wody wsypać ok. łyżkę mąki, szczyptę majeranku, dodać łyżkę lub dwie koncentratu - wymieszać i dodać do garnuszka z wodą w którym gotowało się mięso, doprowadzić do wrzenia tak by sos się zagęścił, doprawić do smaku solą, ewentualnie cukrem i pieprzem. Mięso wyłożyć na talerz, polać sosem. pomysł zaczerpnęłam z kolorowej broszurki wyd.Wojskowy Ośrodek Badawczo-Wdrożeniowy Służby Żywnościowej w Warszawie
Proste Potrawyostatnie degustował nawet sam Remigiusz Rączka i powiem nieskromnie "palce oblizywał" :) JABŁKA PIECZONE 8 jabłek 8 łyżeczek marcepanu płatki migdałowe lekko sprażone owoce do dekoracji sos czekoladowy Jabłka myjemy, odkrawamy poziomo czapeczkę tuż pod ogonkiem, wydrążamy środek i napełniamy masą marcepanową (najlepiej własnej roboty) Nakrywamy jabłka czapeczką i zapiekamy. Przed podaniem pod czapeczkę wkładamy wiśnie(...)inne owoce w likierze, posypujemy płatkami migdałowymi. Podajemy z sosem czekoladowym. Niestety mimo wykwintnych dań nie zmiesciliśmy się w pierwszej trójce, ale przyjemność gotowania na dziedzińcu zameczku w Koszęcinie pod estradą na której śpiewali soliści zespołu Śląsk była ogromna! Mamusia była zachwycona, bo jest fanką tego zespołu od lat, a repertuar Kiepury wyjatkowo przypadł jej do gustu. Po konkursie
Gotuj Sam!biała część), 8 kawałków suszonych pomidorów, 4 łyżki posiekanego świeżego koperku, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia. Sos: 1 szklanka passaty pomidorowej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1 łyżka posiekanego koperku, 1/2 łyżeczki soli, szczypta pieprzu. Wykonanie: Liście kapusty myjemy, umieszczamy w dużej(...)drobno pokrojonymi pomidorami i przyprawami. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowany farsz nakładamy na liście kapusty, a następnie zwijamy (dół- boki i rolujemy w górę). Umieszczamy ciasno w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem (po prostu mieszamy wszystkie składniki). Przykrywamy, umieszczamy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku. Pieczemy minimum 1,5 h. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuKażdy kucharz powinien mieć w zanadrzu przynajmniej kilka przepisów na... Artykuł CYTRYNOWY SOS DO PIECZONEJ RYBY pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINESkładniki 500 g łopatki ok 2 l bulionu grzybowego 200 g świeżych kurek 3 listki laurowe 3 ziarenka jałowca 3 ząbki czosnku sól, pieprz sos sojowy do smaku Przygotowanie Mięso opłukać i osuszyć. Pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju z listkami laurowymi i ziarenkami jałowca. Doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym, a na końcu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek
Gaździnka warzykażdego dania, jest tania, i bardzo smaczna. Polecam w wersji a'la Coleslaw. Składniki: 1 młoda kapusta 1 duża marchewka 1/2 pęczka szczypiorku kilka gałązek koperku Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka octu spirytusowego 2 płaskie łyżeczki cukru pudru sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kapustę umyć(...)osuszyć i zetrzeć na szatkownicy, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek i koperek drobniutko pokroić. Wszystko ze sobą wymieszać. Do miseczki przełożyć wszystkie składniki sosu i dokładnie ze sobą połączyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wylać na przygotowane warzywa. Starannie wymieszać i odstawić do lodówki na 10 minut w celu przemacerowania się smaków
Gosia gotujerobiłam i teraz nadrabiam zaległości. Polecam dla każdego! Składniki: młoda kapusta biała 1 główka, cebula czerwona lub biała 1 szt, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie szczypta, sos sojowy do smaku, sól i pieprz do smaku, masło 7 dag, mąka pszenna 2 łyżki, koper świeży posiekany 4 łyżki, Sposób przygotowania: Kapustę drobno siekamy, następnie zalewamy wodą(...)kapusta była nią przykryta i stawiamy na palnik. Do kapusty dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy oraz sól i pieprz, gotujemy do miękkości. Masło rozpuszczamy, dodajemy posiekaną cebulkę, smażymy do lekkiego zrumienienia, następnie dodajemy mąkę pszenną, mieszamy i podsmażamy aż będzie miała złocisty kolor. Zasmażkę dodajemy do miękkiej kapusty. Wszystko razem mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy do smaku
kulinarne odsłony paticiasto na pierogi znajduje się tutaj - - - > Ciasto Składniki 1,5 szklanki soczewicy czerwonej i zielonej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 4 duże pieczarki 1 duża cebula 1 łyżeczka sosu worcestershire 2 łyżki majeranku Ciasto na pierogi (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Soczewicą płuczemy i namaczamy na pół godziny. Następnie gotujemy przez około 30 minut aż cała woda zostanie wchłonięta a ziarna czerwonej(...)Cebulę drobno kroimy i smażymy na patelni. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do cebuli. Ugotowaną soczewicę dodajemy do pieczarek i cebuli. Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką, sosem worcestershire, majerankiem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i całość dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanym farszem możemy już lepić pierogi ;) Ja po ugotowaniu lubię je przesmażyć na patelni, tak dla mnie smakują lepiej
Delusional Trinesłodka, papryka ostra, przyprawa kebab-gyros, czosnek granulowany, cebula granulowana 4 łyżki oleju Sałatka: 1 opakowanie mixu sałat 10 pomidorków koktajlowych 3 ogórki gruntowe 1 cebula 4 papryczki konserwowe Sos do sałatki: 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz, czosnek granulowany 1. Filety kroimy na podłużne kawałki, które następnie kroimy na cieniutkie paski(...)Smażymy na patelni grillowej, bez oleju, z obu stron do zarumienienia. 2. Pomidorki przekrawamy na pół, ogórki, cebulę i papryczki kroimy w plastry. Łączymy z sałatą. Wszystkie składniki na sos mieszamy razem, przelewamy do warzyw, dokładnie mieszamy. 3. Sałatkę wykładamy na talerz. Na sałatkę wykładamy szaszłyki
Szefowa kuchnirozerwać papieru. Układamy na tacy wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby się ze sobą nie stykały. Przykrywamy wilgotną ściereczką. Spring rolls z awokado i krewetkami podajemy z sosem słodko kwaśnym lub innym dowolnym, ulubionym. S pring rolls z awokado i krewetkami to propozycja na lekki obiad, czy kolację. Świetnie sprawdzą się jako przystawka na domową imprezę, czy też do pracy(...)Zaletą tej potrawy jest dowolność doboru składników nadzienia i sosu. Za „jednym zamachem” można przygotować kilka wersji zmieniając tylko nadzienie. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam również : Spring rolls z nasionami chia Sajgonki z warzywami i mięsem z indyka Spring rolls z pieczonym łososiem Spring rolls z awokado i krewetkami dodaję do wydarzenia „Błyskawiczny piątek 9. czerwca
mojewypiekiinietylkoSos pomidorowy nie zawsze musi być klasyczny - moja propozycja na dziś spaghetti z sosem pomidorowym wzbogaconym porem i tymiankiem - pycha! Artykuł Spaghetti z porem i smażonym tofu – palce lizać! pochodzi z serwisu Vegan Taste
Vegan Tastelitra mleka sól, biały pieprz i szczypta gałki muszkatołowej W garnku rozpuszczam masło, dodaję mąkę i smażę całość chwilę. Dodaję 1/3 podanej ilości mleka i gotuję sos na małym ogniu do zgęstnienia. Następnie dodaję kolejną część mleka i gotuję do zgęstnienia. Postępuję tak do momentu wykorzystania całej ilości mleka. Sos powinien być gęsty i bez grudek. Na koniec
Mango Papajagrzyby i kostkę bulionową. Gdy płynu jest za mało możemy uzupełnić wodą. Gotujemy do miękkości policzków. Policzki powinny być bardzo miękkie. Wyjmujemy je do miski i część grzybów. Pozostały sos miksujemy. Dodajemy śmietanę. Policzki razem z odłożonymi grzybami umieszczamy w sosie i chwilkę razem gotujemy. Podajemy z ziemniakami lub kaszą i oczywiście z surówkami. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewyspaghetti, moja dzisiejsza propozycja jest bezmięsna, warzywna, a jakże smaczna. W sam raz na szybki smaczny wiosenno-letni obiad. Pasta i basta! Składniki: 20 dag makaronu spaghetti 2 łyżki sosu pomidorowego do makaronu 1 cukinia 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 suszone pomidory z zalewy cukier do smaku sól do smaku pieprz do smaku parmezan do posypania bazylia(...)patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, wrzuć cebulę i czosnek, zeszklij, dodaj warzywa, oraz pokrojone w kostkę suszone pomidory, duś pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, podlej lekko wodą, dodaj sos pomidorowy, dopraw do smaku solą szczyptą cukru oraz pieprzem, wymieszaj z ugotowanym makaronem, posyp parmezanem i bazylią. Podawaj. Smacznego
Wanilia i Kardamonodrobinę bułki tartej. Całość zagnieść, po czym mokrymi dłońmi uformowałem klopsiki. Klopsiki usmażyłem na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Jogurt naturalny połączyłem z oliwą z oliwek i octem. Sos doprawiłem do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz posiekaną bazylią. Odstawiłem w chłodne miejsce na ok. 15 minut. Świeże warzywa starannie umyłem, osuszyłem na ręczniku papierowym. Sałatę porwałem na kawałki, a paprykę(...)Marchewki obrałem i za pomocą obieraczki do jarzyn starłem na cienkie paski. Pomidory pokroiłem na połówki. Wszystkie składniki przełożyłem na talerz, na nich ułożyłem usmażone klopsiki. Całość polałem przygotowanym sosem jogurtowym
R'n'G Kitchen