jadamy. Najczęściej kupuję świeże, ale czasami zdarzy się mrożony dorsz lub sandacz. Zwykle je grilluję, piekę, a te mrożone smażę na maśle i podaję z cudownym naszym ulubionym sosem maślanym. Pewnego dnia miałam zachciankę na taki zwykły mrożony filet smażony w panierce, tak jak jadałam w dzieciństwie. Kupiłam kilka płatów miruny. Podczas smażenia przypomniałam sobie jak ja nie cierpię smażyć(...)się je koszmarnie. Na dodatek zostały mi dwa płaty w zamrażarce, a że jedzenia nie lubię wyrzucać, postanowiłam zapiec je w kremówce. Bardzo lubię naleśniki ze szpinakiem zapieczone w sosie śmietanowo - cytrynowym, więc z tą nieszczęsną miruną poszłam w tym kierunku. Świetnie się złożyło, bo od jakiegoś czasu w mojej szafce kuchennej mam taki ceramiczny zestaw naczynek Staub , cztery naczynka
Blondynka GotujeDziś zapraszam Was na pyszne, delikatne budyniowe placuszki , które dosłownie rozpływają się w ustach. Swoją porcję podałam z sosem czekoladowym i chipsami kokosowymi. Wyszło… przepysznie Ale oczywiście możecie użyć dowolne dodatki, polecam w szczególności świeżo owoce np. maliny. Spróbujcie. Miłego dnia moi drodzy Składniki: (na 1 porcję – 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 płaska łyżka budyniu (proszek) – użyłam(...)śmietankowego od Cykoria 2 łyżki mąki pszennej (u mnie tortowa) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia – użyłam Cykoria 2 łyżeczki cukru 1 jajko ulubione dodatki: u mnie sos czekoladowy i chipsy kokosa, polecam też wersję ze świeżymi malinami Przygotowanie: Do miseczki przekładamy 3 łyżki naturalnego jogurtu, dodajemy płaską łyżkę budyniu śmietankowego (proszek), 2 łyżki mąki tortowej, cukier i proszek
Słodkie okruszkiłyżeczka soli (u nas zmielona himalajska) *jeśli powstaną paluszki należy dodać jeszcze 150g sera Tylżyckiego Łowicz bez laktozy + mąka z ciecierzycy do podsypywania podczas formowania kształtu Dodatkowo: -ulubiony sos (u nas domowy pomidorowo-paprykowy) -ser Łowicz gouda bez laktozy -dowolne dodatki (u nas papryka, pomidory, orzechy włoskie i pietruszka) kliknij aby powiększyć Ziemniaki ugotować, ostudzić i rozgnieść na puree(...)dowolny kształt pizzy (lub wałki na paluszki), wstawić do nagrzanego do 180’C piekarnika na 20-25 minut. Gdy ciasto się ładnie zarumieni i upiecze w środku wyjąc, posmarować sosem, ułożyć dodatki oraz ser i ponownie włożyć do piekarnika na parę minut
Candy Pandasktóry zasmakuje też osobom nie przepadającym za zbyt intensywną gryką. Szkoda tylko, że tych batatów tutaj nie czuć… Podsumowanie: Mamy mieszane uczucia, bo koniec końców każdy makaron z dobrym sosem czy pesto jest pyszny i zje się z przyjemnością. Te ostatecznie też nam smakowały podane zarówno na wytrawnie jak i słodko, ale nie tego się spodziewałyśmy. Wersję z dzikiego ryżu(...)tylko kiedy chce się poczuć odrobinę luksusu. Makaron z ryżu czarnego z makaronem konjac, deserkiem sojowym-waniliowym i kiwi Makaron z ryżu brązowego z makaronem konjac, twarożkiem, sosem jagodowym i suszonym mango Makaron gryczany z suszonymi pomidorami i kiełkami Makaron z czarnego ryżu/ gryczany z batatami Ocena: 4,5 pandy Makaron z brązowego ryżu z dynią i imbirem Ocena
Candy Pandasprzesmażamy cebulę i dodajemy do cielęciny. Do mięsa również dodajemy pomidory z puszki i gałązki tymianku. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Na koniec mięso wyjmujemy, usuwamy tymianek. Powstały sos miksujemy, ewentualnie doprawiamy i ponownie w sosie umieszczamy cielęcinę. Podajemy z ziemniakami lub kluskami. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewytemat? To macie ;) Z produktów dostępnych pod ręką, powstają niesamowite, aromatyczne kompozycje. Składniki 150 g makaronu penne 100 g mini marchewek 2 łodygi selera naciowego 1 słoik sosu pomidorowego z oliwkami od Barilla 150 g sera bałkańskiego sera koziego natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew i seler kroimy na kawałki(...)zalewamy wodą (ok. 1 l), dodajemy sos i gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. W tym samym czasie gotujemy makaron wg przepisu zawartego na opakowaniu. Ser kroimy w kostkę. Natkę siekamy. Na talerz wykładamy makaron, wlewamy zupę, dodajemy ser, posypujemy natką pietruszki. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
R'n'G Kitchensamo jak ja uwielbiacie szpinak, to koniecznie spr\u00f3bujcie tego zielonego spaghetti. Robi si\u0119 je w kilka chwil, wi\u0119c przepis przyda si\u0119 nawet najbardziej zapracowanym. Kremowy sos, do tego kurczak i makaron - syc\u0105cy obiad, jak zwykle szybko i prosto! ;)","recipeIngredient":["250g makaronu spaghetti (u mnie pe\u0142noziarnisty)\r","200g szpinaku\r","250g piersi z kurczaka(...)u0119. Gotowe!"]} Jeżeli tak samo jak ja uwielbiacie szpinak, to koniecznie spróbujcie tego zielonego spaghetti. Robi się je w kilka chwil, więc przepis przyda się nawet najbardziej zapracowanym. Kremowy sos, do tego kurczak i makaron - sycący obiad, jak zwykle szybko i prosto! Spaghetti ze szpinakiem i kurczakiem Czas całkowity 30 minut/y Wielkość porcji 2 Składniki 250g makaronu spaghetti (u mnie
Mostek w kuchnidokładnie je oczyścić i dodać do mięsa. Podlać wodą. Tyle żeby mięso było przykryte w 3/4 wysokości. Gotować na małym ogniu do miękkości mięsa. W razie potrzeby podlać wodą. Sos zagęścić mąką rozmieszaną w małej ilości zimnej wody. Powoli wlewać rozmieszaną mąkę do mięsa i zagotować. Wymieszać. Można dodać trochę śmietany. Podawać z ziemniakami, to było pycha
Kuchnia Pokoleńłatwe w konsumpcji porcje:) WERSJA SKRÓCONA PRZEPISU DLA POTRAFIĄCYCH UPIEC TRADYCYJNĄ PIZZĘ: Wykonujemy wszystko tak samo jak przy robieniu zwykłej pizzy- rozwałkowując jedynie ciasto w kwadrat, następnie po dodaniu sosu i farszu zwijamy je w podłużną roladkę, którą następnie dzielimy w poprzek za pomocą ostrego noża na 12-14 równych części szerokości ok. 2cm każda, następnie kładziemy wszystkie na blachę(...)grubości ok. 2-3 mm. UWAGA- ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO W KWADRAT, NIE KOŁO! Teraz pora na samo wykonanie pizzerinek: 1. Ciasto smarujemy sosem, np. wykonanym z ketchupu, koncentratu pomidorowego, odrobiny wody i przypraw, w szczególności bazylii i oregano. 2. Na cieście układamy farsz i dodatki wg własnych upodobań- np. podsmażone pieczarki, cebulę, szynkę
Aromatyczne Podróżebędziemy potrzebować: 500 g bobu 1 puszka 400 g groszku zielonego mały pęczek natki pietruszki 1 cebula czerwona (około 150 g) 1 jabłko winne 200 g ogórków konserwowych na sos: 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 1 łyżeczka ostrej musztardy szczypta cukru do smaku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Sałatka z bobem(...)sałatki, dodaję wypłukany i osączony groszek. Wystudzony bób obieram i dodaję do sałatki. Do majonezu dodaję jogurt, musztardę, szczyptę cukru, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Tak przygotowanym sos, dodaję do sałatki i całość dokładnie mieszam – sałatka jest gotowa. Sałatka z bobem jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Uwaga Babcia Gotujebędziemy potrzebować: 500 g bobu 1 puszka 400 g groszku zielonego mały pęczek natki pietruszki 1 cebula czerwona (około 150 g) 1 jabłko winne 200 g ogórków konserwowych na sos: 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego 1 łyżeczka ostrej musztardy szczypta cukru do smaku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Sałatka z bobem(...)sałatki, dodaję wypłukany i osączony groszek. Wystudzony bób obieram i dodaję do sałatki. Do majonezu dodaję jogurt, musztardę, szczyptę cukru, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Tak przygotowanym sos, dodaję do sałatki i całość dokładnie mieszam – sałatka jest gotowa. Sałatka z bobem jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Uwaga Babcia Gotujepojęcia dlaczego jeszcze nie wrzuciłam jeszcze tego przepisu na mojego bloga Oryginalny przepis na ten makaron zawiera dużo warzyw (marchew, pietruszka, seler naciowy) i czerwone wino, a sos dusi się na małym ogniu przez minimum 2 godziny. Moje spaghetti jest wersją okrojoną i szybszą do wykonania. Całość zajmie Wam niecałą godzinę. Spaghetti bolognese 2 duże porcje Składniki: około(...)ogniu, aż odparuje cała woda, około 15 minut. Do mięsa dorzucamy startą na dużych oczkach marchewkę. Całość zalewamy passatą pomidorową, przykrywamy i dusimy przez około 30 minut. Jeśli nasz sos za bardzo zgęstnieje podczas duszenia, pod koniec dodajemy do niego kilka łyżek wody w której gotowaliśmy makaron. W razie potrzeby doprawiamy solą. Spaghetti bolognese podajemy obficie obsypane tartym parmezanem
PatiGotujeStoisław 3 łyżki waniliowego serka homogenizowanego (u mnie wersja z pokruszoną wanilią) 1 jajko M 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia około 1 łyżeczki oleju kokosowego do smażenia do podania: sos jagodowy Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy całe jajko, dodajemy serek homogenizowany i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy łyżką. Placuszki (1 łyżka = 1 placek) smażymy z obu stron(...)małym ogniu na patelni z odrobiną oleju (u mnie 1 łyżeczka oleju kokosowego). Podajemy od razu polane np. sosem jagodowym. Smacznego
Słodkie okruszkikiełbasa czy karkówka, no i zawierają warzywa. Składniki 500 g piersi z kurczaka 1/2 dużej lub 1 mała cukinia 1 duża papryka 1 duża czerwona cebula 1 łyżka sosu worcestershire 1 łyżka oregano (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filety z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy papryką ostrą i słodką, oregano i sosem worcestershire, dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, mieszamy
Delusional Trinechlebem zjemy, lubimy;)). Jak nie masz kiełbasy lub planujesz grilla - zrób leczo z samych warzyw i podaj jako dodatek do grillowanych mięs, rewelacja! :) ja taki sos robię w słoiki na zimę, mam nawet na blogu przepis, o TUTAJ (klik) . P.s. Zrobię nowe zapasy sosu to wymienię zdjęcia, bo delikatnie mówiąc - są paaaskudne! Moje pierwsze przepisy na blogu
Kolorowy Przepisownik