zwijamy zawijając najpierw dół placka do środka a następnie rolując całość *** *** Smacznego *** POLECAM TAKŻE: IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI NA IMPREZĄ KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Domowa tortilla
Blog z ApetytemDziś proponuję danie obiadowe, z rodzaju tych, które robią się praktycznie same. Schabowe pieczone w pysznym sosie na bazie pomidorów z cukinią z pewnością sprawdzą się na leniwy obiad dla całej rodziny. Ten przepis pochodzi z książki jednego z moich ulubionych autorów Gino D’Acampo “Saturday Kitchen”, która jest kopalnią pysznych i łatwych przepisów. Jeżeli lubisz schab(...)różnej postaci proponuję także moje schabowe z szałwią i makaronem z grzybami , z karmelizowanymi gruszkami w sosie z cydru i zapiekane ze śmietanką i szpinakiem – wszystkie łatwe i przepyszne! Scroll down for recipe in English Schabowe cacciatore (4 porcje) Składniki: 4 łodygi selera naciowego, umyte i pokrojone w plasterki 3 marchewki, obrane i pokrojone w plastry 1 duża cebula
karmelowyłyżki * kurkuma – 1 płaska łyżeczka * garam masala – 1 pełna łyżeczka * chili – 1 płaska łyżeczka * kumin – 1 plaska łyżeczka * imbir – 1 plaska łyżeczka SOS: * koncentrat pomidorowy – 250 g * orzechy nerkowca ( podprażone ) – 70 g * masło klarowane – 40 g * cebula – 1 szt * kardamone mielony – 1 płaska łyżeczka * cynamon – 1 płaska łyżecka * liść(...)zalewamy jogurtem, dodajemy przyprawy ( garam masala, kurkumę, chili, kumin i imbir ) oraz sok z limonki. Zawijamy w folię i odstawiamy na kilka godzin do lodówki ( im dłużej, tym lepiej ). SOS: Połowę podprażonych wcześniej orzechów mielimy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy posiekaną cebulę oraz listek laurowy, kardamon i cynamon, szklimy. Zalewamy koncentratem pomidorowym oraz bulionem, dodajemy słodką paprykę, rozdrobnione
Ostra na Słodkokawałki białej ryby bez skóry (miruna, dorsz) Mała cukinia Pomidor 1-1.5 woreczka ryżu Mały ząbek czosnku Szalotka Kilka kawałeczków sera feta 4 łyżki ajwaru 2 łyżki sosu sojowego Kurkuma Tymianek Oliwa z oliwek Świeża bazylia Papier do pieczenia PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy. Szalotkę przesmażamy na niewielkiej ilości oliwy, dodajemy drobno posiekany czosnek, ugotowany ryż-całość doprawiamy sosem sojowym
Kopystką po garachJestem przekonana, że tak przygotowany stek będzie smakował każdemu fanowi czerwonego mięsa. Składniki ( 2 porcje ): 2 grube kotlety z ligawy wołowej przyprawa do steków olej do smażenia na sos: pół słoiczka zielonego, marynowanego pieprzu 1 małe opakowanie śmietany kremówki łyżka masła łyżka mąki sól i świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: mięso umyj, osusz, ponakłuwaj wykałaczką dosyć gęsto, posyp z obu stron(...)słoika z nim stek zdejmij z patelni, daj mu chwilę na to by soki w środku przestały buzować, pokrój go na grube plastry i układaj na talerzu w towarzystwie sosu i z pieczonymi ziemniaczkami oraz z sałatką grecką gotowe! Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujeduś około 5 minut, po czym dodaj czerwoną fasolę i dopraw całość do smaku. Jeśli mięso jest dla ciebie zbyt mało pikantne możesz dołożyć więcej chilli lub doprawić np sosem Tabasco. Duś aż sos nieco wyparuje i całość zdobi się dość gęsta, około 10-15 minut. Z filii aluminiowej przygotuj miseczki podobne do tych które widzisz na moim zdjęciu
nietylkopasta.pludało się stworzyć danie, Kolejna hipoteza wiąże powstanie tego dania z carbonari (czyli węglarzami – ludźmi trudniącymi się wytwarzaniem węgla drzewnego) z Abruzji. Jedno jest pewne, Włosi ten sos traktują bardzo kanonicznie, dlatego nie ulepszają, nie dodają kolejnych składników-a zwłaszcza śmietany! Głównymi składnikami sosu są jajka (w większości żółtka), podsmażony, chrupiący boczek (idealnie byłoby użyć pancetty) oraz starty
Kopystką po garachŚledzie to element prawidłowo skomponowanej diety ketogenicznej dlatego goszczą u nas regularnie w wielu wariantach jak te pod tłustą pierzynką czy po kaszubsku . Tym razem polecam Wam śledzie w sosie curry, które jemy na co dzień i od święta, ponieważ świetnie się prezentują i doskonale smakują. Połączenie słonego śledzia, ze słodkawą przyprawą curry i pikantną cebulką daje niesamowity efekt Składniki(...)Cebulę posiekać w drobna kostkę a następnie sparzyć wrzątkiem i wystudzić. Wymieszać majonez, śmietanę,curry, sok z cytryny i przestudzoną cebulę. Śledzie pokroić w drobne kawałki i wymieszać z sosem. Opcjonalnie można dodać pokrojonego ogórka kiszonego. Całość wstawić do lodówki minimum na noc. Polecam przed podaniem oprószyć posiekanym szczypiorkiem. Smacznego! — BTW całości: 1097 g, 2120 kcal
Ola la LCHFzmielonej wołowiny 1 duża cebula 2 ząbki czosnku puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy papryka czerwona i żółta puszka pomidorów bądź 1/2 l przecieru pomidorowego ( domowej roboty) sos tabasco chilli w proszku bądź mieszanka przypraw https://smakinatury.net/produkt/chili-con-care/ Cebulę obrać,posiekać w kosteczkę,krótko przesmażyć.Na cebulę wrzucić zmieloną wołowinę,mieszając rozgniatając łyżką ok 5 min.Dodać czosnek przeciśnięty(...)kostkę,dorzucić do mięsa,dusić 10-15 min.Kukurydzę i fasolę odlać z zalewy i opłukać na sicie,dodać do garnka.Dusić jeszcze chwilkę.Przyprawić do smaku solą,pieprzem,sosem tabasco (u mnie ok 30 kropel) oraz mieszanką ( ok 2-3 łyżeczki).Jeśli chili con carne jest zbyt rzadkie,zwiększyć na chwilę ogień i odparować potrawę.Przed podaniem można posypać
Niespełnione zdolności kulinarnesię w roli deseru, który uwieńczy walentynkowy wieczór. PIECZONE BANANY (dla 2 osób) składniki: 2 duże, dojrzałe banany 21 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki wiórków kokosowych ewentualnie sos czekoladowy - z TEGO przepisu Sposób przygotowania: Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni Celsjusza (przy termoobiegu - 160). Banany dzielę wzdłuż na dwie równe części. Cukier mieszam z cynamonem, posypuję mieszanką banany(...)wstawiam do piekarnika na 10 minut. W trakcie pieczenia bananów podprażam wiórki kokosowe na suchej patelni. Gorące banany podaję posypane wiórkami lub z sosem czekoladowym. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itki