sosy - 72234 przepisów (strona:2009/4816)

Falafele a'la jajka po szkocku (wegetariańskie jajka po szkocku) 188

przełóż łyżka cedzakową na ręcznik papierowy.  Falafele a'la jajka po szkocku możesz podawać na ciepło lub na zimno (np. zabrać na piknik). Najlepiej będą smakować z dodatkiem sosu - np. jogurtowego z czosnkiem, jogurtu wymieszanego z pastą harissa czy sosem tzatziki .  ➤ Rada: Jak zgrabnie uformować wege jako po szkocku? Wypróbuj mój sposób. Zwilż dłonie wodą. Weź

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczony łosoś, szparagi z ryżem na zielono 177

cytrynowy do smaku, olej rzepakowy Rapso, sól do smaku, 100 g ryżu białego, ząbek czosnku, ok. 150 g mrożonych liści szpinaku,  ok. 50 g mrożonego groszku, 1 łyżka sosu sojowego jasnego. Przygotowanie: Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. W rondelku rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy szpinak, przykrywamy pokrywą i dusimy na małym ogniu(...)Między czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Następnie dodajemy sos sojowy, groszek i podgrzewamy ok. 2 min. Szpinak z groszkiem łączymy z ryżem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki i pozostawiamy w bardzo zimnej wodzie na 5-10 min.  Wyciągamy z wody i suszymy papierowym ręcznikiem. Szparagi układamy na foli aluminiowej, polewamy

Moniki Smakołyki
Małże w aksamitnym winnym sosie 192

czasie 2-3 razy garnkiem, nie odkrywając go. Na koniec dodajemy masło i wszystko dusimy jeszcze 1-2 minuty, by masełko połączyło się z powstałym na dnie garnka pysznym sosem. Sos możecie doprawić solą, jednak małże dają sporo słonego smaku i zwykle nie jest to potrzebne. Nie dodaję pieprzu, ani innej przyprawy dodającej ostrości. Wyrazistość mojej potrawie wystarczająco dodaje czosnek

Pichceniomania
Pasztet z indyka (z żurawiną) 207

przykryte płynem. Dusić na małym ogniu, aż będzie miękkie (ok godziny). Wątróbkę oczyścić z błon, dodać do mięsa, dusić jeszcze 20 minut. Mięso i cebulę wyjąć z sosu, ostudzić. Kajzerkę pokroić i namoczyć w sosie z mięsa. Wszystko zmielić 2 razy. Masę mięsną doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, wlać brandy, dodać jajka i wymieszać na jednolitą masę

Obiad gotowy
CURRY Z INDYKIEM I ŚWIEŻYMI POMIDORAMI 214

staje się ona bardziej łagodna i subtelniejsza w smaku. Aby pierś indyka była soczysta i miękka wystarczy ją krótko obsmażyć na dużym ogniu, a następnie kilkanaście minut pogotować w sosie z pomidorów i mleka kokosowego. Mleczko kokosowe świetnie równoważy ostrość papryczki i kwaśność pomidorów. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 łyżka łagodnej pasty curry * / polecam  taką sól morska czarny pieprz(...)pomidorową i gotujemy pod uchyloną pokrywką, na małej mocy palnika, przez około 15 minut. Dolewamy mleczko kokosowe, mieszamy i gotujemy bez przykrycia przez kolejne 10 minut lub dłużej, aż sos zredukuje się i lekko zgęści. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku.  Podajemy z ryżem i mizerią

cool and minty
Łódeczki z kurczaka z mozzarellą i pomidorami 191

ugotowaniu kroimy na połówki, dzięki temu powstają nam ciekawe łódeczki. Dzięki gotowaniu na parze mięso jest soczyste i delikatne. U mnie łódeczki podane z ryżem z warzywami i jasnym sosem pieczeniowym. Możecie je jednak podać z ulubionymi dodatkami. Polecam! Łódeczki z kurczaka z mozzarellą i pomidorami Składniki na 4 porcje: 4 filety z kurczaka 200g tartej mozzarelli 10 suszonych pomidorów(...)mięsie, mocno ugniatając palcami. Otwory spinamy wykałaczkami, Mięso gotujemy na parze około 20-30 minut. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia i kroimy na połówki wzdłuż. Mięso możemy podać z sosem pieczeniowym jasnym. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Zupa z czerwoną soczewicą, top 5 dań z tofu 211

tofu/Top 5 dishes with tofu Oczywiście lista subiektywna J . Żurek może przydać się na święta, tofutwinka już za kilka tygodni, a pozostałe 3 dania (zupa z tofu, tofu w sosie słodko-kwaśnym i kotlet tofu z nori) to bardzo szybkie propozycje obiadowe. /  Of course the list includes my personal favourites. You can serve the vegetarian Polish style sour(...)sweet sauce, tofu with nori cutlet) are super quick dinners. 1. Wegetariański żurek/Vegetarian Polish style sour rye soup 2. Tofutwinka/Beet green soup with tofu 3. Tofu i sos słodko-kwaśny/Tofu with sour & sweet sauce 4.  Wegańska zupa z tofu/Vegan soup with tofu 5. Tofu z nori/Tofu with nori Red lentil soup, top 5 dishes with tofu

Qlinarnie i Qlinarnie
Zupa z soczewicy z selerem konserwowym 183

połówek) 2 łyżki masła klarowanego 1 słoiczek selera konserwowego (340 g) 100 g przecieru pomidorowego 1 łyżeczka kurkumy 1/2  łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyzki sosu sojowego sól pieprz Do garnka wsypać opłukaną soczewicę, wlać 2,5 l wody i gotować do miękkości. Po tym czasie dodać odcedzony na sicie seler i gotować chwilę. Na patelni(...)przecier, kurkumę, sól, pieprz, słodką paprykę, wędzoną paprykę i chwilę smażyć mieszając. Wszystko zalać jedną chochlą wody z zupy i wymieszać. Wlać do garnka z zupą i wymieszać. Dolać sos sojowy i w razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem. Zagotować i gotowe. zupa z soczewicy z selerem konserwowym

O kuchni z uczuciem
WINNO-POMIDOROWY KURCZAK Z ANANASEM - kurczak 147

połączeniu z kawałkami cytryny nadają potrawie niezwykłego smaku oraz aromatu, delikatną wytrawność potrawy przełamuje lekka słodycz ananasa- świetna potrawa na kolację dla dwojga :) Kawałki kurczaka opływają winno-pomidorowym sosem, a świeże zioła, w tym szałwia, dodatkowo bardzo orzeźwiają całe danie.  Polecam przepis! -------------------------------------------- Czas przygotowania : 50 minut Liczba porcji : 4 -------------------------------------------- SKŁADNIKI : 750g filetów z kurczaka 1 łyżka przyprawy do gyrosa(...)składników. Krok 4. Pod koniec gotowania dodajemy cytrynę pokrojoną w cienkie półplasterki (wcześniej dokładnie umytą i sparzoną) oraz posiekane zioła - część zostawiamy do dekoracji. Krok 5. Na koniec zagęszczamy sos łyżką mąki ziemniaczanej, która rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody i dodajemy do potrawy - całość gotujemy jeszcze przez 3 minuty, aby mąka straciła smak surowizny, ewentualnie doprawiamy do smaku. Kurczaka

Moja Książka Kucharska
PIECZEN RZYMSKA 146

stopni piekarnika. Krok 2. Gdy mięso lekko się zrumieni, polewamy rosołem i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Krok 3. Zrumienioną pieczeń wyjmujemy na wygrzany półmisek, trzymamy w cieple. Sos do pieczeni możemy doprawić niewielką ilością keczupu i śmietany. Pokrojoną na porcje pieczeń polewamy sosem, podajemy z ziemniakami i sezonową surówką. Smacznego :) Potrawa została przygotowana wg. przepisu Pani Ewy Aszkiewicz

Moja Książka Kucharska
POTRAWY Z GRILLA - MARYNOWANY STEK Z KOSCIA Z WARZYWAMI 157

się Wam ;)   Polecam!    MARYNOWANY  STEK Z KOŚCIĄ  Z WARZYWAMI Czas marynowania : 3,5 - 4h Czas przygotowania : 1h SKŁADNIKI: 8 łyżek oleju sojowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki koniaku 1 łyżeczka  otartej skórki z cytryny 1 łyżeczka płynnego miodu naturalnego 4 ząbki czosnku świeżo zmielony czarny pieprz do smaku(...)około 650g każdy 500g cukinii 500g pomidorów odrobina soli 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy marynatę : do miseczki wlewamy olej sojowy, sos sojowy, sok z cytryny, koniak i miód, dodajemy  otartą skórkę z cytryny (sparzonej i dokładnie umytej), rozgniecione ząbki czosnku, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie mieszamy, odstawiamy. Krok 2. Steki myjemy

Moja Książka Kucharska
STEK CHILI W CZERWONYM WINIE 126

SKŁADNIKI: 4 rumsztyki po około 200g każdy 1 niewielka łodyga selera naciowego 1 cebula 1/2 szklanki bulionu wołowego 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka chili mielonego 1 łyżeczka musztardy (niezbyt ostrej) PRZYGOTOWANIE:  Krok 1. Łodygę selera myjemy-kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy, myjemy - drobno siekamy. Krok 2. Bulion zagotowujemy(...)czerwonym winem, koncentratem pomidorowym, sosem sojowym, cebulą oraz selerem - gotujemy 20 minut bez przykrycia. Krok 3. Do gorącej marynaty dodajemy musztardę, odstawiamy do ostygnięcia, następnie całość miksujemy na gładką masę. Krok 4. Steki myjemy, osuszamy, wkładamy do płaskiego naczynia, zalewamy marynatą - odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na całą noc. Krok 5. Gotowe steki pieczemy na grillu około 4 minuty

Moja Książka Kucharska
SZASZLYKI EGZOTYCZNE 110

ananasa z puszki 1 owoc papai 1 papryka (czerwona, zielona lub żółta) 80ml ciemnego rumu 2 łyżki octu winnego 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżeczka mielonej chili 1 łyżeczka sosu sojowego sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Mięso myjemy, osuszamy - kroimy w kostkę o boku około 3cm. Krok 2. Cebulę i czosnek obieramy - drobno siekamy. Krok 3 . Plastry(...)usuwamy gniazdo nasienne - miąższ kroimy w kostkę i wraz z kawałkami mięsa, ananasa i papryki nabijamy na patyczki lub szpilki do szaszłyków. Krok 7. Ocet mieszamy z oliwą oraz sosem sojowym - możemy ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Szaszłyki pieczemy na grillu przez około 5 minut, następnie odwracamy je , smarujemy marynatą octowo-olejową i pieczemy przez kolejne 5 minut

Moja Książka Kucharska
PASTA POMIDOROWA 148

PASTA POMIDOROWA Pasty pomidorowe, nazywane również sosami, mogą mieć różna konsystencję. Głównym składnikiem są oczywiście pomidory, które łączy się z owocami i różnymi aromatycznymi dodatkami. Przyprawia się je aby miały smak bardziej ostry lub łagodny. Nadają się jako składnik zimnych sosów do mięsa, jako dodatek do białych lub żółtych serów, do pieczywa itp. Ponieważ pasty przygotowuje się przez parowanie zagęszczając

Moja Książka Kucharska
LOSOS W PANIERCE SEZAMOWEJ 140

ryba, wspaniale usmażona i przyprawiona. Chrupiąca panierka na wierzchu, w środku soczyste mięso.  Łosoś w takim wydaniu świetnie sprawdzi się jako przystawka, podany np. na podsmażonej marchewce w sosie sojowym lub jako danie główne z sosem koperkowym i ziemniakami z wody. Polecam przepis! SKŁADNIKI: na 2 porcje 2 porcje filetu z łososia bez skóry 1 jajko 1 łyżka mąki

Moja Książka Kucharska