wypłynięcia na powierzchnię lub miękkości 2.Mięso umyte, pokrojone w kostkę i przyprawione usmażyć na patelni (najlepiej jakby to było bez tłuszczowo wtedy lepiej smakują w sosie) 3. Brokuła zblanszować, wrzucić do miksera, dodać jogurtu/śmietany i miksować 4. Sos wymieszać z mięsem i podać na ciepłe kopytka Makro: 890,8 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzumnie, dlatego czasami muszę postawić na dania expresowe, które nie wymagają godzinnego stania w kuchni a i zabrać w jedno pudełko do pracy też będzie wygodnie. Kasza z sosem bolońskim jest jednym z moich expresów, ale żeby jeszcze skrócić czas przyrządzenia stworzyłam to samo w formie zapiekanki 😌 Bez stania nad patelnią, pilnowania i dobre na wynos 👌 Składniki: (2-3 porcje(...)dokładnie wymieszać (można dodatkowo jeszcze doprawić pieprzem i solą) 5. Naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem i nałożyć masę dociskając ją. Piec 30 min 180 stopni. Dodatkowo proponuję do tego dorobić sos np. czosnkowy *kaszę można zastąpić makaronem Wartości odżywcze: 730 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzupodania i dobry tłuszcz do smażenia. Wiecie już, jak bardzo lubię ryby pieczone – z przeróżnymi dodatkami, kiedy za jednym zamachem mamy z blachy i rybę, i warzywa, i sos na dodatek. A te pyszne pstrągi w ziołowej marynacie ‘robią się’ w 40 minut – w tym czasie zdążycie naszykować jeszcze prostą sałatę z winegretem i ugotować ziemniaki. Marynatę można zrobić(...)desce – drobniusieńko na mgiełkę. Czosnek dwukrotnie przeciskamy przez praskę, łączymy z solą, dodajemy skórkę i sok z cytryny. Stale mieszając wlewamy po kropli olej i mieszamy do zemulgowania, jak sos winegret – najwygodniej ubijaczką balonową. Dodajemy resztę składników. Ta marynata może z ryby spływać i warto wykorzystać ją rzeczywiście jako marynatę – zanurzyć w niej pstrągi i schować do lodówki na minimum
Karo in the Kitchenlodem i tam je studzimy. Pozwoli to zachować im zieloniutki kolor. Zimne brokułu odcedzamy i przekładamy do miski. Do miski dorzucamy pomidora, fetę, posypujemy lekko podprażonymi pestkami. Przygotowujemy sos. Do miseczki przeciskamy czosnek, łączymy z oliwa i musztardą oraz octem. Powinniśmy otrzymać jednolitą emulsję. Sałatkę polewamy sosem i podajemy
Dzieje kuchennej Wiewiórypyszny! Składniki: 4 bułki do hamburgerów ½ kg mięsa z uda kurczaka(bez skóry) ½ pęczka natki pietruszki 2-3 ząbki czosnku 4 łyżki kukurydzy z puszki Bonduelle 1 łyżka sosu piri piri 50 g zimnego masła Szczypta kminu rzymskiego Sól morska do smaku Pieprz czarny świeżo mielony do smaku Szczypta słodkiej papryki do smaku 4 plastry sera camembert z bazylią(...)łyżka oliwy z oliwek Sól do smaku 4 liście sałaty Jak wykonać ? Mięso z kurczaka umyć zmielić w maszynce do mięsa, dodać osączoną kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos piri piri i posiekaną natkę pietruszki, dodać pokrojone na malutkie kawałeczki zimne masło, doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką oraz odrobiną kminu rzymskiego, wlać łyżkę bardzo zimnej wody, wyrobić
Wanilia i KardamonDoskonała na obiad w pracy czy kolacje. Sałatka z bobem i grillowanym kurczakiem. składniki: 500 g bobu ulubiona sałata - 2-3 garście 4 polędwiczki kurczaka 1/2 pęczka rzodkiewek sos: 3 łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny sól, pieprz koperek natka pietruszki Wykonanie: Kurczaka marynujemy w łyżce oliwy z dodatkiem ulubionych ziół. Grillujemy. Bób gotujemy w posolonym(...)wody by zatrzymać proces gotowania. Po wystudzeniu bób obieramy z łupinek. Obrany bób przekładamy do salaterki, dodajemy sałatę, rzodkiewki pokrojone w plastry oraz pokrojonego kurczaka. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą i dodajemy do sałatki. Ilość soku z cytryny oraz innych przypraw zależy od upodobań
Przysmaki Karolkipapryka, kilka drobiazgów i surówka gotowa. Może być ona dodatkiem do obiadu i oczywiście świetnie pasuje do naszego narodowego grilla. Składniki: Pęczek rzodkiewek ½ zielonej papryki ½ czerwonej cebuli ½ długiego ogórka Sos w proszku tzatziki Jogurt naturalny Sól Wykonanie: Rzodkiewki i ogórka ścieramy na tarce jak do mizerii. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Całość lekko solimy. Sos tzaziki przygotowujemy
Smaki Ewymożna ją podać jako przekąskę na imprezie, oczywiście o ile nie przeszkadza Wam zapach czosnku ;) Składniki: 1 brokuł 1/2 puszki kukurydzy 3/4 opakowania sera feta duża garść pestek słonecznika Sos: ok. 300 g jogurtu greckiego lub naturalnego gęstego 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz łyżka majonezu łyżeczka musztardy Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i ugotować w osolonej wodzie(...)odstawić do wystudzenia. Na dno przezroczystej miski wrzucić ostudzonego brokuła, na niego wyłożyć odsączoną kukurydzę, następnie rozłożyć pokrojony w dość dużą kostkę ser feta. Całość polać wcześniej przygotowanym sosem czosnkowym i posypać uprażonym słonecznikiem. Przechowywać w lodówce
Simply Foodśrodku nałóż łyżeczkę farszu, przykryj kolejnym plastrem (plastry powinny być zbliżonej średnicy, ewentualnie możesz dociąć brzegi nożem) i dokładnie przyciśnij brzegi. Podobnie postępuj z pozostałymi pierożkami. Na koniec został sos pomidorowy. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Ząbki czosnku drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć resztę cebuli i czosnek, a po dwóch minutach dodaj(...)pomidory. Smaż całość 5 minut, po czym na koniec wmieszaj posiekane liście bazylii i syrop klonowy, dopraw solą i pieprzem. Gotowe pierożki wyłóż na talerz i polej sosem. Podawaj udekorowane liśćmi bazylii i skropione oliwą. 2 porcje
Roślinna - blog wegańskigłowy”;) Polecam! 1 i 1/2 szkl. kaszy jaglanej 2-3 pojedyncze piersi kurczaka 2 czerwone papryki 2 cukinie 2 cebule puszka kukurydzy 3-4 ząbki czosnku sos sojowy sól, pieprz, opcjonalnie przyprawa do gyrosa Oczyszczone mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Oprószamy ulubionymi przyprawami (u mnie to przyprawa do gyrosa). Odkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki(...)razie potrzeby podlewamy warzywa odrobiną wody. Dusimy do momentu aż staną się szkliste. Następnie dodajemy do warzyw mięso, kaszę i osączoną kukurydzę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Smacznego
Smaki Na Talerzuświeżego bobu 1 puszka kukurydzy złocistej Bonduelle 10 dag żółtego sera np. gouda 1 malinowy pomidor Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sos: 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób przygotowania: Kalafior myję, dzielę na mniejsze różyczki, gotuję w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzam, tak samo gotuję osobno bób(...)ćwiartki. Pomidora w grubszą kostkę, lub również na ćwiartki. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach, kukurydzę z puszki osączam , wszystkie składniki mieszam razem w salaterce. Sos: Majonez łączę ze śmietaną oraz sokiem z cytryny, doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, polewam sałatkę, schładzam w lodówce, mieszam dopiero przed podaniem. Czy wiesz że?.... Warzywa Bonduelle są uprawiane
Wanilia i Kardamonsolą i pieprzem. Odcedziłem gruszkę, odlałem ¼ wody z sokiem. Do reszty soku dodałem posiekany czosnek i musztardę, gotowałem minutę. Mąkę ziemniaczaną rozprowadziłem w pozostałej wodzie z sokiem. Wlałem do sosu, mieszając gotowałem do zgęstnienia. Połączyłem z koniakiem. Sosem polałem mięso. Ułożyłem ćwiartkami gruszki. Podałem z zielonymi szparagami
R'n'G Kitchenprzewieźć. Ja proponuję optymalne kanapeczki piknikowe które są pyszne i bardzo zdrowe. Składniki: - masło Optima Omega 3 - pieczywo chrupkie żytnie - awokado - 1/4 cytryny - mini mozzarella - pomidorki koktajlowe - szczypiorek - sos balsamiczny - sól - pieprz Przygotowanie: Awokado kroimy na pół, wydrążamy miąższ i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz, dokładnie mieszamy. Masło rozsmarowujemy na pieczywie, następnie masę z awokado(...)Pomidorki kroimy na ćwiartki a mozzarellki na pół, układamy na wierzchu kanapek. posypujemy posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem, na koniec polewamy niewielką ilością sosu balsamicznego. Życzę smacznego
Kulinarne życiejest rewelacyjne! Następnym razem chciałabym wypróbować tofucznicy z pieczarkami, myślę że będzie równie smaczna 😊 Składniki: tofu zwykłe 200 g, cebula pół szt, szczypiorek posiekany 4 łyżki, kurkuma 1/4 łyżeczki, sos sojowy 1 łyżeczka, zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy tofu i ugniatamy widelcem, aby było pokruszone(...)Dodajemy kurkumę, zioła prowansalskie, sos sojowy oraz sól i pieprz. Podsmażamy przez 2 min. Dodajemy posiekany szczypiorek i nakładamy do miseczki. Podajemy z dużą ilością pomidorków koktajlowych i najlepiej ze świeżą bułeczką. Smacznego
kulinarne odsłony patisięgam po udka niż piersi z kurczaka. Grillowane roladki Składniki: 16 roladek 800 g udek z kurczaka, bez kości 250 g wędzonego boczku w plastrach Marynata 4 czubate łyżki sosu romesco 50 ml oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 2 łyżki miodu 1 czerwone chili sok z połowy limonki garść liści bazylii 1 łyżka świeżego tymianku, pokrojonego 1 łyżeczka soli(...)grilluję na grillu węglowym. Ułóż roladki na metalowej kratce i grilluj po kilka minut, odwracając co jakiś czas. Grillowane roladki z kurczaka świetnie pasują z focaccia , warzywną sałatką i sosem na zimno . Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara
codojedzenia