sosy - 72734 przepisów (strona:1962/4849)

RYBA PIECZONA POD POMIDOROWO-KOPERKOWĄ PIERZYNKĄ 195

Przygotowanie takiej ryby zajmuje dosłownie kilka chwil, do tego pieczone ziemniaki i już jest gotowe pyszne danie.  Ryba wcale nie musi być nudna, tym razem pokombinowałam z kombinacją sosu pomidorowego i świeżego koperku. Ryba zasmakowała całej mojej rodzinie. Na pewno nie raz jeszcze przygotuję ją na obiad, a kto wie może zagości na moim Wigilijnym stole ;) Składniki(...)zmięknie. Następnie dodać ketchup i przecier pomidorowy, wymieszać i chwilę wszystko poddusić. Na końcu dodać posiekany koperek i wymieszać.  Przesmażoną rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch wyłożyć sos pomidorowo-koperkowy. Zakryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C, piec około 15-20 minut.  Ryba najlepiej smakuje na ciepło i najlepsze jest kolejnego dnia

Zrób to smacznie
Jaglanka z bananem i masłem orzechowym 178

smaki, urozmaicajcie zdrowo! Idealny początek dnia! Zbieram siły na resztę wspaniale zapowiadającego się dnia Składniki: pół szklanki płatków jaglanych lub 1/4 szklanki kaszy jaglanej 1 banan 1 szklanka mleka sos do polania: łyżka masła orzechowego + łyżka miodu gryczanego (opcjonalnie łyżka syropu z agawy, syropu klonowego, konfitury, innego miodu) + łyżka soku z cytryny – razem dobrze wymieszać do dekoracji: ulubione bakalie(...)Jeśli płatki będą zbyt gęste, dodać jeszcze odrobinę mleka, około 3 łyżek. Banana obieramy, kroimy w plasterki, układamy na gotowej kaszy / płatkach jaglanych w miseczce, polewamy zmieszanym dobrze orzechowym sosem, posypujemy ulubionymi bakaliami. Gotowe Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Szybkie paszteciki do czerwonego barszczu 369

surowców mięsnych na 100g produktu. Tak przygotowane paszteciki sprawdzą się również na przyjęciu sylwestrowym. Smakują wspaniale zarówno w towarzystwie dobrze doprawionego czerwonego barszczu, jak i solo np. z ulubionym sosem lub ketchupem. Spróbujcie, polecam. Składniki: (na 7-8 sztuk) 1 pasztet z perliczką Duda około 62 g żółtego sera 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1 jajko M świeżo zielony kolorowy(...)środkowym poziomie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzanie góra-dół) do ładnego zarumienienia około 20 minut. Podajemy z domowym dobrze doprawionym czerwonym barszczem lub w towarzystwie ulubionych sosów, czy ketchupu. Smacznego   #Duda #GotujzDuda #ŚwiętazDuda

Słodkie okruszki
Sałatka z pieczonym burakiem i pikantnymi chipsami z jarmużu 183

rukoli 2 małe buraczki 100 g sera fety 1/2 awokado 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżki ziaren słonecznika chipsy z jarmużu wg przepisu na “Pikantne chipsy z jarmużu” Sos: 3 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżka soku z cytryny 1/2 małego ząbka czosnku sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Przygotować buraczki: małe buraczki dokładnie umyć, pojedynczo zawinąć(...)rukoli, dodać obrane, pokrojone w plasterki awokado oraz cebulę. 4) Na wierzch pokrószyć ser feta, posypać lekko podrażonymi ziarnami słonecznika, a całość zwieńczyć kilkoma chipsami z jarmużu. 5) Przygotować sos: wszystkie składniki (olej, sok z cytryny, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, szczyptę soli i pieprzu) dokładnie wymieszać, można użyć w tym celu słoiczka. 6) Gotową sałatkę podawać skropioną przygotowanym dressingiem

Fitsweet.me
Brukselka i gnocchi zapiekane z boczkiem 174

patelni, na której smażył się boczek, roztopić masło, wsypać mąkę i wymieszać. Wlać 1/3 mleka, rozprowadzić, żeby nie było grudek, wlać pozostałe mleko, dodać serek i wymieszać na gładki sos. Doprawić startą gałką muszkatołową, pieprzem, posolić do smaku. Sosem wyłożyć na brukselkę i gnocchi. Posypać tymiankiem. Z wierzchu posypać posiekanymi orzechami i parmezanem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać 20 minut

Obiad gotowy
Podudzia z kurczaka w sezamie 170

jakoś odmienić, nadać nowy smak i aromat. Ta wersja jest dla tych, którzy lubią mięso na słodko. Składniki 1 kg podudzi z kurczaka 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka białego sezamu 1 łyżka czarnego sezamu pieprz       Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso myjemy, oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przekładamy(...)miski, do której wlewamy syrop klonowy, sos sojowy, wsypujemy sezamy, lekko oprószamy pieprzem. Mięso mieszamy z dodanymi składnikami, wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia, blaszkę. Przykrywamy folią aluminiową, pieczemy 35 min w temperaturze 190°C, następnie 10 min bez folii, w temperaturze 200°C z termoobiegiem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband

R'n'G Kitchen
frytki z ziemniaków truflowych 226

przeciez. Znaczy truflowych. Tutaj historia jest nieco inna. Mają lekko orzechowy smak i dosyć sypką konsystencję. Oliwa truflowa, której użyłam  miło podkręca ich specyficzny posmak i świetnie zastępuje sos, ale możesz z niej zrezygnować, jeżeli nie lubisz, nie posiadasz lub po prostu nie masz ochoty :)  Składniki: - kilogram ziemniaków truflowych - dwie łyżki oleju rzepakowego Do podania: - gruba, morska sól(...)smaku - oliwa truflowa lub ulubiony sos Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni z termoobiegiem. Ziemniaki obieram, kroję w równe słupki o boku ok 1 cm. Umieszczam w durszlaku i obficie przepłukuję zimną wodą, aby pozbyć się skrobii, a gotowa frytka była chrupiąca. Osuszam i przekładam do miski.  Dodaję olej rzepakowy, dokładnie mieszam i układam na blasze z piekarnika, wyłożonej papierem

Cook&Love
Nut roast – wegańska pieczeń z orzechami 274

roast w moim wydaniu uzupełniłam kasztanami oraz płatkami gryczanymi, które posłużyły za spoiwo dla masy, wzmacniające jeszcze orzechowy smak całości. Pieczeń z takimi dodatkami będzie pełna smaku, a polana sosem stanie się już prawdziwym punktem kulminacyjnym każdego obiadu – nie tylko od święta Składniki na formę o wymiarach 9 x 20 cm: 250 g obranej i wydrążonej dyni piżmowej 1 nieduża(...)czym przy pomocy deski do krojenia odwrócić formę do góry nogami i uwolnić z niej pieczeń. Odczekać jeszcze chwilę, pokroić w grubsze plastry i podawać na ciepło, np. z sosem pieczeniowym, grzybowym lub żurawinowym. Pieczeń można również pokroić dopiero po całkowitym wystudzeniu i podawać na zimno bądź przygotować z wyprzedzeniem i odgrzać. Smacznego! Do przygotowania pieczeni można użyć również innych

Even Better Food
KETO PASZTECIKI A’LA FRANCUSKIE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (keto, LCHF, bez mąki i glutenu) 804

francuskie. Lekko chrupiące, przepyszne a do tego niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu. Świetnie smakują z filiżanką czerwonego barszczu, ale i solo nawet na zimno np. z rożnego rodzaju sosami jako przystawki. Polecam także z innymi farszami np. z mięsnym, mięsno-warzywnym lub rybnym. Składniki na farsz z kapusty i grzybów: 20 g suszonych grzybów 250 g kapusty kiszonej(...)były złociste. Po upieczeniu wyjąć ciasto i lekko przestudzić a następnie pokroić na kawałki tworząc paszteciki. Podawać na ciepło np z barszczem czerwonym lub na zimno jako przystawka z sosami. Smacznego! — BTW całości: 765 g, 1420 kcal, B 87 g, T 101 g, W 21 g. W 100g: 186 kcal

Ola la LCHF
PIECZONA KARKÓWKA W PRZYPRAWIE GYROS 178

rozbić tłuczkiem - z każdej strony obficie posypać przyprawą do gyrosa. Cebulę pokroić w piórka. Keczup,majonez,musztardę oraz chilli dokładnie ze sobą wymieszać. Do miski włożyć plaster mięsa,posmarować sosem,posypać cebulą,następnie znów plaster mięsa,sos i cebula.W takiej kolejności układamy warstwami,aż do wyczerpania składników. Przykryć i odstawić na parę godzin bądź na całą noc do lodówki. Następnie

Niespełnione zdolności kulinarne
Śledzie świąteczne... 213

wiejsku Śledzie w musztardzie, z zielonym pieprzem, w oleju Śledzie z jajkiem w śmietanie Śledziowe rolmopsy z grzybami Śledzie z jabłkiem w śmietanie Śledzie po kaszubsku Śledzie w sosie cytrynowym Śledzie w kawie po szwedzku Śledzie z sosem pomidorowym i suszonymi pomidorami Śledzie po cygańsku Śledź pod pierzynką... z warzyw Sałatka śledziowa z buraczkami Sałatka z żurawiną i papryką

Kuchnia u Krysi
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem 235

propozycje na szybką sałatkę!  Proste przygotowanie i lubiane składniki! Składniki (2 porcje): - 1 puszka tuńczyka - 3 lub 2 jaja - 1/3 ogórka - mix sałat - 1/2 opakowania - kilka pomidorków koktajlowych Sos: - 1 łyżeczka musztardy fracuskiej - 1 łyżeczka chrzanu - 3 łyżeczki oliwy - 3 łyżeczki wody - 1 łyżeczka bazylii - pieprz i sól Sposób przygotowania: - mix sałat ułóż na talerzu - pokrój pomidorki i ogórka(...)odsącz tuńczyka z wody - jaja ugotuj na twardo - wszystkie składniki dodaj na sałatę - składniki sosu połącz i dodaj do sałatki SMACZNEGO!  Porcja do pracy i na kolację

MintTaste
Gruszki na parze z sosem czekoladowo-piernikowym 168

Lubię rozpieszczać moich najbliższych. Ostatnio przygotowałam w weekend gruszki w sosie czekoladowym i...nie zdążyłam zrobić zdjęcia. W związku z tym, że niektórzy pytali co to był za specjał, postanowiłam specjalnie dla Was powtórzyć przepis i wykonać go po raz drugi. Myślę, że to idealny deser na jesienny czy zimowy wieczór. Idealnie wprowadza nas w świąteczny nastrój! Za piękne garnki(...)wlać śmietankę, dodać łyżeczkę miodu i przyprawy do piernika. Roztopić składnik, aż masa stanie się gładka. Na  suchej patelni podprażyć delikatnie płatki migdałów. Gruszki wyłożyć na talerzyki, polać sosem czekoladowym i posypać płatkami migdałów. Dziękuję Aga ta Pił at Fo tografia za piękne zdjęcia i wspólną de gustację

Mania Wypiekania
Ryż po chińsku z wieprzowiną 161

200g łopatki lub szynki wieprzowej 200g ryżu 1 duży por 2 papryki czerwone 2 marchewki 50g grzybków mun mieszanka przypraw do dań chińskich  sól, pieprz olej sezamowy sos sojowy 1. Łopatkę kroimy w bardzo drobne plasterki. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchew kroimy w słupki, por w krążki, papryki w paski. Grzybki mun namaczamy we wrzątku przez(...)solą i przyprawami. Podsmażamy 5 minut, po czym zalewamy 1/2 szklanki wody. Dusimy przez około 30 minut, do miękkości warzyw i odparowania wody.  3. Na koniec dodajemy ryż, sos sojowy, wszystko dokładnie mieszamy. Przed podaniem możemy posypać natką pietruszki i sezamem

Szefowa kuchni
KRUCHE PASZTECIKI Z MIĘSEM 186

gęstej śmietany 18% 1/2 łyżeczki soli   Nadzienie:   500 g mięsa,najlepsza łopatka bądź karkówka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku sól,pieprz czerwona czubryca 1-2 łyżki sosu sojowego 2 liście laurowe 4 ziela angielskie warzywa na bulion   Dodatkowo:   1 jajko Farsz: mięso ugotować z marchewką,pietruszką,kawałkiem selera i małą cebulą. Dodać ziele angielskie,liść(...)mięsnej masy wlać tyle bulionu ( z gotowanego mięsa) by farsz nie był suchy - masa powinna być jednolita i dobrze zbita. Doprawić do smaku solą,pieprzem,czosnkiem,czubrycą oraz sosem sojowym.Masa musi być dosyć wyrazista w smaku. Ciasto: 300 g przesianej mąki wysypać na stolnicę,dodać pokrojone w małe kawałki masło oraz jajko,sól i śmietanę - wyrobić na jednolitą masę

Niespełnione zdolności kulinarne