ząbki czosnku - 100 g serka topionego śmietankowego lub ziołowego -czarny pieprz i sól do smaku -olej do smażenia -ew. parmezan Przygotowanie Makaron gotowac według przepisu na opakowaniu. Przygotować sos. Pieczarki pokroić w plastry, obsmażyć na niewielkiej ilości oleju wraz z obraną, posiekaną w kostkę cebulą. Dodać posiekany czosnek, wymieszać, całość odsunąć na bok patelni. Na patelnię włożyć zamrożony szpinak. Poczekać(...)rozmrozi i wymieszać z pieczarkami. Następnie dodać serek topiony i mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec doprawić pieprzem i solą i dokładnie wymieszać. Makaron podawać z sosem. Można posypać parmezanem. Smacznego
Zielona Kuchniapieczarek Przygotowanie Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać z jajkiem i 2 łyżkami mąki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu. Przygotować sos. Pieczarki umyć, oczyścić, drobno pokroić. Cebulę posiekać i zeszklić na patelni. Dodać pieczarki. Dusić do miękkości. Przyprawić do smaku. Całość zagęścić łyżką mąki. Można dodać pół małej śmietany według uznania. Placki(...)podawać na ciepło z sosem. Smacznego
Zielona KuchniaCałość zalać przygotowaną masą. Ser pleśniowy pokroić w małe kawałki i powtykać pomiędzy różyczki. Wstawić do zapieczenia na ok. 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 st. Przygotować sos. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Drobno pokroić. Wymieszać z jogurtem greckim i doprawić do smaku według uznania. Gotową tartę podzielić na porcje i podawać z sosem. Smacznego
Zielona Kuchniagrubych oczkach. Połowę wymieszać ze śmietaną i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawić solą i pieprzem. W naczyniu układać warstwy: ziemniaki (posypać ziołami, można też użyć przyprawy do ziemniaków), szpinak, sos, plasterki pomidorów. I ponownie: ziemniaki, szpinak, sos, plasterki pomidorów. Wierzch zapiekanki posypać pozostałym startym serem. Piec ok. 40 minut w temp. ok. 180st. Przy czym ostatnie 15-20 minut
Zielona KuchniaLubicie suszone pomidory? (bo o makaron nawet nie pytam ;-)). Ja uwielbiam! W tym daniu nadają raczej główną nutę smakową. Pomimo swej kaloryczności sos jest warty 'grzechu'. Bez dokładki się nie obędzie! W temperaturze pokojowej lub schłodzony bardzo fajnie tężenie, w związku z tym można go z powodzeniem użyć także do smarowania kanapek. Składniki (na ok. 3 porcje) -1 op. sera(...)śmietany. Mieszać aż do roztopienia. Pomidory pokroić w drobne kawałeczki. Dodać do reszty, wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Polewać ciepłym sosem. Smacznego
Zielona Kuchniaćwiartki z kurczaka -mała marchewka -mała pietruszka -cebula -2 czerwone papryki -łyżeczka ostrej papryczki -pół łyżeczki słodkiej papryki -koncentrat pomidorowy -sól, pieprz -ziele angielskie -listek laurowy -olej -opcjonalnie: sos z piri piri Przygotowanie Ćwiartki z kurczaka ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i obrać z kości. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju. Przełożyć do garnka. Marchew i pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć(...)garnka, zalać bulionem. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, słodką i ostrą paprykę. Doprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 15minut, dodać koncentrat i podgotować dla odparowania wody. Dodać odrobinę sosu piri piri i wymieszać. Smacznego
Zielona KuchniaBardzo lubię gotowane i delikatne potrawy (w przeciwieństwie do reszty domowników ;-)). Dlatego często robię te klasyczne pulpeciki. Szybkie w wykonaniu, niedrogie i smaczne. Miła odmiana od pomidorowych sosów. Świetnie komponują się zarówno z gotowanymi ziemniakami, jak i frytkami. Składniki -500 g mięsa mielonego (zazwyczaj używam wieprzowego) -1 cebula -3-4 łyżki bułki tartej -1 jajko -mała pietruszka -1 marchewka -sól(...)gotujący się bulion. Całość dusić ok 20 minut. Mąkę pszenną rozrobić z 1/2 szkl. zimnej wody. Wlać do garnka. Gotować ok. 10min od czasu do czasu mieszając aż sos zgęstnieje. Smacznego
Zielona Kuchniadzisiaj wersja z mięsem. Zapraszam, papier ryżowy jest bardzo łatwy w użyciu, nie ma się czego obawiać. Składniki 200 g mielonego mięsa wołowego 50 g tartego sera 1 łyżka sosu worcestershire 2 łyżki ketchupu 1/2 dużej papryczki cebuli mała czerwona cebula (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cebulę i papryczkę siekamy w kosteczkę. Podsmażamy razem z mięsem na patelni, doprawiając solą, pieprzem(...)tymiankiem. Gdy mięso będzie już usmażone, wyłączamy palnik, dodajemy ser, sos worcestershire i ketchup. Dokładnie mieszamy. Boczek kroimy w paseczki. Papier ryżowy namaczamy na około 10 sekund w gorącej wodzie i tak przygotowany jest już gotowy do zawijania sajgonek. Nakładamy farsz na papier ryżowym i zawijamy małe krokieciki. Smażymy na oleju aż będą leciutko złote. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Delusional Trinemięsa mielonego robimy głównie klopsiki lub sos do spaghetti. Ja ostatnio zapiekłam je w keksówce z pieczarkami, wyszło bardzo soczyste, idealne do obiadu lub po prostu na kanapkę. Składniki 1 kg wołowego mięsa mielonego 500 g pieczarek 1 cebula 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki majeranku 1 łyżka sosu worcestershire (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso przekładamy do miski
Delusional TrineSkładniki (porcja na 2 osoby): 1 połowa fileta z kurczaka 1/2 średniej wielkości pomidora 1/2 średniej wielkości czerwona cebula 1/2 kulki mozzarelli sól pieprz papryka słodka papryka ostra 1 sos sałatkowy np. grecki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła Przygotowanie: Fileta umyć, osuszyć dokładnie. Oczyścić błonki nożem, ponakrajać w poprzek (kroimy tak ale żeby nie przeciąć całkiem) robiąc(...)kroimy w plasterki. Mozzarellę również kroimy w półplasterki. Następnie w nacięte miejsca w filecie wkładamy na przemian cebulę z mozzarellą i pomidor z mozzarellą. I tak przekładamy całego fileta. Sos sałatkowy rozrabiamy tylko z 3 łyżkami oliwy i polewamy po filecie. Dzięki temu nie będzie suchy. Na dno wkładamy odrobinę masła, aby mięso nie przywarło do brytfanny. Układamy w naczyniu
Gotuj z MąkąSos pomidorowo - paprykowy jest przepyszny, aromatyczny, po prostu wspaniały. Na pewno warto przygotować słoiczki z tym rarytasem. Papryka wyjątkowo obrodziła tego lata, a pomidory ciągle są jeszcze dostępne w przyzwoitej cenie. Pasuje do wszystkich dań z mięsem, rybnych, świetnie smakuje z makaronem, ryżem i innymi kaszami. Równie smaczny na zimno do kanapek lub podany jako dip. Bardzo polecam! Składniki(...)następne 40 minut lub nawet dłużej. Jak będzie miękka zmiksować blenderem do pożądanej konsystencji lub jeśli wolisz pozostaw w kawałkach. Dodać przyprawy i dusić jeszcze kilka minut gorący sos nakładać do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i pasteryzować w wodzie bliskiej wrzenia około 20 minut przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu uwagi: ostrożnie z dodatkiem chili, bo jest naprawde ostre
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!stołach, bo wydaje się trudna w przygotowaniu i wymagająca azbestowych rączek, którymi układamy gorące płaty lazanii czy robienia kilku rzeczy na raz. Musimy mieć odmierzoną ilość makaronu a także sos i nadzienie, które nie może być surowe i chrupiącą górę, która nie może być przypalona. Jest też kilka elementów, które nie jest oczywiste np. że nadzienie trzeba najpierw podsmażyć(...)mnie Lubella lasagne nr 52 2 łyżki oliwy beszamel z 30 g masła, 30 g mąki i 200 ml maślanki + szczypta gałki muszkatołowej (może być też kupny sos) cynamon świeżo zmielony pieprz posiekany koperek do dekoracji Sałatka: 2 grejpfruty obrane i z usuniętymi białymi błonkami (można też je wyfiletowac nożem) mała czerwona cebula pokrojona w piórka
Ugotowane pozamiatanerosołku warzywnego jedna czerwona i jedna żółta papryka 4 młode cebulki (takie ze szczypiorkiem) puszka kukurydzy 2 łyżki octu ryżowego łyżka przecieru pomidorowego łyżka pasty curry łyżka sosu sojowego 3 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz garść pietruszki Jeżeli ktoś lubi ostrzejsze jedzenie można dodać suszone lub świeże papryczki chili Przygotowanie: Kuskus wsypujemy do miski. Gotujemy rosołek i zalewamy(...)minut, aby kuskus namókł. Paprykę myjemy i kroimy w paseczki. Cebulkę kroimy w wąskie krążki, a kukurydzę odcedzamy. W celu przygotowanie dresingu ocet, przecier pomidorowy, pastę curry, sos sojowy i olej dokładnie mieszamy. Kuskus po 10 minutach odkrywamy. Na pewno nam się zbił więc trzeba go dokładnie wymieszać, aby znów był sypki. Następnie dodajemy dresing i dokładnie mieszamy. Dresing jest
KasiaiKrzysiu.plsię ostało, a leczo człowiekowi się przejadło, czas na coś innego. Pieczona cukinia, a w zasadzie frytki z cukinii. Z dodatkiem suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią. Podane z sosem czosnkowym smakują rewelacyjnie. Składniki: 1 średnia cukinia 1 jajo ok 1/2 szklanki bułki tartej 2-3 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 1 łyżeczka papryki słodkiej(...)jajku i obtaczamy w bułce z przyprawami układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 st przez ok 15-20 min podajemy z sosem czosnkowym (jogurt naturalny łączymy z ząbkiem czosnku i odrobiną Jarzynki) Smacznego ! Smacznego
Gotowanie z pasją