DODATKOWO : sok z 1 pomarańczy 100 ml wywaru z pieczenia udek odrobina zasmażki wiśnie w sosie 1 pietruszka 2 fioletowe ziemniaki roszponka pomidorki koktajlowe PRZYGOTOWANIE : Udka kacze nacieramy(...)mięsko rozdrabniamy widelcem. Do garnka wlewamy sok oraz wywar z kaczki, zagotowujemy i zagęszczamy odrobiną zasmażki. Z pietruszki i ziemniaka pieczemy na oleju chipsy. Na talerz nakładamy sos wiśniowy oraz pomarańczowy, porcję kaczki, chipsy, dekorujemy kawałkami pomarańczy i pomidorkami. Podajemy. Smacznego. Przepis bierze udział konkursie #olejKonwenanse #OlejWkopolski
Kulinarne Fantazje Marioliwyrównałam wierzch. Foremkę wstawiłam do gorącego piekarnika na 1,5 godziny. Upieczoną babkę okroiłam w foremce i wyjęłam na deskę. Gorącą babkę pokroiłam w szerokie kromki i podałam z sosem pieczarkowym . Taka babka smakuje również z sosem grzybowym , albo z kwaśną śmietaną. Jeżeli zostanie na drugi dzień, to z powodzeniem można ją pokrojoną w kromki podsmażyć na patelni do lekkiego
Kuchnia u Krysidobra szynka pozostaje bez zmian. Łatwo, prosto i bardzo smacznie!. Składniki na dwa średnie półmiski: - 12 do 14 dużych plastrów szynki, ja użyłam kruchej szynki Hańderek Sos: - 1/2 słoika chrzanu tartego, ok 10 dag - 10 dag śmietany, 3 kopiate łyżki - 2 łyżki musztardy - 1/2 łyżeczki cukru - pieprz Zalewa: - 1 litr bulionu domowego - 4 łyżki żelatyny(...)łyżki octu jabłkowego - marchewka z bulionu - zielona natka pietruszki - cytryna 1. Łączymy ze sobą składniki sosu i smarujemy nim plastry szynki, zwijamy i układamy na głębokim półmisku. Można ułożyć wokoło ugotowaną i pokrojoną w plastry marchew. 2. W gorącym bulionie rozpuszczamy żelatynę, a następnie schładzamy ją do temperatury pokojowej i zalewamy szynkę. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin
Apetyczna babeczkasoli himalajskiej 1 biała rzodkiew 1 marchewka 2 szalotki 2 łyżki mąki ryżowej 1/2 łyżeczki cukru 2 ząbki czosnku kawałek (3-4 cm) świeżego imbiru, posiekanego 2 łyżki sosu rybnego łyżeczka chili łyżeczka cukru trzcinowego Kapustę kroimy wzdłuż na ćwiartki a następnie w dużą kostkę ok 3-4 cm. Przekładamy do dużej miski. W zimnej wodzie rozpuszczamy(...)Obciążyłam ciężkim garnkiem wypełnionym wodą. Odstawiamy na 4 godziny. Po tym czasie płuczemy kapustę pod bieżącą wodą. Szalotkę, czosnek, imbir, ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach, mieszamy sosem rybnym i szczyptą cukru. Z mąki ryżowej oraz 1 łyżeczki cukrem ugotować kleik (gotować przez 1 -2 minuty aż zmieni się w gęsty, ryżowy kleik.Odstawić do przestudzenia. Następnie
AZgotuj!śledzi będziemy potrzebowali: 500 g filetów śledziowych a`la Matias – solonych 100 g ugotowanego ryżu 4 jajka ugotowane na twardo 200 g ogórków konserwowych 1 cebula pęczek szczypiorku na sos: 3 łyżki ketchupu pikantnego 4 łyżki majonezu do smaku: pieprz, sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Sałatka śledziowa z ryżem Przygotowanie: Filety śledziowe są słone, dlatego przed(...)dużą kostkę i dodaję do sałatki. Szczypiorek drobno kroję, posypuję nim sałatkę przed podaniem. Do majonezu dodaję ketchup, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam, tak przygotowanym sosem polewam sałatkę i dokładnie mieszam. Sprawdzam smak, jeżeli trzeba to doprawiam. Sałatkę przed podaniem odstawiam na około 1 godzinę aby przeszła smakiem. Sałatka śledziowa z ryżem jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam
Uwaga Babcia Gotujesycące i mają bogaty smak. Mnie smakowały świeżo usmażone a mąż zajadał się ze smakiem zimnymi. Można je podać z dipem, np. chrzanowym lub czosnkowym lub sosem barbecue. No i najważniejsze! Robi się je ekspresowo 😊 Składniki: ok. 1/2 kg piersi z kurczaka 1 mała marchewka 1 mała pietruszka kawałek pora (biała część) lub średnia cebula(...)smażyć na złoto z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Kładąc placuszki na rozgrzany olej należy je spłaszczyć, żeby mięso porządnie się usmażyło. Idealnie smakują z dipami czy sosem barbecue. Smacznego
Ze smakiem bez glutenuzastąpiłam ją po części jogurtem naturalnym i śmietaną, co również dało ciekawy efekt. Gotowe naleśniki podałam z nadzieniem tradycyjnym, bo twarogiem, ale za to z dodatkowym akcentem w postaci sosu malinowego. Sprawił on, że ze zwykłej potrawy zrobiła się niezwykła i bajecznie pyszna. Mój półtoraroczny syn był oczywiście innego zdania, bo wcinał same naleśniki, bez żadnych dodatków :-) SKŁADNIKI(...)ciasta naleśnikowego rozlewając je na całość patelni kolistym ruchem ręki. Smażyć krótko z obu stron do lekkiego zarumienienia. Gotowe naleśniki posmarować masą twarogową, zawinąć w rulon i podawać polane sosem malinowym. Uwagi: Żeby naleśniki ładniej wyglądały, to można je przekroić na pół po zawinięciu. Można je również składać tradycyjnie w koperty. #cukiertrzcinowy #syroptrzcinowy #diamant
Passions hobbies lifedodać ich więcej, by były wyczuwalne: sól, pieprz, lubczyk, majeranek, chili, vegeta natur, ziele angielskie, 3 liście laurowe kolendra i kminek w ziarenkach masło klarowane mąka kukurydziana do zagęszczenia sosu świeży koperek Jak przyrządzić? Umyte mięso osusz i oczyść z białych błonek. Podsmaż na patelni na klarowanym maśle. Gdy mięso lekko zmieni kolor dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę, duś(...)szklanki wody, przypraw do smaku. Kolendrę i kominek wrzuć do moździerza i zmiel na gładko, dodaj do gulaszu. Następnie dodaj mięso z patelni wraz z cebulą i powstałym sosem na patelni oraz pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Duś do miękkości mięsa. Mięso ma rozpływać się w ustach:) Na końcu dodaj posiekany drobno koperek, zagęść mąką kukurydzianą (jeśli chcesz może
Zasmakuj Kuchnistopni Celsjusza przez 25 minut. Podawać na przystawkę bądź jako dodatkowy składnik obiadu. Smacznego! Pieczarki faszerowane serem feta Wskazówki. Portobello można podać na zielonej sałacie albo zaserwować z sosem. Dobrze łączą się także z sosem z pieprzowym. The post Pieczarki faszerowane serem feta appeared first on MeCooks
mecooksużytych ogórków kiszonych, użyć konserwowych. Sałatka śledziowa z ziemniakami 5 filetów śledziowych 1 duża cebula 2 ugotowane na twardo jajka 8 jajek ugotowanych ziemniaków 4 nieduże ogórki kiszone Sos 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki musztardy sól, pieprz do smaku Ziemniaki gotujemy w skórce czyli gotujemy je w tzw mundurkach ;). Gdy ziemniaki się gotują śledzie(...)kroimy w drobną kosteczkę. Ogórki kiszone i jajka kroimy w kostkę. Śledzie wyciągamy z wody, osuszamy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki dajemy do miski i mieszamy. Składniki sosu mieszamy w osobnej misce, a potem zalewamy składniki sałatki i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sałatkę wstawiamy do lodówki, najlepsza jest następnego dnia. Smacznego
Kuchnia na wzgórzuKotleciki a'la ratatouille Przepyszna zdrowa jesień na talerzu, kotleciki podałam z sosem czosnkowym. Nóż Ambition(...)wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z warzyw formować kotleciki, układać na blasze wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem. Piec w 180 stop przez ok. 25 minut. Podawać z sosem czosnkowym. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook
Kuchnia Danusiudkami włożyć do blaszki i piec około 50 minut rękaw rozciąć i 10 minut piec w 160C na termoobiegu, udka będą z chrupiącą skórką z wywaru można zrobić sos, ja zamroziłam do sosu do makaronu czy kopytek - udka mają chrupiącą skórkę i są soczyste, są smaczne i na ciepło na obiad i na zimno do pieczywa na kolację........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwynos do pudełka Bazę stanowią naleśniki z mojego przepisu a to co wyląduje w środku zależy tylko od Waszej wyobraźni, zawartości lodówki i makro Jeśli chodzi o sosy to tu również można śmiało kombinować. Jeśli nie ogranicza Was nietolerancja laktozy to oprócz mięsnych, rybnych i warzywnych dodatków możecie użyć serków śmietankowych i serów żółtych. Osobom unikającym nabiału polecam poniższy zestaw(...)wędliny dobrej jakości o sprawdzonym składzie bazylia suszona Przygotować 2-3 naleśniki według mojego przepisu a następnie odstawić do wystudzenia. W tym czasie pomieszać majonez z musztardą. Przygotowanym sosem posmarować zimne naleśniki. Rozłożyć na nich umyte i wysuszone liście sałaty, wędlinę, pokrojone w drobne słupki paprykę i awokado lub inne warzywa. Całość posypać bazylią. Naleśniki zwijać ciasno w rulon
Ola la LCHFpomidory 1 papryka 1 czerwona cebula sól pieprz ketchup 2 szklanki rozgniecionych płatków kukurydzianych glazura do kurczaka: (mieszamy wszystko razem w misce) 3 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżeczki miodu sos ostry do tortilli: 2 -3 łyżeczki musztardy dijon 4-5 łyżeczek śmietany 12% 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Zaczynamy od fileta, którego myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy na małe kawałki. Pokrojonego(...)kroimy w małe paseczki, cebulę w piórka, a pomidor w półplasterki. Na rozgrzanej dość dobrze patelni grzejemy nasze placki, a następnie umieszczamy na talerzu. Ciepłą tortillę smarujemy ostrym sosem z musztardy, na to kładziemy kurczaka, paprykę, cebulę i pomidora. Wierzch polewamy ketchupem. I zwijamy - najpierw dół zawijamy do środka, a potem lewą część do środka i prawą. I gotowe
Gotuj z Mąkąchyba dorsz) z żółtymi buraczkami, chipsami z topinamburu, jadalną ziemią i majonezem o zachwycającym smaku. Danie główne to marynowana i długo pieczona w niskiej temperaturze cielęcina, glazurowane czerwone buraczki, sos z olejem koperkowym, buraczane puree z lukrecją (której na szczęście nie było czuć, choć podobno podbiła smak buraczków) i brukselką, a do tego zapiekany mus ziemniaczany z pietruszką. Na deser(...)smażone w głębokim tłuszczu kuleczki ryżowe, sos wiśniowy, migdały, lody waniliowe, a to wszystko z dodatkiem oleju rozmarynowego. Coś niesamowitego, mówię Wam! Dania jak z najlepszej restauracji - ale akurat temu nie można się dziwić, bo szef kuchni pracował wcześniej w jednej z tych najlepszych. Prawdziwy luksus. Do tego odrobina pasującego do poszczególnych dań wina - i udało mi się wpędzić
Pożeraczka, czyli raz adobrze