Dojrzałe, słodkie i soczyste mango charakteryzują się bogatym aromatem i smakiem. Ponieważ tapioka ma neutralny smak, wystarczy przygotować z niej pudding i połączyć z musem z
Tajemnice SmakuPerełki tapioki najczęściej gotuję z mlekiem kokosowym, aby po połączeniu z musem owocowym otrzymać pudding. Tym razem tapiokę ugotowałam w wodzie, następnie zmieszałam z musem ze
Tajemnice SmakuŚwieże owoce aronii zawierają substancje garbnikowe, które nadają owocom cierpki smak. Z tego też powodu aronię rzadko stosuje się do bezpośredniej konsumpcji. Jak pozbyć się tej
Tajemnice SmakuZaczyn poolish, cóż to za zaczyn? Termin ten pochodzi z języka francuskiego, a nawiązuje do technik opracowanych przez… i tu uwaga! … polskich piekarzy. Taki
Tajemnice SmakuDomowe bułki są najlepsze, bez zbędnych “polepszaczy”, wypełniaczy, substancji konserwujących. Takie bułki mają krótszy termin przydatności, ale są bardziej wartościowe. Nawet jeżeli szybciej czerstwieją
Tajemnice SmakuCzy można przygotować budyń bez mleka? Okazuje się, że tak, jeśli mleko krowie zastąpimy tzw. mlekiem kokosowym, czyli napojem przygotowanym z miąższu kokosa i wody. Taki
Tajemnice SmakuJarmuż jest bardzo zdrowy i bogaty w witaminy oraz mikroelementy. Warto więc włączyć go do naszej diety, zwłaszcza teraz, jesienią i zimą gdy trwa na niego
Tajemnice SmakuJesienne weekendy to dla grzybiarzy dobry czas na wyprawy do lasu. Zapach lasu, świeże powietrze, uspokajająca cisza, jednym słowem – relaks. A gdzie grzyby? Pewnie gdzieś
Tajemnice SmakuLabneh to kremowy, gęsty serek otrzymany z odsączonego jogurtu. Przygotowanie serka jest wyjątkowo proste. Jogurt przekładamy na sito wyłożone muślinową ściereczką lub gazą, wstawiamy całość do
Tajemnice SmakuJak zachęcić dzieci do wspólnego przygotowania posiłków? Wystarczy wyrobić drożdżowe ciasto i pozwolić maluchom bawić się nim, tak jak bawią się plasteliną, czy bardziej popularną dzisiaj
Tajemnice SmakuW ostatnim czasie termin pesto odnosi się do wielu różnych przepisów, jednak przygotowywanych z podobnych zestawów składników i tą samą metodą. Klasyczne pesto jest zazwyczaj wytwarzane
Tajemnice SmakuKasza kuskus powstaje z granulatu pszenicy i wody, więc jest to bardziej makaron, niż kasza. Kuskus jest bardzo wygodnym produktem, przede wszystkim ze względu na szybkość
Tajemnice SmakuPasta z awokado i bobu to pierwszy przepis, jaki udało mi się na szybko przygotować z ostatniej książki Yotama Ottolenghi “Prosto”. Wprowadziłam bardzo małe
Tajemnice SmakuChałka to drożdżowe pieczywo, które najczęściej przygotowujemy w postaci zaplecionego warkocza. Ta chałka jest również zapleciona, ale trochę inaczej. Dzięki tej technice możemy zaplecione ciasto umieścić
Tajemnice SmakuNa wspólne pączkowanie zaprosiła mnie Ania – Kuchennymi drzwiami , a przepis na pączki nad pączkami od Moniki Waleckiej – Gotuje, bo lubi , czyli Cała w mące
Tajemnice Smaku