sosy - 72734 przepisów (strona:1972/4849)

Sztuka przyprawiania 146

maja być użyte do marynat. Mieszanki przypraw jak np. indyjską, curry, przygotowuje się również w moździerzu. Moździerz jest również przydatny do zimnych sosów lub masła ziołowego. czosnek Można również przechowywać skórki owoców cytrusowych nie konserwowanych środkami chemicznymi. Owoce cienko obrać. Skórki wysuszyć w przewiewnym miejscu(...)gotujemy w potrawie i wyjmujemy po ugotowaniu oraz zioła użyte do rosołu lub wywaru. Goździki Świeże zioła należy pokroić trochę wcześniej, zalać olejem i ułożyć dopiero w trakcie przygotowywania sosu do sałaty.   Na koniec nie pozostaje mi nic innego jak życzyć wam powodzenia w sztuce przyprawiania. Jeżeli macie jakieś pytania na temat przypraw i ziół  postaram

Pomysłowa kuchnia
Babeczki orzechowe z kremem czekoladowym 247

postawić na palniku i  mocno podgrzać, prawie do wrzenia, ale nie dopuścić do zagotowania. Zestawić z ognia, dodać posiekaną czekoladę i po chwili wymieszać do otrzymania gładkiego, jednolitego sosu czekoladowego. Przelać go do miseczki, wystudzić, następnie miseczkę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 12 godzin . Babeczki: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, kakao(...)patyczka. Po upieczeniu przełożyć na kratkę, odstawić do wystudzenia. Dekoracja babeczek: Schłodzony serek mascarpone przełożyć do naczynia i krótko go zmiksować ( aby był bardziej gładki ). Do serka dodać schłodzony sos czekoladowy i ubić razem do otrzymania sztywnego kremu. Skosztować i jeśli krem będzie mało słodki, dodać przesiany cukier puder ( ilość wg uznania ) i krótko zmiksować.  Gotowy krem przełożyć

Opowieści z piekarnika
Buraczane brownie 177

solonych) startych na drobnych oczkach, lub zblendowanych 50 g orzechów włoskich Masło rozpuścić i do gorącego dodać czekoladę. Nie podgrzewać.  Czekoladę wymieszać do powstania gęstego sosu czekoladowego. Lekko przestudzić Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce roztrzepać jajka z cukrem.  Orzechy posiekać na drobniejsze kawałki. Do masy jajecznej dodać sos czekoladowy i wymieszać

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
,,Kurczak pieczony z ziemniakami i pistacjami w sosie śmietankowo-musztardowym’’ 181

Soczyste, mocno przyrumienione mięso kurczaka. Miękkie i pyszne ziemniaki. Sos ze śmietanki i musztardy. To wszystko posypane pistacjami. Pyszne, łatwe i szybkie do przygotowania Tak upieczony kurczak z ziemniakami w sosie śmietankowo musztardowym sprawdzi się na obiad oraz kolację.Do przygotowania dania wykorzystałam produkty HELIO Natura Pistacje ePrezenty oraz Stovit Składniki: 1 kg kawałków kurczaka podudzia 5 małych ziemniaków

Podróż w kulinaria
Faszerowane polędwiczki wieprzowe 232

krojenia i odstawić na 5 minut do odpoczęcia. Usunąć sznurek i pokroić na plastry. Patelnię na której piekły się polędwiczki ponownie rozgrzać, wlać śmietankę i gotować, aż powstanie gęsty sos. Doprawić solą i pieprzem. Na półmisku ułożyć porcję sosu i pokrojone polędwiczki. Artykuł Faszerowane polędwiczki wieprzowe pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Śliwkowy sos BBQ z pikantną nutą 164

Sos BBQ to klasyka amerykańskiej kuchni. Ciężko sobie wyobrazić grillowanie bez tego sosu. Istnieje wiele jego wersji, często mocno różniących się smakiem. Podstawa to smak lekko ostry, lekko słodki z nutą przypraw i mocno wyczuwalnym pomidorem. Do mojej wersji dodaję sporą liczbę śliwek i małą dawkę papryczki cayenne

Milion Smaków
Pikantna zupa z pieczonych warzyw 196

choć w zależności od regionu różni się składem i przyprawami. W Maroku zamiast wymienionych w przepisie przypraw dodaje się do tej zupy mieszankę ras el hanout w Japonii - makaron, sos sojowy i sos rybny, w Indiach - curry, garam masala, czasem też bataty i mleko kokosowe. Ilość wersji jest ogromna. Pikantna zupa z pieczonych warzyw to zarazem świetny sposób na wykorzystanie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jesienna sałatka z kurczakiem, jabłkiem i orzeźwiającym ogórkiem 189

sól i pieprz do smaku 1 łyżka octu jabłkowego 2 łyżki majonezu  Przygotowanie: na patelni małej wlewamy ocet żeby odparował i dodajemy majonez, energicznymi ruchami podgrzewamy, aż sos będzie kremowy.  Do miski wrzucamy pokrojone w drobną kostkę jabłko, ogórka. Dodajemy pokrojonego w większą kostkę kurczaka i posiekany koper. Dorzucamy kukurydzę i ryż, następnie wszystko delikatnie mieszamy dodając(...)sos i doprawiamy do smaku.  Smacznego

Niezły Młynek
Domowy sos czosnkowy 171

domowy sos czosnkowy. Niezwykle prosty, ale jakże pyszny. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Kurczak w orzechowym sosie 179

Dzisiaj szybka chińszczyzna. To danie pojawiło sie na blogu kilka lat temu ale wtedy z gotowym sosem orzechowym, dzisiaj przedstawiam wam go w nowej odsłonie, bo z domowym sosem orzechowym zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
PALUSZKI Z KURCZAKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM 254

zrezygnować - dzieci te większe, jak i te mniejsze z pewnością je pokochają ❤  Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Rewelacyjne smakują podane z dipami czy sosami - u mnie rządzi sos czosnkowy 😀 Składniki: 1 filet z kurczaka 1 op. ciasta francuskiego (świeżego) sól, pieprz, papryka ostra mielona 1 białko sezam (po posypania) Wykonanie: Filet z kurczaka myjemy

Kuchnia MagdaLeny
Burgery z fasoli, mozzarelli i suszonych pomidorów 233

burgery zmiksujecie w robocie kuchennym dosłownie w kilka chwil, możecie się więc zabrać za burgery nawet po powrocie z pracy. Lubię je jeść w bułce ze świeżymi warzywami i sosem czosnkowym, ale Wy możecie je także zapakować do swoich lunchboxów. ➤ Zobacz także: marokańskie burgery z ciecierzycy i pieczonej marchewki Burgery z czerwonej fasoli, mozzarelli i suszonych pomidorów Składniki(...)minut na stronę.  Podawaj jako kotlety z kaszą czy ziemniakami i surówką lub jako burgery z bułce z ulubionymi dodatkami. U mnie są to świeże warzywa oraz sos zrobiony z jogurtu naturalnego oraz czosnku. ➤ Rady: ➜ czerwoną fasolę możesz zastąpić białą fasolą lub ciecierzycą z puszki ➜ jeżeli nie chcesz używać bułki tartej, możesz zastąpić ją np. zmielonymi płatkami owsianymi ➜ masę

Chilli Czosnek i Oliwa
Szybki deser czekoladowy z orzechami laskowymi i bananem 265

szczególności w te chłodne, jesienne dni. Spróbujcie i Wy. Zapewniam, że na jednej łyżeczce się nie skończy Składniki: 3 czubate łyżki sera na sernik z wiaderka 2 pełne łyżki sosu czekoladowego lub rozpuszczona mleczna czekolada mała garść prażonych orzechów laskowych Helio 1/2 banana Przygotowanie: Do miseczki przekładamy ser (u mnie prosto z lodówki), dodajemy sos czekoladowy lub rozpuszczoną czekoladę

Słodkie okruszki
Smażone boczniaki 217

nawet do grzybów leczniczych. A smakują przepysznie! Moja rodzina, najbliższa i trochę dalsza, je uwielbia Polecam! Składniki: 500 g boczniaków 1 duża cebula olej do smażenia Marynata: 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka syropu z agawy 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki sosu BBQ 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

Lamarida.pl
Sałatka z tuńczyka z ryżem i warzywami 174

imprezy okolicznościowe. Koniecznie musicie spróbować. SKŁADNIKI 100 g ryżu (1 torebka) 1 cebula 1 czerwona papryka 1 średni słoik ogórków konserwowych 1 mała puszka kukurydzy 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz WYKONANIE Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany ryż wsypać(...)ostudzenia. Cebulę obrać, z papryki wyciąć gniazdo nasienne. Cebulę, paprykę i ogórki pokroić w kostkę i wsypać do ryżu. Następnie dodać odsączoną z zalewy kukurydzę, tuńczyka wraz z sosem własnym, majonez, musztardę, zioła prowansalskie, dużą szczyptę soli i pieprz. Wymieszać i w razie potrzeby doprawić. Uwagi: Majonezu i musztardy lepiej dodać najpierw mniej, a jeżeli masa będzie zbyt gęsta

Passions hobbies life