postanowiłam wypróbować ten duet na ciepło. Uwielbiam brokuły pod każdą postacią, więc miałam pewność, że będzie mi smakowało. Składniki: 1 brokuł 150 g. sera feta 100 g. żółtego sera Sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 2- 3 ząbki czosnku sól, pieprz Majonez wymieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać. Wykonanie(...)Brokuły podzielić na różyczki. Wrzucić do gotującej osolonej wody. Gotować kilka minut. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Ser feta pokroić w kostkę i wrzucić na brokuły, na to polać sos czosnkowy. Na wierzch utrzeć ser żółty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 20 minut
Agusiowe smakołykiSkładniki podstawowe: mięso z zupy (u mnie udko kurczaka), mała marchewka, po kawałku papryki zielonej i czerwonej, kawałek pora, torebka kaszy gryczanej, 2 łyżki oleju Wielkopolskiego, 2 łyżki sosu sojowego, nieduża garść posiekanej natki pietruszki. Składniki marynaty do mięsa: 2 łyżki oleju Wielkopolskiego, 1/2 łyżeczki soli, łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka majeranku, łyżeczka oregano. Przygotowanie: Kurczaka obieram, kroję(...)kawałki. Przygotowuję marynatę z oleju i przypraw, dokładnie mieszam z mięsem. Najlepiej zrobić to nieco wcześniej, aby mięso trochę poleżało w przyprawach. Kaszę gotuję w osolonej wodzie, mieszam z sosem sojowym, studzę. Paprykę kroję w nieduże paseczki, pora w plasterki. Marchewkę dzielę na mniejsze kawałki, następnie kroję wzdłuż w cienkie plasterki, a potem bardzo cieniutkie paseczki (jak do mieszanki chińskiej
JejKuchniacebula 1-2 ząbki czosnku 1 batat 1 papryka czerwona 1 filet z kurczaka 200 ml mleczka kokosowego 1 litr bulionu drobiowego 1 łyżka przyprawy curry 1-2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili sól, pieprz 2 łyżki oleju Wykonanie: Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno kroimy. Batata obieramy ze skóry, myjemy i kroimy(...)następnie zalewamy bulionem. Dodajemy przyprawę curry, doprowadzamy całość do zagotowania i gotujemy przez około 20 min. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i po zagotowaniu przyprawiamy do smaku sosem sojowym, papryką słodką, chili, pieprzem oraz solą. Gotujemy jeszcze około 5 min. i nalewamy na talerze
Kuchnia MagdaLenysoli, skrobia, aromaty, ekstrakt drożdżowy, cukier, regulatory kwasowości (najczęściej kwas cytrynowy) barwniki (karmel amoniakalny). Naprawdę to chcemy jeść? Niestety bardzo często to właśnie stanowi podstawę smakową zup i sosów. Najsmutniejsze jest to, ze wielu blogerów kulinarnych w przepisach podaje kostki rosołowe lub bulionetki. Pamiętam, że kiedyś trafiłam na przepis na domowy rosół...z dodatkiem kostek rosołowych. Mimo, że był(...)usunąć z niego powietrze. Z tej porcji wyszedł mi słoik litrowy gotowej pasty. Do czego używać takiej pasty? Jest idealna do przyprawiania zup, a także przyprawiania i zagęszczania sosów. Świetnie pasuje do mielonego mięsa (pulpety, klopsy, kotlety mielone)lub makaronowych zapiekanek
Codzienna kuchnia niecodziennaPenne z mortadelą w białym sosie to, jak to określił mój mąż, danie proste i przeciętne, ale wzbogacone nutą nowoczesności – wszak dodałam moje ulubione suszone pomidory 😀 Takie dania makaronowe z rożnymi dodatkami, jakie znajdę w lodówce, goszczą… Artykuł Penne z mortadelą w białym sosie pochodzi z serwisu
Kolorowy Przepisownikdzisiaj nadrabiam zaległości i często ją robię. Najbardziej mi smakuje z ziemniakami oraz różnymi mięsami :) SKŁADNIKI: woreczek kiszonej kapusty 1 marchewka 1 jabłko mała cebula sól pieprz cukier olej sos koperkowo ziołowy (można pominąć) Kapustę lekko odciskamy. Marchew ścieramy na małych oczkach, jabłko na dużych. Cebulę drobno kroimy. Dodajemy do kapusty sos, mieszamy z 3 łyżkami wody i oleju
Pani na deserkostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju. Lekko wystudź. Do mięsa dodaj wszystkie składniki i wymieszaj na jednolitą masę. "Uturlaj" w dłoniach pulpeciki i obsmaż na brązowo na oleju. Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów krojonych lub passaty pomidorowej 2 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolski Tłoczony Tylko Raz spory ząbek czosnku kieliszek wytrawnego białego wina szczypta oregano po pół łyżeczki słodkiej(...)ostrej papryki 4 łyżki tartego parmezanu Rozgrzej olej, dodaj czosnek, wlej pomidory, dodaj resztę składników bez parmezanu! i wymieszaj. Do zagotowanego sosu przełóż obsmażone pulpety. Wlej wino, odparuj alkohol. Posyp parmezanem. Włóż do rozgrzanego piekarnika na 30-40 minut. Kasza pęczak z grzybami: 1,5 szklanki kaszy pęczak wypłukanej na sicie 2 - 3 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolski Tłoczony
AZgotuj!Dziś pomysł na szybki i niedrogi obiad. Placki ziemniaczane z kurczakiem w ziołowym sosie . Do tego wystarczy podać zestaw ulubionych surówek – u nas surówka z marchewki i buraczki i… obiad gotowy Jeśli nie lubicie placków ziemniaczanych tak przygotowane piersi z kurczaka możecie podać np. z ziemniakami. Spróbujcie. Składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka 1 mała cebula(...)mieszając. Następnie dodajemy mielone liście laurowe, suszoną bazylię, doprawiamy całość solą i pieprzem. Mieszamy i dusimy pod przykryciem aż do miękkości mięsa podlewając niewielką ilością wody. Pod koniec zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Mieszamy, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem. Podajemy z plackami ziemniaczanymi i zestawem surówek. Smacznego
Słodkie okruszkikotletach. Ale zaskoczył pozytywnie! I nic w zamian nie chciał 😜 Składniki dla 2-3 osób Pappardelle: 300g mąki + do podsypywania 100g puree z dyni ½ łyżeczki soli 1 jajko Sos: 200g wędzonego boczku lub chudego podgardla 4 jajka 3 ząbki czosnku 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 150ml słodkiej śmietanki 30% 150g sera żółtego typu gouda Sól morska oraz pieprz(...)Przekładamy składniki do misy z założonym hakiem do wyrabiania, ustawiamy prędkość 10 na ok 1½ minuty, po czym zmniejszamy obroty do 5 i ugniatamy jeszcze przez ok 30 sekund. Sos: Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy na patelni. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz natkę pietruszki. Podsmażamy kilka sekund. Dodajemy odcedzony makaron, jajka roztrzepane ze śmietanką oraz drobno starty ser żółty
Kuchnia w czekoladzieMielone zrazy? Tak. Próbowaliście? Jeśli nie, to musicie koniecznie nadrobić, przy najbliższej okazji zrobić je właśnie w ten sposób. Zrazy są pyszne, podane z sosem niczym nie ustępują tym tradycyjnym zrazom. Mówię Wam - pycha! Składniki: 350 g mięsa wołowego zmielonego 350 g mięsa wieprzowego zmielonego sól,pieprz, słodka papryka mielona, majeranek 4 łyżki bułki tartej farsz: pół czerwonej papryki pół(...)smaku solą. W takim wywarze gotujemy na wolnym ogniu 10 minut. Po tym czasie zagęszczamy wywar za pomocą mąki i śmietany, chwilkę podgotowujemy, sosik zacznie gęstnieć. Zrazy podajemy z sosem, z ziemniaczkami i ulubioną surówką
Z Majeczką w kuchniczosnek. Dodaj szynkę i cukinię. Duś. Dosmacz solą i pieprzem. Po chwili zalej pomidorami i gotuj na malutkim ogniu ,pod przykryciem około minimum pół godziny. Dodaj tez świeżych ziół. Sos gotowy. Do ugotowanego makaronu wlej sos. Dodaj tarty parmezan. Wymieszaj i wyłóż na dużą blachę posmarowaną wcześniej olejem kokosowym. Posyp serem. Zapiekaj około pół godziny. Przed podaniem każdą porcję skrop
Z Kuchni Do KuchniZastanawialiście się kiedyś ile składników wystarczy aby przygotować szybki i smaczny obiad? Już odpowiadam… Potrzebujemy dosłownie kilku składników aby przygotować niezwykle aromatyczne i rodem wywodzące
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ziarna ziela angielskiego - 3 liście laurowe - 3 goździki - pół łyżeczki kurkumy - 1-2 łyżki przecieru pomidorowego (opcjonalnie, dodałam dla koloru) - 1 łyżkę oleju (u mnie lniany) - 3 łyżki sosu sojowego - sól i pieprz do smaku 1. Wszystkie warzywa (marchew, pietruszkę, seler, por, czosnek, natkę pietruszki oraz lubczyk) obieramy, płuczemy, a następnie przekładamy do garnka. Mój garnek miał pojemność 2 litrów(...)zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i pod przykryciem gotujemy przez godzinę. 3. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki (zarówno przyprawy, jak i przecier, olej oraz sos sojowy) i całość ponownie gotujemy na małym ogniu przez kolejne 2 godziny. 4. Następnie ściągamy garnek z palnika, doprawiamy (jeśli potrzeba) i zostawiamy jeszcze na pół godziny pod przykryciem
Bez Cebuliroli głównej bardzo mi smakują. Do kotletów dodałam również ser żółty mozzarella, ale myślę że były by jeszcze bardziej smaczniejsze z parmezanem, następnym razem wypróbuję... Kotlety polecam podać z sosem pomidorowym, a do tego ziemniaczki i pyszna surówka...pyszny obiad wegetariański. Składniki: bakłażan 1 szt, czosnek 2 ząbki, ser żółty starty 6 łyżek, jajko 1 szt, bułka czerstwa(...)praskę czosnek, mąkę i przyprawiamy masę do smaku. Kotleciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Usmażone kotleciki podajemy według swoich upodobań. Polecam z sosem pomidorowym
kulinarne odsłony paticucchiai di zucchero di canna 50 g di chicchi di melagrana 30 g di pistacchi olio extravergine d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Kapustę bardzo cienko siekamy. Przygotowujemy sos: mieszamy sok z porzeczki, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki octu winnego i 2 łyżki cukru trzcinowego. Doprawiamy solą i pieprzem. Kapustę polewamy przygotowanym sosem, dokładnie
La grande e la piccola cuoca