sosy - 72734 przepisów (strona:1989/4849)

Czekoladowy serniczek z masłem bananowym, bezą i malinami 252

słodkie wypieki, to polecam Wam na deser pyszne małe kruche szarlotki . Czekoladowy serniczek z masłem bananowym, bezą i malinami Składniki: 6 pełnych łyżek sera sernikowego (z wiaderka) 2 łyżki sosu czekoladowego 3 łyżeczki masła bananowego – do nabycia w Delikatesy Polskie 3-4 małe bezy kilka malin Przygotowanie: W miseczce mieszamy 4 pełne łyżki sera z 2 łyżkami sosu czekoladowego

Słodkie okruszki
Pierś kurczaka w konfiturze figowej z kaszą bulgur z awokado, miętą i cytryną 227

Prosta propozycja na lekki i zdrowy obiad. Duszona w sosie figowym pierś kurczaka podana z moiją ulubioną kaszą bulgur aromatyzowaną miętą i cytryną z dodatkiem posiekanego drobno awokado. Całość ubarwiona dodatkiem sałaty i malin, co by kolory na talerzu się zgadzały. Ciekawy pomysł na niecodzienny obiad i wykorzystanie fig, w formie konfitury tym razem.  Składniki (na 2 porcje): Duszona(...)doprawiam solą i pieprzem, mieszam z awokado i miętą.  Sałatę i maliny doprawiam szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i mieszam z łyżką oliwy z oliwek. Porcję mięsa podaję z sosem, kaszą i sałatką.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
JESIENNA SAŁATKA Z SOCZEWICĄ I KOMOSĄ RYŻOWĄ 179

znajomymi. Jest bardzo aromatyczna, głównym źródłem białka w tym posiłku jest brązowa soczewica, która w połączeniu z pieczonymi marchewkami, prażonymi migdałami i kremowym awokado smakuje wybornie, całość wieńczy pyszny sos na bazie trzech olejów i soku z cytryny. Zrób koniecznie!  PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z SOCZEWICĄ SKŁADNIKI: - 1/2 dojrzałego awokado - 1 ogórek zielony - 2 garście rukoli - 100 g suchej komosy(...)suchej patelni. Z olejów i soku z cytryny, robimy dresing, dodajemy sól do smaku i ziarna sezamu. Wystudzoną komosę wymieszaj z pokrojonymi i upieczonymi marchewkami, dodaj pozostałe składniki i sos. Całość wymieszaj. Gotowe! Smacznego! Podoba Ci się przepis? Udostępnij na swoim Facebooku! Miłego dnia

SMYKWKUCHNI
Zupa z borowików ceglastoporych 252

Pierwszy raz zbieraliśmy borowiki ceglastopore. Bardzo ważne jest to, żeby im się dobrze przyjrzeć, ponieważ łatwo pomylić je z borowikami żółtoporymi - niejadalnymi! Moi rodzice robili sos i zupę. Mama stwierdziła, że sos jest o niebo lepszy. Ja ugotowałam zupę, która jednak nie wprawiła mnie w zachwyt. Lubię zupę mocno grzybową, a ta przypominała mi pieczarkową. Te dwie zupy

Karola gotuje
Kokosowy a la pudding ryżowy 249

ryżowy Składniki: 1 szklanka mleka około 7 łyżek płatków ryżowych Dana 5 łyżeczek manny kokosowej 2 łyżeczki cukru kokosowego Dana 4 wiśnie suszone kandyzowane Amarena Dana pokruszone płatki migdałów sos wiśniowy Przygotowanie: W garnuszku podgrzewamy mleko z cukrem kokosowym i kokosową manną, mieszamy. Kolejno dodajemy płatki kokosowe (ich ilość zależy od indywidualnych upodobań, jeśli wolicie mniej gęste puddingi dodajcie mniej(...)ogniu do napęcznienia płatków. Zestawiamy garnuszek z ognia, pudding przy stygnięciu bardziej zgęstnieje. Jeszcze ciepły kokosowy pudding wykładamy do miseczki, wierzch zdobimy wiśniami kandyzowanymi, pokruszonymi płatkami migdałowymi i odrobiną sosu wiśniowego. S macznego

Słodkie okruszki
Idealne ciasto na pizzę 200

przykryciem, aby nie wyschło). Rozwałkujemy je na okrąg o śre dnicy ok 30-35 cm i przekła damy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę oraz formujemy ranty. Smarujemy sosem pomi dorowym (ja mieszam zmiksowaną passatę z listkami bazylii, szczyptą cukru, soli, pieprzu oraz papryką sło dką) i uzupełniamy ulubionymi skła dnikami. Pizzę wstawiamy do rozgrzanego do 230 stopni piekarnika(...)minut w zależności jak dobrze wypieczoną pizzę lubicie. Zja damy na gorąco. Gorąco polecam z SOSEM CZOSNKOWYM . Mniam :) Smacznego

ChilliJemy
Zupa krem z żółtych pomidorów i dyni piżmowej z czerwoną quinoą i szczawikiem zajęczym 173

nieduża dynia piżmowa (około 750 gram) 350 gram żółtych pomidorów 1 cebula 2-3 łyżki oliwy z oliwek czerwony szczawik zajęczy  do ozdoby kilka kropel ulubionego ostrego sosu (np. piri - piri ,  lub aji lima )  woda (około 700 ml do 1 litra) pieprz sól Wykonanie: Warzywa obieramy i kroimy w kostkę (z dyni usuwamy też gniazdo nasienne). Cebulkę(...)bardzo gęsty dodajemy trochę mniej, ja zawsze robię to "na oko" więc ilość jest szacunkowa. Następnie dodajemy pomidory i gotujemy kolejne 5 - 10 minut, doprawiamy solą, pieprzem i ostrym sosem. Gdy zupa trochę przestygnie, blendujemy, ją na krem, podajemy z czerwoną quinoą i szczawikiem zajęczym. Smacznego

Quinoa Raz!
Ognista słodycz z grilla na lazurowym wybrzeżu 310

Czas przygotowania: 30 min Składniki: – ananas – brzoskwinie – gruszki – rukola – ser pleśniowy lazur – orzechy włoskie – przyprawa Grill ognisty Galeo Sos: – oliwa z oliwek lub ulubiony olej tłoczony na zimno – miód – ocet winny biały – sok z cytryny – przyprawa do sałatek Galeo – świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1. Ananas i brzoskwinie(...)Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni. 4. Rukolę myjemy, a ser kroimy w kosteczkę. 5. Na talerzu układamy rukolę, ogniste owoce, prażone orzechy oraz ser lazur. 6. Składniki na sos mieszamy razem i polewamy nim sałatkę

Podwójnaporcja
Potrawka z soczewicy z parówkami i warzywami 155

przekąskę. Składniki -150 g soczewicy -2 parówki -2 łodygi selera naciowego -2 małe marchewki -1/2 pora -1/2 cebuli -1/4 pęczka pietruszki -1 łyżka oleju -4 łyżki sosu sojowego -4 ziarna czarnego pieprzu -1 listek laurowy -1 łyżka sezamu -1,5 l wody Przygotowanie Soczewicę przepłukać, a następnie gotować przez ok. 15-20 min w nieosolonej wodzie. Łodygę(...)plastry i podsmażać na oleju mieszając przez ok. 5 min. Parówki powinny się ładnie zarumienić z dwóch stron. Do wody z soczewicą dodać pokrojone warzywa, 4 łyżki sosu sojowego, pieprz w ziarnach, 1 listek laurowy oraz sól. Gotować jeszcze przez ok. 15 min na wolnym ogniu pod przykryciem. Warzywa powinny być półtwarde, nie rozgotowane. Po koniec gotowania dodać parówki. Przed

Zielona Kuchnia
Dorsz o cytrusowej nucie 186

ewentualnie usunąć ości. Dośc obficie skropić sokiem z cytryny lub pomarańczy. Wstawić na 15 minut do lodówki. Masło rozpuścić, lekko podsmażyć z mąką. Mieszając, wlewać mleko. Chwilę gotować aż sos zgęstnieje. wymieszać z jogurtem. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytrusów. Dymkę obrać, umyć, drobno posiekać. Rybę oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem. Polać(...)sosem. Posypać skórką z cytryny i dymką ze szczypiorkiem. Zapiekać ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Smacznego

Zielona Kuchnia
Owsiane naleśniki z pieczarkami 139

szkl. mąki pszennej -1 szkl. płatków owsianych -1/2 łyżeczki ziół prowansalskich -1/2 łyżeczki vegety -25 dag pieczarek -2 łyżki śmietany 18% -łyżka mąki (do zagęszczenia sosu) -sól, pieprz -olej do smażenia Przygotowanie Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Podsmażyć na oleju. Śmietanę wymieszać z mąką. Dodać do pieczarek i chwilę podsmażyć, ciągle mieszając. Doprawić. Mleko, jajka i mąkę(...)zmiksować z 1/2 szkl. wody. Wsypać płatki i zioła. Wymieszać, doprawić. Na rozgrzanym oleju usmażyć naleśniki. Polewać sosem pieczarkowym. Źródło: 'Przyślij Przepis!' Smacznego

Zielona Kuchnia
Minipizze z cukinią 151

pieczenia, ułożyć na nim placki ciasta zostawiając odległości pomiędzy nimi. Na pozostałej oliwie szybko zeszklić posiekany czosnek (nie może zbrązowieć). Dodać koncentrat pomidorowy wymieszany z kilkoma łyżkami wody. Zagotować sos, przyprawić, wystudzić. Sosem posmarować placki ciasta, przykryć plastrami cukinii i sera. Piec w temp. 180st. przez ok. 20 minut. Smacznego

Zielona Kuchnia
Spaghetti ze szpinakiem i pieczarkami 167

ząbki czosnku - 100 g serka topionego śmietankowego lub ziołowego -czarny pieprz i sól do smaku -olej do smażenia -ew. parmezan Przygotowanie Makaron gotowac według przepisu na opakowaniu. Przygotować sos. Pieczarki pokroić w plastry, obsmażyć na niewielkiej ilości oleju wraz z obraną, posiekaną w kostkę cebulą. Dodać posiekany czosnek, wymieszać, całość odsunąć na bok patelni. Na patelnię włożyć zamrożony szpinak. Poczekać(...)rozmrozi i wymieszać z pieczarkami. Następnie dodać serek topiony i mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec doprawić pieprzem i solą  i dokładnie wymieszać. Makaron podawać z sosem. Można posypać parmezanem. Smacznego

Zielona Kuchnia
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym 171

pieczarek Przygotowanie Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać z jajkiem i 2 łyżkami mąki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu. Przygotować sos. Pieczarki umyć, oczyścić, drobno pokroić. Cebulę posiekać i zeszklić na patelni. Dodać pieczarki. Dusić do miękkości. Przyprawić do smaku. Całość zagęścić łyżką mąki. Można dodać pół małej śmietany według uznania. Placki(...)podawać na ciepło z sosem. Smacznego

Zielona Kuchnia