Grzanki z serem pleśniowym, szpinakiem, figami i miodem 134Chrupiące grzanki z kremowym pleśniowym serem, szpinakiem, świeżymi figami i miodem. Jest to świetny pomysł na szybką i przepyszną kanapkę. Grzanki możemy przygotować z chleba, bułek
Tajemnice Smaku
Bürli – szwajcarskie bułki z drożdżową wodą z winogron 137Bürli to tradycyjne szwajcarskie bułki z drożdżową wodą z winogron podaję za Zorrą . Pieczemy je wspólnie* we wrześniowej piekarni Amber . Co to jest woda drożdżowa? To
Tajemnice Smaku
Chleb z Vermont na zakwasie z dodatkiem mąki pszennej razowej pieczony w żeliwnym garnku – World Bread Day 2019 – Światowy Dzień 141Przepis na chleb z Vermont pochodzi z książki “CHLEB” Jeffreya Hamelmana. Bardzo lubię ten przepis, to według tej receptury udało mi się wypiec mój
Tajemnice Smaku
Figi, jeżyny, kindziuk, mozzarella … smaczna i szybka sałatka 136Kindziuk to twarda, długo wędzona wędlina, jeden z przysmaków kuchni litewskiej. Przygotowuje się ją z siekanej, dobrej jakości wieprzowiny z dodatkiem pieprzu, jałowca, czosnku i
Tajemnice Smaku
Dyniowe bajgle z miodem i pestkami dyni 153Sezon dyniowy to czas, aby upiec i zamrozić dynie, najlepiej takich odmian, których nie będziemy mogli kupić później. Po rozmrożeniu mamy gotową bazę do deserów, zup
Tajemnice Smaku
Gravlax – marynowany surowy łosoś z buraczkami i wasabi 157Gravlax dosłownie oznacza “zakopany łosoś”, grav oznacza grób, lax – łosoś. Metoda jest bardzo stara i pochodzi z obszarów północnych. Skandynawowie opracowali metodę marynowania
Tajemnice Smaku
Hummus z grzybami, harissą i oliwą truflową 134Hummus, czyli pasta na bazie ciecierzycy jest doskonałym dodatkiem do chleba, sałatek, pity lub warzyw. Kombinacji i przepisów na hummus jest wiele, warto eksperymentować i modyfikować
Tajemnice Smaku
Buraczana kasza gryczana z zielonym groszkiem i fetą – sałatka z białej kaszy gryczanej 152Biała kasza gryczana to niepalona kasza wytwarzana z łuskanych nasion gryki. Jest delikatniejsza w smaku od gryki palonej. Jest lekkostrawna, niskokaloryczna i jest doskonałym źródłem energii
Tajemnice Smaku
Sałatka z kaszy quinoa z awokado, migdałami, suszonymi pomidorami 208Quinoa, czyli komosa ryżowa to bogata w składniki odżywcze kasza. Występuje w różnych odmianach i kolorach, od białej, jasnożółtej, czerwonej do brązowej, a nawet czarnej
Tajemnice Smaku
Chlebek ziołowo- czosnkowy do odrywania 171Pyszny,wilgotny i mięciutki .Pachnie nim cały dom.....na drugi dzień (jeśli zostanie choć trochę )jest równie pyszny i wilgotny,polecam gorąco zniknie błyskawicznie....
Swojskie jedzonko
Puszyste placki z kaszy manny z owocami 203Te placki znalazłam na blogu u Jakuba Kuronia. Zauroczyły mnie bardzo i też je poczyniłam i wiecie co? są pyszne, delikatne, puszyste, mega dobre. Podałam do
Moje Małe Czarowanie
Mini kanapeczki z bagietki 1581Co powiecie na takie mini kanapeczki z bagietki, nadziewane serkiem kanapkowym, z szynką, żółtym serem, ogórkiem konserwowym i papryką? Moim zdaniem to fajna opcja na przekąskę
Smaki Na Talerzu
Jabłkowe gofry z ciasta francuskiego 172Gofry z ciasta francuskiego spokojnie można by nazwać „goframi dla leniwych”. Nie ma przy nich zbyt dużo roboty, a smakują wyśmienicie. Dla mnie to
Smaki Na Talerzu
Pasta rybna z tuńczykiem i sardynkami na kanapki 192Szybka, zdrowa i pyszna pasta rybna na kanapki. Pasty rybne uwielbiam! Wiecie dobrze, że prawie półtora roku temu ograniczyliśmy razem z mężem spożycie mięsa. Dla mnie
SMYKWKUCHNI
Jabłka w cieście, mój sposób na weekendowe śniadanie. 161Ulubione placuszki to chyba właśnie jabłka w cieście, grube plastry soczystych jabłek, umoczone w gęstym cieście i smażone na minimalnej ilości tłuszczu takie lubię najbardziej. Bez
SMYKWKUCHNI