Schab z pieczarkami i szpinakiem w śmietanie 223Składniki 450 g schabu b/k opakowanie mrożonego szpinaku (listki) 3 ząbki czosnku sól, pieprz, tymianek sos sojowy ciemny opakowanie śmietany 500 ml bulionu warzywnego cebula kilka pieczarek Przygotowanie Mięso opłukać i osuszyć. Pokroić na kawałki (dowolna wielkość) przyprawić solą, pieprzem, sosem sojowym, czosnkiem, szczyptą tymianku. Dokładnie wymieszać (odstawić na godzinę) podsmażyć łyżce oleju na mocno brązowy kolor. Pieczarki
Gaździnka warzy
parmigiana z cukinią 160każdej strony. W rondelku podsmażamy na odrobinie tłuszczu posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę dusimy. Następnie dodajemy passatę pomidorową, bazylię, oregano, sól i pieprz. Sos gotujemy na średnim ogniu przez ok.15 min. W niedużym naczyniu do zapiekania układamy naprzemiennie kilka łyżek sosu pomidorowego, warstwę plastrów cukinii, warstwę serów. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Wierzch zapiekanki skrapiamy oliwą
Domowy Smak Jedzenia
Jajecznica z kurkami 198context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","description":"Kurki s\u0105 pysznym dodatkiem do wielu da\u0144. Mo\u017cemy u\u017cywa\u0107 ich do sos\u00f3w lub na przyk\u0142ad jako nadzienie pierog\u00f3w czy nale\u015bnik\u00f3w. Dzi\u015b ten le\u015bny skarb urozmaici nam jajecznic\u0119. Banalnie prosty przepis, kt\u00f3ry nikomu nie sprawi problemu. Kilka chwil i smakowite \u015bniadanie(...)pieprzem. Dolewamy jajka do patelni i sma\u017cymy do \u015bci\u0119cia od czasu do czasu mieszaj\u0105c. Gotowe!"]} Kurki są pysznym dodatkiem do wielu dań. Możemy używać ich do sosów lub na przykład jako nadzienie pierogów czy naleśników. Dziś ten leśny skarb urozmaici nam jajecznicę. Banalnie prosty przepis, który nikomu nie sprawi problemu. Kilka chwil i smakowite śniadanie gotowe. Sprawdźcie
Mostek w kuchni
Tagliatelle z cukinii z grillowanym łososiem w sosie szpinakowo – jogurtowym 190Muszę przyznać, że danie wyszło mi perfekcyjnie (skromność to podstawa J ). Jest przepyszne a sos – rewelacja. Nic więcej nie dodam, koniecznie wypróbujcie. Składniki: 1 młoda cukinia 2-3 kawałki łososia ½ opakowania mrożonego szpinaku ( liście ) 2-3 ząbki czosnku Oliwa 3 łyżki jogurtu naturalnego Sól Pieprz Ziołowa przyprawa do ryb Wykonanie: Na patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy szpinak(...)garnku zagotowujemy osoloną wodę i blanszujemy cukinię ( tak aby była elastyczna ). Łososia grillujemy kilka minut. Do szpinaku dodajemy jogurt, ewentualnie doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem. Na talerz wykładamy cukinię, sos i łososia ( przed położeniem usuwamy skórę ). SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push
Smaki Ewy
Gryczany placek z cukinią, szpinakiem i pomidorami 187placek z cukinią, szpinakiem i pomidorkami, do którego dodałam jeszcze ser feta i trochę suszonych pomidorów. Chociaż placek to nie do końca właściwa nazwa, raczej zapiekanka:) Zjedliśmy ją z sosem jogurtowym. Ten post jest automatyczny, to znaczy napisałam go w zeszłym tygodniu, teraz się automaczynie opublikował bo ja aktualnie na wakacjach. Pewnie teraz gdy to czytacie właśnie siedzę w kinie(...)pomidorków koktajlowych, 10 pomidorów suszonych 1 cukinia, 1 cebula garść bazylii można też dodać: blanszowane brokuły lub kalafior, bakłażan albo dynię pieczoną 150 g sera feta do podania sos na bazie jogurtu Instructions W misce zmieszać ( najlepiej mikserem) mleko, mąki, proszek do pieczenia, jajka, sól i pieprz. Odstawić ciasto na 20 minut. Cebulę posiekać na kawałeczki, cukinię pokroić na większe
Cooking for Emily
Słodka tarta z amerykańską borówką 195Leśne jagody w tym roku choć ich było mało też osiągały sporych rozmiarów… Słodka tarta z borówką to obowiązkowe ciasto latem. Moim domownikom najlepiej smakuje z lodami lub sosem waniliowym . To ciasto jest na jedno posiedzenie! Prezentuje się wspaniale i smakuje bosko! Po prostu znika w mgnieniu oka! To dobrze, bo zaraz mogę zrobić następne ciasto! Słodka tarta(...)przykryj nim szczelnie owoce. Posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp cukrem. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30-40 minut. Podawaj na ciepło z lodami lub letnią z sosem waniliowym. The post Słodka tarta z amerykańską borówką appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzenia
Włoska zupa z ciecierzycy 153żeberek ) słoiczek ciecierzycy ( odcedzony ) jeżeli samodzielnie gotujecie ciecierzycę należy namoczyć ją na 12 h przed gotowaniem, następnie odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości 1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym 2 ząbki czosnku ( przeciśnięty przez praskę ) gałązka świeżego rozmarynu 2 listki bazylii 1 pęczek natki pietruszki oliwa, sól, pieprz makaron Podsmażamy czosnek na oliwie, dodajemy pomidory z sosem, rozmaryn
Pieguskowa Kuchnia
Ryba po grecku wg przepisu Magdy Gessler 197poddusić aż nieco zmięknie, doprawić solą, pieprzem i kuminem. Dodać pokrojoną w plasterki cukinię, paprykę i bakłażana, chwilkę poddusić z warzywami po czym dodać wyciśnięty sok z cytryn. Przygotować sos pomidorowy: świeże pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki i podgotować z winem i kolendrą, pomidory z puszki rozgnieść i zagotować z winem i kolendrą. sos dodać do warzyw
Pieguskowa Kuchnia
Sandacz w liściach kapusty 176łosoś ) mała kapusta włoska 2 duże cebule 100 ml soku winogronowego ( lub jabłkowego ) 0,5 l bulionu warzywnego 4 łyżki oliwy sok z połowy cytryny 3 łyżki posiekanej kolendry sos sojowy, ocet balsamiczny sól, pieprz Rybę opłukać, osuszyć, pokroić na paski szerokości 2 cm. Skropić sokiem z cytryny i sosem sojowym, oprószyć solą i pieprzem. Przykryć i wstawić do lodówki
Pieguskowa Kuchnia
Pieczeń wieprzowa z suszonymi owocami 195laska cynamonu, 6 goździków, 1 kg wieprzowiny od szynki (ze skórką), 2 łyzeczki bulionu w proszku lub kostka bulionowa, 2 łodygi selera naciowego, 1 łyżka masła, mąka do zagęszczenia sosu, sól, pieprz. Cydr podgrzać, dodać bulion i rozpuścić, włożyć suszone owoce, cynamon i goździki, odstawić na 1 godzinę. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Skórkę na mięsie ponacinać. Mięso natrzeć solą(...)cydr z owocami i przyprawami. Oczyszczony seler bez natki pokroić, poddusić na maśle i dodać do mięsa na 5 minut przed końcem pieczenia. Pieczeń odstawić na 10 minut, pokroić. Sos zlać do garnka, zagotować, zagęścić i doprawić wedle uznania. Najlepiej smakuje podana z kluskami ziemniaczanymi. Artykuł Pieczeń wieprzowa z suszonymi owocami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchnia
Lazania 210Ledwo udało mi się złapać ostatni kawałek do zdjęcia :). Przepis pochodzi z tej strony klik klik . Lazania 12 płatów makaronu do lazanii 150 g tartego żółtego sera do posypania Sos boloński: 1 kg mielonego mięsa puszka krojonych pomidorów 1 cebula 1 duża marchew 1 łyżka oleju do smażenia 3 łyżki (mała puszka) koncentratu pomidorowego 4 ząbki czosnku słodka papryka(...)łyżeczki) oregano (1-1,5 łyżeczki) sól i pieprz Beszamel: 25 g masła 500 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 surowe żółtka gałka muszkatołowa sól i pieprz Przygotowanie sosu bolońskiego: cebulę pokroić w drobną kostkę, marchew zetrzeć na dużych oczkach i razem smażyć na oleju przez 10 minut. Następnie dodać mielone mięso, drobno posiekany czosnek i przyprawy. Gdy mięso
Pieguskowa Kuchnia
Kaczka duszona z grzybami 171Weekendowy wypad do rodziców wiąże się zawsze z dobrym, swojskim jedzeniem. Tak było i tym razem, przygotowałyśmy pyszną kaczkę, duszoną w sosie własnym z dodatkiem suszonych grzybów. Mięso wyszło naprawdę super kruche i soczyste w dużej mierze dlatego, że to kaczka swojego chowu a nie zakupiona w sklepie. Bardzo mi smakowała :). Kaczka duszona z grzybami sprawiona i podzielona kaczka grzyby(...)pieprzem, odstawić na jakiś czas aby nieco przeszło przyprawami po czym obsmażyć na złoty kolor. Podlać wodą, dodać por i marchewkę, majeranek, namoczone grzyby i dusić do miękkości. Zagęścić sos mąką i śmietaną. Najsmaczniejsza z surówką z czerwonej kapusty. Smacznego Artykuł Kaczka duszona z grzybami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchnia
Polędwiczka w warzywach 145Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną paprykę, a następnie pieczarki do momentu, aż puszczą sok. Na samym końcu podsmażamy koncentrat pomidorowy- jeżeli jest za mało sosu podlewamy odrobiną wody. Na polędwiczki wykładamy podsmażone warzywa i zalewamy sosem pomidorowym. Zapiekamy przez 30-40 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Artykuł Polędwiczka w warzywach pochodzi z serwisu
Pieguskowa Kuchnia
Potrawka z wieprzowiny w cytrynach 168Dodajemy miód i bulion. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na około 45-60 minut, aż mięso będzie miękkie, a sos odparowany. Pod koniec dodajemy kolendrę i tymianek oraz wcześniej przygotowane cytryny (bez soku). Delikatnie mieszamy, gdy sos jest zbyt gęsty możemy dodać nieco wody, w której gotowały się cytryny. *źródło
Pieguskowa Kuchnia
ŁOSOŚ W MIGDAŁACH NA BURACZANEJ OWSIANCE 186jajka 200 g płatków owsianych 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżeczki mielonego imbiru 2 ugotowane lub upieczone buraczki 2 limonki 2 łyżeczki miodu 50 g masła 1 łyżeczka sosu sojowego sól. pieprz, olej W garnku zagotować około 700 ml wody, dodać cynamon i 1 łyżeczkę imbiru. Do gotującej się wody dodać płatki owsiane i gotować na małym ogniu, aż się(...)się nie przypaliły). Buraczki pokroić w kostkę, dodać otartą skórkę i sok z 1 limonki, po łyżeczce miodu i imbiru. doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą i odrobiną oleju oraz sosu sojowego. Dokładnie wymieszać i podprawić po swojemu w razie potrzeby. Łososia skropić z obu stron sokiem z limonki i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Panierować w mące, roztrzepanych jajkach i płatkach
Pieguskowa Kuchnia