Słodka kukurydziana zupa krem 207tartego imbiru 2-3 łyżki masła 1 marchew 1 pietruszka 2 grubsze plastry selera 2 średnie ziemniaki około 2 l wody 1/2 cebuli jogurt naturalny/ śmietana sól pieprz majeranek, sos sojowy 3-4 kulki ziela angielskiego liść laurowy Wykonanie: Ziemniaki, pietruszkę, marchew, seler obrałam i pokroiłam w kostkę. Zalałam wodą i podgotowałam do miękkości warzyw, razem z zielem angielskim oraz(...)wylądował w garnku. Podgotowałam wszystko razem około 15 minut. Przed zblendowaniem zupy wyłowiłam z niej ziele oraz liść laurowy. Po blendowaniu doprawiłam ją solą, pieprzem, majerankiem oraz sosem sojowym. Podawałam ją z kromkami z kajzerki oraz kleksem jogurtowym. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować. Jest słodka, ale jogurt naturalny dodaje pysznej kwasoty :) Uwaga ! Zamiast samej wody można użyć pół
Justa próbuje gotować
Czerwona kapusta pekińska ze skwarkami tofu 220główki czerwone kapusty pekińskiej 1 opakowanie tofu marchewka papryczka chili posiekane orzeszki arachidowe Dressing: 1 łyżka ocet ryżowy 2-3 łyżki olej 4 cm imbiru 1ząbek czosnku kilka łyżek sosu sojowego Marynata do tofu: 1 łyżka oleju 2 cm startego imbiru ząbek czosnku sos sojowy pieprz cayenne Tofu kroimy w kosteczkę i marynuje ok 20 minut. Marchew kroimy na zapałki
AZgotuj!
Pulpety jaglane z soczewicą w sosie paprykowym 154Składniki sos: - 4 czerwone papryki - 4 cebule - 2 szklanki wody - opcjonalne sól - 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki pulpety : -1 szklanka kaszy jaglanej - 1 szklanka soczewicy czerwonej - 1 marchew - 2 jajka - pęczek pietruszki - 6 ząbków czosnku - 2 łyżki oliwy z oliwek - opcjonalne sól Kasze jaglana i soczewice(...)dużym naczyniu żaroodpornym, bądź kilku naczyniach do zapiekania, każdemu przygotowujemy porcję. Jeśli chcemy sobie solić a dziecku nie, wówczas porcję dziecka przygotowujemy jako pierwszą - przed doprawianiem. Zalewamy sosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni. Zapiekamy około 40 minut
Szkrab Je Sam
Makaron z cukinii z sosem z czerwonej soczewicy, pomidorów i papryki 197Składniki: Makaron: - 2 średnie cukinie - 2 łyżeczki octu jabłkowego - 2 łyżki oliwy z oliwek - opcjonalnie sól morska lub himalajska Sos: - 2 pomidory - 1/2 czerwonej papryki - 3/4 szklanki czerwonej soczewicy - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - szklanka wody - 2 łyżki pasty z kurkumy - opcjonalnie sól morska lub himalajska - 2 łyżki masła Przepis na pastę z kurkumy: http://ekoist.pl/zlote-mleko-przepis-i-wlasciwosci/ Przygotowanie: Cukinie obieramy(...)kurkumy i opcjonalnie sól. Gotujemy na małym ogniu aż wszytko będzie miękkie. Dodajemy masło. Chwilę blendujemy, tak by zgęstniało ale by pozostały kawałki :-) Wyjmujemy cukinie, mieszamy z gorącym sosem. Smacznego
Szkrab Je Sam
Brokuły w mleku kokosowym 189kokosowe oraz dodajemy czosnek przeciśnięty przez praske. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy około 15 minut na średnim gazie. Łyżkę mąki dobrze mieszamy w szklance wody. Dodajemy do sosu i doprowadzamy do wrzenia, Gotujemy około 5 minut. Do sosu dodajemy ugotowane brokuły, mieszamy. Podajemy z ryżem, posypane uprazonymi pestkami dyni. Inspiracja: olgasmile.pl
Szkrab Je Sam
Pierś z kurczaka w sosie porowo - musztardowym podana z ryżem 256Pomysł na szybki i smaczny obiad. Pory w sosie musztardowym z piersią kurczaka. Danie, które dostarczy nam dawkę żelaza i wielu witamin, zapewni sytość, ale nie obciąży. Czas przygotowania i ilość porcji 30 minut, 3 porcje. Produkty 1 por, 100 ml śmietanki 30%, pierś z kurczaka, 2 łyżeczki musztardy, 6 łyżek ryżu, łyżka oleju kokosowego, sól, pieprz. Reklama (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)śmietankę i dodaj 2 łyżki musztardy oraz 1/4 kubka wody z gotowanego ryżu. Dokładnie wymieszaj i wlej na patelnie. Wszystkie składniki duś pod przykryciem przez kilka minut. Pod koniec sos dopraw solą oraz pieprzem i wrzuć ugotowany ryż. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyłóż na talerze. Spróbuj także: Dietetyczna zupa krem z pora z dodatkiem pieczarek por pieczarki ziemniaki Pierś
Fit&Fast Kitchen
Jesienna zupa pomidorowa 153Składniki 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 kawałek pora 100 g świeżych grzybów 2 łyżki masła 4 ziemniaki 1,2 l wrzątku 1 słoik sosu Barilla pecorino 200 g brukselki natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny kroimy w kostkę, podobnie ziemniaki, pora w piórka. Razem(...)pokrojonymi grzybami smażymy na rozgrzanym maśle. Oprószamy solą i pieprzem, smażymy przez chwilę, zalewamy wrzątkiem. Gotujemy przez kwadrans, dodajemy sos i gotujemy 30 min. Brukselki oczyszczamy, większe kroimy na mniejsze kawałki, a co z tego że rozgotują się ;) mniejsze wrzucamy w całości. Gotujemy do miękkości wszystkich składników. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions
R'n'G Kitchen
Halloweenowe mini pizze "pająki" 225ciasto (12 sztuk): 250 g mąki orkiszowej jasnej 630 115 ml wody 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka drożdży instant Składniki na sos do pizzerinek: 3 łyżki przecieru pomidorowego 3-4 łyżki wody 1/3 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 1 mały ząbek czosnku 1 łyżeczka oliwy suszone oregano Doatkowo: około(...)małej patelni mozzarellę pociąć w cienkie plasterki, salami na małe kawałki lub pozostawić w całości środek pizzetek ugnieść pakcami, tak by uformować dookoła wysoki rant. Posmarować każdą pizzę łyżeczką sosu pomidorowego, nałożyć plasterek salami i przykryć plasterkiem mozzarelli piec w piekarniku nagrzanym do 180`C około 12 minut, do rozpuszczenia sera. Jeśli pająki ułożysz wcześniej "rozjadą"się podczas topnienia sera
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zrazy faszerowane z mięsa mielonego 198wrzącej wody, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką, dusimy zrazy pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (ok. 15-20 minut) a jednocześnie powstanie pyszny, pieczeniowy sos. Jak ktoś chce, to może dodać do sosu trochę słodkiej śmietany. Podajemy zrazy z gotowanymi ziemniakami i tartymi buraczkami. Smacznego! The post Zrazy faszerowane z mięsa mielonego appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Polędwiczka wieprzowa z pieczonymi warzywami 370obiad, kolorowy i bardzo smaczny. 1 polędwiczka wieprzowa 1/2 kg ziemniaków 1/2 dyni hokkaido 1 marchewka 1 cebula 1 pomidor 5 ząbków czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka papryka słodka mielona 1 łyżeczka suszonego tymianku ok 50 g masła pieprz czarny mielony sól Polędwiczkę oczyścić odcinając białe błonki i obficie(...)oprószyć solą oraz pieprzem. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Olej rzepakowy wymieszać z sosem sojowym, sokiem z cytryny i wszystkimi przyprawami. Ziemniaki i dynię pokroić w mniej więcej jednakowej wielkości kostkę. Dyni obierać nie ma potrzeby. Cebulę posiekać w piórka, a marchewkę w plasterki. Wszystkie warzywa, razem z ząbkami czosnku, włożyć do marynaty i dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy
https:KKuchniaMniam
Placuszki z kaszy manny z marchewką i groszkiem (tylko 2 składniki + dodatki) 439placuszki po raz pierwszy - sądziłam, że będą twarde jak skała i będzie można nimi wybić okno... Wyszły rewelacyjne i po prostu je uwielbiam! Idealnie komponują się z dowolnym sosem i różnymi dodatkami. Możecie przyrządzić je na ostro lub ziołowo! Tu nie ma ograniczeń. Polecam, abyście spróbowali! (8-9 sztuk) 3/4 szklanki kaszy manny (1 szklanka = 250 ml; u mnie kasza(...)pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami (np. sosem lub śmietaną). (Na zimno również świetnie smakują.) Pomysł z moimi modyfikacjami pochodzi z blogu: Kulinarny Duet
Di gotuje
Drobiowe pulpety w sosie dyniowo-kurkowym 246urok tego sezonu, tutaj tak nieobecnego. Nie mogłam się powstrzymać przed wprowadzeniem do kuchni jesiennego "combo", czyli grzybów i dyni za jednym razem. Tak też powstały lekkie pulpeciki w sosie z kurkami i dynią. I przyznam, że to połączenie skradło moje podniebienie :) Składniki (4 porcje) -500 g mielonego mięsa drobiowego -1 jajko -4-5 łyżek bułki tartej -1 łyżka ziół(...)Wrzucać na gotujący się bulion. Gotować około 20-30 minut aż pulpety dojdą w środku. Dynia powinna się rozgotować, jeśli nie - można delikatnie rozdrobnić kawałki widelcem. Według gustu można sos zagęścić dodając wymieszaną mąkę pszenną z zimną wodą i gotując jeszcze kilka minut ciągle mieszając (moje były niezagęszczane). Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 368,5 kcal Tłuszcz: 13,1g Białko
Zielona Kuchnia
Sałatka z pieczonych buraków i fety 205Składniki: 2 pieczone buraki (przepis znajdziesz tutaj ) 200 g sera typu feta 1/2 cebuli cukrowej 4 jajka 2 garście rukoli 3 łyżki pestek słonecznika Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Jajka gotujemy na twardo. Upieczone buraki, jajka i ser kroimy w średniej(...)piórka. Pestki słonecznika rumienimy na patelni. Majonez, jogurt i sok z cytryny łączymy ze sobą. Dodajemy zmiażdżony czosnek, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki sałatki mieszamy i polewamy sosem. Całość posypujemy pestkami słonecznika
Qchnia po prostu
DOMOWE MINI PIZZERKI 239Kasza manna do posmarowania blachy Koncentrat pomidorowy przyprawa do pizzy Ser żółty tarty np. Cheddar 1 cebula czerwona 10 dag dowolnej wędliny 10 oliwek 1 papryka czerwona Ulubiony sos Świeża rukola lub szpinak PRZYGOTOWANIE: W dużej miseczce łącze wszystkie skladniki ciasta. Wyrabiam ręką aż ciasto nie będzie się kleiło do dłoni. Odstawiam na bok, przykrywam bawełnianą ściereczką(...)robię w środku wgniecenie. Smaruję koncentratem, posypuję przyprawą do pizzy a następnie posypuję tartym cheedarem. Posypuję dowolnymi składnikami max 3. Piekę w 180 stopniach 20 minut. Podaję z ulubionym sosem i świeżą rukolą
Gotowanie Patki
Jesienne menu w VIVIAN 210rozlewa się na rybie i pobudza zmysły, które miejscami zostają dopieszczone aromatem białych trufli. Jagnięcina, kawa i czekolada Kolejne danie to biodrówka jagnięca podana z chipsem z pasternaku, sensualnym sosem, w którym wyczuwalne są refleksy kawy i czekolady i borówkami. Połączenie wyszukane w smaku i mogące zadowolić wymagające podniebienia. Wybuchowy sernik No i moja ulubiona część degustacji, czyli deser(...)talerzu dostajemy kawałek kremowego sernika z lekko kwaśnym sosem z rokitnika i cudownymi lodami o smaku solonego karmelu. Przez chwilę myślimy: klasyka (choć jakże dobra!), jednak po chwili wszyscy słyszymy strzelanie dobiegające z ust biesiadników i sami czujemy, że coś nam we wnętrzu eksploduje. Na pewno kojarzycie słynne cukierki — Zozole lub takie oranżadki w proszku z lizakami — tak, to właśnie
Food Square