winem, bulion, pokrojony pomidor i oliwki. Chwilkę dusimy. Chleb kroimy w kostkę, przekładamy do miski, wlewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i 4 łyżki sosu pomidorowego ( tego co gotujemy ) i dokładnie mieszamy aż chleb całkowicie zmięknie. Kalmary nadziewamy po brzegi chlebowym farszem, koniec spinamy wykałaczką. Kalmary podpiekamy kurtką chwilkę na oleju i przekładamy do sosu
Kulinarne Fantazje Mariolifasolkę, a pora, paprykę i ogórki drobno pokroić, wymieszać wg. uznania ketchup z majonezem. W misce układamy składniki warstwami np. kukurydza, kapusta, kurczak, fasolka, papryka, por, ogórki i część sosu, no i na to ponownie kapusta, kukurydza, reszta fasolki i pora, kurczak, ogórki, papryka(...)sos
KUCHNIA POLSKAporcje) 250 g mascarpone (z lodówki) 3 czubate łyżki kremu ciasteczkowego Latus – można nabyć w Kuchni Świata preparowany brązowy ryż – po około 2 łyżki na pocję sos wiśniowy do deserów chipsy kokosowe 2-3 kandyzowane lub świeże wiśnie 4-6 listków świeżej mięty Przygotowanie: Mascarpone wyciągamy z lodówki, przekładamy do miski. Do serka dodajemy 3 czubate łyżki kremu(...)próbujemy. Smak ciasteczkowy ma być wyczuwalny, ale nie dominujący (deser nie może być mdły), opcjonalnie dodajemy kremu. Na dno pucharków wsypujemy preparowany brązowy ryż. Zalewamy do około 1 łyżką sosu wiśniowego. Następnie nakładamy nasz krem. Każdy deser posypujemy kokosowymi chipsami, zdobimy kandyzowaną lub świeżą wiśnią i listkami świeżej mięty. Podajemy od razu. Smacznego
Słodkie okruszkiłyżka nasion słonecznika (ok. 10 g). Sposób przygotowania 1. Truskawki przekrawamy na pół. 2. Ser typu feta kroimy w kostkę. 3. Truskawki i ser układamy na rukoli. 4. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z miodem i sokiem z cytryny. 5. Prażymy nasiona słonecznika. 6. Sałatkę skrapiamy przygotowanym sosem i posypujemy prażonymi nasiona słonecznika. Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który obniża
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachłyżka oleju z orzechów włoskich 1 łyżka oleju z pestek dyni 2 łyżki oleju do smażenia 1 łyżka syropu daktylowego/miodu sól/pieprz Przygotowanie: Fasolkę podzielić na mniejsze części. Przygotować sos. Do szklanki wlać olej z orzechów włoskich, olej z pestek dyni, ocet jabłkowy, syrop daktylowy, krem balsamiczny. Wymieszać. Młotkiem rozbić płatki migdałów jak na mąkę.Wymieszać z tartym parmezanem. Paprykę(...)pokroić na krótkie paski. Na patelni rozgrzać olej do smażenia i wrzucić fasolkę. Smażyć kilka minut. Dodać sos i wymieszać. Posolić i popieprzyć do smaku. Dodać mieszankę z parmezanu i migdałów. Chwilę smażyć, aby parmezan lekko się rozpuścił. Podawać
JaglusiaKażdy potrzebuje czasem czegoś zupełnie innego i może na dodatek trochę mniej zdrowego. Dzisiaj przedstawiam przepis na makaron tagliatelle w sosie śmietanowo – serowym z boczkiem. Gwarantuję, że zasmakuje wszystkim Waszym bliskim. Podajcie to posypane nasionami słonecznika i płatami parmezanu. Dodatkowo, można posypać natką pietruszki. Smacznego! Makaron tagliatelle w sosie serowym z boczkiem porcja dla 4 osób Składniki
Jaglusiaduży półmisek wykładamy sałatę,na niej kładziemy pomidory oraz rzodkiewkę.Pomidory posypać pieprzem. Śmietanę połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem,solą,pieprzem oraz ziołami prowansalskimi - dokładnie wymieszać. Sosem polać równomiernie sałatkę.Trochę sosu można zostawić w osobnym naczyniu,jeśli ktoś lubi więcej to sobie poleje sałatkę już po wyłożeniu na talerz
Niespełnione zdolności kulinarnewłaśnie poznaliśmy strombolę. Stromboli czyli zwijaną amerykańską pizzę. Wracając do początku wpisu oglądaliśmy program i tam prowadzący zjadł 2.5 kg ważącą strombolę. W niej było mięso mielone, sos pomidorowy, sery czyli wszystko czego człowiek pragnie na pizzy. Moja była chyba podobna tylko mniej ważyła ;) bo też znalazło się w niej to co najbardziej lubimy. Strombola przepis(...)pizzę stąd 0,5 szklanki sosu pomidorowego 10 plasterków salami 10 plasterków szynki 1 mozzarella 10 plasterków żółtego sera kilka suszonych pomidorów 2 łyżki pesto bazyliowego sól, pieprz, oregano jajko+ jedna łyżka mleka Ciasto przygotowujemy wg powyższego przepisu i cienko je wałkujemy. Na nim układamy wszystko według tego jak mamy ochotę
Kuchnia na wzgórzubyć dodatkiem do sałatek, zapiekanek, zup, risotto. SKŁADNIKI: od 1/2 do 1 szklanki quinoa 3-4 średnie marchewki 1 cebula 1/3 kalafiora garść orzechów włoskich 1 cm świeżego imbiru sos sojowy świeżo mielony pieprz, sól lubczyk curry natka selera natka pietruszki oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Quinoa gotujemy od 20-30 minut (zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu) z dodatkiem oliwy(...)soli. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy kolejno pokrojoną marchewkę, cebulę, różyczki kalafiora, rozdrobnione orzechy włoskie, następnie dodajemy starty świeży imbir, poszatkowaną natkę selera i natkę pietruszki. Dodajemy sos sojowy i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem, lubczykiem oraz curry. Smażymy chwilę (nie za długo) tak aby warzywa pozostały al dente. Na koniec łączymy z ugotowaną quinoa. Wychodzi porcja
wege i kropkakwasu foliowego. Czyli samo zdrowie! :) SELERYBA 1 większy seler 1 litr bulionu warzywnego 3 listki laurowe 3 ziela angielskie 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka białej gorczycy 1 łyżka sosu sojowego glony nori - 3 arkusze sól, pieprz kolorowy mleko owsiane mąka pszenna pełnoziarnista olej z pestek winogron Sposób przygotowania: Na początek przygotowujemy bulion warzywny, dodajemy do niego liście laurowe, ziele angielskie(...)tymianek, białą gorczycę, sos sojowy oraz 1/2 arkusza glonów nori. Obieramy seler i kroimy go w plastry o grubości około 1 cm. Wrzucamy do bulionu i gotujemy do momentu aż zmięknie. Następnie delikatnie go wyciągamy. Pozostałe arkusze glonów kroimy na paski o szerokości około 3-4 cm. Przygotowujemy dwie miseczki - w jednej mamy mleko owsiane, a w drugiej mąkę pszenną
wege i kropkazarumieni. W osobnym naczyniu łączymy śmietanę, starty czosnek, przyprawę garam masala, sól i pieprz. Wszystko mieszamy. Dodajemy kilka podsmażonych plastrów cukinii. A następnie chwilę blendujemy aż uzyskamy gładki sos. Makaron z podsmażoną cukinią polewamy sosem, a wierzch dekorujemy podprażonym słonecznikiem. Smacznego
wege i kropkacebula 1 duża marchewka 2 duże ziemniaki 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżka oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i świeżo mielony pieprz kolorowy 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu sojowego 1,5 litra bulionu warzywnego oliwa z oliwek 300 g kapusty kiszonej z marchewką (przepłukana wodą) 0,2 litra białego wina SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: W dużym garnku rozgrzewamy masło(...)smażymy kolejno cebulkę, marchewkę i ziemniaki. Doprawiamy kminem rzymskim, oregano, słodką papryką, solą i świeżo mielonym pieprzem. Chwilę smażymy, a następnie zalewamy połową bulionu. Dodajemy miód i sos sojowy. Dusimy wszystko pod przykryciem. W osobnym garnku rozgrzewamy oliwę, na której smażymy kapustę. Po chwili smażenia dolewamy wino i dusimy pod przykryciem. Następnie dolewamy pozostałą część bulionu. Gotujemy przez około
wege i kropkawino trochę odparuje (ok. 5 minut), po czym dodajemy odcedzony makaron. 7. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy jeszcze przez chwilę na patelni, aż wino utworzy gęsty, oblepiający makaron sos. Gotowe! Jeśli lubicie krewetki sprawdźcie również jak przygotować sałatkę z krewetkami w pomarańczowym sosie . SMACZNEGO
Bez Cebuliwiększe cukinie, przekrojone wzdłuż • 1 pierś z kurczaka, pokrojona w małą kostkę • 1 cebula • 2-3 łyżki pasty pomidorowej • 10 pomidorków koktajlowych żółtych pokrojonych wzdłuż • 1 łyżka słodkiego sosu chili • czarne oliwki • mozzarella • świeża pietruszka, bazylia, • pieprz, sól, zioła prowansalskie, oregano, Przygotowanie: Z cukinii wybieramy łyżeczką farsz i odstawiamy. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę a następnie pierś z kurczaka(...)Dodajemy pomidora oraz pastę i chwilę dusimy. Miąższ z cukinii siekamy i dodajemy na patelnie razem z sosem chili. Wydrążone cukinie wypełniamy farszem, dekorujemy oliwkami i plastrami mozzarelli. Pieczemy 20-30 min w 180 stopniach ( w zależności od wielkości cukinii) Podajemy z natką pietruszki i bazylii. Jak dostać odszkodowanie po wypadku? Opinie, porady prawne i opisy przypadków z całego kraju
Podróż w kulinariakluski. Pomimo, że jestem rodowitą Ślązaczką, preferuję jednak zupełnie odmienne smaki. Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na kluski, banalnie proste w wykonaniu i smaczne. Najlepsze oczywiście z sosem! Przepis identyczny jak na kluski śląskie, płaskie z dziurką. Kluski Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków 1 jajko sól do smaku mąka ziemniaczana Przygotowanie: Ziemniaki obieramy. Gotujemy, odcedzamy. Gorące ziemniaki rozgniatamy(...)przez średnio 10 minut. Mieszamy delikatnie od czasu do czasu, najlepiej drewnianą łyżką. Gotowe wyławiamy łyżką cedzakową. Podobnie przygotowujemy kolejne partie. Podajemy jako dodatek do obiadu. Najlepiej smakują z sosami. Podobnie można przygotować kluski śląskie - z uformowanych kulek w dłoni, które lekko spłaszczamy i robiąc dziurkę w środku
Moja smaczna kuchnia