sosy - 72734 przepisów (strona:2016/4849)

Naleśniki na ciepło. 177

lubi? Każdy ma swój ulubiony wariant, moje te z serem, a na ciepło to już w ogóle bajka. Fajnie jak są owocki i można je podać z sosem, o czym pisałam --->   TU  . Takie ciepłe, pachnące są super,  ale co zrobić jak nie ma owoców lub nie ma się akurat na nie ochoty? I na to jest(...)Wykładamy na talerz i jeszcze gorące posypujemy startą czekoladą, jej ilość zależy od nas samych. Można oprószyć delikatnie, lub zasypać je całe. Ona się rozpuści i będę pokryte jak sosem. Takie proste naleśniki, nie tylko wyglądają,  ale też smakują. To prosty sposób, na ciepły posiłek lub deser

Dieta moja pasja
Curry z kurczakiem, orzeszkami ziemnymi i skórką pomarańczową 259

liście limonki kaffir 1-2 ząbki czosnku 1 czubata łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/3 szklanki niesolonych orzeszków ziemnych czubata łyżka masłą ghee do smażenia sól, pieprz i ewentualnie sos sojowy do smaku.  natka kolendry lub pietruszki do dekoracji Ps. Liście limonki kaffir, mieszankę tandoori masala i masło ghee (dokładnie takie samo, jak to którego używaliśmy mieszkając w Saudi(...)Omanie) możecie bez problemu kupić w sklepie " Kuchnie Świata " Udało mi się tam znaleźć nawet najbardziej popularny w Saudi ryż czyli Taj Mahal. Marynata 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego 1/3 szklanki wody 3 łyżki oleju 2-3  łyżki koncentratu pomidorowego 1 czubata łyżka przyprawy tandoori masala 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki Przygotowanie marynaty: czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Makaron w sosie śmietanowym z groszkiem i selerem naciowym. 207

patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojone w kostkę mięso, oprószamy przyprawą do kurczaka. Dolewamy śmietankę, dorzucamy groszek oraz pokrojony seler. Wszystko mieszamy od czasu do czasu i dusimy aż sos się zredukuje i wszystkie składniki będą miękkie. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy makaron i dokładnie ze sobą mieszamy. Podajemy. Jeśli sos będzie za gęsty możemy dolać około pół szklanki wody

Radość kipiąca uśmiechem.
Pieczone warzywa 145

osuszone) układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy odrobiną oleju i peiczemy do miękkości w 170 – 180 stopniach. Gdy bedą gotowe przekładamy je do słoika. Przygotowujemy sos – siekamy drobno koperek, bazylię oraz pietruszkę i blendujemy razem z oliwą z oliwek, czosnkiem i wodą. Tak przygotowanym sosem zalewamy warzywa i odstawiamy na 2 dni do „przegryzienia

Szybko Tanio Smacznie
Placki z młodej kapusty 170

Przepyszne placuszki z młodej zielonej kapusty. Dodatek sosu pomidorowo-paprykowego sprawia że danie jest jeszcze smaczniejsze. Składniki : 0,25 kg młodej kapusty 2 jajka 2 łyżki śmietany 18% 4 łyżki mąki pszennej 10-12 dag startego sera żółtego majeranek sól pieprz Przygotowanie : Młodą kapustę bardzo drobno szatkujemy i przekładamy do misy. Do pojemnika wbijamy 2 jajka dodajemy śmietanę oraz mąkę(...)starty ser i wstępnie doprawiamy. Miksujemy i jeśli trzeba jeszcze doprawiamy. Gotową masę wlewamy do kapusty i dokładnie mieszamy. Smażymy na oleju na ładny mocny złoty kolor. Podałem z sosem pomidorowo-paprykowym

Mechanik w kuchni
PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) 593

Pulpety w sosie pomidorowym to alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych. Smaczny i szybki obiad, do którego nie potrzeba wielu składników i specjalnych zdolności kulinarnych. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych Składniki:   1 kg łopatki wieprzowej 2 jajka sól himalajska , pieprz, papryka mielona słodka i ostra – do smaku bazylia suszona 3 ziarnka ziela angielskiego 1 duży liść laurowy

Ola la LCHF
pieczony kurczak z farszem z ciecierzycy 391

ułożyć w brytfannie a na nich położyć kurczaka. Całość posolić, popieprzyć, polać oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na przynajmniej godzinę. Podczas pieczenia można podlewać powstającym sosem. Kiedy kurczak się upiecze, wyjąć z niego nadzienie, dodać trochę oliwy, sosu vinaigrette oraz przetarty przez sito miąższ z pieczonej cytryny i czosnek, na którym piekł się kurczak. Dodać trochę

stajnia gołębie od kuchni
Polędwiczki wieprzowe z jabłkami - przepis z 1963 roku 289

godzin opcja high - około 4 do 6 godzin Podaję z ziemniakami i czerwonymi buraczkami lub surówką z kiszonej kapusty. Ps. Czasami robimy tak jak podano w oryginalnym przepisie czyli sos dodatkowo blendujemy i zagęszczamy mąką,  czasem tylko blendujemy, nie dodając mąki albo po prostu polewamy sosem prosto z wolnowaru

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Meat&Go 203

dodatkiem są kiszonki. Wystarczyłby sam boczek. Jeśli jednak boczek to dla Was „too much”, to spróbujcie kanapki Reuben. Reuben to dużo pysznej i soczystej wołowiny, kapusta, ser szwajcarski i sos. To wszystko zamknięte w dwóch tostach. W Meat&Go Reuben jest zrobiony w sposób, który wielbię – niby wszystko wymieszane a tworzy fajną całość i czujecie poszczególne składniki. Reuben(...)skradł moje mięsożerne serduszko. Jeśli jesteście fanami piątej ćwiartki, czyli podrobów, to koniecznie spróbujcie kanapki z ozorkiem. Jeśli pamiętacie ozór w szarym sosie lub w salcesonie, to porzućcie ten widok natychmiast i zastąpcie to delikatnym ozorkiem z buraczkami i chrzanem. Przez pojęcie „delikatny” mam na myśli taki, który można łyżką smarować. Ja wracam, żeby spróbować lampredotto, czyli flaczków, a konkretnie

ladykitchen
Sałatka z kwiatami jadalnymi 253

kwiatami jadalnymi Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 10 minut Składniki Garść rukoli Połowa awokado Garść żurawiny Garść orzechów nerkowca Kawałek sera gorgonzola lub innego z niebieską pleśnią Sos balsamiczny Jadalne kwiaty Przepis 1 Umytą rukolę wykładamy na talerz. Obieramy oraz kroimy awokado i dodajemy do rukoli. 2 Do całości wsypujemy żurawinę, orzechy i kawałki sera. 3 Polewamy sosem balsamicznym

Kuchnia Bazylii
Fondue czekoladowo-orzechowe 231

zaglądam do tego zbioru kulinarnych rozmaitości. To fondue zamierzałam przygotować już od pewnego czasu i teraz nic i nikt mnie nie powstrzyma – soczyste owocowe kąski zanurzane w gęstym czekoladowym sosie to najlepszy deser, jaki można sobie wymarzyć – lekka i ciekawa propozycja na letnie spotkanie z przyjaciółmi. A propos owoców – możesz wybrać dowolne, ja jednak postanowiłam dokładnie odwzorować ich dobór(...)przełóż połamaną na kawałki czekoladę, cukier, mleko i wstaw na mały ogień. Poczekaj, aż czekolada się rozpuści i wmieszaj masło orzechowe. Na koniec dopraw do smaku odrobiną soli. Czekoladowy sos przelej do podgrzanego naczynia (lub naczynia do fondue, jeśli takie posiadasz) i podawaj z przygotowanymi owocami

Roślinna - blog wegański
Deser z kremem kawowym 244

kawy – u mnie COFFEE LATINO – 100% Arabica CoffeeNation 1 pełna łyżka kremu czekoladowego – u mnie nutella 2 francuskie ciasteczka (paluszki) Brześć około 2-3 łyżki ryżu preparowanego sos czekoladowy listki świeżej mięty Przygotowanie: Kawę mielimy w młynku. 1 lekko czubatą łyżeczkę zalewamy 100 ml przegotowanej wody, dokładnie mieszamy. Do misy blendera przekładamy połowę serka mascarpone, wlewamy jeszcze ciepłą(...)Następnie dodajemy resztę serka i miksujemy do uzyskania jednolitego kremu. Na dnie szklanek/pucharków układamy połamane ciasteczka francuskie. Następnie nakładamy krem, na wierz wysypujemy ryż preparowany, a całość polewamy sosem czekoladowym. Zdobimy listkami świeżej mięty i podajemy. Smacznego

Słodkie okruszki
Ziołowe placki ziemniaczane z farszem grzybowym 218

ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżka mąki majeranek ( Cykoria ) bazylia   pieprz ziołowy pieprz naturalny sól Farsz: 300g grzybów 1 cebula sól, pieprz   Dodatkowo: olej Ponadto: ulubiony sos (u mnie czosnkowy z ziołami włoskimi - Fanex )   P rzygotować farsz. Ugotowane grzyby (w lekko osolonej wodzie) zmielić maszynką do mięsa, dodać podsmażoną cebulę, posiekany czosnek i doprawić do smaku(...)ułożyć po odrobinie farszu grzybowego (na samym środku) i przykryć kolejną warstwą masy ziemniaczanej. Placki smażyć do zrumienienia się - z obu stron (na niewielkim ogniu). Podawać na gorąco polane sosem

Di gotuje
Gołąbki z mięsem i ryżem 537

Pyszne gołąbki w sosie pomidorowym to smak z mojego dzieciństwa, takie gołąbki przygotowywała moja mama.                                                       Gołąbki z mięsem i ryżem Składniki : 1,2 kg łopatki wieprzowej bez kości 1,5 szkl.  ryżu(...)główka kapusty białej - 1 szt 1 duża cebula tłuszcz do smażenia bulion - 0,5 l Sos :  koncentrat pomidorowy - 3 łyżki papryka słodka mielona  vegeta pieprz sól mąka pszenna - 1 łyżka Przygotowanie : Kapustę obrać, zdjąć zewnętrzne liście, wyciąć głąb, włożyć ją do gotowanej i osolonej wody, gotować przez kilka minut. Za pomocą łyżki i widelca, zdejmować co jakiś czas

Kuchnia Danusi

Proponowane wyszukiwania