zawsze są chrupiące, smażone ziemniaki, ale niekoniecznie muszą to być klasyczne frytki, prawda? Całość potrzebuje czegoś na przełamanie – w tej roli sprawdzi się roszponka, soczyste awokado i lekko ziemisty sos z dodatkiem pasty sezamowej, podkręcony pikanterią soku z cytryny i odrobiną czosnku. Ale to dukkah gra tu pierwsze skrzypce – opanierowany w niej łosoś zyskuje pyszną, chrupiącą skórkę i zupełnie nowy(...)minuty – uważajcie, żeby nie przypalić dukkah bo zrobi się gorzka. W gniazdka z roszponki nakładamy ziemniaki, na ziemniakach rozkładamy usmażone kawałki łososia, chrupiącą panierką do góry. Całość dekorujemy sosem jogurtowym i podajemy od razu. Pyszny, wbrew pozorom lekki i bardzo satysfakcjonujący posiłek. Polecam Wam tak podanego łososia na obiad lub kolację. SKŁADNIKI porcja dla 2 osób 300g filetu
Karo in the Kitchenjajko -1 szkl. ciepłej wody -4 łyżki oleju rzepakowego -800 g mielonego mięsa wołowego -4 papryczki chilli -1 cebula -1 ząbek czosnku -2 łyżki oleju do smażenia -pół łyżeczki sosu piri piri lub tabasco -pół łyżeczki słodkiej papryki -sól, pieprz -zioła prowansalskie Przygotowanie Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić. Papryczki oczyścić z pestek(...)pokroić i drobną kostkę. Smażyć z cebulą i czosnkiem 1-2 minuty. Dołożyć mięso. Całość smażyć do ścięcia się mięsa. Dodać sos piri piri/tabasco, słodką paprykę, oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smażyć jeszcze ok 5 minut. Odstawić do ostygnięcia. Z mąki, jajka, 2 łyżek oleju i ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli istnieje potrzeba można podsypywać mąką. Ciasto rozwałkować
Zielona Kuchniałyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka vegety domowej 0,5 l bulionu warzywnego kilka listków świeżej mięty 1 łyżeczka tymianku sól i pieprz 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki sos pomidorowy Wykonanie: Najpierw ugotowałam ryż. Do dużego rondla wlałam wodę. 1 l wody na każde 100 g ryżu. Posoliłam i dodałam 1 łyżkę oliwy. Ryż opłukałam w zimnej wodzie(...)godziny. Liście kapusty rozłożone na wierzchu gołąbków chronią je przed wysuszeniem i spieczeniem. Gołąbki są najsmaczniejsze, kiedy podamy je zaraz po wyjęciu z piekarnika. Gołąbki podałam z sosem pomidorowym i udekorowałam je liskami bazylii. Jeśli zachęciłam Was do zrobienia takich gołąbków, to życzę SMACZNEGO! Krys Jeśli macie ochotę na inne moje gołąbki zapraszam do MENU: GOŁĄBKI Dziękuję za odwiedziny
Kuchnia u Krysiząbki czosnku, zalejcie je kilkoma łyżkami dobrej oliwy i taką miksturą posmarujcie delikatnie chleb. Pomidory kroimy w dowolne kawałki, cebulę w piórka. Anchois, oliwę i ocet miksujemy na sos i dodajemy do pomidorów. Mieszamy. Dokładamy bazylię i grzanki. Panzanella najlepsza jest po 20 minutach, jak chleb naciągnie pysznym sosem. Dobrze schłodzić ją w lodówce, wtedy jest idealna na upały. Post
ladykitchensięgnęłam do książki "Marynowanie i kiszenie" wydawnictwa Olesiejuk. Ta pasta bardzo mi przypadła do gustu. Można stosować ją do wielu potraw - jako pastę do przystawki, dodatek do mięsa czy sosu. Ja dodałam ostatnio troszkę do sosu do makaronu i znacznie podniósł on jego walory smakowe. W smaku jest delikatna, ze słodką nutą i zdecydowanym, paprykowym akcentem. Składniki na 6 małych
My simple kitchenbardziej że zazwyczaj jestem jeszcze średnio przytomna i jasności umysłu doświadczam dopiero po wypiciu mocnej kawy:) Na moim blogu znajdziecie już między innymi sałatkę jajeczną z boczkiem i sosem miodowo-musztardowym , z makrelą i porem , i też przepyszną z awokado i rzodkiewką . Wszystkie cudownie sprawdzą się na kanapki w leniwy poranek. Dziś do kompletu proponuję sałatkę jajeczną z tuńczykiem(...)English Sałatka jajeczna z tuńczykiem (4-5 porcji) Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo, obrane i pokrojone w kostkę 2 korniszony, pokrojone w kostkę 1 (170 g) tuńczyka w sosie własnym, odcedzonego 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy Dijon sól i pieprz Przygotowanie: W średniej misce wymieszaj tuńczyka, jajka, korniszony, musztardę i majonez. Dopraw solą i pieprzem do smaku
karmelowywieprzowej 300g makaronu spaghetti 1 duży por 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 marchewki 50g grzybków mun mieszanka przypraw do dań chińskich sól, pieprz olej sezamowy sos sojowy 1. Łopatkę kroimy w bardzo drobne plasterki. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchew kroimy w słupki, por w krążki, papryki w paski. Grzybki mun namaczamy we wrzątku(...)solą i przyprawami. Podsmażamy 5 minut, po czym zalewamy 1/2 szklanki wody. Dusimy przez około 30 minut, do miękkości warzyw i odparowania wody. 3. Na koniec dodajemy makaron, sos sojowy, wszystko dokładnie mieszamy. Przed podaniem możemy posypać natką pietruszki
Szefowa kuchnimacie pomysłu na obiad, a lubicie mięso to polecam Wam takie danie. Wszystko upieczone w jednym naczyniu. Ten sos jest obłędny w smaku. Mięso wychodzi pięknie zrumienione i aromatyczne. Można podać je z ulubionymi dodatkami, ryżem, makaronem, ziemniakami czy pieczywem. Ja podałam ze świeżym pieczywem i nawet nie wiecie jak było pysznie...mniam. Zapraszam :) Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka(...)Przed pieczeniem kukurydzę i pieczarki dodajemy do mięsa. 3. Następnie mięso pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około półtorej godziny do miękkości mięsa, od czasu do czasu mięso polewamy sosem, który się wytwarza podczas pieczenia. 4. Gotowe danie podajemy
Izabelawkuchniswój własny przepis. Oto kilka kompozycji, które mogą trafić do woka. Pokrojona w kostkę pierś z kurczaka, seler chiński, marchewka, czosnek, grzyby shitake – podsmażyć wszystko na oleju arachidowym, dodać sos sojowy, łyżeczkę skrobi kukurydzianej zmieszanej z 2 łyżkami wody, biały mielony pieprz oraz sól. Podawaj z ryżem jaśminowym. W wersji z owocami morza: podsmaż na woku pokrojony w kostkę boczek(...)ugotowany wcześniej ryż. Podsmaż chwilę i dorzuć krewetki z warzywami. Na koniec posyp szczypiorkiem. W wersji wegetariańskiej: podsmaż w woku pokrojoną w paski marchewkę, paprykę, chilli oraz cebulę, dopraw sosem sojowym i imbirem oraz białym pieprzem. Dodaj pędy bambusa, skrop sokiem z cytryny i dodaj zielony groszek. Serwuj z ugotowanym wcześniej ryżem długoziarnistym. Jeśli chcesz wypróbować innych wersji smaków
Kuchcik gotujeSkładniki: kopytka 1 kg ugotowanych ziemniaków 1,5 szklanki mąki 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli sos 1/2 kg grzybów leśnych 1 cebula 1 kubeczek śmietany, u mnie 18% 1/2 szklanki … Czytaj dalej Kopytka z sosem grzybowym
czarrna od kuchniMakaron z boczkiem to bomba kaloryczna a zarazem prawdziwa eksplozja smaku;). Makaron w tłustym sosie - czy jest ktoś kto tego nie lubi? 200g makaronu, u mnie rurki 300g wędzonego boczku 100g sera cheddar 1 cebula 200 ml śmietanki 30% 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, gałka muszkatołowa 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Boczek(...)rozgrzaną suchą patelnię wrzucamy boczek. Dodajemy cebulę, smażymy do zarumienienia. Wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wsypujemy natkę pietruszki. 3. Do przygotowane sosu dodajemy makaron i ser. Mieszamy do dokładnego połączenia składników
Szefowa kuchninaszych tradycyjnych polskich placków ziemniaczanych, dzisiaj urozmaicona wersja a mianowicie placuszki ziemniaczane z jarmużem. Placki wyszły równie smaczne... Wszystkich fanów tego niesamowicie zdrowego warzywa zapraszam do spróbowania. Jako sos polecam zrobić czosnkowy lub po prostu podawać placuszki z naturalnym jogurtem i ketchupem. Składniki: ziemniaki duże 4 szt, jarmuż 2 garście, cebula 1 szt, czosnek 2 ząbki, jajko(...)masę do smaku solą i pieprzem. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Usmażone placuszki układamy na papierowym ręczniku, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionym sosem
kulinarne odsłony patiporcję jagód. Złożyć na pół i dobrze skleić. W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Pierożki wrzucać do wrzątku, jak pierożki wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze 2 minutki. Wyjmować delikatnie . Sos do polania – śmietanę wymieszać z cukrem waniliowym i cukrem do smaku. Podawać gorące. Polane sosem ze śmietany i obsypać cynamonem. Pycha, mniam
Kuchnia PokoleńZnowu byłam w lesie i znowu nazbierałam nie całkiem rozwinięte kapelusze czubajki kani. Ponieważ chwilę wcześniej miałam na obiad ciecierzycę w sosie pomidorowym nadziałam nią moje kanie a obiad wyśmienity wjechał na stół. Polecam zróbcie sobie takie, jeśli znajdziecie takie nierozwinięte kapelusze. Jeśli nie znacie czubajki kani lepiej sobie nadziać pieczarki i nie zrywać aby się nie pomylić i zerwać(...)niejadalnego grzyba. Polecam danie gorąco, będzie smakowało. Czubajki kanie faszerowane ciecierzycą w sosie pomidorowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepierogi z ciasta francuskiego. Jeśli masz przygotowany farsz piergi robi się błyskawicznie, a smakują jak najlepsze paszteciki świata! Podane z czerwonym barszczykiem to nie lada uczta! Do tego sos żurawinowy, zapraszam na jesienna ucztę pierogową! Składniki (około 24 pierogi): około 600 g ziemniaków 250 g półtłustego twarogu 1 cebula 2 lyżki oleju sól, pieprz 2 arkusze ciasta francuskiego dodatkowo(...)pierogi żółtkiem zozbełtanym z 2-ma łyżkami mleka piec w 200`C 20-25 minut do zrumienienia podawać z ulubionymi dodatkami. Podałam z czerwonym, czystym barszczykiemi (przepis tutaj ) sosem żurawinowym ( z tego przepisu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!