sosy - 72234 przepisów (strona:1985/4816)

CUKINIA UBRANA W ORIENTALNY AROMAT 183

zarumieni.  W osobnym naczyniu łączymy śmietanę, starty czosnek, przyprawę garam masala, sól i pieprz. Wszystko mieszamy. Dodajemy kilka podsmażonych plastrów cukinii. A następnie chwilę blendujemy aż uzyskamy gładki sos. Makaron z podsmażoną cukinią polewamy sosem, a wierzch dekorujemy podprażonym słonecznikiem. Smacznego

wege i kropka
KAPUŚNIAK Z KMINEM RZYMSKIM 199

cebula 1 duża marchewka 2 duże ziemniaki 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i świeżo mielony pieprz kolorowy 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu sojowego 1,5 litra bulionu warzywnego oliwa z oliwek 300 g kapusty kiszonej z marchewką (przepłukana wodą) 0,2 litra białego wina SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: W dużym garnku rozgrzewamy masło(...)smażymy kolejno cebulkę, marchewkę i ziemniaki. Doprawiamy kminem rzymskim, oregano, słodką papryką, solą i świeżo mielonym pieprzem. Chwilę smażymy, a następnie zalewamy połową bulionu. Dodajemy miód i sos sojowy. Dusimy wszystko pod przykryciem. W osobnym garnku rozgrzewamy oliwę, na której smażymy kapustę. Po chwili smażenia dolewamy wino i dusimy pod przykryciem. Następnie dolewamy pozostałą część bulionu. Gotujemy przez około

wege i kropka
Makaron z krewetkami 156

wino trochę odparuje (ok. 5 minut), po czym dodajemy odcedzony makaron. 7. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy jeszcze przez chwilę na patelni, aż wino utworzy gęsty, oblepiający makaron sos. Gotowe! Jeśli lubicie krewetki sprawdźcie również jak przygotować  sałatkę z krewetkami w pomarańczowym sosie . SMACZNEGO

Bez Cebuli
,,Cukinia faszerowana pomidorkami koktajlowymi i oliwkami’’ 159

większe cukinie, przekrojone wzdłuż • 1 pierś z kurczaka, pokrojona w małą kostkę • 1 cebula • 2-3 łyżki pasty pomidorowej • 10 pomidorków koktajlowych żółtych pokrojonych wzdłuż • 1 łyżka słodkiego sosu chili • czarne oliwki • mozzarella • świeża pietruszka, bazylia, • pieprz, sól, zioła prowansalskie, oregano, Przygotowanie: Z cukinii wybieramy łyżeczką farsz i odstawiamy. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę a następnie pierś z kurczaka(...)Dodajemy pomidora oraz pastę i chwilę dusimy. Miąższ z cukinii siekamy i dodajemy na patelnie razem z sosem chili. Wydrążone cukinie wypełniamy farszem, dekorujemy oliwkami i plastrami mozzarelli. Pieczemy 20-30 min w 180 stopniach ( w zależności od wielkości cukinii) Podajemy z natką pietruszki i bazylii. Jak dostać odszkodowanie po wypadku? Opinie, porady prawne i opisy przypadków z całego kraju

Podróż w kulinaria
Kluski 169

kluski. Pomimo, że jestem rodowitą Ślązaczką, preferuję jednak zupełnie odmienne smaki. Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na kluski, banalnie proste w wykonaniu i smaczne. Najlepsze oczywiście z sosem! Przepis identyczny jak na kluski śląskie, płaskie z dziurką. Kluski Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków 1 jajko sól do smaku mąka ziemniaczana Przygotowanie: Ziemniaki obieramy. Gotujemy, odcedzamy. Gorące ziemniaki rozgniatamy(...)przez średnio 10 minut. Mieszamy delikatnie od czasu do czasu, najlepiej drewnianą łyżką. Gotowe wyławiamy łyżką cedzakową. Podobnie przygotowujemy kolejne partie. Podajemy jako dodatek do obiadu. Najlepiej smakują z sosami. Podobnie można przygotować kluski śląskie - z uformowanych kulek w dłoni, które lekko spłaszczamy i robiąc dziurkę w środku

Moja smaczna kuchnia
Aromatyczne pulpety w sosie śmietanowo-koperkowym z czubricą zieloną 175

lubczykiem, oraz żółtą, której składnikami są między innymi kurkuma, curry i kozieradka. Każda z mieszanek ma swoje specyficzne zastosowanie, jednak tak naprawdę można je wykorzystywać na wiele sposobów. Do sosów, mięs, zup, kanapek. Koniecznie kupcie czubricę i wypróbujcie. Namawiam Was dzisiaj na aromatyczne pulpety w śmietanowym sosie, w towarzystwie koperku i czubricy zielonej. Czytaj więcej

Pichceniomania
Śmietankowo-wiśniowe babeczki 180

Targroch (doskonale wzbogaca smak babeczek) 1/3 szklanki oleju 1 szklanka mleka (u mnie 2%) 1 jajko M po 1 łyżeczce z owocem (wisienką) Stovit Naturalnie owocowe Wiśnie Do podania: sos wiśniowy deserowy do polania babeczek płatki migdałowe (u mnie Targroch) Przygotowanie: Do jednej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, płaską łyżkę budyniu śmietankowego (proszek) i cukier. Mieszamy składniki łyżką(...)łyżeczce Naturalnie owocowe z wiśnią. Babeczki pieczemy około 20 minut (do tzw. suchego patyczka) w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na środkowym poziomie. Po przestudzeniu babeczki polewamy sosem wiśniowym (deserowym) i posypujemy płatkami migdałowymi. Smacznego

Słodkie okruszki
Sałatka z rukolą, camembertem, winogronem i orzechami 172

łyżeczka oleju 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki soku z cytryny 1. Na talerzu układamy kolejno: rukolę, ser camembert, posiekane orzechy włoskie, przekrojone na pół winogrona. 2. Składniki na sos mieszamy ze sobą. Sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem. Podajemy z grzankami

Szefowa kuchni
Kalarepa faszerowana 209

danie Agnieszki wypadło znakomicie. Oto sztuka jak z czegoś prostego zrobić coś wyśmienitego... 😊 Składniki: 4 kalarepki 250g pieczarek 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 200g sera białego 1 łyżka sosu sojowego sól pieprz tłuszcz do smażenia  1,5 szkl wody w której gotowała się kalarepa 3 łyżki przecieru pomidorowego bazylia oregano Przygotowanie: Kalarepy oczyścić, umyć i wrzucić do wrzącej(...)szklista dodajemy pokrojone w kosteczkę pieczarki i dalej smażymy. Gdy odparuje nam nadmiar wody wydzielony z pieczarek, dokładamy pokrojoną w drobną kostkę kalarepę (1/3 tego co wydrążyliśmy), przeciśnięty czosnek, sos sojowy, sól, pieprz i smażymy jeszcze ok. 10 minut. Zestawiamy z ognia i dodajemy pokruszony ser, całość dobrze mieszamy. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy nasze kalarepy, przykrywamy ściętym wierzchem i wkładamy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Łazanki z młodą kapustą i twarogiem 117

kapustą również uwielbiam, ale w porze zimowej.  Zapraszam na szybki i łatwy pomysł na obiad!  Składniki: kapusta młoda 1 główka, cebula 2 szt, grzyby mielone 2 łyżki, sos sojowy 1  łyżka, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Kapustę myjemy, drobno siekamy, zalewamy(...)mielonych, ponieważ tylko takie miałam, ale możecie użyć również całych grzybków. Kapustę gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy na sitku. Gdy kapusta ostygnie to dodajemy usmażoną cebulę, ser twarogowy oraz sos sojowy, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie  do miękkości, odcedzamy i łączymy z kapustą i serem

kulinarne odsłony pati
Pizza na owsianym spodzie 188

nawet zabrać na lunch do pracy czy szkoły. Składniki: Ciasto: 3 szklanki** mąki owsianej 3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych 1 łyżeczka oregano 1 szklanka wody Nadzienie: 1 szklanka sosu pomidorowego 2 garście świeżej bazyli lub szpinaku ananasy krojone z puszki 5 dużych pieczarek 1 mała cebula 1/2 puszki kukurydzy 4 ząbki czosnku (opcjonalnie) oliwki pokrojone w krążki (opcjonalnie) Wykonanie: Nagrzewamy(...)oczkach tarki, a obraną cebulę kroimy na cienkie krążki, pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plastry, a ananasy i kukurydzę odcedzamy. Po wyjęciu ciasta z piekarnika rozsmarowujemy równomiernie sos pomidorowy zmieszany ze startym czosnkiem, układamy liście bazylii lub szpinaku i pozostałe składniki w dowolnej kolejności (Uwaga: nadzienie powinno składać się z waszych ulubionych składników, więc potraktujcie naszą listę jako

Lamarida.pl
Domowe kotlety sojowe 252

surówkami, albo jako wkład do kanapki, którą można zabrać do szkoły, pracy lub na wycieczkę Składniki: 350 g suchego ziarna soi 1 duża cebula 1 duża marchewka 5 łyżek sosu tamari (lub sojowego w wersji z glutenem) 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano 3-5 łyżek mąki owsianej (zmiksowane płatki owsiane) sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Ziarna(...)następnie dodajemy marchewkę, przyprawy, podlewamy niewielką ilością wody, żeby warzywa nie przywarły do dna naczynia i dusimy na wolnym ogniu przez 2 minuty. W blenderze miksujemy ugotowaną soję z sosem sojowym (ja blenduję w dwóch porcjach, żeby soja dobrze się zmiksowała). Następnie, dodajemy zmiksowaną soję do przestudzonych warzyw, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy mąkę owsianą i formujemy kotlety

Lamarida.pl
Wegański rosołek 118

selery 2 duże marchewki 1 korzeń pietruszki 3 ziemniaki 1/5 główki białej kapusty 3 arkusze nori 5 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 3 owoce jałowca 5 łyżek sosu sojowego sól i pieprz do smaku woda Wykonanie: Warzywa (oprócz selera) obieramy, myjemy i kroimy na niewielkie kawałki, kapustę drobno szatkujemy nożem. Wkładamy tak przygotowane składniki do dużego garnka, dodajemy ziele(...)seler będzie miękki. Następnie wyciągamy ostrożnie plastry selera na talerz, aby przestygły do dalszego użycia (można przechowywać w lodówce do około 3 dni – dłużej nie próbowałam ). Rosołek doprawiamy sosem sojowym lub solą i pieprzem do smaku, można przybrać natką pietruszki, i podajemy z ugotowanym makaronem ryżowym. Pychotka Smacznego! Tak wyglądają plastry selera po wyciągnięciu z rosołku gotowe do przyrządzenia

Lamarida.pl
Cykoria z bakłażanem na ostro 133

Być może niektórzy wzbogacają bakłażanami swój ogród na wiosnę, a ja wzbogacam nim nasze domowe menu Bardzo lubimy połączenie bakłażana z goryczkowatą w smaku cykorią w ostrym pomidorowym sosie. Najchętniej spożywamy je z ryżem, a serwujemy zarówno na lunch, jak i na obiad. Polecam! Składniki: 1 niewielki bakłażan 2 cykorie 1 niewielka cebula 2 ząbki czosnku (lub 1 łyżeczka domowej(...)kilka minut na wolnym ogniu. Na końcu doprawiamy dodajemy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z ryżem. W wersji “na wynos” do pojemników przekładamy ryż i zalewamy tak przygotowanym sosem i pyszny lunch do pracy gotowy. Zdecydowanie polecam podgrzanie tego dania przed spożyciem. Smacznego! Artykuł Cykoria z bakłażanem na ostro pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Tofu z warzywami 130

małej główki kapusty 1 mały brokuł cukinia/por/seler naciowy – opcjonalnie – wszystkie warzywa dozwolone 1 opakowanie ulubionego tofu (300 g) 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 2 łyżki sosu tamari (lub sojowego w wersji z glutenem) 2 suszone lub 1/2 świeżej papryki chilli (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku olej lub woda do smażenia Wykonanie: Czosnek i cebulę obieramy: czosnek(...)dobry moment, by dodać papryczki chilli, jeśli lubicie. Następnie, dodajemy marchewkę i kapustę i smażymy kilka minut, co jakiś czas mieszając, podlewając wodą w razie potrzeby. Dodajemy brokuły, tofu, sos sojowy, całość delikatnie mieszamy, by nie połamać plasterków tofu i smażymy aż brokuł zmięknie. Podajemy z chlebem albo ugotowanym makaronem ryżowym. Wspaniale nadaje się na lunch do pracy lub obiad

Lamarida.pl