sosy - 72234 przepisów (strona:2001/4816)

Przyprawy do pizzy 177

efektu dekoracyjnego, jak i w celu podkreślenia smaku pizzy. Świetnie komponuje się na przykład z pomidorami i mozzarellą. Bywa, że bazylia jest wykorzystywana do pesto, które podaje się jako sos do pizzy. Z kolei oregano do pizzy najczęściej stosowane jest w formie suszonej. Przyprawę tę dodaje się zwłaszcza do sosu pomidorowego, aby nadać mu lepszego smaku. Oregano stosuje się

Kuchcik gotuje
Filet z kurczaka w teriyaki 196

kanapkach. Kurczaka w teryiaki przygotowuję na patelni, smażąc na pergaminie. Jest soczysty, jędrny i aromatyczny. Składniki na filet z kurczaka w teriyaki: 1 podwójny filet z kurczaka 3 łyżki sosu teriyaki 2 łyżki oliwy 1/4 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki suszonego lub świeżego rozmarynu Przygotowanie kurczaka teriyaki: Filet z kurczaka osuszyć i przekroić na dwie pojedyncze piersi ( chyba, że kupiliście pojedyncze(...)filety ). Sos teriyaki wymieszać z oliwą, dodać przyprawy. Powstałą marynatą zalać filety z kurczaka i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Zamarynowane filety ponacinać z wierzchniej strony. Na patelni położyć pergamin lub papier do pieczenia.i rozgrzać patelnię. Na rozgrzaną patelnię, na papierze, ułożyć filety z kurczaka. Smażyć na małym ogniu około 7 minut z każdej strony. Przed zdjęciem

kolorowotorcikowo
Tacos – pszenno- kukurydziane muszle do nadziewania 327

wykorzystywać do pieczenia elastycznych ciast, jak ciasto drożdżowe na słodkie i wytrawne bułki oraz. Grubiej mielona jest idealna do panierowania produktów przed smażeniem. Można nią też zagęszczać zupy i sosy. Na rynku dostępna jest też mąka kukurydziana biała – pozbawiona żółtych osłonek ziarna kukurydzy – skrobia kukurydziana. Ją stosujemy podobnie jak mąkę ziemniaczaną i ryżową. Nie pomylcie tutaj mąki z kaszą kukurydzianą(...)pieczenia. Jeśli już sztywne i gotowe – grzanie wyłączamy i zostawiamy je w piekarniku do ostygnięcia, na czas przygotowania nadzienia.   Tacos z białą rybą w chrupkiej panierce, miksem sałat, sosem majonezowo-paprykowo-limonkowym i salsą z awokado na blogu już w piątek! SKŁADNIKI na 12 tacos 200g mąki typ 550-650 + ½ szklanki do podsypywania 100g żółtej mąki kukurydzianej ½ łyżeczki drobnej

Karo in the Kitchen
Nuggetsy z kurczaka – pieczone 540

miodowym, a następnie w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy na 20-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podajemy z sosem czosnkowym, lub sosem na bazie majonezu i ketchupu. Uwagi: Jajko najlepiej mieszać z musztardą i miodem tuż przed samym panierowaniem. Kiedyś chciałam sobie „przyoszczędzić” czas, przygotowałam jajo wcześniej

Smaki Na Talerzu
Spaghetti z porem i smażonym tofu — palce lizać! 174

Sos pomidorowy nie zawsze musi być klasyczny - moja propozycja na dziś spaghetti z sosem pomidorowym wzbogaconym porem i tymiankiem - pycha! Artykuł Spaghetti z porem i smażonym tofu — palce lizać! pochodzi z serwisu Vegan Taste

Vegan Taste
Sałata z jajkiem, pomidorami i rzodkiewką 199

osuszyć. Rzodkiewki pokroić na półplasterki. Pomidory i jajka pokroić w dużą kostkę. Na talerzu ułożyć sałatę. Na sałatę ułożyć pomidory, rzodkiewki i jaja. Całość można lekko posolić przed polaniem sosemSos: 2 łyżki jogurtu gęstego 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy kremskiej szczypta soli, pieprzu i cukru Wszystkie składniki wymieszać i polać nimi sałatkę.   Można podawać

Ze smakiem bez glutenu
Leczo na zimę 368

wystygnięcia do góry dnem. Nie trzeba już pasteryzować. Słoiki doskonale się przechowają, nawet przez 2 zimy. Nie dodaję żadnych przypraw bo można je sobie dodać później, dowolnie modyfikując sos. Nie podsmażam wszystkich składników oddzielnie ponieważ nie chcę aby sos był nazbyt tłusty. Późniejsze podanie zależy od własnej inwencji – podsmażona kiełbasa, parówki lub, jak w oryginale – duszona wołowina. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Sałatka z buraków z jabłkiem 122

gotowane czerwone buraki można bez problemu zakupić w markecie lub na targu Składniki: 2 duże buraki - ugotowane lub uparowane  1 duże jabłko - najlepiej winne 1 mała cebula sałatkowa sos: 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego, 3 łyżki oliwy lub oleju, sól, pieprz, szczypta cukru Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłko (można obrać) również zetrzeć(...)tarce o grubych oczkach. Podobnie postąpić z cebulą.  Zrobić sos - dobrze wymieszać wszystkie składniki. Dodać do startych buraków, wymieszać i, w razie potrzeby, doprawić solą i pieprzem. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Gulasz z piersi z kurczaka z ananasem 361

łyżki oleju, wrzucić zamarynowanego kurczaka z cebulką i smażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać ananasa pokrojonego w niewielkie kawałki i zalać sokiem z ananasa. Dusić pod przykryciem. Przygotować sos. Do 1/2 szklanki zimnej wody dodać mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszać. Wlać na patelnię i dokładnie wymieszać. Podgrzać do zagotowania, ewentualnie dolać odrobinę gorącej wody jeśli sos będzie gęsty lub będzie

Ze smakiem bez glutenu
Rolada z piersi z indyka ze szpinakiem, boczkiem i suszonymi pomidorami 209

licząc czasu potrzebnego na pieczenie.  Smakowo... fajne połączenie chudej piersi z indyka, szpinaku, suszonych pomidorów i soczystego boczku.  Całość idealnie dopełnia glazura żurawinowa i dodatkowo słodki sos żurawinowy . Składniki: 500 g piersi z indyka - w jednym kawałku 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 2 duże ząbki czosnku 2-3 łyżki oleju z zalewy z suszonych pomidorów 100 g twarogu półtłustego(...)środku ma odpowiednią temperaturę to całość jest upieczona.  Po upieczeniu roladę wyjąć i odstawić do lekkiego przestygnięcia. Następnie wyjąć wykałaczki i kroić na plastry. Przed podaniem polać gorącym sosem żurawinowym , którego słodycz idealnie dopełnia bogactwa smaku. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Tarta z mięsem mielonym 219

odrobiną sera - szybki i prosty obiad, idealny, gdy nie macie ochoty zbyt długo siedzieć w kuchni. Potrzebujemy: - opakowanie ciasta francuskiego - 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego - kilka łyżek ostrego sosu (ja użyłam Firecracker z Heinz'a) - 3/4 puszki kukurydzy konserwowej - mała czerwona cebula - 3 ząbki czosnku - pasta tikka masala - tarty ser o mocnym smaku (ja użyłam Bursztyna) - sól - pieprz(...)patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, plasterki czosnku i kukurydzę. Solimy i dodajemy mięso. Smażymy co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia doprawiamy i dodajemy kilka łyżek ostrego sosu. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.  Ciasto francuskie dzielimy na 4 lub 6 części i układamy na blasze wyłożonej papierem. Każdy kawałek smarujemy cienko pastą tikka masala i wykładamy na to przygotowany

W poszukiwaniu inspiracji
Azjatycki bulion z wolnowaru 201

pieprzu 1 laska cynamonu (ok. 6 cm długości) 3-4 goździki 1-2 gwiazdki anyżu 1 łyżka cukru palmowego (czasami zastępuję go miodem lub cukrem trzcinowym) 3-4 łyżki sosu sojowego sól do smaku natka kolendry lub pietruszki albo szczypiorek do dekoracji   *** wegetarianie mogą pominąć mięso, bulion jest bardzo aromatyczny i może doskonale służyć jako baza do innych potraw(...)goździki, cynamon i anyż można najpierw podgrzać przez 2 minuty na suchej patelni, aby wydobyć więcej aromatu), obrany i przekrojony na 2 -3 części kawałek imbiru, czosnek, trawę cytrynową, sos sojowy, cukier palmowy lub jego zamiennik oraz grzyby mun i shitake. Na samym końcu umieść w wolnowarze mięso. Całość zalej zimną wodą do 3/4 wysokości garnka (wszystkie składniki powinny być

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zapiekanka „gyros” 1498

łyżkach oleju). Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso kurczaka. Podsmażamy. Do naczynia żaroodpornego przekładamy około 1,5 woreczka ryżu, wyrównujemy. Wykładamy kurczaka razem z cebulką. Całość przykrywamy połową sosu majonezowo-ketchupowego. Posypujemy połową sera. Wykładamy warzywa: ogórki, paprykę i kukurydzę. Następnie wykładamy pozostały ryż. Smarujemy pozostałym sosem i posypujemy resztą sera. Zapiekamy około 20-25 minut (do zarumienienia) w piekarniku nagrzanym

Smaki Na Talerzu