sosy - 72734 przepisów (strona:1988/4849)

Idealne ciasto na pizzę 214

przykryciem, aby nie wyschło). Rozwałkujemy je na okrąg o śre dnicy ok 30-35 cm i przekła damy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę oraz formujemy ranty. Smarujemy sosem pomi dorowym (ja mieszam zmiksowaną passatę z listkami bazylii, szczyptą cukru, soli, pieprzu oraz papryką sło dką) i uzupełniamy ulubionymi skła dnikami. Pizzę wstawiamy do rozgrzanego do 230 stopni piekarnika(...)minut w zależności jak dobrze wypieczoną pizzę lubicie. Zja damy na gorąco. Gorąco polecam z SOSEM CZOSNKOWYM . Mniam :) Smacznego

ChilliJemy
Zupa krem z żółtych pomidorów i dyni piżmowej z czerwoną quinoą i szczawikiem zajęczym 184

nieduża dynia piżmowa (około 750 gram) 350 gram żółtych pomidorów 1 cebula 2-3 łyżki oliwy z oliwek czerwony szczawik zajęczy  do ozdoby kilka kropel ulubionego ostrego sosu (np. piri - piri ,  lub aji lima )  woda (około 700 ml do 1 litra) pieprz sól Wykonanie: Warzywa obieramy i kroimy w kostkę (z dyni usuwamy też gniazdo nasienne). Cebulkę(...)bardzo gęsty dodajemy trochę mniej, ja zawsze robię to "na oko" więc ilość jest szacunkowa. Następnie dodajemy pomidory i gotujemy kolejne 5 - 10 minut, doprawiamy solą, pieprzem i ostrym sosem. Gdy zupa trochę przestygnie, blendujemy, ją na krem, podajemy z czerwoną quinoą i szczawikiem zajęczym. Smacznego

Quinoa Raz!
Ognista słodycz z grilla na lazurowym wybrzeżu 329

Czas przygotowania: 30 min Składniki: – ananas – brzoskwinie – gruszki – rukola – ser pleśniowy lazur – orzechy włoskie – przyprawa Grill ognisty Galeo Sos: – oliwa z oliwek lub ulubiony olej tłoczony na zimno – miód – ocet winny biały – sok z cytryny – przyprawa do sałatek Galeo – świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1. Ananas i brzoskwinie(...)Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni. 4. Rukolę myjemy, a ser kroimy w kosteczkę. 5. Na talerzu układamy rukolę, ogniste owoce, prażone orzechy oraz ser lazur. 6. Składniki na sos mieszamy razem i polewamy nim sałatkę

Podwójnaporcja
Potrawka z soczewicy z parówkami i warzywami 167

przekąskę. Składniki -150 g soczewicy -2 parówki -2 łodygi selera naciowego -2 małe marchewki -1/2 pora -1/2 cebuli -1/4 pęczka pietruszki -1 łyżka oleju -4 łyżki sosu sojowego -4 ziarna czarnego pieprzu -1 listek laurowy -1 łyżka sezamu -1,5 l wody Przygotowanie Soczewicę przepłukać, a następnie gotować przez ok. 15-20 min w nieosolonej wodzie. Łodygę(...)plastry i podsmażać na oleju mieszając przez ok. 5 min. Parówki powinny się ładnie zarumienić z dwóch stron. Do wody z soczewicą dodać pokrojone warzywa, 4 łyżki sosu sojowego, pieprz w ziarnach, 1 listek laurowy oraz sól. Gotować jeszcze przez ok. 15 min na wolnym ogniu pod przykryciem. Warzywa powinny być półtwarde, nie rozgotowane. Po koniec gotowania dodać parówki. Przed

Zielona Kuchnia
Dorsz o cytrusowej nucie 199

ewentualnie usunąć ości. Dośc obficie skropić sokiem z cytryny lub pomarańczy. Wstawić na 15 minut do lodówki. Masło rozpuścić, lekko podsmażyć z mąką. Mieszając, wlewać mleko. Chwilę gotować aż sos zgęstnieje. wymieszać z jogurtem. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytrusów. Dymkę obrać, umyć, drobno posiekać. Rybę oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem. Polać(...)sosem. Posypać skórką z cytryny i dymką ze szczypiorkiem. Zapiekać ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Smacznego

Zielona Kuchnia
Owsiane naleśniki z pieczarkami 156

szkl. mąki pszennej -1 szkl. płatków owsianych -1/2 łyżeczki ziół prowansalskich -1/2 łyżeczki vegety -25 dag pieczarek -2 łyżki śmietany 18% -łyżka mąki (do zagęszczenia sosu) -sól, pieprz -olej do smażenia Przygotowanie Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Podsmażyć na oleju. Śmietanę wymieszać z mąką. Dodać do pieczarek i chwilę podsmażyć, ciągle mieszając. Doprawić. Mleko, jajka i mąkę(...)zmiksować z 1/2 szkl. wody. Wsypać płatki i zioła. Wymieszać, doprawić. Na rozgrzanym oleju usmażyć naleśniki. Polewać sosem pieczarkowym. Źródło: 'Przyślij Przepis!' Smacznego

Zielona Kuchnia
Minipizze z cukinią 161

pieczenia, ułożyć na nim placki ciasta zostawiając odległości pomiędzy nimi. Na pozostałej oliwie szybko zeszklić posiekany czosnek (nie może zbrązowieć). Dodać koncentrat pomidorowy wymieszany z kilkoma łyżkami wody. Zagotować sos, przyprawić, wystudzić. Sosem posmarować placki ciasta, przykryć plastrami cukinii i sera. Piec w temp. 180st. przez ok. 20 minut. Smacznego

Zielona Kuchnia
Spaghetti ze szpinakiem i pieczarkami 181

ząbki czosnku - 100 g serka topionego śmietankowego lub ziołowego -czarny pieprz i sól do smaku -olej do smażenia -ew. parmezan Przygotowanie Makaron gotowac według przepisu na opakowaniu. Przygotować sos. Pieczarki pokroić w plastry, obsmażyć na niewielkiej ilości oleju wraz z obraną, posiekaną w kostkę cebulą. Dodać posiekany czosnek, wymieszać, całość odsunąć na bok patelni. Na patelnię włożyć zamrożony szpinak. Poczekać(...)rozmrozi i wymieszać z pieczarkami. Następnie dodać serek topiony i mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec doprawić pieprzem i solą  i dokładnie wymieszać. Makaron podawać z sosem. Można posypać parmezanem. Smacznego

Zielona Kuchnia
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym 185

pieczarek Przygotowanie Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać z jajkiem i 2 łyżkami mąki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu. Przygotować sos. Pieczarki umyć, oczyścić, drobno pokroić. Cebulę posiekać i zeszklić na patelni. Dodać pieczarki. Dusić do miękkości. Przyprawić do smaku. Całość zagęścić łyżką mąki. Można dodać pół małej śmietany według uznania. Placki(...)podawać na ciepło z sosem. Smacznego

Zielona Kuchnia
Tarta z brokułem i kalafiorem z sosem jogurtowo-pomidorowym 178

Całość zalać przygotowaną masą. Ser pleśniowy pokroić w małe kawałki i powtykać pomiędzy różyczki. Wstawić do zapieczenia na ok. 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 st. Przygotować sos. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Drobno pokroić. Wymieszać z jogurtem greckim i doprawić do smaku według uznania. Gotową tartę podzielić na porcje i podawać z sosem. Smacznego

Zielona Kuchnia
Zapiekanka ziemniaczano-szpinakowa z pomidorami 152

grubych oczkach. Połowę wymieszać ze śmietaną i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawić solą i pieprzem. W naczyniu układać warstwy: ziemniaki (posypać ziołami, można też użyć przyprawy do ziemniaków), szpinak, sos, plasterki pomidorów. I ponownie: ziemniaki, szpinak, sos, plasterki pomidorów. Wierzch zapiekanki posypać pozostałym startym serem. Piec ok. 40 minut w temp. ok. 180st. Przy czym ostatnie 15-20 minut

Zielona Kuchnia
Makaron z sosem camembert z suszonymi pomidorami 190

Lubicie suszone pomidory? (bo o makaron nawet nie pytam ;-)). Ja uwielbiam! W tym daniu nadają raczej główną nutę smakową. Pomimo swej kaloryczności sos jest warty 'grzechu'. Bez dokładki się nie obędzie! W temperaturze pokojowej lub schłodzony bardzo fajnie tężenie, w związku z tym można go z powodzeniem użyć także do smarowania kanapek. Składniki (na ok. 3 porcje) -1 op. sera(...)śmietany. Mieszać aż do roztopienia. Pomidory pokroić w drobne kawałeczki. Dodać do reszty, wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Polewać ciepłym sosem. Smacznego

Zielona Kuchnia
Potrawka z kurczaka na ostro 206

ćwiartki z kurczaka -mała marchewka -mała pietruszka -cebula -2 czerwone papryki -łyżeczka ostrej papryczki -pół łyżeczki słodkiej papryki -koncentrat pomidorowy -sól, pieprz -ziele angielskie -listek laurowy -olej -opcjonalnie: sos z piri piri Przygotowanie Ćwiartki z kurczaka ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i obrać z kości. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju. Przełożyć do garnka. Marchew i pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć(...)garnka, zalać bulionem. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, słodką i ostrą paprykę. Doprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 15minut, dodać koncentrat i podgotować dla odparowania wody. Dodać odrobinę sosu piri piri i wymieszać. Smacznego

Zielona Kuchnia
Delikatne pulpeciki w sosie 248

Bardzo lubię gotowane i delikatne potrawy (w przeciwieństwie do reszty domowników ;-)). Dlatego często robię te klasyczne pulpeciki. Szybkie w wykonaniu, niedrogie i smaczne. Miła odmiana od pomidorowych sosów. Świetnie komponują się zarówno z gotowanymi ziemniakami, jak i frytkami. Składniki -500 g mięsa mielonego (zazwyczaj używam wieprzowego) -1 cebula -3-4 łyżki bułki tartej -1 jajko -mała pietruszka -1 marchewka -sól(...)gotujący się bulion. Całość dusić ok 20 minut. Mąkę pszenną rozrobić z 1/2 szkl. zimnej wody. Wlać do garnka. Gotować ok. 10min od czasu do czasu mieszając aż sos zgęstnieje. Smacznego

Zielona Kuchnia

Proponowane wyszukiwania