składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić. Zdjąć z ognia, dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, wymieszać, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Wystudzić. Do miski wbić jajka, dodać cukier, wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej. Dodać zimny sos czekoladowy, wymieszać. Dodać migdały, przesianą mąkę i zapach. Wymieszać do połączenia. Blachę o wymiarach
kulinarnyswiatdomiNaleśniki z serem to wspomnienie dzieciństwa i babcia z chochelką w dłoni. Sos jagodowy tym razem dodałam sama a efekt jest znakomity. Polecam eksperymentujcie z naleśnikami, nadziewajcie je czym się da a efekty będą wspaniałe. Z czym jadacie swoje naleśniki? Naleśniki z serem i sosem jagodowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepieczenia. Dodajemy jajko roztrzepane z roztopionym masłem. Wrzucamy rozgniecione banany i wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy ( albo miksujemy ). Smażymy na odrobinie oleju ( najlepiej na nieprzywierającej patelni ) i rumiano. Polewamy sosem karmelowym i posypujemy prażonymi orzeszkami. Uwaga! Pancakes nie mogą być zbyt grube, bo będą surowe w środku! SOLONY KARMEL: Cukier wysypujemy do rondla z grubym dnem, podgrzewamy na średnim ogniu(...)się rozpuści ( nie przypalcie! ) dodajemy pokrojone w kosteczkę masło i energicznie mieszamy aż masa zrobi się jednolita ( ok. 2 minuty ). Wlewamy śmietankę i podgrzewam aż zrobi się idealnie kremowy sos. Zdejmujemy z ognia, solimy i gotowe! Ps. Kolejny film, od którego ślina cieknie mi do samej podłogi! Projekt powstał we współpracy ze sklepem Moc Soków ( mosokow.pl
Ostra na SłodkoCENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki: 2 garście rukoli, 10 niedużych truskawek, 2 łyżki posiekanej świeżej mięty, pieprz, 6 czarnych oliwek, 60 g fety, łyżka posiekanego szczypiorku, sos winegret z miętą: 2 łyżki oliwy, łyżka miodu płynnego, 2 łyżki soku z cytryny, łyżka posiekanej świeżej mięty, pieprz świeżo mielony, sól. Przygotowanie: Rukolę myję, dokładnie osuszam, układam na talerzu(...)krążki, truskawki w ćwiartki, fetę w kostkę. Każdy kawałek sera obtaczam w posiekanej mięcie i pieprzu. Na rukoli układam pozostałe składniki, posypuję posiekanym szczypiorkiem. Z podanych składników przygotowuję sos, gotowym polewam sałatkę
JejKuchniapozostałych składników sałatki: Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach. Zieleninę dokładnie płuczę i drobno kroję. Do majonezu dodaję jogurt, musztardę, doprawiam solą, pieprzem i całość dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Końcowe przygotowanie sałatki: Do miski przekładam wszystkie składniki sałatki, polewam sosem i całość dokładnie mieszam – sałatka jest gotowa. Sałatka ziemniaczana jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujeszkl. ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 1 czubata łyżka margaryny Optima Omega 3 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżeczka przyprawy do pizzy Nadzienie: sos lub koncentrat pomidorowy cukinia ser żółty w plastrach cienko pokrojona kiełbasa kanapkowa lub inna wędlina Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do miski, robimy wgłębienie, w które wlewamy ciepłe mleko, dodajemy cukier(...)temperaturze pokojowej) i ponownie wyrabiamy aż do uzyskania jednolitego ciasta. Ostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na placek o grubości do max 5 mm, smarujemy sosem pomidorowym lub koncentratem, kładziemy obok siebie paski cukinii (łatwo je zrobić obieraczką do warzyw), na każdy plaster cukinii nakładamy plastry sera (docięte do jednakowej szerokości) i połówki plasterków kiełbasy kanapkowej. Ciasto
Kolorowy PrzepisownikSałatę można porwać w ręku na drobniejsze kawałki i wymieszać z reszta składników - ja jednak wolałam ułożyć na niej sałatkę i potem konsumować całe liście skąpane w aromatycznym sosie sałatkowym . Teraz przyda się woda, jaka została po gotowaniu makaronu. Doprowadzić ją do zagotowania i wrzucić pokrojoną cukinię i marchewkę. Blanszować we wrzątku około 1-2 minuty - w zależności od grubości(...)plasterków . Odcedzić, przelać na sitku lodowatą wodą i odstawić do zupełnego ostygnięcia. Przygotować sos do sałatki. W niewielkim naczynku wymieszać ze sobą oliwę, sok z cytryny, bazylię, sól i pieprz. Do większej miski przerzucić wszystkie warzywa oprócz sałaty i szczypiorku. Dołożyć ostudzony makaron. Zalać całość przygotowaną zalewą oliwną i dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut dla "przegryzienia się" smaków
Grunt to przepis!chwilę ma małym ogniu. Na patelni podsmażamy kurczaka posypując ulubionymi przyprawami - u mnie była to sól, pieprz, czosnek oraz papryka słodka. Gdy mięso się usmaży dodajemy do sosu i razem mieszamy. I w sumie to wszystko;) Ugotowany i odcedzony makaron polewamy sosem a na wierzchu posypujemy szczypiorkiem. Prawda, że szybkie i proste? Smacznego
Health-Fit-Lifeprzygotowanej masy tworzymy kulki i obtaczamy delikatnie w mące. Podsmażamy pulpeciki na rozgrzanym oleju. Po około 10 minutach dodajemy przecier pomidorowy. Dolewamy także trochę wody aby sos nie był zbyt gęsty. Całość przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem, czosnkiem oraz tymiankiem. Zostawiamy do momentu aż sos się zagotuje. Kolejno dodajemy łyżkę śmietanki i zostawiamy do ponownego zagotowania. Międzyczasie gotujemy ryż
Health-Fit-LifeKolejno dodaję wcześniej przygotowany szpinak. Ponownie mieszam. Na patelni smażę naleśniki. Następnie układam na nich rukolę oraz mozarellę. Zawijam w rulon i podpiekam w piekarniku ok 10 minut. Sos - 100 gram papryki czerwonej - 100 ml passaty pomidorowej - przyprawy: sól, pieprz, chilli Paprykę kroję w drobną kostkę i podsmażam w garnuszku. Dodaję passatę pomidorową oraz przyprawy. Całość chwilę smażę. Gotowym(...)sosem polewam zapieczone naleśniki. Smacznego
Health-Fit-LifeJest bardzo prosty w przygotowaniu a smakiem i zapachem przypomina ( a nawet jest lepszy) tradycyjny budyń. Dodałam do niego gorzką czekoladę i tak powstał czekoladowy budyń. Polałam sosem z truskawek. Smakuje jak ten z dzieciństwa:) Składniki ( 1 porcja): - 40 g płatków jaglanych - kostka gorzkiej czekolady ( u mnie 90 % kakao) - łyżeczka miodu Płatki jaglane zalałam około 3/4 szklanki wody(...)zagotowałam. Kiedy masa zrobiła się bardzo gęsta dodałam czekoladę, całość wymieszałam aż budyń nabrał czekoladowego koloru. Następnie dodałam łyżeczkę miodu i całość zblendowałam na gładką masę. Sos truskawkowy przygotowałam na bazie mrożonych truskawek. Wyjęłam je troszkę wcześniej z zamrażalnika ( można dodać odrobinę gorącej wody). Dodałam do nich odrobinę miodu i również zbeldnowałam na gładką masę. Polałam nimi budyń. Wierz
Health-Fit-Lifejabłkami. A że dostałam trochę jabłek postanowiłam je je jakoś sensownie wykorzystać. Lubię eksperymentować w kuchni więc wypróbowałam to połączenie - pierogi z żytniej mąki z nadzieniem jabłkowym. Całość polałam sosem pomarańczowym. Składniki Zaczęłam od przygotowania farszu tak by mógł wystygnąć. Farsz - około 0,5 kg jabłek - 1 łyżeczka cynamonu - garść rodzynek Wykonanie Jabłka pokroiłam w kostkę i wrzuciłam(...)zagotowałam wodę z odrobinę soli oraz oliwy z oliwek. Do gotującej się wody włożyłam pierogi i gotowałam przez około 5 minut ( do momentu kiedy nie wypłynęły na wierzch). Sos - 1 pomarańcz Wykonanie Pomarańcz po prostu zblendowałam na jednolitą masę - gdy będzie zbyt gorzkie można dodać odrobinę miodu . Przyznam się, że nie byłam pewna co z tego wyjdzie jednak smak
Health-Fit-Lifeszklanki/zimne, cukier 1/2 szklanki, jajka 2 sztuki "L", aromat rumowy 3 krople, kefir 3/4 szklanki/gęsty KRUSZUNKA: mąka tortowa 2 szklanki, cukier 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba, sos malinowy - ile potrzeba użyłam trzy zamrożone i odmrożone kule z przepisu "zobacz TUTAJ" , odmrażałam w lodówce przez noc na podsypanej mąką desce każdą kulę ręcznie rozpłaszczyć na pizzerinkę(...)kruszonkę, oleju rzepakowego dolewać tyle, aby powstała kruszonka, kruszonkę posypać na truskawki piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, piec około 35 minut, przed podaniem wystygnięte polać sosem malinowym - te słodkie pizzerinki są pyszniutkie, owoce można użyć jakie się lubi..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPomysł na niedzielny obiad - kotlety mielone z indyka faszerowane szpinakiem i serem mozzarella polane sosem pieczeniowymi i podane z młodymi ziemniakami. Proste i pyszne połączenie smaków :) Zachęcam do przygotowania! Składniki na 4 porcje (1 kotlet = 1 osoba): 250 g mięsa mielonego z indyka 1 mała czerstwa kajzerka 1 jajko (rozmiar s lub m) 1 łyżeczka przyprawy suszonych pomidorów wraz(...)stron na złoty kolor. Na sam koniec, podsmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec bez przykrycia około 20-25 minut w 180ºC. Podawać z młodymi ziemniakami i ewentualnie sosem pieczeniowym. Od lewej strony: faszerowanie mięsa i smażenie kotletów mielonych
UgotowaćNawet nie sądziłam, że będzie takie dobre. Uwielbiam pesto z bazylii, ale to spokojnie dorównuje mu smakiem. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu, zaledwie 10 minut wystarczy, by mieć gotowy sos do makaronu, pastę na kanapki lub dodatek do sałatek. W każdej wersji jest pyszne. Dodatkowo jest bardzo przydatne przy wizycie niespodziewanych gości - wyjmujemy słoiczek z lodówki, gotujemy makaron i mamy(...)KLIK . Od razu można podzielić pesto na tyle porcji, ile chcemy mieć w zapasie. * Do przygotowania pesto użyłam takiego malaksera KLIK , świetnie sprawdza się również przy przygotowywaniu tahini i sosów do sałatek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie