sosy - 72234 przepisów (strona:2007/4816)

Makaron z klopsikami 195

Klopsiki w sosie pomidorowym ..podane z makaronem..proste i pyszne danie. 50 dkg mięsa mielonego  1 cebula  1 jajko 1 czerstwa bułka sól , pieprz, wegeta mąka cebula czosnek 2 marchewki mały słoiczek koncentratu pomidorowego makaron Bułkę namoczyć w mleku.Mięso wymieszać z pokrojoną cebulą,jajkiem i odciśniętą bułką.Doprawić i wymieszać. Formować z mięsa kuleczki , obtaczać w mące(...)koncentrat, trochę wody , doprawić wedle gustu i gotować aż zgęstnieje .Dodać podsmażone klopsiki i dusić około 20 minut.W tym samym czasie ugotować makaron. Odcedzić i podawać z klopsikami i sosem

Moje domowe kucharzenie
Surówka z czerwonej kapusty z nutą chrzanu 151

www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -1/4 główki czerwonej kapusty -1 jabłko -sok z połowy cytryny -łyżeczka cukru -sól, pieprz -kiełki rzodkiewki - sos chrzanowy lub łyżka majonezu z łyżeczką chrzanu Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i zagotowujemy. Jeżeli lubicie miękką kapustę zalecam gotować 5 minut.  Odcedzamy, odstawiamy do wystygnięcia. Umyte i obrane jabłko ścieramy(...)tarce o dużych oczkach i skrapiamy od razu sokiem z cytryny. Łączymy z wystudzona kapustą, solimy, pieprzymy i mieszamy z sosem. Posypujemy obficie kiełkami rzodkiewki

Kulinarne przemyslenia
Sos tatarski, domowy - odchudzony 153

Może się będę powtarzać, ale muszę, domowe hand made smakuje najlepiej!. I dlatego serdecznie Was namawiam do zrobienia tego sosu tatarskiego, trwa to nie więcej niż kwadrans, a smakuje doskonale. Moje wydanie jest w wersji odchudzonej kalorycznie, ale nie smakowo, tak więc polecam na Wielkanoc idealny dodatek do jaj, śledzi i wędlin. Składniki: - 2 lub 3 ogórki konserwowe ja użyłam(...)Ogórki i grzyby kroimy w kosteczkę lub paski, szczypiorek drobno siekamy. 2. Łączymy ze sobą w naczyniu pozostałe składniki, dodajemy grzyby, ogórki i szczypiorek, mieszamy, doprawiamy do smaku. Sos tatarski najlepiej jest zrobić 2-3 dni wcześniej i odstawić do lodówki aby smaki sobą przeszły

Apetyczna babeczka
Jajka faszerowane szprotami 218

smakoszy ryb, bowiem nadziałam je szprotkami. Kto lubi takie połączenia, niech spróbuje a kto nie lubi... niech również się skusi, może mu posmakują ;) Składniki: 6 jajek 1puszka szprotów w sosie pomidorowym 3 łyżeczki łagodnego keczupu 1 łyżeczka majonezu szczypiorek Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Przekroić na połówki i wyjąć żółtka. Żółtka rozetrzeć widelcem, następnie dodać szprotki wraz z sosem oraz

My simple kitchen
Jaja w sosie musztardowym 167

poszukiwaniu starych przepisów na przygotowanie jajek, trafiłam na jajka w sosie musztardowym , w książce Przyrządzanie Potraw Zofii Czerny, z 1949 roku. Jajka przygotowałam podczas pobytu w Gospodarstwie agroturystycznym , prowadzonym przez Ewę Mitowską , w Seroczynie. Sesja odbyła się w kuchni, na działającej oczywiście kuchni węglowej. Na zdjęciach pisanki z bogatej kolekcji Ewy Mitowskiej. Wszystkie przedmioty, można oglądać w mini muzeum(...)Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupki, przekroić wzdłuż na pół. Śmietanę wymieszać z chrzanem, doprawić do smaku musztardą, solą i cukrem. Jajka ułożyć na półmisku i oblać sosem

królestwo garów
Multigrano z lekkim sosem warzywno-pieczarkowym (na jogurcie) 290

Dziś zapraszam Was na pyszny, a do tego zdrowszy pomysł na obiad. Multigrano z lekkim sosem warzywno-pieczarkowym (na jogurcie). Taki obiad przygotowuje się naprawdę szybko. Do tego jest lżejszy i pełen pełnowartościowych składników. Warzywa, pieczarki, jogurt i wspaniałe multigrano z siemieniem lnianym … Coś wspaniałego. Spróbujcie, szczerze polecam Składniki: 9-10 pieczarek 3 garście warzyw na patelnię(...)gotowe, zdejmujemy patelnię z ognia i po kilku sekundach dodajemy łyżka po łyżce jogurt naturalny szybko mieszając go z resztą składników. Na talerz wykładamy ugotowane Multigrano i nasz lekki sos warzywno-pieczarkowy. Całość można posypać posiekanym koperkiem. Podajemy od razu. Smacznego

Słodkie okruszki
Naleśniczki z białym serem na słodko 206

słodko. Przyznam Wam szczerze, że sama też uwielbiam takie obiady. Nie tylko za ich szybkość wykonania, ale przede wszystkim za smak. Ja swoją porcję naleśniczków często polewam jeszcze sosem czekoladowym. Ot mała rozpusta Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka (u mnie 2%) 1 szklanka wody gazowanej 2 jajka M 250 g chudego twarogu 2-3 łyżki cukru trzcinowego(...)Naleśniki smażymy z obu stron na złoto. Zaraz po zdjęciu z patelni rozsmarowujemy na nich porcję słodkiego białego sera, składamy i podajemy. Dla urozmaicenia naleśniki można polać również np. sosem czekoladowym lub innym ulubionym. Smacznego

Słodkie okruszki
Dietetyczna przystawka z jajkami w sosie czosnkowo-miętowym w roli głównej 287

Jajka i bardzo aromatyczny sos miętowo-czosnkowy na bazie lekkiego jogurtu to kolejna propozycja na bardzo świeżą, lekką przystawkę na wielkanocny stół. Całość uzupełniają oczywiście kiełki z pora, ale fajnie będą grały też te z rzodkiewki. Wykonanie Ugotuj jajka, obierz je, ostudź i przekrój na połówki. Obierz i drobno posiekaj czosnek. Do bledera wlej jogurt, dodaj posiekany czosnek, liście mięty(...)połowy pęczka) oraz po szczypcie soli, cukru i pierzu. Całość zmiksuj. Na talerzu wyłóż kiełki, ułóż na nich połówki jajek i polej sosem. Składniki 6 jajek kurzych ugotowanych na twardo 50 g kiełków z pora lub innych pół pęczka mięty 1 duży ząbek czosnku 200 ml jogurtu naturalnego 0% tłuszczu lub jogurtu greckiego 1 szczypta soli 1 szczypta cukru

Eat me! Fit me!
pieczeń jagnięca 217

kilku kolejnych gałązkach rozmarynu, piec w piekarniku nagrzanym do 160°C – 180°C. Mięso jest gotowe, kiedy po nakłuciu ze środka nie wypływa różowy, tylko ładnie przezroczysty sos. Podawać z pieczonymi ziemniakami i sosem miętowym

stajnia gołębie od kuchni
Zapiekane gołąbki z farszem mięsno-ryżowym 180

Zwykle przynajmniej moja rodzina , gołąbki jemy gotowane z sosem pomidorowym , ale można je również zapiekać ....szczerze powiem , nie wiem , które mi bardziej smakują. Jedno jest pewne , gdzie jest mielone , ryż i kapustka , nie może wyjść nic złego ;) Składniki na gołąbki: - 1 włoska kapusta - 0,5 kg mięsa wieprzowego mielonego - 1 średnia cebula - 1 saszetka ryżu - 1 całe jajko - 4 liście(...)zwijamy od grubszej strony w rulonik.W taki sposób przygotowujemy wszystkie liście do czasu , kiedy skończy nam się farsz. :)Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym na liściach kapusty. Całość zalewamy sosem ( 100 g koncentratu pomidorowego z 1,5 szkl. wody + przyprawy - majeranek , sól , pieprz ) i zapiekamy w piekarniku 160 C ok. 50 minut

Różne smaki w kuchni
Sernik pieczony z mascarpone i masłem orzechowym 238

formę - ja mam z odpinanym dnem). Polewa kajmakowa i czekoladowa 80 g kremówki podgrzewamy w garnku. Czekoladę łamiemy na małe kosteczki i wrzucamy do kremówki. Mieszamy aby powstał, gładki sos. Przelewamy do małej miseczki. 50 g cukru karmelizujemy w garnuszku (czekamy do momentu,aż cukier się rozpuści, uważajcie aby cukier się nie przypalił, gdy cukier zbrązowieje, wlewamy 60 g kremówki(...)szybciutko mieszamy zmniejszając ogień. Dolewamy następne 60 g kremówki i mieszamy ponownie do momentu rozpuszczenia się cukru.Powstały karmel wlewamy do miseczki. Sernik : Orzeszki prażymy na patelni. Sernik polewamy sosem kajmakowym i czekoladowym, posypujemy orzeszkami. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Bitki z szynki wieprzowej 298

kawałek szynki wieprzowej, który idealnie nadawał się by zrobić z niego bitki wieprzowe. Z wieprzowiny polecam przygotować też zrazy wieprzowe zawijane . Przepis na bitki z szynki w pysznym, pieczeniowym sosie, który powstaje podczas duszenia wieprzowiny. Bitki wieprzowe z szynki są równie smaczne jak z rostbefu lub udźca wołowego, ale za to dużo tańsze niż tradycyjne bitki z wołowiny . Inne pomysły(...)dusimy pod przykryciem przez około 60 minut. (musimy sprawdzić czy szynka jest już miękka), na koniec doprawiamy roztartym majerankiem i jeszcze chwilkę dusimy aż wytworzy się pyszny, naturalny sos pieczeniowy. Podajemy bitki wieprzowe z szynki z najlepszymi kopytkami. The post Bitki z szynki wieprzowej appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Karkówka duszona z cebulą z serem korycińskim 137

Przepis autorski (mój).   Proste danie, które zawsze smakuje rewelacyjnie. Niby nic wymyślnego, ale sprawdzi się przy każdej okazji. Karkówka jest mięciutka, aromatyczna i zanurzona w pysznym sosie z cebulą. Można też użyć innego rodzaju mięsa. Urozmaiceniem potrawy jest ser korycińskim, o którym wspominałam tu - klik . Polecam! 4-5 plastrów karkówki   2 cebule (duże) 1 listek laurowy 2 ziarna(...)złoty kolor. Dodać cebule uprzednio pokrojone w piórka. Całość chwilkę przesmażyć i podlać niewielką ilością wody. Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, przykryć i dusić (na niewielkim ogniu) do miękkości. (Sos powinien zagęścić się od mąki, w której obtoczone było mięso.) Danie doprawić do smaku. Na końcu na każdym kawałku karkówki ułożyć ser koryciński i przetrzymać na patelni do momentu

Di gotuje
Surówka z rukoli 162

m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -opakowanie rukoli -pomidorki koktajlowe -dwa plastry pieczonej papryki  w oliwie - sos winegret Rukole dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Umyte pomidorki kroimy na pól lub na ćwiartki, paprykę w paseczki. Wszystko układamy w półmisku i polewamy dwiema łyżkami sosu. Delikatnie mieszamy. Surówkę

Kulinarne przemyslenia
Piersi z kurczaka w curry 192

Składniki: -3 piersi z kurczaka -opakowanie curry -opakowanie kurkumy -łyżka ziaren kolendry -łyżka ziaren kolorowego pierzu -kilka liści laurowych -kilka ziaren ziela angielskiego -łyżka granulowanego czosnku -kilka kropel ciemnego sosu sojowego -oliwa lub olej -rękaw foliowy do pieczenia Piersi dokładnie płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przekrawamy wzdłuż na pół. Kolendrę, pieprz i ziele tłuczemy w moździerzu. Każdą pierś obsypujemy obficie przyprawami(...)miskę z mięsem do lodówki na całą noc, szczelnie przykrywając folią spożywczą. Na drugi dzień wkładamy piersi  wraz z marynatą do  rękawa foliowego i wlewamy około łyżeczki sosu sojowego. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 25 minut. Podajemy z surówkami i ziemniakami z wody

Kulinarne przemyslenia