duże pizze): 400g mąki typ 00 (lub innej mąki pszennej) 250ml wody mineralnej 20g drożdży świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy dodatki: 250ml sosu pomidorowego 100g sera korycińskiego 1 kulka mozzarelli 1 puszka tuńczyka kilka filecików anchois garść oliwek 1 czerwona cebula zioła do pizzy (oregano, bazylia) świeża rukola Wodę trochę podgrzać. Drożdże pokruszyć, wymieszać(...)pieczonych pizz), każdy rozciągnąć na wielkość blaszki, zostawiając grubość ciasta wg własnego gustu. Podczas formowania placka lepiej nie używać wałka, pozwoli to zachować puszystość ciasta. Na ciasto wyłożyć składniki: sos, ser oraz inne dodatki, wstawić do nagrzanego do 250-280stC piekarnika, piec ok 7-10 minut (w zależności od grubości ciasta). Po upieczeniu na pizzę od razu wyłożyć rukolę
Obiad gotowySkładniki: tortilla 1 opakowanie, sos pomidorowy 200 ml, mięso mielone 50 dag, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, przyprawa do mięsa mielonego 3 łyżki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, groszek konserwowy 1/2 puszki, pieczarki marynowane 250 ml mielone mięso wieprzowe wyrobić z przyprawą do mielonego mięsa i drobno posiekaną cebulą z czosnkiem na gorący olej włożyć mielone mięso, i smażyć(...)mieszając, na koniec wsypać groszek konserwowy, wymieszać i wystudzić placek tortilli posmarować pikantnym sosem pomidorowym, nałożyć porcję mięsa, dodać pieczarki marynowane i zawinąć w roladki pokroić na porcje, można podgrzać w piekarniku lub mikrofali - smaczna na szybko kolacja...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPyszny i kruchy schab w wyrazistym sosie cebulowym jest świetną propozycją na obiad. Dzięki serkowi sos jest kremowy. 500 g schabu wieprzowego 2 marchewki 1 duża cebula Mąka do obtoczenia Przyprawa do wieprzowiny Suszona natka pietruszki 2 szklanki wody 1 kostka grzybowa 100 g serka topionego gouda Sól Pieprz Olej do smażenia Szczypiorek do dekoracji Schab kroimy na mniejsze
VioletoweKucharzenieresztki stanowią dla mnie najlepszą inspirację. Nie spodziewałam się żadnych cudów i fanfarów, ale generalnie to wyszło całkiem smacznie, chociaż wprowadziłabym kilka poprawek, na przykład : zrobiłabym do pizzy biały sos z fety, czosnku i szpinaku; użyłabym również mozzarelli zamiast żółtego sera. Oczywiście wszystko zależy od Waszego gustu, bo brokułowy spód to tylko ,,baza", a dodatki zależą już od Waszego apetytu(...)mozzarella rukola sól, pieprz, oregano, bazylia Zawartość puszki przelewamy do garnka i zagotowujemy. Dodajemy koncentrat i przyprawy, mieszamy i odstawiamy. Po wstępnym pieczeniu rozsmarowujemy na spodzie pomidorowy sos i układamy ulubione dodatki. W przypadku brokułów musiałam je wcześniej chwilkę podgotować. Pizzę pieczemy przez kolejne 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Odczekujemy kilka minut do ostygnięcia, w przeciwnym
Kuchnia Elliemocno rozgrzanej patelni podsmażamy boczek, do zrumienia (ok 8 min). 4. Następnie dodajemy cukinie i podsmażamy jeszcze przez chwilę, aż zmięknie (ok. 5 min). 5. W międzyczasie przygotowujemy sos. W dużej misce roztrzepujemy 2 żółtka i białko z jednego jajka, dodajemy parmezan oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. 6. Do usmażonego boczku oraz cukinii dodajemy 1 chochlę wody z gotowania(...)makaronu. 7. Następnie dodajemy również odcedzony makaron i mieszamy, aby wchłonął on jak najwięcej aromatu smażonego boczku. 8. Całość przekładamy do miski z jajecznym sosem, mieszamy i podajemy gorące z odrobiną startego parmezanu na wierzch. SMACZNEGO
Bez Cebulisłoiczek pasty warzywnej o smaku paprykowym Rolnik 200 gram piersi z indyka 1 papryka czerwona 50 gram rukoli 3 łyżki kukurydzy konserwowej 4 łyżki czerwonej fasoli z puszki Sos meksykański Przyprawa do indyka Olej do smażenia Sposób przygotowania: Pierś z indyka kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy przyprawą do indyka i podsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, odstawiamy do ostudzenia(...)kroimy w cienkie paski, ukolę myjemy i osuszamy z nadmiaru wody. Placki tortilli smarujemy pasta paprykową, na brzegu tortilli układamy rukolę, kawałki mięsa, papryki oraz kukurydzę i fasolę, polewamy sosem meksykańskim. Tortille zwijamy składając boki do środka, opiekamy z obydwu stron na grillu elektrycznym lub na suchej patelni grillowej
Bajeczna Kuchniapokochali tę potrawę. We Włoszech wyróżnia się dwa podstawowe gatunki pizzy. Pizza Neapolitańska ma dość grube ciasto, od 1 do 2 cm. Ma również zaokrąglone brzegi, aby lepiej utrzymywać sos oraz dodatki. Natomiast Pizza Rzymska jest o wiele cieńsza, ma około 3 mm grubości, nie ma zaokrąglonych brzegów. Przysmak królowej Najbardziej znana Pizza Margarita została wymyślona na cześć królowej Małgorzaty(...)Sabaudzkiej. Margarita to pizza w kolorach włoskiej flagi. Sos Pomidorowy symbolizuje czerwień, ser Mozzarella kolor biały, a bazylia zieleń. W 2009 roku Margarita została uznana za Gwarantowaną Tradycyjną Specjalność ( STG – Specialita’ Tradizionale Garantita ). Sposób jej przygotowania został jasno określony w unijnej normie UNI 10791:98. Tradycyjną pizzę piecze się w bardzo wysokiej temperaturze, w specjalnym piecu opalanym drewnem dębowym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki 1 kg ziemniaków ; 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kminku 10dag wędzonej słoniny 1/2 szkl. śmietany 1 cebula śmietana gęsta Wykonanie litewska potrawa zwana śvilpikai --podawana jest z sosem grzybowym,lub śmietana ze skwarkami i cebulka .Z sosem grzybowym mamy postne danie Piec w temperaturze 160 -180 ー C w piecu nagrzanym około 30 minut, lub do zarumienienia,albo
w mojej kuchniDziś piątek . Idealny dzień na bezmięsny obiad. Dziś proponuję Wam kotleciki z kalafiora. Robi się je bardzo szybko a smakują rewelacyjnie. Można podać z bezmięsnym sosem czy polać jogurtem naturalnym. Smacznego :) SKŁADNIKI: 1/2 świeżego kalafiora 6 łyżek bułki tartej 2 jajka Sól i pieprz do smaku 1 pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku Olej do smażenia np rzepakowy(...)drobno siekam również dodaję do masy. Dokładnie mieszam. Formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej. Na patelnię wylewam olej i smażę kotleciki z obu stron na rumiano. Podaję np. Z sosem czosnkowym, gulaszem warzywnym czy mięsnym
Gotowanie Patkirazem wspólnie z TRND uczestniczymy w kampanii Monte PLUS. Do przetestowania są dwa rodzaje Monte: pierwszy z sosem karmelowym a drugi z czekoladowym. Deserki są bardzo słodkie i kaloryczne, więc mogę powiedzieć, że czasem można sobie na nie pozwolić. Co do składu produktu mam wiele zastrzeżeń, przede wszystkim za dużo cukru. Jedyny plus to szybki zastrzyk energii. Do gustu bardziej(...)przypadł z sosem czekoladowym, ale karmelowy też ma swoich zwolenników Kategoria: Inne Tagged: #MontePlusMagia , MONTE PLUS , testujemy , trnd , trnd.pl
Mam apetyt na ...ryż ugotowany według przepisu jak zrobić ryż do sushi arkusze alg nori 1 pierś z kurczaka 1 ząbek czosnku kawałek imbiru (2-3 cm) 2 łyżki sosu teriyaki olej do smażenia zielony ogórek ze skóra pokrojony w cienkie paski 1/2 czerwonej papryki majonez wasabi Dodatkowo: mata do zwijania folia spożywcza woda w miseczce Wykonanie: Pierś z kurczaka(...)kroimy w paski. W miseczce mieszamy sos teriyaki, rozgnieciony ząbek czosnku i starty na tarce imbir. Marynujemy w nim kurczaka przez 30-40 minut. Następnie smażymy go na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Odstawiamy do wystudzenia. Ogórek myjemy i kroimy w długie cienkie paski, tak samo kroimy paprykę. Matę wykładamy folią spożywczą, układamy na niej arkusz alg błyszczącą stroną
Kulinarne przygody Gatitytego nie są smażone, ale pieczone w piekarniku ! A do tego idealnie sprawdzą się podane do tego pieczone ziemniaki, (przepis znajdziecie TUTAJ ), surówka z białej kapusty(przepis TUTAJ ) oraz sos czosnkowo-koperkowy (przepis na sos znajdziecie TUTAJ ) :) Nie przedłużając zapraszam po przepis ! Składniki: 1 filet z kurczaka płatki kukurydziane sól pieprz oregano mąka 1 jajko odrobina mleka papryka słodka
Gotuj z Mąkąpapryka żółta lub pomarańczowa pół szt, papryka czerwona 1 szt, cukinia 2 szt, bakłażan 1 szt, czosnek 2 ząbki, pomidory z puszki 1 opakowanie, koncentrat pomidorowy 2 łyżki, sos sojowy 2 łyżki, liść laurowy 3 szt, ziele angielskie 4 ziarna, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra do smaku, sól i pieprz do smaku, koperek posiekany świeży lub mrożony(...)Pokrojone warzywa dodajemy do pieczarek. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pozostałe przyprawy. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie to dodajemy pomidory z puszki, koncentrat, sos sojowy, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz koperek i natkę pietruszki. Podajemy z kaszą gryczaną lub innym ulubionym dodatkiem. Smacznego
kulinarne odsłony paticzasu mieszając, aż serek się rozpuści. Następnie dodać sok z cytryny, drobno posiekany koperek. Przyprawić pieprzem i (ewentualnie) solą do smaku. Wymieszać. Zestawić z ognia. Do odcedzonego makaronu dodać sos i wymieszać. Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla dwóch, dorosłych osób. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu
Gospodyni Miejskamenu, to może skorzystacie z mojego przepisu. Pyszna i prosta w przygotowaniu gotowana rolada z mięsa mielonego. Po przekrojeniu pięknie widać kolorowe papryki, marchewkę i zieleń natki pietruszki. Sos na bazie bulionu z koperkiem i kremowym serkiem dopełnia smak mięsa. Polecam na świąteczny stół. 1,5 litra bulionu drobiowego 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 500 g mięsa mielonego(...)osobnego garnka wlewamy 1,5 szklanki bulionu z gotowania mięsa. Dodajemy mąkę wymieszaną ze śmietaną. Przelewamy do garnka. Wsypujemy świeży koperek oraz kawałki topionego serka. Gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem
VioletoweKucharzenie