Makaron z boczkiem i śmietaną 239Makaron z boczkiem to bomba kaloryczna a zarazem prawdziwa eksplozja smaku;). Makaron w tłustym sosie - czy jest ktoś kto tego nie lubi? 200g makaronu, u mnie rurki 300g wędzonego boczku 100g sera cheddar 1 cebula 200 ml śmietanki 30% 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, gałka muszkatołowa 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Boczek(...)rozgrzaną suchą patelnię wrzucamy boczek. Dodajemy cebulę, smażymy do zarumienienia. Wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wsypujemy natkę pietruszki. 3. Do przygotowane sosu dodajemy makaron i ser. Mieszamy do dokładnego połączenia składników
Szefowa kuchni
Placki ziemniaczane z jarmużem 217naszych tradycyjnych polskich placków ziemniaczanych, dzisiaj urozmaicona wersja a mianowicie placuszki ziemniaczane z jarmużem. Placki wyszły równie smaczne... Wszystkich fanów tego niesamowicie zdrowego warzywa zapraszam do spróbowania. Jako sos polecam zrobić czosnkowy lub po prostu podawać placuszki z naturalnym jogurtem i ketchupem. Składniki: ziemniaki duże 4 szt, jarmuż 2 garście, cebula 1 szt, czosnek 2 ząbki, jajko(...)masę do smaku solą i pieprzem. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Usmażone placuszki układamy na papierowym ręczniku, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionym sosem
kulinarne odsłony pati
Pierogi z musem jabłkowo – gruszkowym 187porcję jagód. Złożyć na pół i dobrze skleić. W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Pierożki wrzucać do wrzątku, jak pierożki wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze 2 minutki. Wyjmować delikatnie . Sos do polania – śmietanę wymieszać z cukrem waniliowym i cukrem do smaku. Podawać gorące. Polane sosem ze śmietany i obsypać cynamonem. Pycha, mniam
Kuchnia Pokoleń
Czubajki kanie faszerowane ciecierzycą w sosie pomidorowym 194Znowu byłam w lesie i znowu nazbierałam nie całkiem rozwinięte kapelusze czubajki kani. Ponieważ chwilę wcześniej miałam na obiad ciecierzycę w sosie pomidorowym nadziałam nią moje kanie a obiad wyśmienity wjechał na stół. Polecam zróbcie sobie takie, jeśli znajdziecie takie nierozwinięte kapelusze. Jeśli nie znacie czubajki kani lepiej sobie nadziać pieczarki i nie zrywać aby się nie pomylić i zerwać(...)niejadalnego grzyba. Polecam danie gorąco, będzie smakowało. Czubajki kanie faszerowane ciecierzycą w sosie pomidorowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Pierogi ruskie z ciasta francuskiego 222pierogi z ciasta francuskiego. Jeśli masz przygotowany farsz piergi robi się błyskawicznie, a smakują jak najlepsze paszteciki świata! Podane z czerwonym barszczykiem to nie lada uczta! Do tego sos żurawinowy, zapraszam na jesienna ucztę pierogową! Składniki (około 24 pierogi): około 600 g ziemniaków 250 g półtłustego twarogu 1 cebula 2 lyżki oleju sól, pieprz 2 arkusze ciasta francuskiego dodatkowo(...)pierogi żółtkiem zozbełtanym z 2-ma łyżkami mleka piec w 200`C 20-25 minut do zrumienienia podawać z ulubionymi dodatkami. Podałam z czerwonym, czystym barszczykiemi (przepis tutaj ) sosem żurawinowym ( z tego przepisu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z makaronem chińskim, kurczakiem i ananasem 985window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z makaronem chińskim, kurczakiem i ananasem – Składniki: 1 pojedynczy filet z kurczaka – ok. 230g 50g makaronu chińskiego (można użyć sojowego lub ryżowego) 1 łyżka sosu sojowego pół puszki kukurydzy konserwowej (około 140 gramów po odsączeniu) 1 puszka ananasa (340 gram po odsączeniu) olej rzepakowy do smażenia 4-5 gałązek świeżego koperku 2-3 łyżki majonezu(...)należy odcedzić makaron. Kurczaka umyć i osuszyć. Pozbawić ewentualnych błonek. Polędwiczkę odciąć. Pozostały filet z kurczaka pokroić w poprzek na pół. Wrzucić kurczaka (piersi + polędwiczki) do miseczki, dodać łyżkę sosu sojowego, doprawić odrobiną soli i pieprzu. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć kurczaka z obu stron, ostudzić. Następnie pokroić w kosteczkę. Ananasa odsączyć z syropu, pokroić w kosteczkę. Kukurydzę odsączyć
Kulinarne Przeboje
ROSZPONKA Z GRUSZKĄ / CORN SALAD WITH PEAR 144side to delicate meat or fish. SKŁADNIKI: 125 g roszponki (opakowanie) 100 g sera typu Lazur 1 średnie awokado 1-2 gruszki garść nerkowców garść ziaren słonecznika Sos: oliwa z oliwek (woda) biały ocet winny brązowy cukier musztarda sól, pieprz INGREDIENTS: 125 g corn salad 100 g blue cheese 1 medium avocado 1-2 pears handful cashews handful sunflower seeds(...)moździerzu rozgniatamy orzechy na mniejsze kawałki, nie na pył! Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy ziarna słonecznika i prażymy ciągle mieszając, żeby ich nie spalić. W słoiku łączymy wszystkie składniki sosu (woda jest opcjonalna – ja po prostu lubię „lżejsze” dressingi). Włóż wszystkie składniki do dużej miski – tak dużej, żeby wygodnie było w niej wymieszać wszystko razem. Wash
Martyna Cooks
WOŁOWINA BAVETTE PO CHIŃSKU / BAVETTE BEEF IN CHINESE WAY 171papryki żółtej 1/2 czerwonej cebuli 2 liście kapusty pekińskiej 4 spore pieczarki 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu ryżowego 1 łyżka sezamu Marynata do mięsa: 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1-2 cm imbiru kilka kropli ostrego sosu (np. tabasco) 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka oliwy szczypta soli INGRIEDIENTS (4 portions): 300 g beef bavette 1 medium carrot
Martyna Cooks
SAŁATKA RYŻOWA Z ANANASEM / RICE & PINEAPPLE SALAD 166have time – you can eat it at once! SKŁADNIKI: 200 g białego ryżu 1 puszka ananasa 1 garść rodzynek 200 g żółtego sera szynka (kurczak albo nic) Sos: 200 g jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 2-3 ząbki czosnku curry, kurkuma, sól, pieprz, szczypta ulubionych ziół INGREDIENTS: 200 g white rice 1 can pineapple 1 handful raisins(...)czajniku, rodzynki wsyp do miski i zalej gorącą wodą, odstaw, żeby namokły. Ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach, ananasa i szynkę pokrój w kawałki. W misce wymieszaj składniki sosu – jogurt, zmiażdżony czosnek, majonez, przyprawy. Wrzuć wszystkie składniki do dużej miski i dokładnie wymieszaj i koniec pracy! Boil the rice as it’s written on the wrapping, drain
Martyna Cooks
ZAPIEKANE CANNELLONI / CANNELLONI CASSEROLE 142twardym serem. Dodaj pieprzu i ziół do smaku. Nie sól! Łosoś jest na tyle słony, że w zupełności wystarczy. Rurki napełnij farszem. Żaroodporne naczynie lekko nasmaruj masłem. Odrobinę sosu włóż na dno naczynia i układaj na nim dość ciasno koło siebie wypełnione farszem rurki. Całość przykryj pozostałym sosem, na wierzchu ułóż kawałki mozzarelli. Wstaw zapiekankę do nagrzanego do 180 stopni
Martyna Cooks
ŻYTNIA TARTA ZE SZPARAGAMI / RYE ASPARAGUS TART 148grecki 1 jajko 250 g żółtego sera (np. Edamski) 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g) Marynata: 1,5-2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka miodu kilka kropli ostrego sosu (np.: Tabasco) estragon INGREDIENTS: Pastry: 1,5 cup wheat flour 1,5 cup wholemeal flour 2 eggs 2 egg yolks 1 cube
Martyna Cooks
SCHAB PIECZONY Z OWOCAMI I WARZYWAMI / PORK BAKED WITH FRUITS AND VEGETABLES 169połóż obsmażone mięso. Zalej wszystko bulionem, przykryj pokrywką i włóż do piekarnika. Piecz 25-30 minut pod przykryciem i 10-15 minut bez, raz na jakiś czas podlewaj mięso sosem z warzyw. Po upływie czasu pieczenia wyjmij całość z pieca, przykryj pokrywą i niech chwilę postoi. Wash the meat, dry it and cut out the white tendons, put it into(...)oven, cover it and let it lay aside for a while. Mięso pokrój w mniej więcej centymetrowe plastry. Na talerzu wyłóż porcję warzyw, kilka plastrów mięsa, wszystko sowicie zalej sosem i jedz! Jeśli masz ochotę ugotuj do tego ziemniaki, makaron, ryż czy ukrój kromkę chleba – wszystko będzie do tego pasowało. Smacznego! Cut the meat into approx 1 cm slices
Martyna Cooks
CARBONARA 191zmniejsz ognień pod patelnią na najmniejszy. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj masę jajeczno-serową, mieszaj wszystko razem dość sprawnie tak, aby nie zrobiła się jajecznica z makaronem zamiast sosu do makaronu. Jeśli zawartość patelni zbytnio się wystudziła i ser się nie rozpuszcza – postaw patelnię z powrotem na ogniu i uważnie mieszaj aż ser się rozpuści i cały makaron(...)pokryty zostanie sosem. Boil the water for the pasta, you can first boil it in a kettle, it’ll be faster. Boil it al dente – as it’s written on the wrapping. Bacon slices cut into 0,5 cm stripes, preheat a big pan and add sliced bacon, fry it until bronzes. Add chopped/squeezed garlic
Martyna Cooks
KASZA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI 736Składniki: 1 torebka kaszy gryczanej, średniej wielkości cukinia, nieduża papryka czerwona, 1/2 średniej cebuli, garść posiekanego szczypiorku, ząbek czosnku, papryczka pepperoni czerwona, sól, pieprz, 2 łyżki oleju, 2 łyżki sosu sojowego, łyżeczka oregano, łyżeczka słodkiej papryki. Przygotowanie: Kaszę gotuję w osolonej wodzie, odcedzam, mieszam z sosem sojowym, odkładam do ostudzenia. Kurczaka myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Kroję w kostkę, mieszam
JejKuchnia
Indyk w sosie w zielonym sosie curry 192kolor surowizny. Wlać wywar i mleczko kokosowe. Od fasolki odciąć końcówki i pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę umyć, oczyścić z błonek i pestek. Pokroić paprykę na małe kawałki. Do sosu dodać fasolkę i paprykę, zmniejszyć ogień i gotować 15 minut. Pokroić natkę pietruszki lub kolendry i dodać do sosu. Podawać z makaronem lub ryżem. Pycha, polecam
Kuchnia Pokoleń